Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αριστερά plus
EUROKINISSI/ KOSTAS VILLA
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αριστερά plus

  • A-
  • A+

Η πολιτική αναμέτρηση στις 26/5 είναι ιδιαίτερα σύνθετη. Σε αυτή δοκιμάζονται δύο διαμετρικά αντίθετα πολιτικά σχέδια και πολιτικές αντιλήψεις. Επιπλέον και κυρίως, οι εκλογές αυτές αποτελούν πρόκριμα για τη μεγάλη πολιτική αναμέτρηση του Οκτώβρη, όπου θα επιλεγούν το πολιτικό σχέδιο και η μορφή διακυβέρνησης της χώρας.

Πολλοί αναφέρονται στον υπαρκτό κίνδυνο ανόδου των ακροδεξιών σχηματισμών και φέρνουν ως παραδείγματα τη Γαλλία, την Ιταλία κ.λπ. Στην Ελλάδα όμως εκτός από τη γνωστή φασιστική συμμορία της Χ.Α., η Ν.Δ., η ιστορική συντηρητική παράταξη της χώρας, υιοθέτησε και νομιμοποίησε τόσο πρόσωπα όσο και αντιλήψεις του ακροδεξιού χώρου.

Δημιούργησε και προωθεί στην κοινωνία ένα ακραίο μείγμα ακροδεξιού νεοφιλελευθερισμού το οποίο αγνοεί, αμφισβητεί και χλευάζει ατομικά δικαιώματα, εργατικές κατακτήσεις, κοινωνικά αγαθά. Τυχόν επικράτηση της Ν.Δ. θα έχει σοβαρότατες συνέπειες στη ζωή μας. Αυτό είναι εμφανές σε κάθε δημόσια τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη.

Γι' αυτό ακριβώς η Ν.Δ. αποφεύγει συστηματικά να συζητήσει επί πολιτικών θεμάτων. Τα στελέχη της αρκούνται σε γενικολογίες, ο αρχηγός της αρνείται δημόσια πολιτική αναμέτρηση με τον πρωθυπουργό, φυγομαχεί και προτιμάει απολύτως προστατευμένους μονολόγους.

Ακόμα κι εκεί όμως δεν μπορεί να κρύψει τις εμπεδωμένες αντικοινωνικές του αντιλήψεις. Οταν θεωρεί φυσικό φαινόμενο τις ανισότητες, αντιλαμβανόμαστε την περιφρόνησή του για τον λαϊκό παράγοντα και τις ανάγκες του. Αναγκάζονται ύστερα από κάθε δημόσια τοποθέτησή του να εκδίδουν ανακοίνωση και να εξηγούν (!!!) τι εννοούσε.

Προσπαθούν να κρύψουν ότι κάθε φορά λέει αυτό που πραγματικά πιστεύει και σκοπεύει να κάνει. Δεν πρόκειται όμως για «λάθη», πρόκειται για το πραγματικό πρόγραμμά του. Τα «λάθη» του Μητσοτάκη αποτελούν ατόφιο και ακέραιο το πρόγραμμα εξουσίας της Ν.Δ.

Απέναντι σε όλα αυτά βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Οχι μόνος του. Υλοποιώντας τη στρατηγική του στόχευση, πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Προοδευτικής Συμμαχίας. Συμπορεύεται με συλλογικότητες και προσωπικότητες της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου. Με αυτούς που έχουμε κοινό όραμα για την Ευρώπη και τις δικαιωματικές αντιλήψεις, για την αναπτυξιακή πορεία της, για τη διατήρηση και εμβάθυνση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Που ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται τα όσα διακυβεύονται στην πατρίδα μας, τη σύνδεση του ευρωπαϊκού με το εθνικό, που αξιολογούν την κρισιμότητα της πολιτικής συγκυρίας, που αναγνωρίζουν τον αγώνα που δόθηκε όλα αυτά τα χρόνια απέναντι σε υπέρτερες δυνάμεις, τους συμβιβασμούς και τις υποχωρήσεις, αλλά και τη φλόγα που κράτησε όρθιους κυβέρνηση και κόμμα προκειμένου να αποκαταστήσουν αδικίες, να ανορθώσουν μια διαλυμένη Ελλάδα, να χαράξουν νέα πορεία στην εξωτερική μας πολιτική και να αποκαταστήσουν το όνομα της χώρας που είχε απαξιωθεί από αυτούς που τη θεωρούσαν ιδιοκτησία τους. Σίγουρα δεν κάναμε όλα όσα θέλαμε. Κάναμε μόνο όσα μπορούσαμε.

Ολα σε καθεστώς σκληρής επιτήρησης αλλά με λογική ταξικής ευαισθησίας για τους περισσότερο αδύναμους. Με λάθη και αδυναμίες που μας καθυστέρησαν αλλά δεν μας απογοήτευσαν. Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα που εξακολουθεί να έχει μεγάλα προβλήματα, αλλά αντιμετωπίζεται πλέον με σεβασμό από τους εταίρους της, έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα, δανείζεται από τις αγορές με επιτόκια της προ κρίσης εποχής, διαθέτει περισσότερο χώρο για να ασκηθούν πολιτικές βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.

Πολιτικές που απευθύνονται στους πολλούς. Στη μεσαία τάξη και στα αδύναμα στρώματα. Γιατί το 2010 και πριν ακόμα χρεοκοπήσει η χώρα μας, είχε χρεοκοπήσει το μοντέλο ανάπτυξης που μας είχε επιβληθεί με τη συναίνεση του πολιτικού προσωπικού Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Αυτό το μοντέλο αλλάζουμε και αυτό ακριβώς φοβούνται οι αντίπαλοί μας. Γιατί πάνω σ' αυτό στήριξαν καριέρες, τραπεζικούς λογαριασμούς, εξωχώριες (offshore) εταιρείες, προσωπικούς στρατούς και μετέτρεψαν τους πολίτες σε πελάτες.

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία λοιπόν. Αυτό είναι το ψηφοδέλτιό μας. Η επιλογή μας. Το μέλλον μας. Η ελπίδα μας. Κι ας ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για συμμαχία μιας χρήσης. Δεν τελειώνει στις 26/5. Οσοι το αντιμάχονται ή το υπονομεύουν παραβλέπουν τις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και υποτιμούν τις λαϊκές διαθέσεις. Τον πόθο των δημοκρατικών πολιτών για ενότητα και συμπόρευση. Η Προοδευτική Συμμαχία είναι μια στρατηγική επιλογή μακράς πνοής.

Πρόκειται για το πρόπλασμα μιας νέας, μεγάλης και νικηφόρας δημοκρατικής παράταξης, φυσικό και εν δυνάμει σύμμαχο της Αριστεράς και αντίπαλο κάθε κοινωνικής οπισθοδρόμησης. Αυτό το ψηφοδέλτιο μπορεί και πρέπει να εμπιστευθεί και να ψηφίσει κάθε δημοκράτης, κάθε πολίτης, κάθε λαϊκός άνθρωπος. Ψηφοδέλτιο ενότητας, προόδου αλλά και αγώνων. Γιατί κανένας μας πια δεν μπορεί να έχει ψευδαισθήσεις. Στον απάνθρωπο κόσμο που προσπαθούν να οικοδομήσουν, στα σχέδιά τους που γυρίζουν την κοινωνία δύο αιώνες πίσω, θα αντιτάξουμε την ψήφο μας, τις σύγχρονες και επεξεργασμένες πολιτικές μας αλλά και τους αγώνες μας.

Και φυσικά θα νικήσουμε. Για λογαριασμό ενός βασανισμένου και συκοφαντημένου λαού, στο όνομα αυτών που έφυγαν χωρίς να δουν τη δικαίωσή τους, για χάρη αυτών που έρχονται και αγωνιούν για το μέλλον. Θα νικήσουμε για όλους αυτούς και μαζί μ' αυτούς.

* μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ
15 χρήσιμα κοινωνικά κριτήρια για τις εθνικές εκλογές
Τι έπραξαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι κυβερνήσεις Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης; Ποια είναι εκείνα τα κοινωνικά κριτήρια που διαθέτουν οι Ελληνες πολίτες προκειμένου να αξιολογήσουν με ρεαλισμό το...
15 χρήσιμα κοινωνικά κριτήρια για τις εθνικές εκλογές
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. μπροστά στα μεγάλα άλυτα προβλήματα
Αφοσιωμένοι στον υπέρ πάντων αγώνα να αποσπάσουν την πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. εθελοτυφλούν μπροστά στα μεγάλα, άλυτα προβλήματα του τόπου. Το ερώτημα που γεννιέται είναι: Διαθέτουν τα...
ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. μπροστά στα μεγάλα άλυτα προβλήματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας μύθος αξίας… 100-200 δισ.
Οι αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ είχαν φυσικά κάποιο κόστος, το οποίο στη χειρότερη περίπτωση δεν ξεπερνά τα 54 δισ. που συνάγει η διαφορά των δύο αναλύσεων βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ. Ομως ένας ορθός απολογισμός της...
Ενας μύθος αξίας… 100-200 δισ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κακέκτυπη «επανέκδοση» του δικομματισμού από ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.
Τους ίδιους τρόπους χρησιμοποιούν σήμερα οι αρχηγοί ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. σε μια νέα «επανέκδοση» του δικομματισμού. Ο δικομματισμός, όμως, αυτός είναι ένα κακέκτυπο του «πρωτοτύπου» που είχαν εγκαινιάσει οι ιδρυτές...
Κακέκτυπη «επανέκδοση» του δικομματισμού από ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαντασιακή «κανονικότητα»
Αν θέλουμε να αντικρούσουμε έναν επερχόμενο νέο μεσαίωνα, αν θέλουμε να διαφυλάξουμε τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρηνικής συμβίωσης, πρέπει...
Φαντασιακή «κανονικότητα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανεύθυνη στάση
Η Ν.Δ. ισχυρίζεται ότι είναι υπέρ της δημιουργίας Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) και ότι έχει έτοιμη σχετική πρόταση νόμου. Ομως δεν την κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), για να...
Ανεύθυνη στάση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας