• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.3°C
  4 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.6°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.9°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.2°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 7.9°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  3 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.8°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  5 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.6°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  19°C 15.8°C / 19.3°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.5°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 9.9°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  1 BF
  98%
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η απάτη της Ν.Δ. για τη φορολογία

 • A-
 • A+

Ο κορμός της κριτικής της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφορά στην «ληστρική», όπως την αποκαλούν, φορολόγηση των πολιτών και των επαγγελματιών.

Στο άρθρο αυτό θα αποδείξω την απάτη της ΝΔ. Θα καταρρίψω το μύθευμα της αντιπολίτευσης, ότι η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης μας στηρίζεται σε επαχθή φορολογία.

Θα αποδείξω ότι, όχι μόνο οι πολιτικές που ψηφίζουμε σήμερα δεν στηρίζονται στην φορολόγηση, αλλά ότι αντίθετα η κυβέρνηση μας είναι η πρώτη που στηρίζει την κοινωνική πολιτική στις στέρεες βάσεις της πραγματικής οικονομίας.

Τα φορολογικά έσοδα της χώρας*

Το 2010, τη χρονιά που μπήκαμε στα μνημόνια, οι φόροι που εισέπραξε το ελληνικό δημόσιο ήταν περίπου στο 22,5% του ΑΕΠ. Το κράτος πήρε από πολίτες και επιχειρήσεις περίπου 51 δις. Την ίδια χρονιά όμως, για να συντηρηθεί το πελατειακό τους κράτος, το έλλειμμα ξεπέρασε τα 24 δις τα οποία προφανώς καλύφθηκαν από δανεισμό! Αυτόν τον εγκληματικό δανεισμό που υπονομεύει ακόμα και σήμερα το μέλλον της οικονομίας μας και των παιδιών μας.

Με απλά λόγια, εάν ήθελε η τότε κυβέρνηση να είναι νοικοκυρεμένη θα έπρεπε να εισπράξει 75 δις! Τα πραγματικά βάρη που φορτώθηκε ο λαός ήταν πάνω από 33% του ΑΕΠ. Μικρή σημασία έχει, εάν την χρονιά εκείνη οι πολίτες πλήρωσαν 51 δις, αφού την ίδια στιγμή χρεώθηκαν με υψηλά επιτόκια άλλα 24 δις.

Το 2014, τη χρονιά του Success story, το κράτος εισέπραξε σε φόρους περίπου 47 δις. Νομίζετε ότι ο λαός ανακουφίστηκε; Δυστυχώς όχι, γιατί στο μεταξύ η Ελλάδα είχε χάσει το 25% του πλούτου της. Με ένα συνολικό ΑΕΠ λιγότερο από 179 δις, οι φόροι που εισέπραξε η τότε κυβέρνηση ήταν πάνω από 26% του ΑΕΠ, δηλαδή η Ελλάδα ήταν ήδη πρώτη σε φορολόγηση στην Ευρώπη μαζί με την Μάλτα.

Το κακό όμως ήταν ότι παρά την εκτίναξη της φορολογίας, η κυβέρνηση δεν πέτυχε τους στόχους της, γιατί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης τη χρονιά εκείνη ήταν μεγαλύτερο από 6 δις. Εάν τολμούσε η κυβέρνηση να εισπράξει αυτά τα 6 δις όπως θα όφειλε για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, θα έπρεπε να εισπράξει φόρους 53 δις, δηλαδή περίπου 30% του ΑΕΠ. Αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος που δεν ολοκλήρωσαν το 2ο μνημόνιο και το έσκασαν σαν λαγοί. Αυτό το κενό έπρεπε να καλυφθεί με δημοσιονομική προσαρμογή από 2015. Για αυτό είχαν δεσμευτεί για πλεονάσματα μεγαλύτερα του 4%.

Ας συγκρίνουμε λοιπόν με τα τελικά στοιχεία του 2017, και το 2018 θα είναι ακόμα καλύτερα.

Το 2017 το κράτος εισέπραξε σε φόρους λιγότερο από 50 δις. Στο μεταξύ όμως και το ΑΕΠ ξεπέρασε τα 180 δις οπότε το ποσοστό είναι ελάχιστα διαφορετικό από αυτό που εισέπραξε η ΝΔ. Είναι δηλαδή 27,7% του ΑΕΠ.

Άρα το 2017, η αύξηση της φορολογίας δεν ξεπέρασε τα 3 δις, από τα οποία περισσότερα από 1 δις είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και σε μία οικονομία με 3 δις μεγαλύτερο ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, από αυτά τα 3 δις επιστρέψαμε στους ασθενέστερους το υπερπλεόνασμα και το σπουδαιότερο: Το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, αφού πληρώθηκαν και οι δανειακές υποχρεώσεις ήταν 1,4 δις. Δηλαδή δεν φορτώσαμε την κοινωνία με νέα υψηλότοκα δάνεια.

Να σταματήσει λοιπόν το παραμύθι ότι παίρνουμε κάθε χρόνο 10 δις και επιστρέφουμε ένα. Ούτε 10 δις παίρνουμε ούτε ένα. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Η Ελλάδα είχε από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη κονδύλια πρόνοιας, λιγότερο από 800 εκατομμύρια, ενώ σήμερα επιστρέφει στους ασθενέστερους 3,2 δις.

Το χρέος**

Η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου παρέλαβε χρέος περίπου 305 δις και παρέδωσε 319 δις, αυξάνοντας τα βάρη της χώρας κατά 14 δις. Αυτό όμως δεν θα έβλαπτε, εάν είχε αυξήσει το ΑΕΠ ή τα αποθεματικά.

Μείωσε όμως και το ΑΕΠ, αφού από 191 δις που ήταν το 2012, μειώθηκε περίπου στα 178 δις.

Και το ακόμα χειρότερο: Παρέδωσαν άδεια ταμεία!  Δεν υπήρχαν μέσα χρήματα όχι για να εξυπηρετήσουμε το χρέος,αλλά ούτε για να πλήρωσουμε μισθούς και συντάξεις για ένα μήνα!

Το έσκασαν λοιπόν γιατί είχαν διαλύσει τα πάντα.

Σήμερα, το χρέος είναι περίπου 330 δις με μία απλή διαφορά:

Τα 30 δις δεν ξοδεύτηκαν και δημιουργούν έναν εξαιρετικά χαμηλότοκο κουμπαρά από τον οποίο μόλις πριν λίγες μέρες εγκρίθηκε η αποπληρωμή του πανάκριβου χρέους του ΔΝΤ. Χάρη στην ύπαρξη αυτού του κουμπαρά, τα επιτόκια των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά ακόμα και στο 3,2%.

Θέσεις εργασίας***

Τα έσοδα όμως του δημοσίου εξαρτώνται και από τον αριθμό των εργαζομένων, που αγοράζουν αγαθά, συνεισφέροντας στον ΦΠΑ.

Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης το 2014 ήταν 3,185,000 και σήμερα είναι 3,485,000. Δηλαδή, από τις περισσότερες από 1.040.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης που χάθηκαν από το 2010 μέχρι το 2014, αποκαταστάθηκαν οι 300.000. Δεν θριαμβολογούμε γιατί έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας.

Μόνο τα έσοδα των ασφαλιστικών μας ταμείων από την αύξηση της απασχόλησης ξεπερνούν το 1 δις €.

Γιατί οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές εξακολουθούν να είναι υψηλοί.

Η απάντηση είναι απλή και σκληρή:

Θα πληρώνουμε για δεκαετίες τον εγκληματικό δανεισμό που προανέφερα. Παρά τη σημαντική ελάφρυνση που πετύχαμε το 2018, το χρέος που δημιούργησε το πελατειακό καθεστώς είναι δυσθεώρητο. Χωρίς αυτές τις υποχρεώσεις η φορολογία της χώρας θα έπεφτε περίπου στο 23% του ΑΕΠ.

Το ληστρικό τους καθεστώς δεν αρκέστηκε στον δανεισμό: Από το 1951 υφάρπαξε όλα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Σήμερα το ασφαλιστικό ξαναχτίζεται με κόπο από την αρχή!

Ποιοι επιβαρύνονται επί των ημερών μας.

Είναι θράσος να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τη μεσαία τάξη! Είναι οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού που τη διαλύουν σε όλη την Ε.Ε., που διαλύουν την αγορά της, τα μικρά μαγαζιά, τους ανεξάρτητους μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς, φαινόμενο που στην Ελλάδα έλαβε δραματικές διαστάσεις. Είναι θράσος να μιλάνε για υπερφορολόγηση των κερδών! Ποια κέρδη; Οι επιχειρήσεις έκλειναν με ζημίες!! Από το 2010 και μετά, τα έσοδα της μεγάλης πλειοψηφίας των ελεύθερων επαγγελματιών δεν έφταναν ούτε για τις ασφαλιστικές τους εισφορές!

Και ήταν ακριβώς αυτές οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με κέρδη μικρότερα από 20.000€ που πλήρωσαν μικρότερη φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αυτοί που βρέθηκαν στο χείλος της καταστροφής!

Επίσης το 95% των αγροτών, δηλαδή οι ασθενέστεροι, είδαν τις υποχρεώσεις τους να μειώνονται!

Αυτό αποτυπώνει καθαρά ο δείκτης οικονομικής ανισότητας****, που μειώθηκε επί των ημερών μας. Η κοινωνία μας σήμερα είναι ακόμα σε βαθιά κρίση αλλά έγινε δικαιότερη!

Πότε ο δείκτης οικονομικής ανισότητας έκανε ιστορικό ρεκόρ στην Ελλάδα; Τις μέρες του success story των Σαμαρά-Βενιζέλου!

Συμπέρασμα:

Για πρώτη φορά η χώρα εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της, που φόρτωσαν στον ελληνικό λαό οι αυτουργοί των μνημονίων. Πέρυσι το καλοκαίρι καταφέραμε να τις μειώσουμε, ώστε να μπορούμε σήμερα να δίνουμε ανάσες στον ελληνικό λαό και τους επαγγελματίες.

Εάν το καθεστώς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν είχε φορτώσει τη χώρα με το δυσθεώρητο χρέος, θα μπορούσαμε να μειώσουμε ακόμα πιο δραστικά τα φορολογικά έσοδα. Δεν δεχόμαστε όμως να μειώσουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων, διαλύοντας τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες, όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης απολύοντας χιλιάδες ανθρώπους και επιμένοντας στο 1/5.

Στη δική μας διακυβέρνηση, κάθε ελάφρυνση στηρίζεται στην αύξηση των θέσεων εργασίας, στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής πάνω από 5% ετησίως, και στην αύξηση του δείκτη μεταποίησης.

Όπως απέδειξα, τα έσοδα και οι κοινωνικές παροχές στηρίζονται στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομία και όχι σε δανεισμό που υπονομεύει το μέλλον των παιδιών μας.

Είμαστε μόλις 8 μήνες εκτός μνημονίων και ήδη η διαφορά για τους πολίτες είναι σημαντική.

Όταν οι πολίτες ενημερωθούν, για το πώς για πρώτη φορά οι θυσίες τους δεν πήγαν στα πελατάκια και στα λαμόγια, αλλά πιάνουν τόπο, θα πετάξουν τους αυτουργούς της καταστροφής στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

*Όλα τα στοιχεία των φορολογικών εσόδων προέρχονται από τα απολογιστικά στοιχεία των προϋπολογισμών του κράτους. Π.χ. στον προϋπολογισμό του 2012, που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2011, αναφέρεται ο απολογισμός για τα έσοδα του 2010

** Τα στοιχεία του χρέους αναφέρονται στους προϋπολογισμούς του κράτους. Για το ΑΕΠ έχω χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

***Τα στοιχεία προέρχονται από την χρονοσειρά 07 της ΕΛΣΑΤ «Απασχολούμενοι 15+ κατά είδος απασχόλησης (πλήρης, μερική).

**** Ο δείκτης οικονομικής ανισότητας (δείκτης Gini) είναι από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι ενστάσεις των Οικολόγων Πράσινων για το ν/σ του αιγιαλού
Τις διαφωνίες τους αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό εκφράζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν. Δηλώνουν, δε, ότι οι βουλευτές μέλη τους θα καταψηφίσουν τις διατάξεις και το...
Οι ενστάσεις των Οικολόγων Πράσινων για το ν/σ του αιγιαλού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Αθωώθηκε για τα νόμιμα προϊόντα κάνναβης
Αθώο έκρινε το το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων τον Σεραφείμ Κανδύλας, ο οποίος συνελήφθη τον Απρίλιο του 2018 στο λιμάνι της Σούδας, για νόμιμα προϊόντα που περιείχαν κάνναβη. Κατά την διάρκεια της...
Χανιά: Αθωώθηκε για τα νόμιμα προϊόντα κάνναβης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δεκαεπτά υποψήφιοι και 10 προτεραιότητες
Στην εκδήλωση ανακοίνωσης των υποψηφίων, οι Ο.Π. έδωσαν έμφαση στο γεγονός πως είναι σημαντικό για τους ίδιους «να αναδειχθούν νέοι άνθρωποι στις Ευρωεκλογές του Μαΐου», όπως και το να μπουν οι Ο.Π. της...
Δεκαεπτά υποψήφιοι και 10 προτεραιότητες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας