Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευρωεκλογές χωρίς ευρωπαϊκά αφηγήματα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρωεκλογές χωρίς ευρωπαϊκά αφηγήματα

  • A-
  • A+

Είναι θλιβερό το φαινόμενο. Σε λίγες μέρες οι Ελληνες καλούνται να ψηφίσουν για την Ευρωβουλή και σχεδόν κανένα κόμμα δεν διατυπώνει πρόταση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για την πολιτική που σκοπεύει να προωθήσει σε αυτήν.

Η προεκλογική συζήτηση στρέφεται περί τον Πολάκη, για το θλιβερό γεγονός στο Μάτι και γενικά για θέματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική και τη μελλοντική λειτουργία της Ε.Ε., η οποία επηρεάζει σχεδόν στο σύνολό της και την εθνική οικονομική, κοινωνική και θεσμική πολιτική.

Μάλιστα η Ν.Δ. διατυμπανίζει με αυταρέσκεια ότι οι ευρωεκλογές πρέπει να αποτελέσουν δημοψήφισμα για να φύγει η κυβέρνηση, ομολογώντας έτσι πανηγυρικά ότι δεν έχει να πει τίποτα για την ευρωπαϊκή πολιτική, γιατί προφανώς είναι ευχαριστημένη π.χ. από την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική της λιτότητας, της ύφεσης, της ανεργίας, της φτωχοποίησης των πολιτών και της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς και από την πολιτική γερμανοποίησης της Ευρώπης, της συρρίκνωσης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.

Βέβαια, το ίδιο συμβαίνει και με τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία εμφανίζονται ως δήθεν φιλοευρωπαϊκά και ευρωλάγνα, ενώ στην πραγματικότητα με αυτήν την πολιτική τους συμπεριφορά υποβαθμίζουν την Ε.Ε. και υποσκάπτουν την πορεία της.

Φαίνεται ότι τα κόμματα αυτά δεν παρακολουθούν τις κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη λόγω των απάνθρωπων και καταστροφικών οικονομικών και άλλων πολιτικών που εφάρμοσε μέχρι σήμερα η κυρίαρχη ελίτ της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αρκούνται να διαπιστώνουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί σημαντικά η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως το επικίνδυνο αυτό φαινόμενο που θα οδηγήσει μελλοντικά σε διάσπαση και σε διάλυση τελικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλεται στο γεγονός ότι η Ε.Ε., από υπερεθνική οντότητα των λαών, της αλληλεγγύης, της σύγκλισης των πραγματικών επιπέδων ανάπτυξης και ευημερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, έχει μετατραπεί σε Ευρώπη των τραπεζών, της οικονομικής ελίτ, της απόκλισης των επιπέδων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και της προώθησης των συμφερόντων της Γερμανίας και των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά.

Με άλλα λόγια, οφείλεται κυρίως στην απάνθρωπη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (έτος 1992), που επιβάλλει δεσμευτικά τη νεοφιλελεύθερη πολιτική η οποία κατευθύνει τους πόρους των κρατών-μελών στις μεγάλες οικονομικές μονάδες.

Εδώ πρέπει να υπενθυμίσω στις ηγεσίες των δήθεν φανατικών φιλοευρωπαϊκών κομμάτων ότι πριν από περίπου τρία χρόνια, ο Γιούνκερ είχε απευθύνει έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να αποφεύγουν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με θέμα-ερώτημα την παραμονή ή όχι στην Ε.Ε., επειδή το πιθανότερο είναι οι πολίτες να επιλέξουν την αποχώρηση, όπως έγινε και στη χώρα μας το 2015.

Επίσης πρέπει να τους υπενθυμίσω ότι η Μέρκελ διατύπωσε πριν από δύο χρόνια την πολιτική θέση ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε στην Ευρώπη «των πολλαπλών ταχυτήτων στην οποία θα ηγηθούν ισχυρά κράτη-έθνη», αναγκαία για την ευρωπαϊκή «ανταγωνιστικότητα».

Ο ελληνικός λαός, ο οποίος σε ποσοστό 81% είναι απαισιόδοξος για το μέλλον του, θα ανέμενε από τα σημερινά κόμματα, που διατυμπανίζουν ότι δήθεν είναι σύγχρονα κόμματα, με νέες ιδέες και ότι δήθεν διαφέρουν από τους παλαιούς πολιτικούς, τη διατύπωση ενός ευρωπαϊκού αφηγήματος, ρεαλιστικού και διαφορετικού, ώστε να τον διευκολύνουν στη λήψη της απόφασής του για την τοποθέτηση της ψήφου του στις ερχόμενες ευρωεκλογές.

Αντί οι δήθεν νέοι πολιτικοί να ασχοληθούν με το διακύβευμα των ευρωεκλογών και να διατυπώσουν ένα πολιτικό αφήγημα που να πείθει ότι στην Ευρωβουλή και στους λοιπούς ευρωπαϊκούς θεσμούς θα δώσουν αγώνες για να αλλάξουν η πορεία και η λειτουργία της Ε.Ε. και κυρίως η οικονομική και κοινωνική πολιτική της προς όφελος των νέων και της πλειονότητας των πολιτών, περί άλλα τυρβάζουν.

Αποδεικνύουν ότι η πολιτική συμπεριφορά τους είναι παλαιότερη της χειρότερης παλαιάς πολιτικής τάξης και ότι οι ηγεσίες των περισσότερων πολιτικών κομμάτων είναι κατώτερες των κρίσιμων σημερινών περιστάσεων. Διακρίνονται για την υποκρισία και την πολιτική υποκουλτούρα. Στερούνται αρετής και τόλμης. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εναλλαγή στην εξουσία άνευ αρχών και χωρίς να αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης και για την Ευρώπη, αλλά και κυρίως για την Ελλάδα. Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν και η κοινωνική έκρηξη έρχεται. Ο κοιμώμενος γίγαντας θα εκραγεί πολύ σύντομα, κάτω από το βάρος των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων.

Πλέον οι αντιλήψεις στην Ευρώπη και στη χώρα μας που βλέπουν τις κοινωνίες ως μάζες μέσα από δείκτες, μέσα από αριθμούς που αδιαφορούν για τους ανθρώπους, θα αποδειχθούν καταστροφικές, όπως αποδείχθηκαν και στο παρελθόν. Γι’ αυτό, όσο δεν είναι πολύ αργά, θα πρέπει να ασκηθεί και πάλι «προοδευτική ανθρώπινη πολιτική» και όχι διαχείριση της κρίσης του χρεοκοπημένου νεοφιλελεύθερου συστήματος. Πρέπει να επιδιωχθεί η Ε.Ε. να αλλάξει άμεσα πολιτική και πορεία, γιατί διαφορετικά το μέλλον της θα είναι αβέβαιο. Η διάσπασή της θα είναι πολύ κοντά.

Οι λαοί θα αναλάβουν να πράξουν αυτό που δεν κάνουν ή δεν θα κάνουν οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης. Πρώτος ο γαλλικός και μετά ο ιταλικός λαός θα πάρουν τη σκυτάλη του αγώνα για μια άλλη Ευρώπη των λαών και όχι των τραπεζών και των πολυεθνικών. Φαίνεται ότι το μήνυμα του αγγλικού λαού δεν το έλαβαν οι ηγέτες της Ε.Ε.

* πρώην υπουργός Οικονομικών

ΑΠΟΨΕΙΣ
Διολισθαίνει η ελληνική οικονομία μέσα στην Ε.Ε.
Ενώ πλησιάζει η ημέρα των ευρωεκλογών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρωθυπουργός, αντί να επικεντρώνουν τις ομιλίες τους στα προβλήματα της χώρας μέσα στην Ε.Ε., αλληλοκατηγορούνται μέσα στη...
Διολισθαίνει η ελληνική οικονομία μέσα στην Ε.Ε.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μειώσεις μισθών 25% έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση!
Η επιλογή της κυβέρνησης να κάνει χρήση των αναστολών των συμβάσεων, σε συνδυασμό με την εκ περιτροπής και τη μερική απασχόληση (ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ) τους επόμενους μήνες, είναι πολιτική επιλογή, να φορτώσει το...
Μειώσεις μισθών 25% έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οικονομικά παραλειπόμενα
Μία καίρια επισήμανση κάνει ο Αξελ Αουγκουστιν, εκπρόσωπος της Γερμανικής Ενωσης Εμπόρων Υφασμάτων. Θυμίζει ότι «πλέον λείπουν οι αφορμές για να αγοράσουν οι άνθρωποι καινούργια ρούχα, όπως για παράδειγμα ένα...
Οικονομικά παραλειπόμενα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «κανονικό» και το «φυσιολογικό»
Οταν κατακάτσει η σκόνη από την υγειονομική κρίση, είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστεί ένα άλλο «φυσιολογικό» το ίδιο επώδυνο με το προηγούμενο και γι’ αυτό οι κυρίαρχες ελίτ αποφεύγουν να το περιγράψουν. Ο...
Το «κανονικό» και το «φυσιολογικό»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επόμενη μέρα: απασχόληση, εισοδήματα και ανάπτυξη
Οι πολλές, και χαμηλής αξιοπιστίας, προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχουν κοινό παρονομαστή τους την αναπόφευκτη ύφεση στην οποία αυτή θα βυθιστεί τα αμέσως επόμενα τρίμηνα.
Η επόμενη μέρα: απασχόληση, εισοδήματα και ανάπτυξη
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΕΗ: Οταν η επικοινωνία συγκρούεται με την πραγματικότητα
Ως γνωστόν, το αφήγημα της καταστροφής της ΔΕΗ βασίστηκε στο περιβόητο mail της τότε γενικής διευθύντριας Οικονομικού, το οποίο διέρρευσε, έγινε πρωτοσέλιδο σε συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου και κατέστη...
ΔΕΗ: Οταν η επικοινωνία συγκρούεται με την πραγματικότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας