Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χρόνια πολλά
MOTION TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χρόνια πολλά

  • A-
  • A+

Χρόνια πολλά. Αυτή η ευχή είναι η συχνότερη ευχή και λέει πολλά. Ο άνθρωπος θέλει να ζήσει όσο γίνεται περισσότερο αλλά συγχρόνως να μην είναι άρρωστος. Σήμερα τα συχνότερα νοσήματα που συμβάλλουν στη νοσηρότητα και την πρόωρη θνησιμότητα δεν είναι οι λοιμώξεις, δηλαδή ο ανταγωνισμός μας με τα μικρόβια και τους ιούς. Είναι τα νοσήματα που προκαλούνται από την αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι στις συνθήκες διαβίωσης που έχει διαμορφώσει ο ίδιος ο άνθρωπος. Τέτοια νοσήματα είναι η παχυσαρκία, η αθηροσκλήρυνση, ο καρκίνος, ο διαβήτης, τα αυτοάνοσα, τα νευροεκφυλιστικά.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν αποδεδειγμένα σε αυτού του είδους τη νοσηρότητα είναι: οι χαμηλές κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες διαβίωσης των παιδιών, το στρες, η διατροφή, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, οι απότομες αλλαγές συνηθειών των πληθυσμών.

Εμείς ως Ελλάδα είμαστε μια χώρα με ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα επιβίωσης. Οχι γιατί είχαμε ένα από τα αποτελεσματικότερα συστήματα υγείας αλλά γιατί το φυσικό και κοινωνικό μικροπεριβάλλον της πατρίδας μας ευνοεί την υγεία των πολιτών και όχι τη νοσηρότητα.

Και εξηγούμαι: Το κλίμα, η ελληνική μεσογειακή διατροφή, οι οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις είναι διαχρονικοί παράγοντες που επηρεάζουν καθοριστικά την υγεία και ισορροπία των πολιτών.

Αυτό το μικροπεριβάλλον, που έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τη ζεστασιά, το μέτρο, την ποιότητα, την επικοινωνία, τη συλλογικότητα, είναι που κάνει έναν οργανισμό να αντεπεξέρχεται στις ακραίες καταστάσεις, να διατηρεί την ομοιοστασία και να μη νοσεί. Αυτό το μικροπεριβάλλον είναι που προστάτεψε στην οικονομική κρίση τη μη διάλυση της κοινωνίας μας. Και είναι αυτό το μικροπεριβάλλον για το οποίο ενδιαφέρεται ουσιαστικά ο καθένας μας.

Πώς ενδιαφέρεται ο καθένας μας; Αρκεί η παιδεία; Πώς μπορεί να εφαρμοστεί αυτό που κατανοούμε; Πρέπει να ενδιαφερθεί απαραίτητα και επειγόντως και η πολιτική. Ποια πολιτική πραγματικά είναι αυτή που θα υποστηρίζει αυτό το πολυπαραγοντικό περιβάλλον, το οποίο ήταν συνήθειά μας, το μυρίζαμε, το γευόμασταν, το χαιρόμασταν χωρίς αμοιβή, και παράλληλα θα συμβάλει στην άρση των παραγόντων που προκαλούν σήμερα τη μείζονα νοσηρότητα;

Είναι η πολιτική του άκρατου ανταγωνισμού; Των εξαντλητικών ωραρίων εργασίας; Της θεοποίησης της καινοτομίας; Της υστερίας για ανάπτυξη; Της αντίληψης «γκρεμίζω και ξαναχτίζω»; Της επικράτησης των μάνατζερ έναντι των ειδικευμένων εργαζομένων; Της αποθήκευσης του κέρδους για την αιώνια ζωή; Της ασφυκτικής λιτότητας για μερίδες συμπολιτών μας;

Ή είναι η πολιτική που προτάσσει ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, αρωγό και προστάτη αυτού του μικροπεριβάλλοντος; Η πολιτική της προστασίας της οικογένειας των χαμηλών εισοδημάτων; Η πολιτική των ανθρώπινων συνθηκών εργασίας;

Η πολιτική της βιώσιμης ανάπτυξης με κανόνα τον σεβασμό στο φυσικό, κοινωνικό και αισθητικό περιβάλλον; Η πολιτική που στόχος της είναι να διαμορφώσει φυσικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες όπου ο καθένας θα έχει το δικαίωμα να μπορεί να ζήσει χρόνια πολλά και καλά έχοντας το μεγαλύτερο όφελος με το μικρότερο κόστος.

Τέτοιου είδους προβλήματα συζητιούνται ιδιαίτερα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Τέτοιου είδους προβλήματα συζητιούνται ευρέως στην ευρωπαϊκή αριστερή δημοκρατική πολιτική κοινότητα. Ενας από τους σημαντικότερους στόχους είναι να ενστερνιστούν τα κράτη-μέλη και να υλοποιήσουν το δόγμα «Υγεία για όλους σε όλες τις πολιτικές».

Δηλαδή οποιοδήποτε νομοθετικό έργο, είτε αφορά την εργασία, είτε τις μεταφορές είτε την οικονομία είτε την ανάπτυξη, να ελέγχεται πρώτα αν έχει επιπτώσεις άμεσες ή απώτερες στην υγεία των πολιτών.

Αγαπητοί αναγνώστες

Χρόνια πολλά και καλά

*Υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υφυπουργός Υγείας, ιατρός, ομότιμη καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

ΑΠΟΨΕΙΣ
Και όμως... γυρίζει (το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών)
Η αντιπαραβολή των έργων και των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., η προγραμματική αντιπαράθεση με επιχειρήματα και στοιχεία, η αναγνώριση των καθυστερήσεων και των ανεπαρκειών στη διακυβέρνηση και η ανάληψη...
Και όμως... γυρίζει (το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο δυσβάστακτος λογαριασμός από ένα πολιτικό καλοκαίρι
Η χώρα για παραπάνω από ένα μήνα ακόμα θα βρίσκεται σε προεκλογικό αναβρασμό με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Ουσιαστικά ναρκοθετείται ολόκληρος ο δημοσιονομικός σχεδιασμός. Και τι θα γίνει τότε;
Ο δυσβάστακτος λογαριασμός από ένα πολιτικό καλοκαίρι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ;
Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να κάνει τόσο με την πολιτική αντιπαράθεση επί προγραμμάτων,αλλά συνδέεται και τελικά ανάγεται στην πολιτική φυσιογνωμία και ταυτότητα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κερδίζοντας την παρτίδα στον «Τιτανικό»
Η κρίση αποδείχτηκε ότι ήταν ο Μινώταυρος των πολιτικών κομμάτων. Επομένως δεν είναι έκπληξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε με αυτή τη διαφορά, αν και δεν την ανέμενε.
Κερδίζοντας την παρτίδα στον «Τιτανικό»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος θέλω να με εκπροσωπήσει στην Ευρώπη
Είμαι Ελληνίδα με ευρωπαϊκή αντίληψη, έχοντας μοιράσει τη ζωή μου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Ελλάδα είναι η βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και αυτό που με ενδιαφέρει είναι η προώθηση διεθνών...
Ποιος θέλω να με εκπροσωπήσει στην Ευρώπη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί πρέπει να δηλώνεται –εκ των προτέρων– η κανονική άδεια, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας;
Στο σχέδιο νόμου των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών προβλέπεται η υποχρέωση του εργοδότη να αναγγέλλει ηλεκτρονικά τη χορήγηση της άδειας στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ
Γιατί πρέπει να δηλώνεται –εκ των προτέρων– η κανονική άδεια, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας