• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.4°C / 18.0°C
  2 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 16.6°C
  1 BF
  92%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 18.2°C
  1 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  2 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 15.0°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.4°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 17.2°C
  1 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.3°C
  4 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.9°C / 15.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 17.3°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.2°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  0 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  91%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ὁ ἔχων δύο χιτῶνας μεταδότω τῷ μὴ ἔχοντι...

 • A-
 • A+

«ΑποκριθεΙς δε λέγει αὐτοῖς· ὁ ἔχων δύο χιτῶνας μεταδότω τῷ μὴ ἔχοντι, καὶ ὁ ἔχων βρώματα ὁμοίως ποιείτω».

Αυτό το απόσπασμα από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο είναι η χριστιανική παραδοχή της ανισότητας. Μία από τις πολλές ακόμα, θεολογικού, φιλοσοφικού, πολιτικού και κοινωνιολογικου χαρακτήρα, που συνθέτουν την ιστορία της. Μία ιστορία που την ανακαλύπτεις στη Βίβλο, σε κείμενα του 2400 π.Χ. από την πόλη-κράτος των Σουμερίων Lagash στη Μεσοποταμία, στους αρχαίους Ελληνες κλασικούς, στην Καινή Διαθήκη, σε κείμενα Ρωμαίων και Βυζαντινών λογίων, στα γραπτά των Γάλλων φιλοσόφων του 18ου αιώνα αλλά και του Μαρξ, του Προυντόν, του Λένιν...

Η Ανισότητα, σαν τη μυθική Μύτιν, με σοφία, φρόνηση, πονηριά και επαγρύπνηση σε αυτά τα 5.000 χρόνια παρέμεινε αλώβητη. Από την ιστορική διαδρομή της αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχει τη συμπεριφορά των οικονομικών κύκλων. Λες και η πολεμική που υπέστη επιδρά πάνω της προσθέτοντας αποφασιστικότητα, σοφία, ευελιξία, πανουργία και αποτελεσματικότητα.

Είναι αλαζόνας και άπληστη, αφού στην ιστορική διαδρομή της δεν γεύτηκε την πικρή γεύση της ολοκληρωτικής ήττας. Δεν είναι υπερφίαλη, αν και νίκησε τον Χριστό, τον Μωάμεθ, τον Πλάτωνα, τον Ρουσό, τον Βολτέρο, τον Ουγκό, τον Μαρξ, τον Προυντόν... αναγκάζοντας τους πολέμιούς της να ανακαλύπτουν πολιτικά συστήματα, όπως τη δημοκρατία, για να την εξευμενίσουν.

Οι θεράποντές της τελικά ήταν επιδέξιοι, προνοητικοί, διορατικοί, φιλομαθείς και καινοτόμοι. Ηξεραν πολύ καλά πότε να υποχωρούν και πότε να επιτίθενται. Κάπως έτσι η ισότητα έγινε... ουτοπία. Για αυτό ο Jaque Julliard έγραψε: «Υπάρχει ένα κοινό υπόβαθρο στις ουτοπίες όλων των εποχών...: η προσδοκία για ισότητα».

Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα της στρατηγικής της από αυτό της διαχείρισης της παγκόσμιας οικονομίας από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα.

Από το 1945 μέχρι το 1975, η έντονη βιομηχανική ανάπτυξη στον ανεπτυγμένο κόσμο δημιουργούσε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους τεράστιους αριθμούς των μετρίως ειδικευμένων εργατών και των μεσαίου επιπέδου στελεχών.

Στον Καναδά, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το μερίδιο του εθνικού εισοδήματος, που πήγαινε στο κορυφαίο 1% των μισθωτών από το 10%-16% πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έπεσε στο 7%-8% στα τέλη του 1970. Στην ηπειρωτική Ευρώπη και την Ιαπωνία, από 11%-18%, στο 4%-9% στις αρχές του 1980. Στον υπόλοιπο πλανήτη οι περισσότεροι άνθρωποι παρέμειναν βυθισμένοι στη φτώχεια.

Από το 1980 όμως οι μισθοί στον αναπτυσσόμενο κόσμο αυξήθηκαν. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα, την Ινδία, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και σε μέρη της Αφρικής βγήκαν από τη φτώχεια. Δεν ήταν δύσκολο, αφού οι μισθοί ήταν ένα κλάσμα εκείνων του πλούσιου κόσμου.

Η ενσωμάτωση της φτηνής εργασίας και των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού εμπορευμάτων στις οικονομίες της Δύσης, όμως, πρόσθεσε πλούτο, στις ελίτ. Μια μελέτη από το Pew Research Center διαπίστωσε ότι το 1971 το 61% των ενηλίκων των ΗΠΑ ζούσε σε νοικοκυριά της μεσαίας τάξης. Το 2014 ήταν 50%.

Αν μελετήσει κανείς την πορεία σε αυτά τα χρόνια –συνολικά και όχι διαιρεμένη σε φάσεις– τότε αντιλαμβάνεται γιατί το ισοζύγιο της ανισότητας κατέγραψε με αυτήν τη μεταφορά τεράστια κέρδη. Οι μεταφορές πόρων και δραστηριοτήτων, η αφαίμαξη παραγωγικών υποδομών, η επικέντρωση στο κόστος εργασίας και η συνδυασμένη χρήση της πολιτικής, του πολιτισμού και της φιλοσοφίας, σε αφήνουν έκθαμβο με την αρμονία και τη συμμετρία που εφαρμόστηκαν.

Αλλά όλα αυτά είναι το πρελούδιο εκείνων που έρχονται. Μια ανάλυση του 2017 από την ελεγκτική εταιρεία PwC προέβλεψε ότι το 38% όλων των θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «υψηλού κινδύνου από τον αυτοματισμό από τις αρχές της δεκαετίας του 2030».

Σε έναν κόσμο όπου η ανεργία στο 10% λογίζεται ως μια μεγάλη ύφεση και το 20% παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, τα ρομπότ αντικαθιστώντας το ένα τέταρτο ή και παραπάνω από όλες τις εργασίες μπορούν να πυροδοτήσουν βίαιες επαναστάσεις. Και χρησιμοποιώ τη λέξη «βίαιες» γιατί σε αντίθεση με τη Βιομηχανική Επανάσταση, που χρειάστηκε πάνω από 100 χρόνια για να ξεδιπλωθεί πραγματικά, οι απώλειες θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της ψηφιακής επανάστασης θα γίνουν σε λίγες μόλις δεκαετίες.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ενώ η ανισότητα «μαθαίνει», οι πολέμιοί της, παρά τις ήττες 5.000 χρόνων, αρνούνται να μπουν στη διαδικασία της μάθησης. Πάρτε παράδειγμα τη σύγχρονη Αριστερά. Μπορεί να εξακολουθεί να έχει την ανισότητα παντιέρα, αλλά στην πραγματικότητα σήμερα είναι πιο ανήμπορη από ποτέ άλλοτε. Στέκεται αμήχανα στη νέα εποχή και προσπαθεί να την αντιμετωπίσει με τρόπους και μεθόδους της εποχής της μεγάλης ύφεσης.

Γιατί, ας μη γελιόμαστε, το να αντιμετωπίσει κανείς αυτό το μεταλλαγμένο τέρας με επιδόματα και μικροαυξήσεις, είναι σαν να πολεμά με καριοφίλια τους S-400. Αποτέλεσμα; Συντριβή. Που πολύ φοβάμαι ότι θα είναι η τελική, καθώς τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη... δεν φοβούνται.

*δημοσιογράφος, συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το καταφύγιο των ευνοούμενων
Διαβάζω πως ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάζει μια φουτουριστική πόλη, έναν οριζόντιο ουρανοξύστη, όπου οι 9 εκατομμύρια άνθρωποι που θα έχουν την οικονομική ευχέρεια να ζήσουν εκεί δεν θα κινδυνεύουν...
Το καταφύγιο των ευνοούμενων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι «πατριώτες εκατομμυριούχοι» κατά της φτώχειας και ο Ενγκελς
Οι «πατριώτες εκατομμυριούχοι» και οι άλλες διεθνείς οργανώσεις των πλουσίων που αρνούνται τα παρασιτικά προνόμια της τάξης τους ανήκουν σε εκείνα τα πρωτοπόρα φωτεινά μυαλά που χωρίς αυτά θα ήμασταν πολύ...
Οι «πατριώτες εκατομμυριούχοι» κατά της φτώχειας και ο Ενγκελς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι;
Εχετε δει κάποια από τις μνημονιακές κυβερνήσεις να κλείνει για τους εγχώριους πλούσιους το παραμικρό παραθυράκι για τη νόμιμη φοροαποφυγή; Προσωπικά δεν γνωρίζω ούτε μία.
Γιατί οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βασικό Εισόδημα: E pur si muove*
Στηριγμένο στο θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης, αναφέρεται στην τακτική καταβολή χρημάτων σε κάθε άνθρωπο μιας επικράτειας.
Βασικό Εισόδημα: E pur si muove*
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περιγράφοντας τον κόσμο των ανισοτήτων: «Δεν έχετε ιδέα πόσο τρομακτική είναι η φτώχεια, κύριε»
Πολλές από αυτές τις εισοδηματικές διαφορές - που θεωρούνται ως ανταμοιβές για σκληρή δουλειά, ανάληψη κινδύνων ή δημιουργικότητα για παράδειγμα - θεωρούνται από τους περισσότερους ανθρώπους εντελώς δίκαιες.
Περιγράφοντας τον κόσμο των ανισοτήτων: «Δεν έχετε ιδέα πόσο τρομακτική είναι η φτώχεια, κύριε»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καθάρματα φτωχοί!
Είναι θυμωμένοι οι ευκατάστατοι, οι «μεσαίοι». Τους είναι αδιανόητη η βουλιμία των κατώτερων τάξεων. Εντελώς ανάρμοστη. Πάντα. Τώρα όσο και τότε. Ακου να ζητούν αυξήσεις οι μισθωτοί!
Καθάρματα φτωχοί!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας