• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 17.4°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.2°C / 14.7°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.3°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.6°C / 13.8°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  0 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.8°C / 16.6°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.8°C
  1 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 14.9°C
  1 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.9°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.7°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.5°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.8°C
  0 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.6°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.7°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.3°C / 14.8°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  76%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενιαίος χώρος ανώτατης εκπαίδευσης: Ακαδημαϊκή αναγκαιότητα ή προεκλογικό πυροτέχνημα;

 • A-
 • A+

Λίγο πριν από το Πάσχα, ψηφίστηκε το εμβληματικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που επισφραγίζει τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, εγκαινιάζει τη νέα Γ’ Λυκείου και για πρώτη φορά εισάγει την ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ της χώρας μόνο με το απολυτήριο.

Εδώ θα θέλαμε να αναδείξουμε τη σημασία της μεταρρύθμισης του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως ξεκίνησε σχεδόν πριν από δύο χρόνια και ολοκληρώθηκε τη Μ. Τρίτη.

Η νέα αρχιτεκτονική των Πανεπιστημίων προβλέπει την ίδρυση νέων τμημάτων, την ίδρυση των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων, όπως και τη λειτουργία, εντός των Πανεπιστημίων διετών προγραμμάτων σπουδών που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων και στα οποία θα εισάγονται οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων.

Εχει σημασία να αποτιμήσουμε τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα του εγχειρήματος για τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης υπό τη μορφή ερωτημάτων.

◼ Τι συνεπάγεται η κατάργηση των ΤΕΙ;

Το επιχείρημα που ακούγεται από τα επίσημα χείλη της αντιπολίτευσης είναι ότι με την κατάργηση των ΤΕΙ καταστρέφεται η τεχνολογική εκπαίδευση. Είναι όμως έτσι; Τα ΤΕΙ από το 2001 είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι καθηγητές τους είναι στη μεγάλη τους πλειονότητα κάτοχοι διδακτορικών τίτλων και διεξάγουν έρευνα υψηλού επιπέδου, παρ’ όλο που δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβλέψουν υποψήφιους διδάκτορες.

Τα ΤΕΙ καταγράφτηκαν στη συνείδηση της κοινωνίας αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας ως Πανεπιστήμια δεύτερης κατηγορίας, μια και δεν έχουν όλες τις θεσμικές δυνατότητες να αναπτυχθούν δεδομένου ότι ως πραγματικά Πανεπιστήμια θα είχαν τη δυνατότητα να προσελκύουν καλύτερους επιστήμονες και περισσότερους πόρους από ανταγωνιστικά προγράμματα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο διαχωρισµός της επιστήµης από τις εφαρµογές και την τεχνολογία δεν απαντά σήµερα στις ανάγκες της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η διαίρεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε δύο διακριτούς κλάδους, με τον έναν να δίνει έμφαση στη θεωρία και τον άλλο στην εφαρμογή, είναι επιστημονικά προβληματική, προκαλεί ανισότητες και δεν λαμβάνει υπόψη τις καταιγιστικές τεχνολογικές εξελίξεις.

◼ Ακαδημαϊκές συνέργειες ή fast track συγχωνεύσεις;

H αντιπολίτευση διατείνεται ότι το ΥΠΠΕΘ με «fast track» διαδικασίες προχώρησε σε συγχωνεύσεις με μη ακαδημαϊκά κριτήρια. Είναι όμως έτσι; Το ΥΠΠΕΘ είχε τέσσερις επιλογές.

Επιλογή πρώτη: Να μην κάνει τίποτα, να αφήσει τα πράγματα ως είχαν, δηλαδή έναν Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης κατακερματισμένο, με τα περισσότερα ιδρύματα, ειδικά της περιφέρειας, να φυτοζωούν και να έχουν ισχνό ακαδημαϊκό αποτύπωμα.

Επιλογή δεύτερη: Να προχωρήσει σε ένα σχέδιο παρόμοιο με αυτό του αλήστου μνήμης σχεδίου «Αθηνά», ώστε να κλείσει, χωρίς απολύτως κανέναν σχεδιασμό, όσα περισσότερα τμήματα μπορούσε με τη «δημοκρατική» διαδικασία των προεδρικών διαταγμάτων.

Επιλογή τρίτη: Να μετατρέψει εν μιά νυκτί τα ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, προς τέρψιν της αντιπολίτευσης. Εδώ να σημειωθεί ότι τα Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, όπου υπάρχουν στην Ευρώπη, θυμίζουν όντως τα ΤΕΙ της δεκαετίας του ’80, μια και η πλειονότητα των διδασκόντων δεν κατέχει διδακτορικό τίτλο και η φοίτηση είναι τριετής και εστιασμένη σε επαγγελματική κατάρτιση.

Η μετονομασία των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών ουσιαστικά θα ήταν υποβάθμιση των ΤΕΙ του σήμερα. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε προσφάτως ότι προτίθεται να μετατρέψει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, συνεπώς η ιδέα μετατροπής πολλών νέων Πανεπιστημίων σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, δηλαδή Πανεπιστήμια δεύτερης κατηγορίας, βρίσκεται στην εκπαιδευτική ατζέντα της Ν.Δ.

Επιλογή τέταρτη, την οποία και επέλεξε το υπουργείο Παιδείας: Να εκκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των ιδρυμάτων ανά περιφέρεια και του υπουργείου, να συγκροτηθούν ομάδες εργασίας από τα ίδια τα ιδρύματα, ώστε να οικοδομηθούν οι απαραίτητες συναινέσεις. Ο στόχος ήταν η διαμόρφωση ισχυρών ακαδημαϊκών πόλων έναντι του υπάρχοντος κατακερματισμού. Η οδός αυτή απαίτησε περισσότερο χρόνο και κόπο.

Ελαβαν χώρα πολλαπλές συναντήσεις εκπροσώπων των ιδρυμάτων με την ηγεσία του ΥΠΠΕΘ, συνεδριάσεις των οργάνων εντός των ιδρυμάτων, διαβούλευση με τοπικούς φορείς. Εν τέλει όμως η επιλογή αυτή δικαιώνει την κυβέρνηση, διότι η ριζική αναμόρφωση του χάρτη των ΑΕΙ που καταλήγει σε ακαδημαϊκή μεγέθυνση σε όλες τις περιπτώσεις, είναι γεγονός, μέσα από μια διαφανή διαδικασία και κοινοβουλευτική συζήτηση, όπου υπήρξε δημοκρατικός διάλογος στο ανώτατο επίπεδο.

Με τη συνδρομή της πολιτείας και την προσπάθεια των πανεπιστημιακών, ο Ενιαίος Χώρος έχει τις προϋποθέσεις να αποτελέσει το υπόβαθρο για την ανάπτυξη των ακαδημαϊκά ισχυρών δημόσιων Πανεπιστημίων της επόμενης 20ετίας. Σε επόμενο άρθρο θα συζητήσουμε την επίδρασή του στις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις της εποχής.

*αναπλ. καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΒΕΝΤΟΥΡΑΣ, καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και η νέα Γ’ Λυκείου
Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε από το ΥΠΠΕΘ μια πρόταση για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και τη δομή της νέας Γ’ Λυκείου. Αναμφισβήτητα, το πλέον καινοτόμο στοιχείο της πρότασης είναι η δυνατότητα...
Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και η νέα Γ’ Λυκείου
ΑΠΟΨΕΙΣ
H νέα χωροταξία των ΑΕΙ
Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου «Ιδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις». Πρόκειται για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, δηλαδή τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας και του...
H νέα χωροταξία των ΑΕΙ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΑΕΙ: μια «ήσυχη» (αλλά πραγματική) μεταρρύθμιση
Παρά τους υψηλούς τόνους μιας μερίδας πανεπιστημιακών, το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται μια «ήσυχη» μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ αυξάνεται αργά αλλά σταθερά, η στήριξη της...
ΑΕΙ: μια «ήσυχη» (αλλά πραγματική) μεταρρύθμιση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παιδεία-πίτα και το κράτος-επιχειρηματίας
Τα «καύσιμα» της κίνησης της φροντιστηριακής δραστηριότητας πριμοδοτούνται από το ανταγωνιστικό σύστημα επιλογής για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, το οποίο στηρίζεται σε μεθόδους που προσφέρονται για εμπορική εκμετάλλευση....
Η παιδεία-πίτα και το κράτος-επιχειρηματίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προβληματικότερο των προηγούμενων το «νέο» σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ/ΤΕΙ
Είναι σαφές ότι το προτεινόμενο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ/ΤΕΙ αποτελεί παραλλαγή προηγούμενων συστημάτων, το καθένα από τα οποία είχε τα δικά του προβλήματα. Δυστυχώς το σύστημα αυτό έχει περισσότερα...
Προβληματικότερο των προηγούμενων το «νέο» σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ/ΤΕΙ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετά τα Συμβούλια Ιδρύματος
Το επιχείρημα, με βάση το οποίο θεσμοθετήθηκαν τα Συμβούλια Ιδρύματος στα ΑΕΙ (νόμος 4009/2011) ήταν η έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου και λογοδοσίας της διοίκησης. Με βάση το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και...
Μετά τα Συμβούλια Ιδρύματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας