Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ακροδεξιά: το άλλο πρόσωπο της Δεξιάς και η φανατισμένη εμπροσθοφυλακή της
EUROKINISSΙ - ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακροδεξιά: το άλλο πρόσωπο της Δεξιάς και η φανατισμένη εμπροσθοφυλακή της

  • A-
  • A+
Η Ν.Δ. ένωσε το DNA της με αυτό της Ακροδεξιάς, ακριβώς όπως δύο αδέσποτα σκυλιά που ανήκουν σε διαφορετική ράτσα κάνουν στον δρόμο. Μόνο που το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο. Αν -αν λέμε!- το επιδιωκόμενο ήταν η απαλοιφή της ακροδεξιάς ρητορικής από το ιδεολογικό της μοντέλο…

Θυμάστε εκείνους τους παλιούς ρομαντικούς καιρούς, όταν η Νέα Δημοκρατία είχε βάλει στόχο «να απορροφήσει τα ακροδεξιά στοιχεία» και να τους μεταμορφώσει όλους σε φιλελεύθερους νεοδημοκράτες;

Μήπως θυμάστε, από τα σχολικά χρόνια, και τον Μέντελ; Τον βοτανολόγο μοναχό του 19ου αιώνα που διατύπωσε, για πρώτη φορά, τους νόμους της κληρονομικότητας;

Ε, λοιπόν, αυτά τα δύο ταιριάζουν απόλυτα. Και η Νέα Δημοκρατία το έχει κάνει ήδη στην πράξη. Ενωσε το DNA της με αυτό της Ακροδεξιάς, ακριβώς όπως δύο αδέσποτα σκυλιά που ανήκουν σε διαφορετική ράτσα κάνουν στον δρόμο. Μόνο που το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο. Αν -αν λέμε!- το επιδιωκόμενο ήταν η απαλοιφή της ακροδεξιάς ρητορικής από το ιδεολογικό της μοντέλο…

Κι έτσι, σε μια ανεξέλεγκτη ανταλλαγή γενετικού υλικού, αντί το μεγάλο ψάρι να καταβροχθίσει με μια χαψιά το μικρό -νόμος της φύσης απαράβατος, στον οποίο πόνταραν κάποιοι-, το μικρό ψάρι μασούλησε αργά αλλά σταθερά το μεγάλο.

Πώς;

● Με την τριανδρία Σαμαρά - Βορίδη - Γεωργιάδη, που έχει δημιουργήσει δεσμούς εξάρτησης με τον αδύναμο αρχηγό της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη.

● Με τον εξοστρακισμό, στο πολιτικό περιθώριο, της μετριοπαθούς Κεντροδεξιάς, στελέχη της οποίας, σε τιτίβισμά του τον περασμένο Μάρτιο ο Αδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε ανοιχτά «Πεμπτοφαλαγγίτες»!

● Με το κανάκεμα και τις θωπείες του Αντώνη Σαμαρά αλλά και του Μάκη Βορίδη προς τους εμφυλιοπολεμικούς θιασώτες τού «ο συμμοριτοπόλεμος δεν τελείωσε ακόμα», σ’ εκείνη τη διαβόητη κοπή πίτας της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Κορινθίας.

● Με τις όλο και περισσότερες αναφορές -ρητορικές και μη- στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Οσο πιο πολύ απομακρύνεσαι από την αφετηρία σου, τόσο περισσότερο πρέπει να τη μνημονεύεις. Κλασική μακιαβελική στρατηγική.

●Με την περιθωριοποίηση Μεϊμαράκη. Γιατί; Επειδή υποστήριξε την κυβερνητική θέση στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, επειδή δεν σήκωσε παντιέρα στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά, κυρίως, επειδή δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας της Κεντροδεξιάς με την Ακροδεξιά σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο». Η «τιμητική αποστρατεία του στις Βρυξέλλες», βλέπετε, δεν τους έκατσε τόσο καλά όσο υπολόγιζαν…

● Με την ολοένα αυξανόμενη «αξιοποίηση» των fake news, των ύβρεων, της υστερικής αλαζονείας, της προσβολής των κοινοβουλευτικών θεσμών.

● Με πολλά άλλα που θα μου έπαιρνε μήνες να συγκεντρώσω. Και έχω μια προεκλογική καμπάνια να τρέξω.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι ακροδεξιό μόρφωμα», δήλωνε, τον Νοέμβριο του ’18, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης -με τη Ν.Δ.!- Νίκος Ταχιάος.

Εμείς την έχουμε αντιληφθεί αυτή την ακροδεξιά μετάλλαξη εδώ και καιρό. Πολύ πριν και από το 2014, όταν κάποιοι ανακάλυψαν τους ακροδεξιούς θύλακες του «Δικτύου 21» μέσα στη Ν.Δ., με τους «φορείς της πατριωτικής αφύπνισης» που θα έφτιαχναν το περιώνυμο think tank μέσα στο κόμμα της Δεξιάς και θα ενστάλαζαν στους Ελληνες πατριώτες «τις καλύτερες παραδόσεις του Ελληνισμού και το πνευματικό υπόμνημα της Ορθοδοξίας».

Και τα ξέραμε. Και τα λέγαμε.

Σε έναν μύθο του Αισώπου, το ποτάμι (όχι αυτό που σας έρχεται τώρα στο μυαλό) έχει ξεχειλίσει. Ενας βάτραχος μαζί με έναν σκορπιό σκέφτονται πώς θα περάσουν στην απέναντι ασφαλή όχθη. Ο σκορπιός προσπαθεί να πείσει το βατράχι να τον πάρει στην πλάτη του. «Θα με κεντρίσεις και θα πεθάνω», του λέει ο βάτραχος. «Μα, αν σε κεντρίσω θα σκοτωθούμε και οι δύο. Χαζός είμαι;» τον πείθει ο σκορπιός.

Στα μισά της διαδρομής, ο βάτραχος νιώθει έναν αφόρητο πόνο στην πλάτη. Ο σκορπιός τού έχει μπήξει βαθιά το κεντρί, πλάι στην καρδιά του. «Γιατί το έκανες αυτό; Τώρα θα χαθούμε και οι δύο!» φωνάζει με αγωνία. Λίγο πριν βυθιστούν στα ορμητικά νερά του ποταμού, ο σκορπιός προλαβαίνει να απαντήσει: «Τι περίμενες, βρε βάτραχε. Σκορπιός είμαι…».

Σκορπιοί είναι - αυτό μόνο ξέρουν να κάνουν. Να μεταλλάσσουν τη Ν.Δ. στο αντιευρωπαϊκό, ακροδεξιό μόρφωμα που θα ήθελε ο κ. Βορίδης. Τσαλαπατώντας την κεντροδεξιά ουτοπία των λίγων που απέμειναν μ’ αυτό το όνειρο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μέχρι τις ευρωεκλογές και μετά από αυτές. Μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο ή έξω από αυτό. Ως δημοσιογράφος ή με όποια άλλη ιδιότητα… Αυτό πίστευα και αυτό θα λέω. Αυτό θα πολεμήσουμε. Μαζί.

* υποψήφιου ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μήνυμα της Θουριγγίας
Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το εκλογικό αποτέλεσμα της στη Θουριγγία επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την αποτυχία του στοιχήματος της σύγκλισης της πρώην Αν. Γερμανίας με τη Δυτική.
Το μήνυμα της Θουριγγίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυστριακή εξαίρεση
Η είδηση από τη Βιέννη δεν είναι η αναμενόμενη νίκη του Λαϊκού Κόμματος του πρώην καγκελάριου Κουρτς. Είναι δίχως αμφιβολία η συζήτηση και η σεναριολογία για τις εναλλακτικές συμμαχίες της Δεξιάς.
Αυστριακή εξαίρεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκτός των ανέργων
Από τα ευρήματα των στατιστικών αναλύσεων των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, μάλλον δύο είναι τα πιο αξιοσημείωτα. Πρώτον, ότι η όντως εντυπωσιακή διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ συνίσταται σε...
Εκτός των ανέργων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δείχνουν οι πρόσφατες ευρωεκλογές «δεξιά στροφή» της ελληνικής κοινωνίας;
Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές αφορά το κατά πόσο η ελληνική κοινωνία έκανε «δεξιά στροφή» ιδεολογικά. Οι ευρωεκλογές άλλωστε μάλλον είναι και οι πιο ενδεικτικές για τις ιδεολογικές...
Δείχνουν οι πρόσφατες ευρωεκλογές «δεξιά στροφή» της ελληνικής κοινωνίας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νεοφιλελεύθερος νεποτισμός
Ηδη μετά την Κυριακή της 26ης Μαΐου ήρθαν τα πρώτα νεοφιλελεύθερα plus. Ο,τι μας κατέστρεψε, η απορρύθμιση, η υποταγή του πολιτικού στις ιδιοτέλειες του οικονομικού, οι θαυματοποιοί, οι λάτρεις της διαχείρισης...
Νεοφιλελεύθερος νεποτισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σε μία σειρά που ακόμα βρίσκεται στις «αρχές προβολής της»...
Aς συνεχίσουμε να ψηλαφίζουμε το πρόσφατο (ευρω)εκλογικό αποτέλεσμα, ψάχνοντας όμως να βρούμε γενικότερες ατραπούς και όχι στείρες μικροκομματικές ή άλλες κοντόφθαλμες προεκτάσεις.
Σε μία σειρά που ακόμα βρίσκεται στις «αρχές προβολής της»...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας