Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απατεώνες (απάντηση στον Πρετεντέρη)
© Arne9001 | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απατεώνες (απάντηση στον Πρετεντέρη)

  • A-
  • A+

Υπάρχουν διαφορετικά πολιτικά σχέδια στις πολιτικές και εκλογικές αναμετρήσεις ή απλώς υπάρχει ανταγωνισμός για τη νομή της εξουσίας από διαφορετικές «παρέες», πέραν της πολιτικής ουσίας;

Αν ίσχυε το δεύτερο, ότι δηλαδή διαφορετικές «παρέες» διεκδικούν τη νομή της εξουσίας, τότε σε κάθε χώρα η κάθε «παρέα» θα μιλούσε απλώς για «καλούς» και «κακούς».

Δεν συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο. Σε όλες τις χώρες, τα κόμματα που ανταγωνίζονται έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά. Αποτελούν πολιτικά ρεύματα και μάλιστα παρόμοια από χώρα σε χώρα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολιτικά σχέδια που χαρακτηρίζουν τα κόμματα αυτά.

Χωρίς να αναφερθώ στον πλούτο των αποχρώσεων από χώρα σε χώρα, μπορούμε με σιγουριά να δούμε ότι είτε αφορά τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, είτε τις ΗΠΑ, είτε τη Βραζιλία και τη Χιλή, υπάρχει μια κάθετη τομή που χωρίζει τα κόμματα σε δύο βασικά ρεύματα. Με τα δικά τους κριτήρια, το ένα δίνει έμφαση στη στήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων και το άλλο δίνει έμφαση στον ρόλο της αγοράς.

Είτε τα ονομάζουμε Αριστερά και Δεξιά, είτε Πρόοδο και Συντήρηση, είτε όπως αλλιώς θέλουν τα ίδια, είναι προφανές ότι υπάρχουν και είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Και τα δύο δεν στερούνται επιχειρημάτων. Το ένα υποστηρίζει ότι η αγορά από μόνη της, χωρίς την ευεργετική επίδραση της πολιτικής, δεν επιλύει τα προβλήματα των πολλών και το άλλο ότι η ανάπτυξη της αγοράς από μόνη της δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ευημερία όλων.

Στον ανταγωνισμό αυτών των δύο διαφορετικών πολιτικών ρευμάτων είναι χρήσιμη και αναγκαία η πολιτική σαφήνεια. Η δημοκρατία δεν μπορεί να στηρίζεται στην απάτη.

Ο Πρετεντέρης, σε άρθρο του με τον τίτλο «Εξυπνοι» (στα «Νέα», στις 14/5/19), απαντά στους 416 Ρηγάδες οι οποίοι με βάση ένα σαφές πολιτικό σκεπτικό δημοσιοποίησαν πρόσφατα τη στήριξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Ο ίδιος έχει διασχίσει όλο το φάσμα της πολιτικής. Δικαίωμά του φυσικά. Από την Αριστερά στα νεανικά του χρόνια (αν θυμάμαι καλά), σήμερα είναι «εκπρόσωπος Τύπου» του Μαρινάκη, του Μητσοτάκη και του Αδωνη Γεωργιάδη. (Πρόκειται βέβαια για υποβιβασμό του, αφού έχει περάσει και από τον Σημίτη.)

Στο άρθρο του για τους 416 Ρηγάδες, επιτίθεται σε μια οργάνωση, τον «Ρήγα Φεραίο», για την οποία ισχύει απολύτως το «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία». Νομίζω πως πέρασε για λίγο απ’ αυτόν στα νεανικά του χρόνια (επίσης αν θυμάμαι καλά).

Γι’ αυτό στο άρθρο του γράφει «η νιότη έδειχνε πως θα γινόνταν άλλοι - και τώρα δυσφορούν με εκείνο που υπήρξαν και κυρίως με αυτό που έγιναν ή δεν έγιναν». Ετσι, από τον «Ρήγα» βρέθηκε στον αρχηγό της Νεολαίας του χουντικού Παπαδόπουλου, τον Βορίδη, και στον υπόδικο και συζητούμενο για εμπλοκή σε μεγαλεμπόριο ναρκωτικών Μαρινάκη. Αυτό είναι Υβρις.

Ζήλεψε τη δόξα της «Μαύρης Τρύπας», που είχε κάνει χυδαία επίθεση σε Ρηγάδες, με τη γνωστή συνέχεια;

Εχοντας στο παρελθόν στηρίξει την ανάγκη επίλυσης του Μακεδονικού, φόρεσε πρόσφατα φουστανέλα και περικεφαλαία στοιχιζόμενος με τον Αδωνη Γεωργιάδη. Ως πού μπορεί να φτάσει η αναξιοπιστία;

Στο άρθρο του για τους 416 Ρηγάδες γράφει πως «ανασύρουν από τη ναφθαλίνη προοδευτικές αρλούμπες και παλιομοδίτικους ακροδεξιούς κινδύνους». Υποστηρίζει δηλαδή, όπως έγραφα σχετικά στην αρχή, πως δεν υπάρχουν προοδευτικές και συντηρητικές ιδέες. Υποστηρίζει πως δεν υπάρχει ακροδεξιός κίνδυνος. Ομως η υποτίμηση αυτού του κινδύνου είναι μια επικίνδυνη άποψη για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον πλανήτη. Ο Πρετεντέρης εξαπατά συνειδητά και επικίνδυνα.

Στο άρθρο του για τους 416 Ρηγάδες, περιγράφει τον Τσίπρα με 21 (!) διαφορετικούς χαρακτηρισμούς, παρατακτικά. Ο Τσίπρας είναι 21 διαφορετικά πρόσωπα, δηλαδή τα πάντα, δηλαδή τίποτα. Είναι μια «παρέα κακών» για τη νομή της εξουσίας, με βάση τη δήθεν «απολιτική» αντίληψη της πολιτικής.

Ομως ο Τσίπρας είναι ένα πρόσωπο, μια σαφής πολιτική προσωπικότητα και αυτό το γνωρίζουν σε όλη την Ευρώπη, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν με τις πολιτικές του προτάσεις. Με αυτές τις προτάσεις του Τσίπρα, ο Πρετεντέρης και οι προϊστάμενοί του έχουν σκληρή εχθρότητα και γι' αυτό γράφει διατεταγμένα υβριστικά άρθρα, κρύβοντας τα πολιτικά προγράμματα, δηλαδή εξαπατώντας.

Για τον Πρετεντέρη, όπως φαίνεται στο άρθρο του, ο Μητσοτάκης είναι… ο προφανής προστάτης των φτωχών. Να λοιπόν γιατί χρειάζονται «οι χρήσιμοι ηλίθιοι».

Το άρθρο του Πρετεντέρη έχει μια σκόπιμη πολιτική ασάφεια όσον αφορά τις δύο διαφορετικές πολιτικές προτάσεις, της προόδου και της συντήρησης, τα δύο διαφορετικά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Αλλά αυτό είναι μια μεγάλη πολιτική απάτη.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Το φάντασμα του Σχεδίου Β
Ασαφής είναι η άποψη εκείνων που κυρίως επικαλούνται ως πανάκεια αυτό το Σχέδιο Β και εγκαλούν τον Αλέξη Τσίπρα που δεν κατέφυγε σ’ αυτό εγκαίρως. Βέβαια για πρώτη φορά διατυπώνεται σαφώς η άποψη ότι το...
Το φάντασμα του Σχεδίου Β
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιχειρούν να βάλουν την κοινωνία σε γύψο
Εσπευσαν, βουλευτές και στελέχη της κυβέρνησης της Ν.Δ. αλλά και τα «παπαγαλάκια» της στα ΜΜΕ, να υπερασπιστούν το νομοσχέδιο παρόξυνσης της κρατικής καταστολής ενάντια στους αγώνες και στις διαδηλώσεις της...
Επιχειρούν να βάλουν την κοινωνία σε γύψο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι θα γινόταν αν…
Άρθρο-παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα: «Tι θα γινόταν αν» o ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπιζε από θέσεις κυβερνητικές και αυτή την κρίση.
Τι θα γινόταν αν…
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Χορηγός του ΣΥΡΙΖΑ οι... επιτυχίες των αρίστων
Τα δεξιά μέσα ενημέρωσης, κυβερνητικοί παράγοντες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστηρίζουν ότι μαίνεται ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι αμφισβητείται ο Αλ. Τσίπρας. Μετατρέπουν την επιθυμία τους σε...
Χορηγός του ΣΥΡΙΖΑ οι... επιτυχίες των αρίστων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αρχηγισμός, η παιδική αρρώστια του ΣΥΡΙΖΑ
Η έννοια του «αρχηγικού κόμματος» ή του «αρχηγισμού», όπως ισχύει και με την έννοια της «πασοκοποίησης», ποτέ δεν αναφέρεται ρητά βέβαια. Ο «αρχηγισμός» πάντοτε φέρει αρνητικό πρόσημο, κανείς δεν τάσσεται...
Αρχηγισμός, η παιδική αρρώστια του ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας