Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Αίσωπος στις ευρωεκλογές
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Αίσωπος στις ευρωεκλογές

  • A-
  • A+

Χειραγωγώ: οδηγώ κάποιον στην κατεύθυνση που θέλω και επιβάλλω την εξουσία μου. Δεν νομίζετε ότι αυτό που κάνουν στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών οι ηγέτες της Ε.Ε. είναι η επιτομή του ορισμού της χειραγώγησης;

Το σύνολο των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων, από τη Μέρκελ μέχρι τον Τσίπρα και από τον Μακρόν μέχρι τον Κόστα, τους τελευταίους μήνες, προσπάθησαν να αναδείξουν ένα διλημματικού χαρακτήρα πολιτικό περιβάλλον: Δημοκρατία ή Ακροδεξιά, Ευρώπη ή επιστροφή στους εθνικισμούς, ενιαία αγορά ή προστατευτισμός, ελεύθερη διακίνηση ή σύνορα και έλεγχοι. Διλήμματα που κάνουν έναν καλοπροαίρετο άνθρωπο να νιώθει ότι οι σύγχρονοι Μουσολίνι, Φράνκο, Σαλαζάρ, βρίσκονται προ των πυλών και όμοια με τον Αννίβα απειλούν να εισβάλουν και να ισοπεδώσουν την Ευρώπη στην οποία η ευημερία, η αλληλεγγύη, ο ανθρωπισμός, η ισότητα και η ευαισθησία κυριαρχούν.

Αυτό το αφήγημα είναι σίγουρα πολύ βολικό και αποτελεσματικό συνάμα. Συσκοτίζει, παραπλανά, αποπροσανατολίζει, αποδυναμώνει και, κυρίως, απενοχοποιεί. Με απλά λόγια, χειραγωγεί. Αποσιωπά μέρος της αλήθειας. Αγνοεί κεφάλαια της πολιτικής. Αλλοιώνει μνήμες. Παραχαράσσει πολιτικές πρακτικές, αποδίδοντας ευγενή κίνητρα στους πρωταγωνιστές και δαιμονοποιώντας τους αμφισβητίες.

Με αυτά τα υλικά, που δεν διαφέρουν από εκείνα που στο παρελθόν χρησιμοποίησαν οι επικεφαλής των ολοκληρωτικών καθεστώτων, οι σύγχρονοι δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες τρομοκρατούν για να αποσπάσουν την ψήφο της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων. Κατασκευάζουν δηλαδή τον δικό τους μύθο, καθώς διαπιστώνουν ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να παρακάμψουν τη δυστυχία που σκόρπισαν οι πολιτικές τους και που λειτούργησαν ως λίπασμα για τον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό.

Σύμφωνα με τον συστημικό μύθο, οι «εχθροί», δηλαδή οι ακροδεξιοί λαϊκιστές, απειλούν να ανατρέψουν τα κεκτημένα των Ευρωπαίων. Ομως η αλήθεια είναι ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο δεν απειλείται, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να το αμφισβητήσουν.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, οι έδρες των «εχθρών» στην καλύτερη περίπτωση θα κινούνται στο 30%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το υπόλοιπο 70% θα έχει τον έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου και θα μπορέσει να εκλέξει αυτούς που θα έχουν τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα, αφού προηγηθεί αυτό που γίνεται πάντα: παζάρι. Το μόνο που μπορεί να διαφέρει είναι ότι το τωρινό παζάρι δεν θα είναι μια υπόθεση μεταξύ χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών. Πράσινοι, Φιλελεύθεροι και ενδεχομένως ένα κομμάτι της Αριστεράς θα καθορίσουν το αποτέλεσμα με τα ανάλογα ανταλλάγματα.

Οπως όλοι οι μύθοι, έτσι και αυτός βασίζεται στην απλότητα. Ο μύθος των ηγετών της Ε.Ε., απλός και επομένως εύληπτος και κατανοητός, βασίζεται σε μία γενίκευση: όσοι διαφωνούν, είναι λαϊκιστές, άρα επικίνδυνοι. Ετσι τσουβαλιάζουν ακροδεξιούς και αριστερούς αμφισβητίες και ξεμπερδεύουν. Αλήθεια, τι σχέση μπορεί να έχει ο Μελανσόν με τη Λεπέν; Καμία. Κι όμως, σύμφωνα με τη ρητορική της Μέρκελ και του Μακρόν, και οι δύο ανήκουν στην ίδια ομάδα, αφού αμφισβητούν την καθεστηκυία εκδοχή της Ε.Ε.

Με αυτή την απλοποίηση της πολιτικής, πιστεύουν ότι φέρνουν τον δημόσιο λόγο στα μέτρα τους, ενώ ταυτόχρονα απομακρύνονται από τον πυρήνα της πολιτικής και επομένως από τις ευθύνες που έχουν για τη μέχρι τώρα διαχείριση. Και οι ευθύνες τους για το νεκρανάστεμα των «εχθρών» είναι τεράστιες, καθώς οι πολιτικές τους επανέφεραν τους διχασμούς στην Ε.Ε.: Βορράς - Νότος, πλεονασματικοί - ελλειμματικοί, πιστωτές - οφειλέτες, συνεπείς - αναξιόπιστοι, νομοταγείς - παραβάτες, φίλεργοι - τεμπέληδες, πρωτοπόροι - υπανάπτυκτοι, ανθρωπιστές - κυνικοί, ουτοπιστές - πραγματιστές.

Αυτοί οι δυϊσμοί, που ουσιαστικά οριοθετούν τις διαφορές μεταξύ της Αριστεράς και της Δεξιάς, είναι η βάση της ευρωπαϊκής πολιτικής από το 2008 και μετά. Οι δυϊσμοί αυτοί δεν είναι άγνωστοι στην Ευρώπη. Στο παρελθόν, προκάλεσαν διωγμούς, γενοκτονίες και ανέδειξαν τις ιδεολογίες της υπεροχής. Και η σημερινή Ακροδεξιά, που είναι «σάρξ εκ της σαρκός» της Δεξιάς, βασίστηκε σε αυτούς τους δυϊσμούς, ενώ οι περισσότεροι ηγέτες της ανδρώθηκαν στα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα απ' όπου αποχώρησαν ευθύς μόλις οι πολιτικές τους δημιούργησαν πρόσφορο περιβάλλον.

Ολοι οι μύθοι επίσης καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα, ηθικού, κατά κύριο λόγο, χαρακτήρα. Αυτόν τον ηθικοπλαστικό χαρακτήρα προσπαθούν με ομολογουμένως θαυμαστό τρόπο να αξιοποιήσουν η Μέρκελ και οι ομοτράπεζοί της για να ξεγλιστρήσουν από τους εχθρούς που οι ίδιοι κατασκεύασαν.

Πάρτε για παράδειγμα τον Μακρόν που τέθηκε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία, για να αποτρέψει τη νίκη της Λεπέν. Πώς αντικρούει τα επιχειρήματά της; Μιλά για το αποκρουστικό πρόσωπο της Ακροδεξιάς, ενώ την ίδια στιγμή σπάει τα κεφάλια των «κίτρινων γιλέκων», που ζητούν αλλαγή πολιτικής. Ετσι καταφέρνει να αποφύγει την πολιτική ουσία, ότι δηλαδή η Λεπέν δεν είναι «ατύχημα», αλλά κατασκεύασμα ενός εργαστηρίου, στη διεύθυνση του οποίου εναλλάσσονταν συντηρητικοί και προοδευτικοί διευθυντές. Οσοι δηλαδή έχουν διαφεντεύσει τις τύχες της Ευρώπης.

Λοιπόν, αν όλοι αυτοί οι σύγχρονοι Αίσωποι της πολιτικής φοβούνταν πραγματικά την Ακροδεξιά, για να την πολεμήσουν, θα έκαναν το αυτονόητο: Θα πολεμούσαν τα αίτια που μετέτρεψαν τον νάνο σε γίγαντα. Θα άλλαζαν πολιτική. Θα εγκατέλειπαν τις ελίτ. Θα περιόριζαν την πολιτική των δυϊσμών. Και πρώτα απ' όλα θα απολογούνταν.

*δημοσιογράφος, συγγραφέας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Βrexit και οι ευρωεκλογές
Χτες έγιναν ευρωεκλογές στη Μ. Βρετανία. Tα προγνωστικά που δίνουν στο Βrexit Party ηγετικό ρόλο στις ευρωεκλογές είναι άκρως ανησυχητικά και οδηγούν τη Βρετανία σε έναν δρόμο ιδιαίτερα σκοτεινό και...
Το Βrexit και οι ευρωεκλογές
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ενοποίηση» και «ασφάλεια» με την... Ακροδεξιά;
Η Ακροδεξιά διεθνώς φτιάχνει αποσκευές. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, την Κυριακή το βράδυ σε Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, πολύ πιθανόν και στην Ολλανδία, τα ακροδεξιά κόμματα θα πάρουν την πρωτιά. Τι θα σημαίνει...
«Ενοποίηση» και «ασφάλεια» με την... Ακροδεξιά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το επερχόμενο σοκ
Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς μαντικές ικανότητες για να προβλέψει το επερχόμενο σοκ των ευρωεκλογών. Ολες οι εκτιμήσεις και προβλέψεις συγκλίνουν ότι οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν έναν θρίαμβο της Ακρας...
Το επερχόμενο σοκ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προοδευτικό μέτωπο ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά
Οι ευρωεκλογές της Κυριακής θεωρούνται οι πιο σημαντικές για το μέλλον της Ε.Ε. και την πολιτική ατζέντα που θα εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια. Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να αντιμετωπίσουν την ενδυνάμωση...
Προοδευτικό μέτωπο ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διάλεξε το μέλλον σου σε μια δημοκρατική, προοδευτική Ευρώπη
Κεντρικό ατόπημα της ευρωπαϊκής στρατηγικής ήταν η μη εμβάθυνση της πολιτικής και οικονομικής ολοκλήρωσης της Ε.Ε. με κοινωνικούς όρους και βιώσιμη ανάπτυξη. Η αιτία έχει πολιτικό πρόσωπο και ευθύνη και αφορά...
Διάλεξε το μέλλον σου σε μια δημοκρατική, προοδευτική Ευρώπη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακροδεξιά: το άλλο πρόσωπο της Δεξιάς και η φανατισμένη εμπροσθοφυλακή της
Η Ν.Δ. ένωσε το DNA της με αυτό της Ακροδεξιάς, ακριβώς όπως δύο αδέσποτα σκυλιά που ανήκουν σε διαφορετική ράτσα κάνουν στον δρόμο. Μόνο που το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο. Αν -αν λέμε!-...
Ακροδεξιά: το άλλο πρόσωπο της Δεξιάς και η φανατισμένη εμπροσθοφυλακή της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας