Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
O στρατός των φτωχών, πάροχος ασφάλειας των πλουσίων και ιμπεριαλιστών!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

O στρατός των φτωχών, πάροχος ασφάλειας των πλουσίων και ιμπεριαλιστών!

  • A-
  • A+
Το νομοσχέδιο ικανοποιεί τον νέο, πιο επιθετικό, πολεμικό ρόλο του ελληνικού στρατού σε συνδυασμό με την ανάγκη να καλυφθούν τα τεράστια κενά από την εφαρμογή του «λιγότερου κράτους» μέσω της «κοινωνικής αποστολής του στρατού», δηλαδή της απλήρωτης εργασίας των φαντάρων!

To στρατιωτικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, αισθητά ψηφοθηρικό, ταυτόχρονα αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα των αλλαγών που ξεκίνησαν το 2009 με παράλληλη μείωση της θητείας στο 9μηνο και σχεδιασμούς για προσλήψεις χιλιάδων ΕΠ.ΟΠ.

Παρατηρώντας τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Κύπρο, διαπιστώνουμε κοινές επιλογές που έχουν ως παρονομαστή ΑΟΖ, ενεργειακά κοιτάσματα, όξυνση του ανταγωνισμού με την Τουρκία και διεκδίκηση νέου ρόλου στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο: προσλήψεις μισθοφόρων στρατιωτών και αγορές όπλων, επιβολή δυσβάστακτων προστίμων ανυποταξίας για την πειθάρχηση της νεολαίας, πολεμικοί άξονες, ένταση της πολεμικής εμπλοκής σε ΝΑΤΟ.

Κομβικό σημείο η επίθεση εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος Καντάφι (2011) και η διεκδίκηση από το ελληνικό αστικό κατεστημένο της μερίδας του λέοντος από τα ενεργειακά κοιτάσματα μεταξύ Κρήτης - Λιβύης, σε συνδυασμό με τη φιλοδοξία για την «Ελλάδα Ενεργειακό Σταυροδρόμι»!

Το νομοσχέδιο ικανοποιεί τον νέο, πιο επιθετικό, πολεμικό ρόλο του ελληνικού στρατού σε συνδυασμό με την ανάγκη να καλυφθούν τα τεράστια κενά από την εφαρμογή του «λιγότερου κράτους» μέσω της «κοινωνικής αποστολής του στρατού», δηλαδή της απλήρωτης εργασίας των φαντάρων!

Πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και κατά των προσφύγων, ανάδειξη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε χωροφύλακα στα Βαλκάνια-Μεσόγειο, ενεργειακοί σχεδιασμοί και συνάθροιση εθνικών-αστικών και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων με την ένταση του ανταγωνισμού κατά Τουρκίας-Ρωσίας να ανεβαίνει οδηγούν στην απαίτηση για έναν στρατό πάροχο ασφάλειας!

Επιχειρούν τη συγκρότηση ενός στρατού με ταξικό ρόλο, που απαρτίζεται από φτωχούς, εγγυητή των συμφερόντων εφοπλιστών-επενδυτών-ενεργειακών εταιρειών, με ολοένα πιο ενεργό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Παράλληλα, σε Τουρκία-Κύπρο-Ελλάδα γίνεται μια προσπάθεια απαλλαγής της στρατιωτικής υποχρέωσης των μεσαίων-ανώτερων στρωμάτων. Στην Κύπρο απαλλάσσουν τους εφοπλιστές, Ερντογάν - Τσίπρας δίνουν τη δυνατότητα εξαγοράς.

Τι έχει προηγηθεί; Ολοι οι νεοσύλλεκτοι στα σύνορα, 9μηνο στην παραμεθόριο για σοβαρό ποσοστό των στρατιωτών, επιστροφή των ναυτών στα πλοία του Π.Ν. σε αποστολές εκτός συνόρων, ένταση της εργασιακής-οικονομικής εκμετάλλευσής μας, στρατιωτικοποίηση του λαού (φασιστικές λέσχες Εφέδρων, Εθνοφυλακή κ.λπ.). Στόχος του νομοσχεδίου, να ενσωματώσει περισσότερο μόνιμο προσωπικό-φαντάρους στις ιμπεριαλιστικές καθεστωτικές βλέψεις, να οικοδομήσει «εθνική ενότητα» παραχωρώντας ψίχουλα.

Να επιτεθεί ξανά στη στρατευμένη νεολαία, να απειλήσει με συντριβή τους Ολικούς Αρνητές Στράτευσης (αν δεν παρουσιαστούν έως 31/12/2020), να υποχρεώσει με στράτευση τους νέους μετανάστες των μνημονίων.

Η κυβέρνηση καλεί τους 30.000 μετανάστες-εργάτες να επιστρέψουν για να υπηρετήσουν στον στρατό, δουλεύοντας μετά στην εργασιακή ζούγκλα των 300 ευρώ με το χαμόγελο στα χείλη! Δεν είναι αυτοί που θα εξαγοράσουν τη στρατιωτική θητεία στα 33 τους χρόνια!

Μιλούν για 5μηνο υπηρεσίας στην παραμεθόριο. Πρόσφατα, κρατώντας το 60% της Σειράς του Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου αμετάθετο, απέδειξαν ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του Πενταγώνου να μας κρατά (9) μήνες στα σύνορα. Τα τυχοδιωκτικά τους σχέδια βασίζονται περισσότερο σε Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία (αναλαμβάνει τον έλεγχο του εναέριου χώρου σε τέσσερις βαλκανικές χώρες), γι’ αυτό στέλνουν τους στρατεύσιμους σε πλοία-ναυστάθμους, Πτέρυγες Μάχης-Φυλάκια, όχι υπηρετώντας την ισότητα. Παράλληλα, η βυσματοκρατία επί ΣΥΡΙΖΑ θεριεύει!

Χρειάζονται χιλιάδες μισθοφόρους στρατιώτες για να φυλάνε τις εξέδρες και τους αγωγούς, για να επιβάλλουν τα σχέδιά τους εκτός συνόρων. Τους θέλουν όμως νέους, ανακυκλώσιμους, φθηνούς (οι ΟΒΑ αμείβονται με 1.080 ευρώ μικτά σε σύγκριση με τα 1.500 ευρώ των ΕΠ.ΟΠ.). Μέχρι πρόσφατα τους έδινε τη δυνατότητα συμβολαίου από ένα (1) μέχρι τρία (3) έτη! Τώρα το επεκτείνουν σε 6 χρόνια. Οι έφεδροι είναι η δεξαμενή της μισθοφορικής στράτευσης: από αυτούς θα στρατολογηθούν και οι μισθοφόροι της ΕΛΔΥΚ, των πλοίων του Π.Ν.

Προωθούν την εναλλακτική θητεία, κρατώντας τις ισορροπίες με το στρατιωτικό κατεστημένο, για να μη συναντήσει ο ριζοσπαστισμός της νεολαίας το κίνημα των φαντάρων και για να μας εκμεταλλευτούν εργασιακά, προπαγανδίζοντας το «κοινωνικό τους πρόσωπο».

Τέλος, συγκροτούν Συμβούλιο Αμυντικής Ερευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας, για την ακόμη μεγαλύτερη πρόσδεση των ΑΕΙ με τον στρατό, το ΝΑΤΟ και κυρίως τις πολεμικές βιομηχανίες. Ουσιαστικά συγκροτείται ο στρατιωτικός βραχίονας του επιχειρηματικού κράτους άμυνας ασφάλειας, ο στρατός που θα στηρίξει τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του ελληνικού κεφαλαίου. Οι αλλαγές στον στρατό είναι άμεσα συνδεδεμένες με την καπιταλιστική ανασυγκρότηση.

Εμείς απαιτούμε μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 6 μήνες για όλους, κάλυψη του κόστους της θητείας από τον στρατό. Να καταργηθούν τα πρόστιμα ανυποταξίας. Αύξηση του μισθού των φαντάρων στο ύψος του βασικού μισθού. Ελεύθερο συνδικαλισμό των φαντάρων. Καλούμε τη νεολαία να μην πάει μισθοφόρος σε Στρατό - Αστυνομία.

Να μπλοκάρουμε το Συμβούλιο Ερευνας για τα κέρδη της πολεμικής βιομηχανίας. Να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ σε εξοπλισμούς, σε ΝΑΤΟ και άξονες του πολέμου με Ισραήλ-Αίγυπτο-Κύπρο. Να μη θυσιαστούν νεολαία και εργαζόμενοι για τα κέρδη τους από ΑΟΖ και κοιτάσματα.

Την ειρήνη εξασφαλίζει μόνο ο κοινός αγώνας του κόσμου της εργασίας απέναντι σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ερντογάν-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. Να γυρίσουμε την πλάτη στους «εθνικούς στόχους» και να αγωνιστούμε για τα εργατικά συμφέροντα.

*Eκπρόσωπος για το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος

ΑΠΟΨΕΙΣ
Να κάνουμε τους φόβους τους πραγματικότητα
H κυβέρνηση της Ν.Δ. κατέθεσε τελικά στη Βουλή το νομοσχέδιο-τερατούργημα για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, που είχε εδώ και μήνες στα συρτάρια της. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κατά παραγγελία των μεγάλων...
Να κάνουμε τους φόβους τους πραγματικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παρακαταθήκη της κυβέρνησης Τσίπρα στον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
Το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός προτίμησε να παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου και να ασχοληθεί με την κρίση στο ποδόσφαιρο αντί να συμμετάσχει, από κοινού με έντεκα ομολόγους του, στη σύνοδο της ομάδας...
Η παρακαταθήκη της κυβέρνησης Τσίπρα στον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το απάνθρωπο κυνήγι προσφύγων - μεταναστών από τον ελληνικό στρατό
Την προηγούμενη εβδομάδα, είδαμε να βρίσκει το φως της δημοσιότητας μια καταγγελία που αφορούσε τον ξυλοδαρμό ενός δεκατετράχρονου Αφγανού πρόσφυγα...
Το απάνθρωπο κυνήγι προσφύγων - μεταναστών από τον ελληνικό στρατό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο όρος «ανάπτυξη» και τα κόκκινα φανάρια
Η λογική της λογιστικής ικανοποίησης των όρων για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι διαχρονική, ακόμα και σε περιπτώσεις που εθνικά αυτό ήταν ζημιογόνο. Αυτό που απαιτείται, περισσότερο από τη λογιστική...
Ο όρος «ανάπτυξη» και τα κόκκινα φανάρια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ηθελε πραγματικά τα μνημόνια ο Αλέξης;
Παράξενη η χρονιά του σωτήριου έτους 2015 μ.Χ. Ερχεται μια κάπως παράξενη αλλά και αναμενόμενη για τα ελληνικά δεδομένα εποχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί αυτό που διαφαινόταν από το 2012 έστω και αμυδρά, κερδίζοντας...
Ηθελε πραγματικά τα μνημόνια ο Αλέξης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακροατήριο του Αλέξη Τσίπρα η ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά
Ο Αλέξης Τσίπρας, λαμβάνοντας τον λόγο σήμερα το πρωί ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, γνωρίζει πως πολλοί στην Ευρώπη περιμένουν πολλά από αυτόν. Τα αποτελέσματα των εκλογών...
Ακροατήριο του Αλέξη Τσίπρα η ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας