Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Για το άρθρο «Ο Κυριάκος και η Siemens τότε και τώρα»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για το άρθρο «Ο Κυριάκος και η Siemens τότε και τώρα»

  • A-
  • A+

Από τον κ. Παύλο Ελευθεριάδη, υποψήφιο ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία, λάβαμε την παρακάτω επιστολή:

«Αγαπητή «Εφημερίδα των Συντακτών»,

Σε χθεσινό σας δημοσίευμα στην ιστοσελίδα σας («Ο Κυριάκος και η Siemens τότε και τώρα», 17.4.2019), αναφέρεστε σε ένα άρθρο μου με τρόπο παραπλανητικό και κακόβουλο. Σας παρακαλώ να επανορθώσετε δημοσιεύοντας την παρούσα επιστολή.

Η παρακάτω φράση σας -αλλά και πολλές άλλες παρόμοιες- είναι εξόφθαλμα αναληθής:

«Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία εμπλέκει καθαρά τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την υπόθεση της Siemens».

Το άρθρο μου δεν είναι σημερινό, όπως υπονοεί αυτή η φράση του συντάκτη σας. Δημοσιεύτηκε πριν από έντεκα χρόνια. Αρα το άρθρο μου δεν μπορεί να «εμπλέκει». Το πολύ, ίσως, «ενέπλεξε». Ούτε αυτό όμως είναι σωστό.

Το άρθρο μου, που δημοσιεύτηκε το 2008 στο «Βήμα της Κυριακής», ενώ ξεσπούσε το σκάνδαλο Siemens, ασχολήθηκε με την έλλειψη αξιόπιστων ελεγκτικών μηχανισμών. Εκανε τότε κριτική στο γεγονός ότι οι εικασίες για διαφθορά συνήθως δεν ερευνώνται επαρκώς από το πολιτικό μας σύστημα. Αυτό που πρότεινα τότε -και προτείνω ακόμα τώρα- είναι ότι κάθε κατηγορία για οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων, η παραβίαση της δεοντολογίας ενός υπουργού, βουλευτή ή δημοσιογράφου θα πρέπει να ερευνάται από ανεξάρτητα ελεγκτικά όργανα, με τρόπο γρήγορο και αξιόπιστο.

Αυτό χρειάζεται για να προστατεύσουμε την υπόληψη της δημοκρατίας από τους εχθρούς της. Αυτού του είδους η αξιοπιστία αφορά όλους, ακόμα και τους δημοσιογράφους. Αρα όλα πρέπει να ερευνώνται γρήγορα και αξιόπιστα. Το ίδιο ισχύει για τους κ. Τσίπρα και Παππά, τους οποίους έχει εκθέσει η υπόθεση Πετσίτη, η οποία δεν ερευνάται, αλλά απλά αιωρείται στο πολιτικό σύστημα.

Αυτά βλάπτουν τη δημοκρατία μας γιατί γεννούν σκιές, που ενισχύουν την προπαγάνδα των εχθρών της δημοκρατίας (όπως π.χ. τη Χρυσή Αυγή, που δεν ήταν υπολογίσιμη δύναμη ακόμα το 2008). Το ίδιο βλάπτει και ο ορισμός της προέδρου του Αρείου Πάγου στο γραφείο του πρωθυπουργού. Δίνει την εντύπωση μιας μικροπρεπούς συναλλαγής.

Γι’ αυτό κάθε σκιά στην εντιμότητα των πολιτικών μας και των δημοσιολογούντων, ανεξάρτητα αν θα ενδιαφέρει τον εισαγγελέα, θα πρέπει να ερευνάται από ανεξάρτητα όργανα, όπως π.χ. ένα ειδικό σώμα κοινοβουλευτικής δεοντολογίας. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, υπάρχει ο κοινοβουλευτικός επίτροπος ή το ανεξάρτητο γραφείο για τα ΜΜΕ, το Office of Communications.

Αυτά λέει το άρθρο μου, που είναι ακόμα επίκαιρο μια και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛΛ. δεν έφερε θεσμούς προστασίας της αξιοπιστίας της δημόσιας ζωής. Αντίθετα, η κυβέρνηση συστηματικά και με ανήθικο τρόπο σπιλώνει τους αντιπάλους της χωρίς κανέναν σεβασμό στα ελεγκτικά όργανα και τις δικαστικές διαδικασίες.

Το άρθρο μου, που γράφτηκε σε μια εντελώς διαφορετική εποχή από τη σημερινή, πράγματι έκανε κριτική στον τότε απλό βουλευτή Κυριάκο Μητσοτάκη - δεν έχει τώρα σημασία αν η κριτική μου ήταν δίκαιη ή άδικη. Η κριτική μου όμως ήταν μόνο για το σημείο ότι μια απάντηση που έδωσε για το θέμα δεν ήταν πλήρης - τίποτα παραπάνω. Εξήγησα ότι χρειάζεται μια αξιόπιστη έρευνα σε κάθε περίπτωση, ώστε να προστατευθεί ο ίδιος αλλά και το πολιτικό σύστημα, ώστε, όπως έγραφα «να διαλυθούν οι όποιες σκιές».

Εκτοτε ο κ. Μητσοτάκης έγινε υπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και έχει απαντήσει σε όλα αυτά τα ζητήματα, αφού ελέγχθηκε πολλαπλώς. Σε όλα βρέθηκε απόλυτα σωστός. Η κυβέρνηση όμως συνεχίζει να του κάνει έναν ανέντιμο πόλεμο. Είναι κρίμα και αντίθετο στη δημοσιογραφική δεοντολογία ότι αυτό το γεγονός δεν το αναγνωρίζει η εφημερίδα σας. Αντίθετα, ενισχύετε με τα δημοσιεύματά σας την άθλια δυσφημιστική εκστρατεία της κυβέρνησης.

Οποιοσδήποτε λοιπόν διαβάσει το άρθρο μου θα κατανοήσει ότι δεν «ενέπλεξα» κανέναν σε σκάνδαλο. Η αναφορά σας στο πρόσωπό μου είναι ψευδής και παραπλανητική.

Συνδυασμένη δε και με τον τρόπο που τα γράφετε, καθώς και με το γεγονός ότι δεν επικοινωνήσατε μαζί μου ώστε να ακούσετε και τη δική μου άποψη (ενώ μπορούσατε πολύ εύκολα καθώς πρόσφατα δημοσίευσα ένα άρθρο στην εφημερίδα σας, ή μέσω της ιστοσελίδας μου), συμπεραίνω ότι η αναφορά σας σε εμένα ήταν και κακόβουλη. Το δημοσίευμά σας ήταν χαμηλού επιπέδου κιτρινισμός για τον οποίο ο συντάκτης σας θα πρέπει να ντρέπεται.

Είναι υποχρέωσή σας να σέβεστε την αλήθεια και τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Με τιμή,

Παύλος Ελευθεριάδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής, Νέα Δημοκρατία»

Η απάντηση του συντάκτη μας

Κατανοούμε τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί ο κ. Ελευθεριάδης. Ωστόσο εμείς δημοσιεύσαμε αυτά ακριβώς που ο ίδιος έγραψε. Οτι δηλαδή κατηγορούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη -όπως άλλωστε παραδέχεται και στην ως άνω επιστολή του- ότι έλαβε «δωράκι» από τη Siemens, κρίνοντας ότι οι σχετικές εξηγήσεις του δεν ήταν ικανοποιητικές, ενώ εγκαλούσε την κυβέρνηση Καραμανλή ότι δεν παίρνει σοβαρά τα θέματα διαφθοράς, διότι διαφορετικά «θα είχε ξεκινήσει τουλάχιστον κοινοβουλευτική έρευνα» για την υπόθεση. Κακώς ο κ. Ελευθεριάδης μάς αποδίδει ότι υπονοούμε πως το άρθρο του είναι σημερινό, αφού λέμε ρητά ότι δημοσιεύτηκε το 2008.

Ωστόσο το άρθρο αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται αναρτημένο στο επίσημο μπλογκ του κ. Ελευθεριάδη, μέσα από το οποίο προβάλλει την υποψηφιότητά του με τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές. Εξακολουθεί δηλαδή και σήμερα να απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του, εμπλέκοντας τον κ. Μητσοτάκη με την υπόθεση της Siemens. Εκεί αναφέρεται ο ενεστώτας κι ας κάνει ο κ. Ελευθεριάδης ότι δεν το κατάλαβε. Οσο για την ουσία της υπόθεσης, το κρίσιμο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης υποχρεώθηκε τελικά να εξοφλήσει το «δώρο», όταν έσκασε το σκάνδαλο και δημοσιοποιήθηκαν τα ανεξόφλητα τιμολόγια του εξοπλισμού στο γραφείο του.

Γιάννης Μπασκάκης

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ελευθερία ενός εγκλεισμού
Φαίνεται πως αυτή τη στιγμή της εξέλιξης της πανδημίας στην Ελλάδα αυτό που πλήττει περισσότερο τους ανθρώπους δεν είναι ακριβώς ο κορονοϊός ως πραγματική απειλή, αλλά οι συνέπειες σε μια καθημερινότητα ενός...
Η ελευθερία ενός εγκλεισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σχολείο του μέλλοντος
Καλημέρα παιδιά. Από σήμερα το μάθημα θα είναι διαφορετικό, καθώς η κάμερα θα πρέπει να είναι διαρκώς στραμμένη πάνω μου –εγώ είμαι ο τηλεαστέρας της τάξης– όπως και το μικρόφωνο προκειμένου να μας...
Το σχολείο του μέλλοντος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συλλογική ευθύνη
Μήπως πρέπει κάποιος να επισημάνει στον κ. «παρά τω πρωθυπουργώ» ότι στην κοινωνία μας δεν υφίσταται η έννοια της «συλλογικής ευθύνης» όπως εκείνος το επισήμανε κατά την έκφραση των ευχαριστιών του κατά τη...
Συλλογική ευθύνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στη μνήμη του Περικλή Κοροβέση
Είμαι η Λίνα Βαζαίου, παλαιά βιβλιοθηκάριος, και η εφημερίδα σας με κάλυπτε και εξακολουθεί να με καλύπτει πολλαπλά, πολλά χρόνια τώρα.
Στη μνήμη του Περικλή Κοροβέση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποψήφιοι... συνταξιούχοι
Αγαπητοί, θα ήθελα να ασχοληθείτε λίγο μαζί μου. Ως τα 70 μου δούλευα, πλήρωνα ΦΠΑ, φόρο επιτηδεύματος και όλα τα συναφή, ήμουν δηλαδή μια ενεργή και καλή πολίτις.
Υποψήφιοι... συνταξιούχοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας