Στη διεθνή βιβλιογραφία για τον Μακεδόνα στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρο αναφέρεται ότι όταν ολοκλήρωσε την εκστρατεία του, συγκάλεσε συνέλευση, το 324 π.Χ., στην Ωπη της Ασίας με τη συμμετοχή Ελλήνων και άλλων εθνικών ομάδων, κυρίως Περσών και Μήδων. Εκεί εκφώνησε ομιλία, καλώντας όλους τους υπηκόους του να επιλέξουν στο εξής μια ειρηνική ζωή, κάτι που ήταν απολύτως αναγκαίο για να διατηρηθεί η συνοχή της μεγάλης του αυτοκρατορίας.
«Δεν χωρίζω τους ανθρώπους, όπως κάνουν οι στενόμυαλοι, σε Ελληνες και βαρβάρους», διακήρυξε ο Μέγας Αλέξανδρος, προσθέτοντας: «Για μένα, κάθε καλός ξένος είναι Ελληνας και κάθε κακός Ελληνας είναι χειρότερος από βάρβαρο». Καταλήγοντας ο Μέγας Αλέξανδρος είχε δηλώσει: «Από μέρους μου θεωρώ όλους ίσους, λευκούς και μελαψούς. Και θα ήθελα να μην είστε μόνον υπήκοοι της Κοινοπολιτείας μου, αλλά μέτοχοι, όλοι συνέταιροι».
Ορισμένοι σύγχρονοι «μακεδονομάχοι» θα αμφισβητήσουν τη γνησιότητα αυτών των διακηρύξεων, που εξηγούνται από το γεγονός ότι ο Μέγας Αλέξανδρος, όντας μέγας στρατηλάτης, αλλά και μεγαλοφυής πολιτικός, ήθελε να ενώσει το πολύχρωμο μωσαϊκό της μεγάλης αυτοκρατορίας του. Γι’ αυτό και παρότρυνε Μακεδόνες στρατηγούς να συνάπτουν γάμους με Περσίδες, προκαλώντας και δυσαρέσκειες απέναντι στο πρόσωπό του.
Με άλλα λόγια, οι ίδιες οι εξελίξεις υποχρέωσαν τον στρατηλάτη να μετατραπεί σε κήρυκα της συνύπαρξης, στο πλαίσιο της πολυπολιτισμικής αυτοκρατορίας που είχε δημιουργήσει.
Γιατί αναφέρομαι σε όλα αυτά; Διότι σε πολλούς δεν αρέσει ο ανδριάντας του έφιππου και έφηβου Μεγάλου Αλεξάνδρου, που πρόσφατα τοποθετήθηκε κοντά στους Στύλους Ολυμπίου Διός και ακριβώς απέναντι από το άγαλμα του Βύρωνος, που από το 1896 βρίσκεται στη γωνία του Ζαππείου. Θα ήθελαν ένα Μέγα Αλέξανδρο με περικεφαλαία, ασπίδα και σάρισα, δηλαδή πανέτοιμο να πολεμήσει.
Προσωπικά, θα είχα αντίρρηση να τοποθετηθεί ένας τέτοιος Μέγας Αλέξανδρος απέναντι στον Λόρδο Βύρωνα, τον μεγάλο ρομαντικό ποιητή και υπέρμαχο της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, τον οποίο ορισμένοι εξ ημών έχουν χαρακτηρίσει Τσε Γκεβάρα της εποχής του. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τον μεγάλο Γάλλο συγγραφέα και βιογράφο του Μπάιρον, Πιερ Μορουά, ο μεγάλος ποιητής μετά το Μεσολόγγι σχεδίαζε να δημιουργήσει εκστρατευτικό σώμα και να μεταβεί στη Λατινική Αμερική, όπου, περίπου την ίδια περίοδο, πραγματοποιούνταν εθνικοαπελευθερωτικές επαναστάσεις κατά της ισπανικής αυτοκρατορίας.
Αλλωστε, αυτό εξέφρασε με το ποίημά του «Η εποχή του ορείχαλκου» γράφοντας: «Από τις κορφές του Αθω και τις Ανδεις κυματίζει // λάβαρο που είναι το ίδιο και δυο κόσμους χαιρετίζει».
* πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας