• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.5°C / 16.4°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 16.4°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.0°C / 15.9°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.8°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.2°C
  0 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 14.6°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.6°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.6°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 13.3°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 16.6°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.4°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 16.5°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  0 BF
  69%
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Το φαινόμενο «Χρυσή Αυγή» - Μήπως να κοιταχτούμε λίγο στον καθρέφτη;

 • A-
 • A+

Τι είναι η «Χρυσή Αυγή»; Η εύλογη απάντηση είναι ο εθνικισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός κλπ. Για να ψάξουμε όμως τη καθημερινότητα μας. Οι αξίες που «μας μάθανε» εξ εσπερίας, μήπως ενισχύουν ένα εθνικισμό και ένα συντηρητισμό, που βολεύει για να κάνουν κουμάντο οι ξένοι στο κοινωνικο-οικονομικό. Τι λέει π.χ. η «Χρυσή Αυγή» για τη Πατρίδα «τους» όταν περιοχές ολόκληρες θα ερημωθούν για τις εξορύξεις. Αρκεί να υπερασπιζόμαστε μόνο τον Πύρρο στην Ήπειρο;

Άλλωστε ο Ναζισμός δεν γεννήθηκε από την Βαϊμάρη. Αυτή αποτέλεσε την αφορμή για την επικράτηση του.

Α, Ο Νώθος Πατριωτισμός: Η συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους δεν ήτανε αποτέλεσμα κοινωνικών διεργασιών στον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο. Το ελληνικό Κράτος ήτανε «δωτό» από τους «συμμάχους» μας. Μας δώσανε την ανεξαρτησία, επιδιώξανε την εφαρμογή πρωτύπων εκτός ελληνικής πραγματικότητας, είχανε συνταγματικούς τοποτηρητές αλλοδαπούς εξ Ευρώπης συνήθως με τους εναλλασσόμενους βασιλικούς οίκους που ευθέως και συνειδητά εξυπηρετούσαν τα ξένα συμφέροντα. Δεν είχαμε κόμματα με ιδεολογικό υπόβαθρο αλλά κόμματα εξυπηρέτησης ξένων συμφερόντων. Μη ξεχνάμε το «ξύλο» που ρίχνανε οι αρχαιολάγνοι φοιτητές της Νομικής στις αρχές του 20ου αιώνα στους όποιους τολμούσαν να κινηθούν στο λόγο τους ως «δημοτικιστές». Και άλλα πολλά.

Έτσι οι οποιοιδήποτε κοινωνικοί αγώνες υπέτασσαν τον κοινωνικό τους πρόταγμα στον αντικρατισμό που συντηρούσε αντιπαραθετικά ένα νόθο πατριωτισμό που συνέχεε το κοινωνικό με το πατριωτικό. Αυτό γέννησε και στήριξε την κοινωνική μας συγκρότηση στον «πατριωτικό αντικρατισμό» που βόλευε ιδεολογικά την Πολιτική στην χώρα αλλά και τους «τρίτους» προστάτες.

Β. Μην ξεχνάμε ότι, μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η μόνη χώρα στην οποία κέρδισαν οι συνεργάτες των Ναζιστών ήτανε η Ελλάδα, ως «αιχμή του δόρατος» του ξενόφιλου κομματιού της κοινωνίας μας. Μεταλλάχτηκαν σε «λαϊκή Δεξιά» και με ό,τι αυτό συνεπήγετο (παρακράτος, τρομοκρατία, λογοκρισία. κομματισμός, πελατειακή σχέση του πολιτικού συστήματος κ.α.) ως αναγκαία στοιχεία για την επιβολή και ανοχή τους από την πλειοψηφία των Πολιτών που τελικά συντάχτηκαν με την νοοτροπία αυτή και διαμορφώσαμε θεσμικό πλαίσιο «μίζας» και «πολιτικής εκμετάλλευσης» της καθημερινότητας και το συγκρουσιακό παρακράτος.

Γ. Εδώ θα πρέπει να αποδώσουμε και τις ευθύνες που αντιστοιχούν ΚΑΙ στο χώρο της Αριστεράς. Από την γέννηση της περιόρισε, στη πολιτική της τακτική στην Ελλάδα, αισθητά τον ταξικό χαρακτήρα της κοινωνικής της αντιπαράθεσης χάριν αυτού του ξενοκίνητου «πατριωτισμού», κυρίως στην εφαρμογή της στο ιδεολογικό επίπεδο. Τα παραδείγματα αμέτρητα, με χαρακτηριστικότερο την αναζήτηση της «Λαοκρατίας» με έντονα τα στοιχεία του πατριωτισμού και της σύγχυσης των τάξεων. Αλλά και πολύ πρόσφατα τα στοιχεία της «νεοορθοδοξίας» που ιδεολογικά αναπτύχθηκαν στον χώρο της Αριστεράς (στριμωγμένης από το «αριστερό» τότε ΠΑΣΟΚ). Εκφράστηκαν ποικιλότροπα. Δοσμένοι και ακραιφνείς αριστεροί της εποχής της Δικτατορίας έγιναν φανατικοί υπέρμαχοι του νεο-πατριωτισμού (με ολίγον ...αντιιμπεριαλισμό), με επιχειρηματολογικά στοιχεία από το βάθος του ρατσισμού (Αντισημιτισμός, Αντιτουρκισμός γενικά βαλκανική κινδυνολογία, σεναριολογίες για την αύξηση του μεταναστευτικού κλπ.).

«Σε τούτους τους τόπους ποτέ η Ιστορία του κάθε Έθνους δεν γράφτηκε παίρνοντας υπ όψη της και τα όποια δίκια του αντιπάλου» Ναζίτ Χικμέτ

Δ. Δοθείσης λοιπόν ευκαιρίας στη παρούσα συγκυρία, δηλαδή με την διαπόμπευση του δημοκρατικού συστήματος στο πλαίσιο της κρίσης (όπως αυτοί το είχανε διαμορφώσει, κυρίως χωρίς την συμμετοχή του Πολίτη), το συνονθύλευμα, εγκληματικών, πατριδοκάπηλων, εθνικιστικολαϊκών δεξιών στοιχείων συντάχθηκε εναντίον του συστήματος …για να το ανατάξει!!! ....προς το συντηρητικότερο, το αρχαιολάγνο παρελθόν, δεμένο με την θρησκευτική φανατικότητα. ‘Όποια αντίφαση!! Για την «επαναφορά των πραγμάτων στη προτέρα κατάσταση».

Παίζοντας επικοινωνιακά ότι έτσι το τιμωρεί. Οι περισσότεροι από τους «οπαδούς» τους κινούνται στην ίδια νοοτροπία των καναπεδόπληκτων που βολεύονταν με τις παραδειγματικές πράξεις. Πάγιο φαινόμενο στη κοινωνία μας που πάσχει από την αρχή: «Κάντο συ και γω μαζί σου».

Άρα η αντιμετώπιση του εκφασισμού, που θα ενταθεί και με την ανάγκη του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος σε αναπροσανατολισμό προς την πόλωση για να περάσει τις επιλογές του, χρειάζεται να περάσει από την διαμόρφωση, πρώτα απ όλα, του Κράτους των πολιτών και όχι των έξωθεν επιλογών και «μοντέλων».

Και διαπιστώνεται δυστυχώς ότι και στη συνταγματική δικαιοσύνη λείπουν ο Πολυζωϊδης, ο Σαρτζετάκης κ.α. Ενεργεί κατά την επιλογή της.... Δηλαδή τη συντήρηση που προϋπήρχε και διατηρείται στη κοινωνία μας Όταν ο Κόσμος αλλάζει και το νομοθετικό οπλοστάσιο της δίνει εξαιρετικά νομικά εργαλεία κοινωνικής πρωτοπορίας.

Συνταγματική Αναθεώρηση λοιπόν.... Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό προς εφαρμογή του άρθρου 1 (2 & 3-κυρίως) του Συντάγματος στις επί μέρους συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Και όχι ευκαιριακές και συγκυριακές (πολλές φορές και με τάση ...επιτέλους «νικητού») τροποποιήσεις!

*Δικηγόρος, Οικολόγος

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Η Θεσσαλονίκη απέκλεισε τη Χ.Α. απ' τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης
Το δημοτικό συμβούλιο του κεντρικού δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε τον αποκλεισμό της παράταξης «Ελληνική Αυγή» ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η Θεσσαλονίκη απέκλεισε τη Χ.Α. απ' τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης
ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Υμνος στον Χίτλερ, μέσω Παλαμά
«Εορταστικές» διαστρεβλώσεις για τα 130 χρόνια από τη γέννηση του Φίρερ ● Η έκδοση από τη Χρυσή Αυγή ενός βιβλίου το οποίο έχει μοναδικό στόχο να παρουσιάσει τον Κ. Παλαμά ως ανοιχτό υποστηρικτή του Χίτλερ.
Υμνος στον Χίτλερ, μέσω Παλαμά
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Ο Μιχαλολιάκος είναι η Χρυσή Αυγή»
Τέσσερα χρόνια από την έναρξή της η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης μαρτύρων υπεράσπισης των 68 κατηγορουμένων, οι οποίοι πολύ συχνά με τις καταθέσεις τους προκαλούν το ερώτημα:...
«Ο Μιχαλολιάκος είναι η Χρυσή Αυγή»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σφοδρή αντιπαράθεση 4 χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χ.Α.
Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής επιρρίπτει η Νέα Δημοκρατία με την Κουμουνδούρου να απαντά σε υψηλούς τόνους στο κόμμα της Πειραιώς. «Σφήνα» του ΚΚΕ με «βέλη» προς την...
Σφοδρή αντιπαράθεση 4 χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χ.Α.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
14 μήνες με αναστολή στον αμετανόητο χρυσαυγίτη ρατσιστή γιατρό
Δεν υπάρχει γιατρειά για τους φασίστες... Αμετανόητος εμφανίστηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, ο 62χρονος γιατρός που τον Μάρτιο του 2014 είχε αναρτήσει ρατσιστική επιγραφή έξω από το ιατρείο...
14 μήνες με αναστολή στον αμετανόητο χρυσαυγίτη ρατσιστή γιατρό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας