Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει

  • A-
  • A+

Η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται αναμφισβήτητα σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι. Εν όψει των κρίσιμων ευρωεκλογών, έχει έρθει η ώρα να αναρωτηθεί κατά πόσο καλά πραγματώνει τον βασικό σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, αυτόν που οραματίστηκαν ο Μονέ και ο Σουμάν: την ευημερία και την ασφάλεια όλων των ευρωπαϊκών λαών.

Την ίδια στιγμή, σε εθνικό επίπεδο οι ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία για εμάς να σκεφτούμε ξανά όλα όσα μας έχει προσφέρει η συμμετοχή μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά και ποια η θέση και ο ρόλος της Ελλάδας εφεξής μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει ταχύτατα.

Οσον αφορά την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτή αντιμετωπίζει σοβαρά δομικά προβλήματα. Η λεγόμενη πολιτική ενοποίηση, μια πιο ουσιαστική εμβάθυνση δηλαδή της Ενωσης, μονίμως σκοντάφτει στις ενστάσεις ισχυρών χωρών. Το ίδιο και η τραπεζική ενοποίηση που έχει παραπεμφθεί για το μέλλον. Οι εσωτερικές ανισότητες μεταξύ των κρατών, ιδίως του Βορρά και του Νότου, σε συνδυασμό με την απόμακρη «γραφειοκρατία» των Βρυξελλών και το δημοκρατικό έλλειμμα της Ενωσης, μεγαλώνουν στα μάτια του πολίτη την απόσταση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη δυνατότητα ουσιαστικής λογοδοσίας.

Ολα τα παραπάνω τροφοδοτούν τον ευρωσκεπτικισμό, με αποκορύφωμα το Brexit. Σε συνδυασμό δε με την απόλυτη αδυναμία ή απροθυμία της Ευρώπης να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, οδήγησαν στην άνοδο ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη.

Οσον αφορά την Ελλάδα, η Ευρώπη αναμφισβήτητα μας έχει βοηθήσει αλλά έχει κάνει και σημαντικά λάθη, λάθη μάλιστα που οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί παράγοντες έχουν παραδεχτεί.

Πρέπει να έχουμε στον νου μας όμως τη μεγάλη εικόνα. Η Ευρώπη είναι το πεδίο όπου η χώρα μας μπορεί να ανακάμψει οικονομικά και, ιδίως, να αποκαταστήσει τη ζημιά που έκανε η παρούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο με την τραγική «διαπραγμάτευση» του 2015 όσο και με την ολοκληρωτική στροφή τού «δεχόμαστε οτιδήποτε» τα τελευταία δύο χρόνια.

Δεν θέλουμε λιγότερη Ευρώπη: θέλουμε μια Ευρώπη που πρωτοπορεί στην ανάπτυξη, στις νέες τεχνολογίες, στην ανταγωνιστικότητα. Ταυτόχρονα, πιο ξεκάθαρη και διάφανη, με σεβασμό σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς και τις εθνικές ταυτότητες. Η Νέα Δημοκρατία θέλει και διεκδικεί την Ευρώπη της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών-μελών. Πάνω απ’ όλα, θέλουμε όμως την επιστροφή της Ελλάδας στην καρδιά της Ευρώπης ως ισότιμου μέλους. Γιατί Ευρώπη για τη χώρα μας σημαίνει, πρέπει να σημαίνει, ευκαιρίες, πρόοδο και ευημερία για όλους, όχι γραφειοκρατία και λιτότητα.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε κι εμείς ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες νέες προκλήσεις της εποχής, ιδίως την 4η βιομηχανική επανάσταση και τις νέες τεχνολογίες. Ας μην ξεχνάμε ότι πλέον έχουμε απέναντί μας, κι εμείς και η Ευρώπη συνολικά, την Κίνα, την Αμερική, ακόμα και την Ινδία. Μία παρατεταμένη εσωστρέφεια μέχρι να λύσει η Ευρώπη τα «υπαρξιακά» της, σημαίνει χάσιμο πολύτιμου χρόνου, χρόνου που θα έπρεπε να αξιοποιηθεί για να σχεδιάσουμε το μέλλον.

Οι ψηφοφόροι την Κυριακή αυτή λοιπόν πρέπει να αποφασίσουν προς ποια κατεύθυνση θέλουν η ίδια η Ευρώπη να κινηθεί. Το προς τα πού θα πάει η Ευρώπη και το πόσο θα πετύχει αφορά άμεσα την καθημερινότητα και τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας.

Δεν πρέπει να είμαστε θεατές αλλά ενεργοί και έτοιμοι με προτάσεις και θέσεις όσον αφορά το τι θέλουμε να κάνει η χώρα μας, πώς θέλουμε να πορευτεί, τι πολιτική θέλουμε να επιδιώξει μέσα στην ενωμένη Ευρώπη.

Οι εποχές που μας βάζουν σε ένα δωμάτιο και μας αναγκάζουν να υπογράψουμε επώδυνα μνημόνια, ασχέτως και των δικών μας ευθυνών, πρέπει να τελειώσουν. Πρέπει όμως να τελειώσουν με τη δική μας εποικοδομητική, δυναμική και διεκδικητική όταν πρέπει στάση και συμπεριφορά. Ας κάνουμε όλοι το καθήκον μας.

* υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία

ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στην κανονικότητα του παλαιοκομματισμού
Η Ν.Δ. –σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ το οποίο «φυλλορρόησε»– όχι μόνο διατήρησε τις δυνάμεις της του 2015, αλλά ύστερα από 4,5 χρόνια επανήλθε στην εξουσία χάρη στο δικό της καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, με ένα...
Επιστροφή στην κανονικότητα του παλαιοκομματισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Kαταγγελία των ρουσφετιών προεκλογικά και πλήρης νομιμοποίησή τους μετεκλογικά από τη Ν.Δ.
Ολες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να παρακάμψουν το ΑΣΕΠ, όμως το ΑΣΕΠ στα 25 χρόνια της λειτουργίας του αποτέλεσε τη νομιμοποιητική βάση για αξιοκρατικές προσλήψεις. Αν δεν κατήργησε εντελώς, οπωσδήποτε...
Kαταγγελία των ρουσφετιών προεκλογικά και πλήρης νομιμοποίησή τους μετεκλογικά από τη Ν.Δ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ρωγμές του συστήματος
Αν η αντιμετώπιση της επαπειλούμενης (εκ νέου) εκλογής της Αριστεράς στην κυβέρνηση αποδείχτηκε ικανό κίνητρο για την εν λόγω ανασυσπείρωση, πόσο επαρκές μπορεί να είναι το κίνητρο της αντιμετώπισης της...
Οι ρωγμές του συστήματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πιρουέτες κατά της απλής αναλογικής
Μια εκτρωματική μεθόδευση για να γίνουν οι επόμενες εκλογές με νέο πιο αντιδημοκρατικό εκλογικό νόμο εισηγείται στον πρωθυπουργό ο συνταγματολόγος κ. Νίκος Αλιβιζάτος μέσω της κυριακάτικης «Καθημερινής».
Πιρουέτες κατά της απλής αναλογικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
H κομματική δημοκρατία μετά τις εκλογές
Mετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και τα δύο κόμματα (δηλαδή η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ) επιβάλλεται να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό του πολιτικού αναστοχασμού τους. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, θα ωφεληθεί πολλαπλώς η...
H κομματική δημοκρατία μετά τις εκλογές
ΑΠΟΨΕΙΣ
«…Ρίξε λιγάκι τουμπεκί, θεούλη μου….»
Γνωρίζω ότι το κείμενό μου είναι μακροσκελές και μονομερές. Γι’ αυτό ας το διαβάσει όποιος νομίζει ότι έχει κάτι να ωφεληθεί. Οι υπόλοιποι ας παρακολουθούν τον Μητσοτάκη και την παρέα του να «αλώνουν» τη χώρα...
«…Ρίξε λιγάκι τουμπεκί, θεούλη μου….»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας