• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 21.6°C / 25.8°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 24.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.4°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 25.5°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  53%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 18.8°C / 23.8°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.0°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 24.7°C
  1 BF
  51%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ιδρυτικές αξίες της Ε.Ε. είναι το πρόβλημα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Γιατί αναπαράγεται από όλους τους υπερασπιστές της Ε.Ε. το αφήγημα που λέει ότι αυτή μπορεί να αλλάξει υπέρ των λαών, αν «την επαναφέρουμε στις ιδρυτικές της αξίες και αρχές»; Γίνεται γιατί η «βιτρίνα» της Ε.Ε. έχει «ραγίσει» στα μάτια των λαών. Γιατί ένα μεγάλο τμήμα των νέων στη χώρα μας βρίσκεται στο 74% του ελληνικού λαού που απαντάει πως δεν εμπιστεύεται την Ε.Ε. Που καταλαβαίνει ότι η Ε.Ε. δεν είναι αυτή που διαφημίζεται μέσα από τα διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα (που χρηματοδοτούνται αδρά από την ίδια την Ε.Ε.!!!).

Βλέπουν ότι η Ε.Ε. σημαίνει ελαστική απασχόληση, με τις θέσεις μερικής απασχόλησης να αυξάνονται διαρκώς σε σχέση με τις θέσεις σταθερής εργασίας, με 3ωρα και 4ωρα, δουλειά με τσακισμένα δικαιώματα… Δίπλα σε αυτά βλέπουν τη δουλειά μέχρι τελικής πτώσης στο εμπόριο και τον τουρισμό, χωρίς ρεπό, με ξεχειλωμένα ωράρια… Βλέπουν ότι ασφάλεια για την Ε.Ε. σημαίνει στρατιωτικοποίηση, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις μαζί με το ΝΑΤΟ…

Ολα αυτά δεν είναι ξεστράτισμα από τις ιδρυτικές αρχές της Ε.Ε., αλλά είναι αυτές ακριβώς οι ιδρυτικές αρχές. Οι βάσεις για όσα σήμερα ζούμε μπήκαν τη δεκαετία του ’90, που οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις είχαν το πάνω χέρι. Αυτή την πολιτική είναι που εφάρμοσαν όλων των ειδών οι κυβερνήσεις («αριστερές», σοσιαλδημοκρατικές, φιλελεύθερες, ακροδεξιές) στην Ε.Ε. και στη χώρα μας την τελευταία 5ετία. Αλλωστε το 90% των αντιλαϊκών αποφάσεων του Ευρωκοινοβουλίου τις στήριξαν όλοι μαζί: σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι, ακροδεξιοί. Τα ίδια ψήφισαν δηλαδή αυτοί που προεκλογικά «κονταροχτυπιούνται» για τα μάτια του κόσμου.

Ετσι μεταφράζονται οι «όμορφες λέξεις» (βλ. ίσες ευκαιρίες, ασφάλεια, απασχόληση κ.λπ.) που επιστρατεύει η Ε.Ε. για να κρύψει τη βαρβαρότητα της πολιτικής της. Το ίδιο ισχύει και για τη λεγόμενη «κινητικότητα». Γιατί «κινητικότητα» ονομάζουν την εργασιακή περιπλάνηση από κλάδο σε κλάδο και από χώρα σε χώρα ανάλογα με τις ανάγκες των μεγάλων ομίλων. Αυτές τις κατευθύνσεις στηρίζουν με το ίδιο πάθος τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η Ν.Δ.

Γι’ αυτό είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον τους για το brain-drain. Αν ήθελαν να μη φεύγουν οι γιατροί, ας στελέχωναν τα δημόσια νοσοκομεία. Αν θέλουν να αντιμετωπίσουν τη μετανάστευση μηχανικών, ας δρομολογούσαν έργα ζωτικής σημασίας για τον λαό (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά). Αν θέλουν την πρόοδο της επιστημονικής έρευνας, ας τη χρηματοδοτήσουν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τι θα κούμπωνε σε όλα τα παραπάνω, αν όχι ο αντικομμουνισμός; Πρόκειται για βασικό στοιχείο της πολιτικής της Ε.Ε. από τότε που ξεκίνησε ως ΕΚΑΧ (Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα) και ΕΟΚ. Μάλιστα ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν ήταν ο διαπραγματευτής του Χίτλερ, που πολέμησε στον ναζιστικό στρατό, Βάλτερ Χάλσταϊν. Τέτοιοι υπέγραφαν τις ιδρυτικές αρχές της Ε.Ε.! Πριν από 15 μέρες μάλιστα, και ανήμερα της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, οι ηγέτες της Ε.Ε. ξαναθυμήθηκαν τις πραγματικές ιδρυτικές αρχές της και είπαν να επαναφέρουν την κορωνίδα του αντικομμουνισμού, την ορολογία για «σιδηρούν παραπέτασμα» σε διακήρυξη που υπέγραψαν. Και εκεί βρέθηκαν οι υπογραφές της Μέρκελ, του Τσίπρα, αλλά και του Ορμπαν, του Σαλβίνι και του Κουρτς. Ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται με περισσότερη Ε.Ε., αφού αυτή με την πολιτική της ταΐζει τον φασισμό.

Το ΟΧΙ που σκέφτεται και πρέπει να τολμήσει να πει η νεολαία στην Ε.Ε. μπορεί να ακουστεί καθαρά με ψήφο στο ΚΚΕ. Γιατί ΝΑΙ στο ΚΚΕ είναι ένα δυνατό ΝΑΙ στον αγώνα, στη συνεργασία και την κοινή πάλη των λαών για την Ευρώπη του Σοσιαλισμού. Σημαίνει ΝΑΙ στον αγώνα που μοιράζεται το ΚΚΕ με δεκάδες Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης για το μέλλον που αξίζει στη νεολαία. Δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ για να δυναμώσει η προοπτική, η πάλη για την «Ελλάδα των πολλών», που μπορεί να είναι μόνο η Ελλάδα του Σοσιαλισμού.

*Υποψήφιος ευρωβουλευτής ΚΚΕ, γραμματέας του Κ.Σ. της ΚΝΕ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Να κάνουμε τους φόβους τους πραγματικότητα
H κυβέρνηση της Ν.Δ. κατέθεσε τελικά στη Βουλή το νομοσχέδιο-τερατούργημα για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, που είχε εδώ και μήνες στα συρτάρια της. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κατά παραγγελία των μεγάλων...
Να κάνουμε τους φόβους τους πραγματικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στη σκιά ενός σκληρού Brexit
Τέσσερα χρόνια μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο που οδήγησε στην επικράτηση του Brexit, το ενδεχόμενο μιας σκληρής αποχώρησης του Λονδίνου χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες είναι ανοιχτό.
Στη σκιά ενός σκληρού Brexit
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα «μοιρογνωμόνια αλληλεγγύης» της Ε.Ε. και η πραγματικότητα
Η ανακοίνωση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για την τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου χαρακτηρίστηκε «μεγάλη εθνική επιτυχία» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί πέραν της λεκτικής καταδίκης...
Τα «μοιρογνωμόνια αλληλεγγύης» της Ε.Ε. και η πραγματικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές: το δύσκολο σταυρόλεξο των θεσμών
Η ιδέα μιας ενισχυμένης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, παρά τις προφανείς αδυναμίες της, θα εξακολουθήσει να αποτελεί το βασικό πρόταγμα της θεσμικής οντότητας που οργανώνεται ως παγκόσμιος πολιτικός παράγοντας...
Η Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές: το δύσκολο σταυρόλεξο των θεσμών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η υπόθεση δεν είναι εύκολη
Η υπόθεση δεν είναι εύκολη. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., που κατά βάση είναι χωρισμένοι στα τρία, θα πρέπει εντός των προσεχών εβδομάδων να συμφωνήσουν με τους νέους ευρωβουλευτές, που κατά βάση...
Η υπόθεση δεν είναι εύκολη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ευρωεκλογές και ο διεθνής ρόλος της Ευρώπης
Αν διαλέξουμε δύο βασικά θέματα που κυριάρχησαν στην πολιτική ατζέντα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτά είναι η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή. Και το πρώτο και το δεύτερο εκλαμβάνονται και...
Οι ευρωεκλογές και ο διεθνής ρόλος της Ευρώπης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας