Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Κύλων, ο Μπέος και το άγος του Βόλου
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Κύλων, ο Μπέος και το άγος του Βόλου

  • A-
  • A+

Ο Κύλων, Αθηναίος ολυμπιονίκης, το 640 π.Χ., γαμπρός του τυράννου των Μεγάρων, Θεαγένη, επιχείρησε πραξικόπημα στην Αθήνα, το οποίο απέτυχε και οι οπαδοί του κατέφυγαν στον Παρθενώνα, οι Αθηναίοι όμως, υπό τον Μεγακλή, τους δολοφόνησαν, εξέλιξη η οποία έμεινε γνωστή ως Κυλώνειο Αγος, επειδή οι Αθηναίοι παραβίασαν το ιερό άσυλο, και χρησιμοποιείται για κάθε πράξη που μπορεί να επισύρει ντροπή σε πόλη ή κράτος.

Ο Βόλος αποτελεί μία ιστορική πόλη, με σημαντική προσφορά στον ελληνικό πολιτισμό. Η περιοχή έχει την τύχη να διαθέτει κάποιες από τις σημαντικότερες αρχαιότητες της Ευρώπης (Διμήνι, Σέσκλο, Ιωλκός, Παγασές κ.ά.) που ανέδειξαν περιφανείς αρχαιολόγοι, όπως οι Χρ. Τσούντας, Γ. Χουρμουζιάδης κ.ά.

Μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας, το 1881, η πόλη διαφημίζει την αρχιτεκτονική της, με το έργο των επιφανών αρχιτεκτόνων Κων. και Νικ. Δημάδη. Από το 1882 κατασκευάζονται οι Θεσσαλικοί Σιδηρόδρομοι, με την εποπτεία του Εβαρίστο ντε Κίρικο, πατέρα του ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο που γεννήθηκε το 1888 στον Βόλο.

Εδώ ιδρύθηκε το 1908 το πρώτο στην Ελλάδα Εργατικό Κέντρο και την ίδια χρονιά ο Δήμος Παγασών (Βόλου) ίδρυσε το Α΄ Δημοτικό Παρθεναγωγείο, που αποτελεί σταθμό στην ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης. Στη Μεταπολίτευση έχουμε παρεμβάσεις του Δήμου Βόλου για την αξιοποίηση του λιμανιού, την επέκταση της πόλης, την επανάχρηση των βιομηχανικών κτιρίων, την ίδρυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και άλλων δομών.

Για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας αυτής της πόλης προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής, όπως οι δήμαρχοι Νικ. Γεωργιάδης, Γεώργ. Καρτάλης κ.ά., και των γραμμάτων όπως οι Αλέξ. Δελμούζος, Γ. Κορδάτος κ.ά.

Δυστυχώς όμως τον πολιτισμό αυτό ο απερχόμενος δήμαρχος όχι μόνον δεν τίμησε, αλλά τον αμαύρωσε με τη συμπεριφορά του στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην πόλη γενικότερα. Αναλαμβάνοντας τη δημαρχία, ο Αχ. Μπέος ακολούθησε τη οπαδική αρχή του ποδοσφαίρου, της διαπόμπευσης του αντιπάλου και έτσι το δημοτικό συμβούλιο μετατράπηκε σε όργανο προπηλακισμού των συμβούλων της αντιπολίτευσης, με τραμπουκισμούς, βωμολοχίες και μηνύσεις στα δικαστήρια, ώστε αυτοί να μην αντέξουν τον εξευτελισμό τους και να αναγκαστούν να αποχωρήσουν, όπως και έγινε.

Ετσι ένα σύννεφο χουλιγκανισμού πλανιόταν στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, με την παρουσία μπράβων αλλά και ΜΑΤ, ενώ δεν αποφεύχθηκε και η «σεξιστική» εισβολή «φαντάρων», στις 23-3-2015, ενός περιστατικού πρωτοφανούς χυδαιότητας.

Αλλά ο παραληρηματικός και χυδαίος λόγος του δημάρχου Αχ. Μπέου δεν περιοριζόταν μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και στην πόλη γενικότερα με επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, δικαστών, βουλευτών και πολιτικών αρχηγών, αποκαλώντας τους κοπρίτες, χασισοπότες, λαμόγια κ.λπ. (μέχρι και γαϊδούρια επιτάχθηκαν, στα οποία φόρεσαν μάσκες πρώην δημάρχων…).

Ολα αυτά τα πρωτόγνωρα για την πόλη φαινόμενα καταγγέλθηκαν από φορείς της πόλης, όπως η Ενωση Συντακτών, ο Δικηγορικός Σύλλογος κ.ά.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν σημαίνοντα πρόσωπα, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπουργοί και υφυπουργοί να αποφεύγουν οποιαδήποτε συνάντηση μαζί του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις 4 Φεβρουαρίου 2018, επισκέφθηκε τον Βόλο και παραστάθηκε στις εκδηλώσεις για τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αποφεύγοντας να συναντήσει τον δήμαρχο της πόλης.

Η απαράδεκτη και αντιδημοκρατική αυτή συμπεριφορά του δημάρχου Αχ. Μπέου οδήγησε σε απομόνωση την πόλη του Βόλου και η καταξίωση της πόλης αμαυρώθηκε, αποτελώντας άγος για τον Βόλο.

Η πόλη του Βόλου, με την ευκαιρία των εκλογών, πρέπει ανακτήσει την παλιά της αίγλη, για να βαδίσει στον δρόμο της δημοκρατίας και του πολιτισμού, για τον οποίο και έγινε γνωστή, όχι μόνο στη χώρα αλλά και στην Ευρώπη, διότι, όπως αποδείχθηκε, ο δήμαρχος που δεν τιμά την ιστορία της πόλης του προσβάλλει το παρόν της και δεν μπορεί, με σεβασμό, να χαράξει το μέλλον της.

* Δικηγόρος Α.Π.

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Φαιό νταμάρι» η απλή αναλογική
Δεν πρόλαβε να αναλάβει τα καθήκοντά της η κυβέρνηση Μητσοτάκη και δήλωσε ότι θα «διορθώσει» την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση, προδικάζοντας την αποτυχία του νέου συστήματος για την εκλογή των...
«Φαιό νταμάρι» η απλή αναλογική
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Μη βιάζονται στη Ν.Δ. να ράψουν κοστούμια»
Μήνυμα με διπλό αποδέκτη, μία εβδομάδα πριν από ντο άνοιγμα της κάλπης, θέλησε να στείλει ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας τις επισκέψεις σε πόλεις ανά την Ελλάδα και τις επαφές του με πολίτες και φορείς.
«Μη βιάζονται στη Ν.Δ. να ράψουν κοστούμια»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τον Βύρωνα, την πόλη του Μπάιρον
Αν είσαι Βυρωνιώτης, δεν σημαίνει και βυρωνιστής, μια ιδιότητα με βαθύ και πολυδιάστατο περιεχόμενο, που διακρίνει τον σημερινό δήμαρχο Ακη Κατωπόδη. Ας δούμε, λοιπόν, τι σημαίνει βυρωνιστής, με βάση τις ιδέες...
Για τον Βύρωνα, την πόλη του Μπάιρον
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στην Αυτοδιοίκηση λείπει η πνοή των νέων, των γυναικών, των ανθρώπων του μόχθου
Η περιφερειακή κίνηση «Ανυπότακτη Αττική» επιδιώκει να δημιουργήσει κάτι νέο στην Περιφέρεια Αττικής. Εναν μαζικό πόλο αντίστασης που θα στηρίζει και θα στηρίζεται στις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας.
Στην Αυτοδιοίκηση λείπει η πνοή των νέων, των γυναικών, των ανθρώπων του μόχθου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δέσμευσή μας η ριζική αλλαγή στη διοίκηση της περιφέρειας
Οι εκλογές στις 26 Μαΐου είναι κρίσιμες για την Ηπειρο. Είναι οι εκλογές που θα καθορίσουν αν η Ηπειρος θα παραμείνει στις τελευταίες θέσεις των περιφερειών της Ελλάδας και της Ευρώπης ή αν θα αλλάξει πορεία.
Δέσμευσή μας η ριζική αλλαγή στη διοίκηση της περιφέρειας
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Να κάνουμε την Αθήνα την πιο φιλική πόλη για παιδιά»
Δεν παριστάνουμε τους εξυπνότερους και τις εξυπνότερες. Απλώς, έχοντας επαφή με το πρόβλημα και τον κόσμο της πόλης, σχεδιάζουμε προγράμματα που στοχεύουν όχι μόνο στην ελάφρυνση των βαρών στα νοικοκυριά, αλλά...
«Να κάνουμε την Αθήνα την πιο φιλική πόλη για παιδιά»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας