Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Για τη διασφάλιση των αγροτικών πόρων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για τη διασφάλιση των αγροτικών πόρων

  • A-
  • A+

Το κύριο ζητούμενο των ευρωεκλογών είναι οι πολίτες της Ε.Ε. να στηρίξουν τις προοδευτικές δυνάμεις για πολλούς λόγους, ιδιαίτερα για να αποτελέσουν το ανάχωμα της Aκρας Δεξιάς και της συντήρησης που απειλεί την πορεία της.

Ομως υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που συζητούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρέπει να μπουν στην προεκλογική ατζέντα, γιατί έχουν σχέση με ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας, όπως η χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής και άλλων διαρθρωτικών ταμείων.

Ως βουλευτής επαρχίας και τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ήρθα πρόσφατα σε επαφή με πολλούς αγρότες που έβαζαν στη συζήτησή μας την αγωνία τους για την επόμενη των ευρωεκλογών προγραμματική περίοδο 2021-2027, πόσο μάλλον όταν η αγροτική τους απασχόληση στηρίζεται τουλάχιστον κατά 50%, σε επίπεδο εισοδήματος και επενδύσεων, στις ενισχύσεις των δύο πυλώνων της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική).

Οι προσεγγίσεις για τη νέα ΚΑΠ, που αποτελεί περίπου το 50% των πόρων του Ταμείου Συνοχής, μπήκαν στην ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας τον Μάρτιο του 2017 και έκτοτε αναδείχθηκαν σε σοβαρά ζητήματα για τον αγροτικό χώρο της Ε.Ε. και ιδιαίτερα της χώρας μας. Θα σταθώ στη μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, την πλήρη σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων και την επαναφορά, έστω και σε μικρό βαθμό, της συγχρηματοδότησης των άμεσων ενισχύσεων από εθνικούς πόρους.

Σε αυτές τις απόψεις αντιταχθήκαμε και επιμείναμε ότι διαφωνούμε, ειδικά με οποιαδήποτε πρόταση που θα στερήσει έστω και ένα ευρώ από τον Ελληνα αγρότη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το καλοκαίρι του 2018 κατέθεσε τις προτάσεις της για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της συγκεκριμένης περιόδου, από τις οποίες, με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις καθίσταται σαφές ότι η ΚΑΠ μειώνεται, σε τρέχουσες τιμές, συνολικά πάνω από 6%. Υπάρχουν βέβαια και αναλύσεις, σε σταθερές τιμές, οι οποίες μιλούν για απώλειες που ξεπερνούν το 10%.

Επειτα από αυτή την εξέλιξη εκτιμήσαμε ότι έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο με τα κράτη-μέλη και την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ζητούσαν να διατηρηθεί η χρηματοδότηση της ΚΑΠ, τουλάχιστον στα επίπεδα του τρέχοντος προϋπολογισμού 2014-2020. Σε αυτή την κατεύθυνση βρεθήκαμε κατ' αρχάς η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Φινλανδία... ακολούθησαν κι άλλες χώρες και τελικά γίναμε πλειοψηφία στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Η τελική απόφαση θα ληφθεί σε επίπεδο κορυφής, όπου ήδη έχει γίνει συζήτηση, με τη χώρα μας να επαναλαμβάνει τη θέση μας, μετά τις ευρωεκλογές.

Η άλλη πρόταση για την πλήρη εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων είναι αίτημα πολλών κρατών-μελών και μας δημιουργεί μέγιστο πρόβλημα, γιατί οι άμεσες ενισχύσεις που λαμβάνουν οι γεωργοί μας ανά εκτάριο είναι περίπου 570 € και βρίσκονται στην κορυφή της Ε.Ε. και πάνω από το διπλάσιο του μέσου όρου των 258 € ευρωπαϊκά, για μια σειρά από λόγους που δεν είναι της παρούσης.

Ολο το διάστημα μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΚΑΠ και πριν κατατεθούν οι προτάσεις της Επιτροπής για το ΠΔΠ και την ΚΑΠ, δουλέψαμε συστηματικά για να πείσουμε τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες ότι η ενίσχυση με βάση την έκταση δεν αποτελεί τη συνολική και την πιο αντικειμενική εικόνα για την κατανομή των ενισχύσεων μεταξύ των γεωργών της Ε.Ε.

Αυτό το σκεπτικό έχει αποτυπωθεί στις προτάσεις της Επιτροπής, κατανέμοντας το βάρος της μερικής εξωτερικής σύγκλισης αναλογικά σε πολλά κράτη-μέλη.

Με τον νέο τρόπο κατανομής του κόστους οι απώλειες για τη χώρα μας λόγω εξωτερικής σύγκλισης περιορίζονται περίπου στο 1% ή 150 εκατ. ευρώ σε όλη την επόμενη προγραμματική περίοδο, τη στιγμή που με τον προηγούμενο τρόπο κατανομής θα ανερχόταν στο 5,7% ή στα 746 εκατ. ευρώ. Και αυτό ανεξάρτητα με τις όποιες άλλες περικοπές προτείνονται για τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ.

Είναι κατανοητό το μέγεθος της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ των δύο αυτών προσεγγίσεων αν αναλογιστούμε τι θα σήμαινε η εξομοίωση των άμεσων ενισχύσεών μας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Βεβαίως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη, αφού η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ οι πιέσεις από τις βαλτικές χώρες, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και την Πολωνία για πλήρη εξωτερική σύγκλιση εντείνονται.

Η επιμονή μας σε συνεργασία με άλλα κράτη-μέλη για την απόρριψη της πρότασης, έστω και μερικής επαναφοράς των εθνικών ενισχύσεων, που σημαίνει ουσιαστικά την επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ, έφερε τη δέσμευση του επιτρόπου Γεωργίας, με την οποία αποκλείστηκε, τουλάχιστον για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Οι κοινοτικοί πόροι του αγροτικού χώρου πρέπει να διασφαλιστούν όχι μόνο γιατί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής της υπαίθρου, αλλά και γιατί λειτουργούν συμπληρωματικά και με άλλες πολιτικές της Ε.Ε. Είναι επομένως απαραίτητο να μπει έστω και την τελευταία στιγμή στη σκακιέρα της εκλογικής αναμέτρησης και η προσπάθεια που πρέπει να κάνουν οι αυριανοί εκπρόσωποί μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπεράσπιση αυτών των πόρων.

* τέως υπουργός και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεταξύ Τραμπ και Brexit
Οταν την επαύριον της χρεοκοπίας της Lehman Brothers, τον Σεπτέμβριο του 2008, ο Σαρκοζί πρότεινε μέτρα κοινής θωράκισης του χρηματοπιστωτικού τομέα στην ευρωζώνη, η απάντηση της Μέρκελ ήταν άμεση και...
Μεταξύ Τραμπ και Brexit
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η σιωπή και η λιτότητα
Η διαφαινόμενη λιτότητα θα είναι εξοντωτική, αν η διάδοχος του κ. Ντράγκι συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του Βερολίνου και ανατρέψει τη νομισματική πολιτική του προκατόχου της.
Η σιωπή και η λιτότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την επιτυχία του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης
Η εκπαίδευση βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και δικαίως καθώς διαδραματίζει ζωτικό ρόλο για να παραμείνει η οικονομία μας ανταγωνιστική.
Για την επιτυχία του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι προσθέσαμε στον αγροτικό χώρο
Παρά τις γενικευμένες απαιτήσεις -από την πρώτη κιόλας μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας- διόρθωσης των πάντων στον αγροτικό χώρο, δώσαμε ένα σαφές δείγμα προθέσεων και πράξεων.
Τι προσθέσαμε στον αγροτικό χώρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επόμενη ημέρα των καμένων της Εύβοιας
Η πρώτη, και μάλιστα άμεση, συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας είναι η οριοθέτηση της περιμέτρου της πυρκαγιάς και η κήρυξη με πράξη όλων των δασικού χαρακτήρα εδαφών που κάηκαν ως αναδασωτέων.
Η επόμενη ημέρα των καμένων της Εύβοιας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας