Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Αντάρτικη» ταξική ψήφος στις ευρωεκλογές
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αντάρτικη» ταξική ψήφος στις ευρωεκλογές

  • A-
  • A+

Μπροστά στις ευρωεκλογές, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. αναθερμαίνουν τα ψευτοδιλήμματα, για να μας πείσουν πως αυτό που απομένει είναι να διαλέξουμε διαχειριστή της –ίδιας πάντα– αντιλαϊκής πολιτικής. Οσοι οδήγησαν τους εργαζομένους στη φτώχεια και στην ανεργία για να κερδίζει το κεφάλαιο, εμφανίζονται πάλι χωρίς ντροπή ως σωτήρες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που μας φόρτωσε μνημόνια και αποδείχτηκε ο συνεπέστερος εκφραστής των αντεργατικών πολιτικών της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, θέλει να μας πείσει πως δεν υπάρχει εναλλακτική και πως είναι αδιέξοδοι οι αγώνες για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Συμμάχους έχει τις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που όλο το διάστημα της πρωτοφανούς αντιλαϊκής επίθεσης τάχτηκαν στο πλευρό των κυβερνήσεων, της Ε.Ε. και του κεφαλαίου.

Ο αστικοποιημένος συνδικαλισμός έχει μετατραπεί πλήρως σε έναν εργοδοτικό και κρατικό μηχανισμό υπεράσπισης του μνημονιακού «κεκτημένου». Η ΓΣΕΕ είναι ένας μηχανισμός διαφθοράς και εξαγοράς που διαχειρίζεται κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια εκατομμυρίων μέσω ΕΣΠΑ.

Οι ηγεσίες των μεγάλων συνδικάτων (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) έχουν πάρει οριστικό διαζύγιο από τα εργατικά συμφέροντα. Είναι δέσμιες του «κοινωνικού εταιρισμού» και έχουν ως βασικό κριτήριο τα «όρια των αντοχών της οικονομίας», δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Μάλιστα στις 30 Μάη, ημέρα «πανεθνικής δράσης», η «κοινωνική συμμαχία» των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με τους εργοδοτικούς φορείς μάς κάλεσε να «απεργήσουμε» (!) για «υγιή επιχειρηματικότητα» και φοροελαφρύνσεις στους βιομήχανους!

Ο εκφυλισμός του υποταγμένου συνδικαλισμού φάνηκε ανάγλυφος στα πρόσφατα συνέδρια της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και της ΓΣΕΕ. Στα πολυτελή ξενοδοχεία, μακριά από τους εργαζομένους, με την απροκάλυπτη παρέμβαση της εργοδοσίας, με νόθους αντιπροσώπους και μπράβους. Ακολούθησαν οι προσφυγές στα δικαστήρια και οι διορισμένες διοικήσεις, όπου εκτός από τους εκπροσώπους του υποταγμένου συνδικαλισμού έσπευσε να συμμετάσχει και το ΠΑΜΕ, νομιμοποιώντας έτσι τις εγκάθετες διοικήσεις και τους νόθους.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παλεύει μέσα στους εργατικούς χώρους για να ξαναγίνει ο ταξικός συνδικαλισμός υπόθεση της μεγάλης πλειονότητας των εργαζομένων και να μην είναι μια κακόηχη λέξη. Πάλεψε για να γίνει και να πετύχει η απεργία στις 12 Γενάρη 2018, όταν οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έκαναν πλάτες στον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφιση της περιστολής του δικαιώματος της απεργίας. Αντιτάχτηκε έμπρακτα στο σχέδιο της «Κοινωνικής Συμμαχίας» ΓΣΕΕ- εργοδοσίας, όταν ΚΚΕ και ΛΑ.Ε. προσπαθούσαν να της προσδώσουν ταξικό περιεχόμενο…

Στήριξε τη διακλαδική απεργία της 1ης Νοέμβρη, που οργανώθηκε από πρωτοβάθμια σωματεία χωρίς τη ΓΣΕΕ. Μια ελπιδοφόρα απεργία που λοιδορήθηκε από το ΠΑΜΕ, το οποίο διαρκώς σέρνεται πίσω από το ημερολόγιο εκτόνωσης του υποταγμένου συνδικαλισμού.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδωσε σκληρή μάχη την κολασμένη περίοδο του δημοψηφίσματος, την ώρα που η ΓΣΕΕ πήρε ανοιχτά το μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου και το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ γύρισε την πλάτη στους εργαζόμενους που πάλευαν με θεούς και δαίμονες μέσα στους χώρους δουλειάς.

Ο δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στήριξαν κάθε προσπάθεια για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις εργατικής αντεπίθεσης ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο κεφάλαιο και την Ε.Ε. Πρωτοστάτησαν στις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, σε κλαδικούς αγώνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην οργάνωση του κόσμου της ελαστικής εργασίας, στην αντιπαράθεση με τα αφεντικά στα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα.

Σήμερα ζητούμενο είναι ένα κέντρο αγώνα, ένας ενωτικός μαζικός ταξικός πόλος συνδικάτων και εργαζομένων για την οργάνωση πραγματικών αγώνων και όχι απλώς για διαμαρτυρία, με αυτοτέλεια κινήσεων από τον υποταγμένο συνδικαλισμό. Το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ αρνείται να συμβάλει έμπρακτα σε ένα σχέδιο υπέρβασης των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αλλά κόπτεται «να βγουν τα συμπεράσματα» πριν από τις κάλπες. Η ΛΑ.Ε. δεν μπορεί να διαχωριστεί από τον εργοδοτικό και κρατικό συνδικαλισμό, ενώ το «αντιμνημονιακό - πατριωτικό - δημοκρατικό μέτωπο» που προωθεί είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες της ταξικής πάλης.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παλεύει σταθερά για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Με αιτήματα που θα καλύπτουν τις εργατικές ανάγκες κόντρα στις προτεραιότητες των μνημονίων, του χρέους και του κεφαλαίου, κόντρα στη φυλακή του ευρώ και της Ε.Ε. Με νέες μορφές συσπείρωσης και αγώνα της εργατικής τάξης, με συνδικάτα ακηδεμόνευτα από κράτος-εργοδοσία.

Σε αυτό το σχέδιο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τους εργαζομένους να συμβάλουν μέσα από τους συλλογικούς αγώνες και να ενισχύσουν και στις εκλογικές μάχες! Γιατί η μόνη χρήσιμη ψήφος είναι αυτή που θα δυναμώνει τη φωνή και τους αγώνες των εργαζομένων μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα είναι εκεί!

*υποψήφια με το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις ευρωεκλογές

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η χρησιμότερη στρατηγικά και τακτικά ψήφος
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πουλάει στον κόσμο της εργασίας και της Αριστεράς φτηνά εισιτήρια στον Τιτανικό. Μια νέα όξυνση της κρίσης -που δεν είναι μακριά- θα δείξει περίτρανα τη χρεοκοπία αυτής της πολιτικής, αφού...
Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η χρησιμότερη στρατηγικά και τακτικά ψήφος
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Το μη χείρον» είναι το επιχείρημα της υποταγής
«Το μη χείρον» είναι το έσχατο πολιτικό ιδεολόγημα του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό θα πορευτεί ώς τις κάλπες των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών. Είναι το επιχείρημα που στραγγίζει πολιτικά και ιδεολογικά μια κοινωνία...
«Το μη χείρον» είναι το επιχείρημα της υποταγής
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην Ε.Ε. της λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης
Το αφήγημα της «Ευρώπης των λαών και της αλληλεγγύης» ξαναζεσταίνεται σιγά σιγά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει με συνέπεια τις ευρωπαϊκές πολιτικές φτώχειας και εξαθλίωσης των προηγούμενων μνημονιακών...
ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην Ε.Ε. της λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μόνη απάντηση, η αποδέσμευση από την Ε.Ε.
Τριάντα οκτώ χρόνια ένταξης και παραμονής της Ελλάδας στην καπιταλιστική-ιμπεριαλιστική ολοκλήρωση της ΕΟΚ-Ε.Ε., οφείλουμε απολογισμό και σύγκριση ανάμεσα στο τι έταξαν η Ν.Δ., ο Καραμανλής και οι αριστεροί...
Μόνη απάντηση, η αποδέσμευση από την Ε.Ε.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στη σκιά ενός σκληρού Brexit
Τέσσερα χρόνια μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο που οδήγησε στην επικράτηση του Brexit, το ενδεχόμενο μιας σκληρής αποχώρησης του Λονδίνου χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες είναι ανοιχτό.
Στη σκιά ενός σκληρού Brexit
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευρωσκεπτικισμός και Brexit
Βρισκόμαστε στην εποχή της ριζικής αποδόμησης όσων θεωρούνταν θεσμικά και σημασιολογικά σταθερές στην εννοιολόγηση της κοινωνικής και πολιτικής μας πραγματικότητας. Αμφισβητούνται οι παραδοσιακές ιδεολογικές...
Ευρωσκεπτικισμός και Brexit

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας