• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.8°C / 3.4°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.5°C / 1.3°C
  1 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.0°C / 6.2°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.6°C / -2.1°C
  1 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / 0.7°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.6°C / -3.2°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.4°C / 2.6°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.1°C / 4.2°C
  2 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.9°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  6 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  5 BF
  54%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.5°C
  2 BF
  40%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.1°C / 1.5°C
  1 BF
  73%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.9°C
  2 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C -1.2°C / 3.7°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 1.0°C
  0 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -2.4°C / 1.4°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  63%

Χειραψία Τσίπρα με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνιο Ρέλλα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χειραφέτηση ή υποτέλεια;

 • A-
 • A+

Θαρρώ πως πρώτη φορά σε αυτή την εκλογική μάχη βλέπουμε τόσους ανάπηρους υποψήφιους ευρωβουλευτές στα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων, οι οποίοι μάλιστα έχουν βήμα στον δημόσιο διάλογο και δεν αποτελούν απλώς το «αόρατο» κομμάτι πολυσυλλεκτικότητας των ψηφοδελτίων που εκπροσωπούν.

Η ειρωνεία βέβαια είναι ότι οι ανάπηροι πολίτες συνεχίζουν να δυσκολεύονται να μας ακολουθήσουν στην πορεία μας προς τις εκλογές, καθώς η προσβασιμότητα, στο δομημένο περιβάλλον αλλά και στο περιεχόμενο, στη χώρα μας αποτελεί ακόμα πεδίο διεκδίκησης.

Εδώ οι επιλογές που έχουμε είναι μόνο δύο και είναι ξεκάθαρες: ή θα αποδεχτούμε οι ανάπηροι υποψήφιοι τη θετική στο πρόσωπό μας διάκριση (που υπάρχει, ας μην κρυβόμαστε) και θα καλέσουμε τους, ανάπηρους και μη, πολίτες να μας δουν ως ήρωες που τα καταφέραμε ο καθένας στο πεδίο του παρά τη βλάβη του ή δεν θα δεχτούμε την επικοινωνιακή διαχείριση της βλάβης μας, ακόμα κι όταν αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί θετικά από τον καθένα μας, και θα καλέσουμε τους πολίτες να εστιάσουν στα συστημικά εμπόδια που καθιστούν ανάπηρο έναν άνθρωπο και όχι στη βλάβη του. Σε ό,τι μάλιστα αφορά τους ανάπηρους πολίτες το παραπάνω δίλημμα γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο: χειραφέτηση ή υποτέλεια;

Ως άνθρωπος των ΜΜΕ θα προσπαθήσω να εξηγήσω το παραπάνω επιχείρημα μέσω της επικαιρότητας που παρακολουθήσαμε.

Την περασμένη εβδομάδα οι έχοντες δημόσιο βήμα κ. Καμπουράκης και Χατζής επέλεξαν να παρουσιάσουν την περιπέτεια υγείας του πρώτου αντανακλώντας, αναπαράγοντας και συνεπώς νομιμοποιώντας κοινωνικές στάσεις για την αναπηρία που θεωρητικά είναι ξεπερασμένες.

Η αντίληψη πως οι ανάπηροι είμαστε σαν τον «Ζητιάνο» του Ανδρέα Καρκαβίτσα που εκμεταλλευόμαστε τη σωματική βλάβη μας για βιοποριστικούς λόγους, αποδεικνύει πόσο βαθιά ρατσιστικά στερεότυπα έχουμε ακόμα και σήμερα για τα ανάπηρα άτομα, ακόμα κι όταν δεν έχουμε επίγνωση αυτών.

Πριν όμως ο κ. Καμπουράκης ζητήσει (προς τιμήν του) δημόσια συγγνώμη, είχε προλάβει ο πρόθυμος αιώνιος πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) κ. Βαρδακαστάνης να εμφανιστεί στην ίδια εκπομπή, στη γνωστή μας πια μέθοδο «να πέσουν οι τόνοι».

Λίγες μέρες πριν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξή του στο Open επέλεξε να διακρίνει, με τρόπο βολικό για τον ίδιο και το κόμμα του, μόνο έναν υποψήφιο ευρωβουλευτή από το ψηφοδέλτιο των αρίστων του, τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Γιατί βεβαίως φανταστείτε τι θα γινόταν αν το έκανε για οποιονδήποτε άλλο ή άλλη υποψήφια; Με αναφορά στις ατομικές κατακτήσεις του κ. Κυμπουρόπουλου, τονίζοντας διαρκώς ότι έγιναν «παρά το μέγεθος της βλάβης του» (sic) και αντιπαραβάλλοντας την υποψηφιότητα του τελευταίου με αυτήν του κ. Κόκκαλη, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να αποδείξει την ηθική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι αυτής του ΣΥΡΙΖΑ. Και κάπως έτσι από -θεωρητικά- ισότιμο πολιτικό υποκείμενο που τίθεται στην κρίση των συμπολιτών, ο κ. Κυμπουρόπουλος εργαλειοποιήθηκε αναντίρρητα για να αναδειχτούν οι «ευαισθησίες» του κ. Μητσοτάκη.

Η συνέχεια όμως απογείωσε το case study με την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ Κυμπουρόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Πολάκη. Η άστοχη τοποθέτηση του Στέλιου απαντήθηκε με στερεοτυπικό και μη πολιτικό τρόπο.

Τι είναι αυτό που συνδέει τα παραπάνω; Η υποτέλεια είναι! Ο εξαναγκασμός σε υποτελή διαβίωση είναι, που, με κάθε ορατό και αόρατο τρόπο επί χρόνια, επιβάλλεται στους ανάπηρους πολίτες της μισαναπηρικής χώρας μας. Ο ριζωμένος ρατσισμός είναι, που, σε ό,τι αφορά τους ανάπηρους ανθρώπους, εκφράζεται στην πιο βαθιά και σκληρή εκδοχή του, παρά τον μανδύα της ευαισθησίας με την οποία προσπαθούν να τον κουκουλώσουν.

Ο δρόμος του φόβου και της σιωπής είναι ο σίγουρος δρόμος επιστροφής, όχι μόνο των Ελλήνων αναπήρων, αλλά και των περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων συνολικά, πίσω ολοταχώς στις αγκαλιές των φιλάνθρωπων και φιλεύσπλαχνων. Σε αυτό τον κατήφορο δεν θα παρασυρθούμε. Οδηγός της αντίστασής μας θα είναι οι κατακτήσεις των κινημάτων στον χώρο της αναπηρίας σε ολόκληρη την Ευρώπη για μια νέα αντίληψη, ένα νέο μοντέλο ανάλυσης των συστημικών εμποδίων που αντιμετωπίζουμε και δεν είναι αποτέλεσμα της βλάβης μας, αλλά της αναπηρίας που κοινωνικά μας επιβάλλεται. Στην Ελλάδα ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των πολλών και στο δίλημμα χειραφέτηση ή υποτέλεια απαντάμε δυνατά και ξεκάθαρα: Χειραφέτηση!

*Σκηνοθέτης - ανάπηρος ακτιβιστής, υποψήφιος ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Χάρβαρντ και ο ΣΥΡΙΖΑ
Το πρόσωπο στο οποίο γίνεται η αναφορά δεν είναι άλλο από τον Γιώργο Χουλιαράκη, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα -και, μάλλον, δεν ευθύνεται ο ίδιος για την εργαλειοποίησή...
Το Χάρβαρντ και ο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβερνητική λογοδοσία ή fake news;
Η κυβερνητική «πολιτική» για τις φυλακές διαθέτει τρία κύρια χαρακτηριστικά: αυταρχισμό, κερδοσκοπία και, κυρίως, λαϊκισμό. Αυτά τα στοιχεία αναδείχτηκαν και στη Βουλή μαζί με την απουσία σχεδίου και την...
Κυβερνητική λογοδοσία ή fake news;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αντιπαραθέσεις για το άρθρο του Αλ. Τσίπρα
Φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες κατηγορούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για... ενδοτισμό. Σκληρή ανακοίνωση από την Κουμουνδούρου που κατηγορεί την κυβέρνηση για αδέξιους χειρισμούς και απόπειρα σπίλωσης των πολιτικών...
Αντιπαραθέσεις για το άρθρο του Αλ. Τσίπρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιχειρούν να βάλουν την κοινωνία σε γύψο
Εσπευσαν, βουλευτές και στελέχη της κυβέρνησης της Ν.Δ. αλλά και τα «παπαγαλάκια» της στα ΜΜΕ, να υπερασπιστούν το νομοσχέδιο παρόξυνσης της κρατικής καταστολής ενάντια στους αγώνες και στις διαδηλώσεις της...
Επιχειρούν να βάλουν την κοινωνία σε γύψο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δημόσια αλήθεια
Στη σύγχρονη Ελλάδα, η πολιτική διαχείριση από την παρούσα κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ ενός οικονομικού σκανδάλου τεραστίων διαστάσεων στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας φαίνεται πως προσδοκά έρεισμα σε μια...
Η δημόσια αλήθεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας