• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 30.2°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 28.6°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 30.5°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 19.2°C / 23.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 21.0°C / 25.5°C
  3 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 21.2°C
  1 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 28.4°C
  3 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 27.8°C
  3 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  2 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 30.4°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 27.1°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 28.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  82%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Να κάνουμε την Αθήνα την πιο φιλική πόλη για παιδιά»

 • A-
 • A+

Πρώτα να διαλύσουμε έναν μύθο που λέει ότι, πριν από την ελληνική κρίση 2010-2018, το παιδί στη χώρα ήταν μια χαρά. Ε, λοιπόν, δεν ήταν, με την παιδική φτώχεια το 2009 να βρίσκεται στο 23%. Το ποσοστό σκαρφάλωσε στο 28,8% το 2012, για να βρεθεί στο 24,5% το 2016, με τα ελάχιστα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης τις χρονιές 2015 και 2016 για την αντιμετώπιση της γενικευμένης ανθρωπιστικής κρίσης.

Ηταν σαφές ότι η απώλεια του 27% του ΑΕΠ, η νεοφιλελεύθερης κοπής μείωση των κοινωνικών δαπανών μαζί με τη μείωση των απαραίτητων εργαζόμενων χτυπούσε αλύπητα το παιδί και τις οικογένειες. Και η κοινωνία, εξουθενωμένη κι ανήμπορη, παρακολουθούσε και τη διόγκωση του δημογραφικού προβλήματος.

«Ανήμπορη»; Για μας δεν υπήρξε τέτοια λέξη. Επιμείναμε στη διαμόρφωση μιας συνεκτικής πολιτικής γύρω από το παιδί, ώστε να κρατήσουμε την κοινωνική συνοχή στο μέγιστο δυνατό και την κοινωνία σε συνθήκες αξιοπρέπειας.

Συνδυάσαμε αυξήσεις 40% στον προϋπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων, αύξηση κατά 60% των δωρεάν θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ώστε να αγκαλιαστούν και οι μέχρι τότε «αόρατες» πολύ φτωχές ή άνεργες μητέρες, εισαγάγαμε τον θεσμό των ζεστών, ποιοτικών σχολικών γευμάτων που για το σχολικό έτος 2019-2020 θα καλύψει 185.000 μαθητές δημοτικού σχολείου. Με τέτοια μέτρα, αναμένουμε τη μείωση της παιδικής φτώχειας σε επίπεδα προ κρίσης. Πιο πολύ επιδιώκουμε την ολιστική αντιμετώπιση του παιδιού.

Πιστέψαμε ότι δίναμε ένα ισχυρό μήνυμα. Προς εκείνους που είναι δίπλα στον πολίτη, τους δήμους, τις εκλεγμένες δημοτικές αρχές. Μήνυμα εμβάθυνσης και καθολικοποίησης τέτοιων προγραμμάτων για να φτάσουν με σχεδιασμό και δημοτική χρηματοδότηση μέχρι την τελευταία οικογένεια. Διαψευστήκαμε σε πολλές περιπτώσεις, για λόγους κυρίως πολιτικής αντιπαλότητας.

Ας είναι. Θα επιμείνουμε. Θέλουμε όχι μόνο να αυξήσουμε τις σημερινές 4.800 θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και να διευρύνουμε τα ωράρια λειτουργίας, για να αντιμετωπίσουμε τους εργαζόμενους γονείς. Για τον ίδιο λόγο, θα αυξήσουμε τα ελάχιστα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ). Σκοπεύουμε να ανοίξουμε όλες τις κλειστές παιδικές χαρές, να προσθέσουμε όργανα και παιχνίδια για παιδιά με αναπηρία, αφού σήμερα μόνο μία (1) τα διαθέτει. Να φτιάξουμε ένα «Πάρκο Συνύπαρξης» για όλα τα παιδιά, που θα έχει σχεδιαστεί «ανάποδα»: πρώτα για το παιδί με αναπηρία.

Για να αγαπήσουν την πόλη τους και να αναπτύξουν νέα σχέση με αυτήν, θα ξεναγήσουμε τα παιδιά διαφορετικά ώστε να μάθουν τις γωνιές, τις μυρωδιές και τους ανθρώπους της Αθήνας, όχι μόνο τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Θα συστήσουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες στις Λέσχες Φιλίας σε μαθητές δημοτικών σχολείων για γνωρίσουν την προφορική ιστορία, τις εμπειρίες και τις γνώσεις προηγούμενων γενεών.

Και επιτέλους, για τους 7.300 μαθητές δημοτικού που δεν βρίσκονται στο κρατικό πρόγραμμα σχολικών γευμάτων μαζί με τα άλλα 17.500 παιδιά, θα τους «διδάξουμε» υγιεινή μεσογειακή διατροφή, την αξία της συν-τροφικής παρέας και της αλληλεγγύης. Είναι ακατανόητο γιατί δεν το έκανε ώς τώρα η διοίκηση Καμίνη: χρειάζονται μόλις 3 εκατομμύρια τον χρόνο, δηλαδή τίποτα για τον δημοτικό προϋπολογισμό.

Τέτοιες δράσεις θα βρείτε στο πρόγραμμα της «Ανοιχτής Πόλης». Τέτοιες προτάσεις κατατίθενται σε όλες τις εμφανίσεις, συζητήσεις, συγκεντρώσεις του Νάσου Ηλιόπουλου και των ανθρώπων μιας δημοτικής παράταξης που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή 15 χρόνια.

Δεν παριστάνουμε τους εξυπνότερους και τις εξυπνότερες. Απλώς, έχοντας επαφή με το πρόβλημα και τον κόσμο της πόλης, σχεδιάζουμε προγράμματα που στοχεύουν όχι μόνο στην ελάφρυνση των βαρών στα νοικοκυριά, αλλά στη συνολική ευημερία των παιδιών.

Εχοντας τη βούληση να ενεργοποιήσουμε τις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης στο 100%, ξέρουμε πώς μπορούμε να τα υλοποιήσουμε. Εχοντας επίγνωση των δυνατοτήτων του δήμου αλλά και των δικών μας, μπορούμε να μετατρέψουμε την Αθήνα στην πιο φιλική πόλη της χώρας για τα παιδιά –τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

*διευθύντρια του γραφείου της αναπλ. υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, υποψήφια δημοτικής συμβούλου με την «Ανοιχτή Πόλη» και τον Νάσο Ηλιόπουλο

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μερικές σκέψεις για το εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι η συζήτηση για το εκλογικό σύστημα δεν μπορεί να γίνεται αποσπασματικά και αποκομμένα από την πραγματικότητα που βιώνουν οι δήμοι και η χώρα.
Μερικές σκέψεις για το εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Φαιό νταμάρι» η απλή αναλογική
Δεν πρόλαβε να αναλάβει τα καθήκοντά της η κυβέρνηση Μητσοτάκη και δήλωσε ότι θα «διορθώσει» την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση, προδικάζοντας την αποτυχία του νέου συστήματος για την εκλογή των...
«Φαιό νταμάρι» η απλή αναλογική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέα Σμύρνη των πολλών, Νέα Σμύρνη των γειτονιών
Για εμάς στη δημοτική κίνηση «Στροφή Νέας Σμύρνης» η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η καθιέρωση του «Κλεισθένη» ανοίγουν τον δρόμο για πιο αντιπροσωπευτική άσκηση διοίκησης.
Νέα Σμύρνη των πολλών, Νέα Σμύρνη των γειτονιών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να φτιάξουμε ξανά την Καλλιθέα που μας αξίζει
Βασικός στόχος του προγράμματός μας είναι η διάχυση όλων των πλεονεκτημάτων που δημιουργούνται από τα νέα δεδομένα στην τοπική οικονομία ώστε να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες, νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις...
Να φτιάξουμε ξανά την Καλλιθέα που μας αξίζει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Nέο μοντέλο για τη διοίκηση των δήμων με σύγχρονη και καθαρή αντίληψη
Σήμερα, όσο ποτέ, είναι μονόδρομος, η τοπική αυτοδιοίκηση να αποτελέσει την κοιτίδα τοπικής ανάπτυξης με αυξημένη συμμετοχικότητα των πολιτών.
Nέο μοντέλο για τη διοίκηση των δήμων με σύγχρονη και καθαρή αντίληψη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απλή αναλογική, ζήτημα δημοκρατίας
Στη δημόσια συζήτηση και στον διάλογο που διεξάγεται αυτή την περίοδο για τις επικείμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης, κάποιοι αυτοδιοικητικοί επικεντρώνονται μόνο στο ζήτημα της καθιέρωσης...
Απλή αναλογική, ζήτημα δημοκρατίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας