• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.6°C / 18.3°C
  0 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 15.5°C
  2 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.0°C / 19.0°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 14.1°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.4°C / 9.0°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 18.6°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 17.5°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.1°C / 18.8°C
  2 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.5°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.8°C / 17.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.8°C / 18.5°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.2°C / 15.6°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  88%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η επικίνδυνη μετάλλαξη της Ν.Δ.

 • A-
 • A+

Οι εκλογές της Κυριακής είναι από τις πιο κρίσιμες και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Ολο και περισσότερο γίνονται εμφανείς οι κίνδυνοι αποσύνθεσης της Ευρώπης. Καταλυτικό ρόλο παίζουν -σε γενικές γραμμές και συνοπτικά- δύο γεγονότα: Από τη μία ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός και η λιτότητα ως μοντέλο ανάπτυξης και ανταγωνισμού, που δημιουργούν τεράστιες κοινωνικές ανισότητες και εκτεταμένη κοινωνική περιθωριοποίηση. Και από την άλλη, το μεταναστευτικό πρόβλημα, όταν χρησιμοποιείται ως μοχλός ενίσχυσης του φόβου, της ανασφάλειας και του ρατσισμού.

Τα κοινωνικά ρήγματα που δημιουργούνται τα αξιοποιεί πολιτικά ή λαϊκίστικη Ακροδεξιά, φορώντας, πολλές φορές, έναν αντισυστημικό μανδύα και «τραβώντας» προς τα δεξιά τα παραδοσιακά συντηρητικά κόμματα...

Ο κίνδυνος από το ενδεχόμενο μιας μεγάλης και επικίνδυνης οπισθοδρόμησης κάθε άλλο παρά ασήμαντος είναι.

Για να αντιμετωπιστεί, η Ευρώπη χρειάζεται θεσμική ανασυγκρότηση, δημοκρατική εμβάθυνση, ταχύτερη σύγκλιση, οικονομική, κοινωνική και πολιτική, μεταφορές πόρων συνοχής και αλληλεγγύης στις πιο αδύναμες χώρες κ.λπ. Με δυο λόγια, ένα νέο ευρωπαϊκό κοινωνικό και αναπτυξιακό συμβόλαιο.

Δεν είναι, προφανώς, εύκολη ιστορία. Και για να διεκδικηθεί χρειάζεται ευρύτερη σύγκλιση ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων. Από την ευρωπαϊκή Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους μέχρι και τις σοβαρές κεντροδεξιές πολιτικές ομάδες, σχήματα και κόμματα.

Στην Ελλάδα, παρά τις υφιστάμενες εθνικές ιδιαιτερότητες, δεν είναι διαφορετικό το τελικό πολιτικό στοίχημα. Δηλαδή η αναμέτρηση μεταξύ συντηρητικών-δεξιών δυνάμεων και προοδευτικών.

Δυστυχώς, στη χώρα μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύο ισχυρότατες πολιτικές μετατοπίσεις-στρεβλώσεις.

Η μία αφορά τη Ν.Δ. Από συντηρητικό-κεντροδεξιό κόμμα, διολισθαίνει συνεχώς αφ' ενός προς την Ακροδεξιά και αφ’ ετέρου προς έναν ακραίο -και ξεπερασμένο πια- νεοφιλελευθερισμό.

Η εθνικά ανεύθυνη και μικροκομματική στάση της στη Συμφωνία των Πρεσπών πριμοδότησε την ενίσχυση των ακροδεξιών δυνάμεων στο εσωτερικό της, που παίζουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο. Εκανε, όμως, κι ένα μεγαλύτερο κακό: Απενοχοποίησε την εθνικιστική Ακροδεξιά και εκτός Ν.Δ., πριμοδοτώντας έναν επικίνδυνο ευρύτερο εθνικισμό.

Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης επαγγέλλεται έναν ακραίο νεοφιλελευθερισμό της προηγούμενης 20ετίας, που βρίσκεται ήδη σε μια αναθεωρητική διαδικασία από τα σοβαρά think tanks του φιλελευθερισμού, καθώς οι «συνταγές του» έχουν θέσει ήδη την Ευρώπη ενώπιον μιας διαλυτικής κρίσης.

Η άλλη πολιτική μετατόπιση-στρέβλωση αφορά το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Πρόκειται για την περίπτωση ενός ιστορικά (ΠΑΣΟΚ) προοδευτικού κινήματος, που σήμερα έχει απολέσει τον προοδευτικό προσανατολισμό του. Εμπνεόμενο από μια εκδικητική, ρεβανσιστική, ανορθολογική και αντι-ΣΥΡΙΖΑ υστερία, ταυτίστηκε πολιτικά με όλες τις κεντρικές επιλογές της Ν.Δ. Λειτούργησε ως συμπληρωματική δύναμη του κ. Μητσοτάκη. Επεδίωξε και επιδιώκει τη «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ. Το επανέλαβε μάλιστα πρόσφατα σε δημόσια ομιλία του ο κ. Βενιζέλος. Υπέρ ποίου άραγε;

Εσχάτως, η κ. Γεννηματά ασκεί μια μη πειστική κριτική προς τη Ν.Δ., την οποία όμως πάραυτα ακυρώνει, καθώς αποκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ… «νέα Δεξιά»! Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Την… ορθολογική πολιτική ανάλυση για τον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ ή τον περιορισμό των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας στο μέγεθος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.;

Δυστυχώς, η στάση του αυτή αποτελεί μια μοναδική εκκωφαντική παραφωνία και εξαίρεση, σε σχέση με όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης, δηλαδή όλη τη «σοσιαλιστική οικογένεια» που αναγνωρίζει τον σημαντικό προοδευτικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Στα θετικά είναι ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές σταδιακά επανατοποθετούνται -με τις ιδιομορφίες κάθε χώρας- υπέρ μιας πιο κοινωνικής Ευρώπης. Και μαζί με την Ευρωπαϊκή Αριστερά, τους Πράσινους και με ένα σοβαρό κεντροδεξιό κομμάτι, μπορεί να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή προοδευτική πλειοψηφία, με δεδομένη τη δυσμενή ευρωπαϊκή συγκυρία.

Το ίδιο και στην Ελλάδα, παρά τη σημερινή αρνητική στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και την ακροδεξιά και ακραία νεοφιλελεύθερη στροφή της Ν.Δ.

Γι' αυτό η Προοδευτική Συμμαχία, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα πρώτο σημαντικό και αναγκαίο βήμα προοδευτικής σύγκλισης, που συνεχώς πρέπει να διευρύνεται.

Βέβαια και ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελίχθηκε και πολιτικά ωρίμασε σημαντικά. Παρέμεινε, όμως ένα αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό κόμμα, με ενισχυμένη την ευρωπαϊκή ταυτότητά του. Οσο λάθος είναι να γίνεται κριτική σε έναν ΣΥΡΙΖΑ του παρελθόντος, που δεν υπάρχει σήμερα, άλλο τόσο είναι λάθος να αμφισβητείται ο αριστερός, δημοκρατικός, ευρωπαϊκός και προοδευτικός χαρακτήρας του.

Αυτή είναι η «μεγάλη εικόνα» σήμερα και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Αυτή πρέπει να καθορίσει την ψήφο του αναποφάσιστου προοδευτικού κόσμου της χώρας. Είναι μεγάλο λάθος να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νεανικοί έρωτες
Σεπτέμβριος 2015. Οι νέοι ερωτεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο exit poll της ημέρας καταγράφει ποσοστό 41,5% στους κάτω των 24 ετών και κερδίζει προβάδισμα 25...
Νεανικοί έρωτες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γαλλική αβεβαιότητα
Ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ προβάλλει ως αντισυστημική αμφισβήτηση μιας πολιτικής ορθότητας και θέτει νέα δεδομένα μεταξύ Μακρόν και Λεπέν.
Γαλλική αβεβαιότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
O Χριστός και ο… λοχίας
Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι δεν είναι λίγοι οι πολίτες που δυσπιστούν όχι γενικά και αόριστα στη δημοκρατία, αλλά σε κάθε απλό πολίτη συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων. Προτιμούν να αναθέτουν την εξουσία σε...
O Χριστός και ο… λοχίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τους ψήφισαν, τους επέτρεψαν, είναι καιρός να αντιδράσουν!
Εδώ και λίγες μέρες με τις ψήφους μόνο της Ν.Δ. αποτελεί νόμο του κράτους το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ή καλύτερα η ταφόπλακα των δικαιωμάτων και των κεκτημένων των εργαζομένων.
Τους ψήφισαν, τους επέτρεψαν, είναι καιρός να αντιδράσουν!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σημαίες ευκαιρίας
Η ΑfD δεν περιλαμβάνεται σε κανένα από τα μετεκλογικά κυβερνητικά σενάρια, αλλά μια αύξηση των σημερινών της ποσοστών μπορεί να οδηγήσει την CDU-CSU στην απώλεια της πρώτης θέσης στην επόμενη Βουλή.
Σημαίες ευκαιρίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας