• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 26.3°C
  3 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 27.7°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 29.4°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.4°C / 22.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  4 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 24.9°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.2°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  6 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  42%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.2°C
  0 BF
  65%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.7°C / 25.5°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 26.1°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.3°C / 24.4°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 25.6°C
  0 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  78%
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τοπική αυτοδιοίκηση και ρατσισμός

 • A-
 • A+

Το έγκυρο γερμανικό DER SPIEGEL στο τεύχος της 23ης Μαρτίου 2019 προειδοποιεί με ιδιαίτερη υπευθυνότητα τους Ευρωπαίους πολίτες προ των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών. Στο εξώφυλλο η φλεγόμενη σβάστικα, όπως η φλεγόμενη βάτος, από εθνικιστική εκδήλωση στις ΗΠΑ. Ο τίτλος κάνει λόγο για «φαιά συνωμοσία».

Μια γενική ματιά στις θεωρίες και τις αναλύσεις μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι φασισμός είναι γενική έννοια που συνενώνει διάφορες ακροδεξιές, αντιδημοκρατικές και αντικοινοβουλευτικές πολιτικές κινήσεις και συστήματα κυριαρχίας. Δηλαδή συστήματα που ενσωματώνουν εθνικιστικό και ρατσιστικό προγραμματισμό αντιδημοκρατικού και ανορθολογικού λόγου και σκέψης.

Βασικοί πυλώνες επομένως του φασισμού, ο εθνικισμός και ο ρατσισμός. Κατά τον περιβόητο Ορμπαν εξ Ουγγαρίας, «μια ομάδα από τους πολιτικούς και διανοητικούς ηγέτες της Ευρώπης θέλει να δημιουργήσει μεικτή κοινωνία, η οποία μέσα σε λίγες γενιές θα μεταμορφώσει ολοκληρωτικά την πολιτισμική και εθνική σύνθεση της ηπείρου μας και κατά συνέπεια τη χριστιανική της ταυτότητα». Είναι ηλίου φαεινότερον τι φοβάται ο «εμπνευστής» του μεταμοντέρνου ευρωπαϊκού φασισμού. Αμφισβητεί ευθέως τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα, τους δημοκρατικούς θεσμούς, την καθολικότητα πολιτικών και κοινωνικού συστήματος, το κοσμικό, δηλαδή το ουδετερόθρησκο, κράτος. Αναιρεί επομένως τις θεμελιακές αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η κοινωνική πολιτική ταυτίζεται πάντοτε με μέτρα που ευνοούν τους οικονομικά ασθενέστερους, τις μειονότητες, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και γενικά τον διαφορετικό άνθρωπο, ο οποίος συνήθως μειονεκτεί στο κυρίαρχο οικονομικό σύστημα της αγοράς. Ετσι συχνά η ρητορική κατά της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής, κυρίως από τους ολιγαρχικούς κύκλους του νεοφιλελευθερισμού, διασταυρώνεται συχνά με μια φυλετικά και ρατσιστικά φορτισμένη ρητορική.

Οι σχέσεις ρατσισμού και «δημοκρατικών» θεσμών χαρακτηρίζονται από αμφισημία. Υπήρξαν εποχές κατά τις οποίες θεσμοί και κανόνες αμαυρώνονταν από το ρατσιστικό καθεστώς των φυλετικών διακρίσεων. Αμερικανοί πολιτικοί επιστήμονες εξηγούν πως έπρεπε να γίνουν «λιγότερο απροκάλυπτες», μέσω της πολιτικής επικοινωνίας, οι ρατσιστικές προθέσεις συγκεκριμένων προέδρων στις ΗΠΑ (Νίξον, Ρέιγκαν, Μπους ο πρεσβύτερος) (Jason Stanley, «Πώς λειτουργεί ο φασισμός», Αθήνα 2018, εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).

Αλλά και σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατάφερε σοβαρό έμμεσο πλήγμα κατά της δημοκρατίας, του Συντάγματος και της δικαστικής εξουσίας όταν το 2017 απένειμε χάρη σε πρώην σερίφη από την Αριζόνα, ο οποίος είχε καταδικαστεί για αγνόηση απόφασης ομοσπονδιακού δικαστηρίου με την οποία απαγορευόταν η αντιμετώπιση υπόπτων με ρατσιστικά κριτήρια. «Πράξεις βγαλμένες απευθείας από το τετράδιο σημειώσεων κάθε καλού εκπαιδευόμενου στον αυταρχισμό», όπως γράφουν οι Levitsky και Ziblatt («Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες», Αθήνα 2018, εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).

Με αφορμή βέβηλες και απαράδεκτες ενέργειες για την παρεμπόδιση πρόσβασης προσφυγόπουλων σε ελληνικά σχολεία αλλά και γενικότερα κατά μεταναστών και προσφύγων (Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Βίλια Αττικής, Κόνιτσα) αλλά και με την ευκαιρία τόσο της 21ης Μαρτίου, Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού, όσο και της 25ης Μαρτίου, η Αντιρατσιστική Κίνηση Πολιτών (ΑΚΙΠΟ) με εισήγηση του ιδρυτή της Πάνου Τριγάζη, οικονομολόγου-διεθνολόγου, μέλους της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, συνέταξε τον Αντιρατσιστικό Χάρτη Τοπικών Κοινωνιών και κάλεσε όλους τους δημοκρατικούς υποψήφιους σε περιφέρειες και δήμους να δεσμευτούν για την τήρησή του πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου.

Τα δέκα σημεία του Χάρτη μπορούν να συμπτυχθούν ως εξής: «Παρατηρούμε ότι ο ρατσισμός σήμερα έχει πολλά πρόσωπα, είτε ως κοινωνικό είτε ως πολιτικό φαινόμενο, και άρα πολυδιάστατος και πολυεπίπεδος πρέπει να είναι ο αγώνας εναντίον του. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να αγωνιστούμε ώστε η αρχή τής μη διάκρισης με βάση το χρώμα, τη φυλή, το φύλο, την εθνική καταγωγή, τη θρησκεία και τη σεξουαλική προτίμηση να ισχύσει σε όλες τις αυτοδιοικητικές πολιτικές, είτε είμαστε στη διοίκηση είτε στην αντιπολίτευση. Σήμερα προέχει η κοινωνική ένταξη των μεταναστών και προσφύγων, με όλα τα δικαιώματά τους αλλά και τις υποχρεώσεις τους. Ειδικότερα τασσόμαστε υπέρ της ανεμπόδιστης συμμετοχής των παιδιών μεταναστών και προσφύγων στα σχολεία της περιοχής μας».

Θα αρνηθούν άραγε κάποιοι να προσχωρήσουν; Και ποιοι; Ιδωμεν.

*oμότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα παιδιά μάς δείχνουν τον δρόμο
Η καταγραφή της φοίτησης των παιδιών των προσφύγων σε 120 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ανατολικής Θεσσαλονίκης δείχνει ως κυρίαρχη εικόνα ότι υπάρχει αποδοχή και στήριξη των παιδιών των...
Τα παιδιά μάς δείχνουν τον δρόμο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ουαί τοις ηττημένοις...
Σήμερα το πρωί θα ξαναγεμίσει η μισή... αυλή του σχολείου μας με παιδικές φωνές. Για μία ακόμη χρονιά οι μαθητές του 90ού Δημοτικού Σχολείου στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Ανάληψης, θα...
Ουαί τοις ηττημένοις...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σχολικές μεταφορές: το κράτος και το δίκαιο
Η εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος και στους θεσμούς εξαρτάται όχι μόνον από τα μεγάλα ζητήματα αλλά και από την πρόνοια για τα μικρά καθημερινά προβλήματα. Οι σχολικές μεταφορές αποτελούν έναν από τους...
Σχολικές μεταφορές: το κράτος και το δίκαιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αποχαιρετισμοί
Ενα σωρό αξιόλογους ανθρώπους γνωρίσαμε κι εφέτος –μαθητές και γονείς, καθηγητές και βοηθητικό προσωπικό– κι αυτή είναι η καλύτερη ανταμοιβή εμάς των γυρολόγων της δημόσιας Παιδείας, ακόμα κι αν με κάποιους...
Αποχαιρετισμοί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κρυφό Σχολειό στο Στρασβούργο
Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί δίνουν τον προσωπικό τους αγώνα. Να μάθουν τα παιδιά ελληνικά. Τους αξίζει ο έπαινος. Ομως χρειάζονται υποστήριξη οι δάσκαλοι στα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας ανά την Ευρώπη....
Κρυφό Σχολειό στο Στρασβούργο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το δικαίωμα στην παιδεία
Το κράτος οφείλει να παράσχει την καλύτερη δυνατή παιδεία, στην οποία σήμερα έχουν πρόσβαση μόνο εκείνοι που οι τσέπες των γονιών τους την αντέχουν.
Το δικαίωμα στην παιδεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας