Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο δημοκρατικός κόσμος θα απαντήσει. Γιατί όχι τώρα;
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο δημοκρατικός κόσμος θα απαντήσει. Γιατί όχι τώρα;

  • A-
  • A+
Ανοιχτή επιστολή:

«Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυσμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενισχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του...».

Τα λόγια του Μάνου Χατζιδάκη ήρθαν στο μυαλό μου πριν λίγες μέρες, όταν ένας άντρας, ήταν δεν ήταν 40 χρόνων, κρατώντας ένα κοριτσάκι, μικρό παιδί, από το χέρι, μου είπε «να φύγετε και να μην ξαναπατήσετε εδώ στα Γιαννιτσά».

Με προβλημάτισε. Με απειλούσε και μου απαγόρευε να κυκλοφορώ στον τόπο μου ένας άνθρωπος που δεν με γνωρίζει, που δεν έχει διάθεση να μάθει τις απόψεις μου και -πολύ περισσότερο- που δεν έχει αντιληφθεί ότι εγώ δεν ψήφισα ποτέ τη Συμφωνία των Πρεσπών -μια συμφωνία προδοσίας σύμφωνα με τον ίδιο. Δεχόμουν απειλές, όχι γιατί ψήφισα μια «προδοτική» συμφωνία, αλλά επειδή «είμαι ΣΥΡΙΖΑ».

Με προβλημάτισε όμως κυρίως το βλέμμα αυτού του παιδιού, που τραβούσε από το χέρι τον πατέρα του για να φύγουν. Για να σταματήσει η ένταση. Για να μην οξυνθούν τα πνεύματα. Γιατί όσοι ζουν κοντά στα παιδιά γνωρίζουν ότι τα παιδιά αισθάνονται και καταλαβαίνουν καλύτερα από εμάς. Αναρωτήθηκα πόσα παιδιά άραγε μπολιάζονται καθημερινά με μίσος για την άλλη άποψη, με τρομοκρατία και φόβο προς το διαφορετικό. Και τρόμαξα όταν αναλογίστηκα το αποτέλεσμα που θα έχει αυτό το «μπόλιασμα», όταν αρχίσουν να... ωριμάζουν οι καρποί.

Υστερα θυμήθηκα όλους εκείνους που εξακολουθούν να θρέφουν το «τέρας» πιστεύοντας κοντόφθαλμα ότι θα κερδίσουν πολιτικά οφέλη. Ολους όσοι πουλούν «πατρίδα» και «σημαία», για να ξεσηκώνουν μερίδα του κόσμου εναντίον όσων υπερασπίζονται τη Συμφωνία των Πρεσπών ή «είναι ΣΥΡΙΖΑ». Εκείνους που επιλέγουν να γιγαντώνουν τις κραυγές δέκα ή είκοσι ατόμων στο σύνολο μιας πόλης 50 χιλιάδων ή ενός εκατομμυρίου κατοίκων. Εκείνους που επιλέγουν να απομονώνουν δέκα στιγμιαίες αντιδράσεις από μια περιοδεία ωρών, καλλιεργώντας κλίμα έντασης.

Γυρνώ τους εφτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας από την 1η Φεβρουαρίου, οπότε ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά μου για τη διοίκηση της Περιφέρειας. Συναντώ και συζητώ καθημερινά με χιλιάδες εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, φοιτητές και νέους. Δεν συμφωνώ με όλους. Δεν διαφωνώ με τους περισσότερους. Εξάλλου οι αγωνίες που συναντώ, οι αγωνίες όλων μας, είναι λίγο πολύ κοινές. Εχω συναντήσει και έντονες διαφωνίες. Σε τέσσερις περιπτώσεις συνάντησα προπηλακισμούς και απειλές.

Θα μπορούσα να παραθέσω μια σειρά μέσων ενημέρωσης (τηλεοπτικών, διαδικτυακών και έντυπων) τα οποία δεν έχουν φιλοξενήσει ούτε μία γραμμή από τις συναντήσεις μου εδώ και δυόμισι μήνες στην Κεντρική Μακεδονία. Μόνο τα τέσσερα περιστατικά των απειλών και των προπηλακισμών βρήκαν χώρο ή χρόνο για την ύλη τους. Νομίζουν ότι έτσι θα «δολοφονήσουν» τον χαρακτήρα μου. Νομίζουν ότι έτσι θα χτυπήσουν την κυβέρνηση και θα ενισχύσουν τη Νέα Δημοκρατία.

Το έχω πει και το ξαναλέω: Εγώ δεν τους φοβάμαι. Τους λυπάμαι τους ανόητους που δεν κατανοούν ότι έτσι θρέφουν μόνο το «τέρας». Στο ίδιο διάστημα προπηλακισμούς και απειλές δέχτηκε στην Κατερίνη και την Εορδαία ένας χρυσός ολυμπιονίκης μας. Ο Απόστολος Νικολαΐδης, ο άνθρωπος που δόξασε την Ελλάδα σε παγκόσμιες διοργανώσεις τεράστιας δημοφιλίας, κατηγορήθηκε ως προδότης επειδή τόλμησε να υποστηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή.

Δεν αποδίδω ευθύνη όμως μόνο στα ΜΜΕ. Η ευθύνη αφορά και την κοινωνία, μας αφορά όλους. Η ευθύνη είναι ολοκλήρου του δημοκρατικού κόσμου, πρωτίστως στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Είναι ο δημοκρατικός κόσμος της Κεντρικής Μακεδονίας και όλης της χώρας που πρέπει να επιλέξει αν θα επιτρέψει σε κάποιους να αποφασίζουν ποιος θα επισκέπτεται τα Γιαννιτσά ή την Κατερίνη με κριτήριο τα «πιστεύω» ή την ψήφο του. Είναι οι δημοκρατικοί πολίτες που θα αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν σε κάποιους να αποφασίζουν ποιος θα μπορεί να μιλά δημόσια και ποιος όχι, με κριτήριο τις πεποιθήσεις του.

Πιστεύω βαθιά ότι ο δημοκρατικός κόσμος της Κεντρικής Μακεδονίας, ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης, δεν φοβάται. Πιστεύω ακόμη ότι ήρθε η ώρα να αντιδράσει. Οχι για τον Χρήστο Γιαννούλη. Οχι για τον ολυμπιονίκη Απόστολο Νικολαΐδη. Ούτε ακόμη για τον Απόστολο Τζιτζικώστα που δέχτηκε προπηλακισμούς στην Πέλλα, αλλά και για τον ίδιο τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο προπηλάκισαν ως προδότη στη Βέροια.

Είμαι βέβαιος λοιπόν ότι ο δημοκρατικός κόσμος της Κεντρικής Μακεδονίας θα στείλει το πρώτο μήνυμα στις εκλογές της 26ης Μαΐου. Το οφείλει στους αγώνες του, στις ιδέες του, στην ιστορία του, στους κληρονόμους του και τελικά το οφείλει στη δημοκρατία. Εξάλλου κάποια στιγμή θα απαντήσουμε. Γιατί όχι τώρα;

«Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον. Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!»

Οι δημοκρατικοί πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας ενώνουμε δυνάμεις και με «όπλο» την ψήφο μας απομονώνουμε τον φανατισμό και τον σκοταδισμό. Κοιτάμε μπροστά για τη δημοκρατία, την ειρηνική συνύπαρξη, την πρόοδο και τη συνεργασία. Γιατί τελικά κοινή μας αγωνία είναι να αφήσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που εμείς παραλάβαμε!

*υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο αυταρχισμός της λάσπης και ο πολιτισμός της δημοκρατίας
ΑΡΘΡΟ του Νίκου Κοτζιά στην «Εφ.Συν.»: Σήμερα υπάρχει η ανάγκη να δυναμώσει ένα μέτωπο για περισσότερη δημοκρατία και για δημόσιο διάλογο με ποιότητα, υπευθυνότητα και επιχειρήματα. Ενάντια σε αυτούς που δεν...
Ο αυταρχισμός της λάσπης και ο πολιτισμός της δημοκρατίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μακεδονία, Χέγκελ και πολιτισμική παλινδρόμηση
Μια από τις πιο διαδεδομένες αντιρρήσεις για την επίλυση του Μακεδονικού είναι ότι οι γείτονες «μας κλέβουν» την Ιστορία. Και ότι το κάνουν με κάθε δυνατό τρόπο. Αυτές οι αντιρρήσεις, μετά τις διευκρινίσεις...
Μακεδονία, Χέγκελ και πολιτισμική παλινδρόμηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αδιέξοδη πολιτική 28 χρόνων για το Μακεδονικό
Παγιδευμένοι στο τελματωμένο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε για το όνομα των Σκοπίων, χάσαμε τη μοναδική ευκαιρία που είχε παρουσιασθεί στην Ελλάδα, μετά την κατάρρευση των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού, να...
Η αδιέξοδη πολιτική 28 χρόνων για το Μακεδονικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επόμενη μέρα στην «πρώτη σελίδα»
Στην επόμενη μέρα, εν προκειμένω στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, εστίαζαν τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ για τα οποία η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση δεν αποτέλεσε έκπληξη.
Η επόμενη μέρα στην «πρώτη σελίδα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Και τώρα τι θα κάνει το BBC;
Υπόθεση εργασίας: Εστω ότι το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα είχε ολοκληρωθεί με συντριπτική πλειοψηφία τού «Ναι» (όπως έγινε) και με αυξημένη συμμετοχή (όπως ΔΕΝ έγινε). Σε αυτή την περίπτωση τι θα μας έλεγαν...
Και τώρα τι θα κάνει το BBC;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος μπορεί να λέγεται δημοσιογράφος και ποιος όχι;
Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία και η αποκατάσταση της λειτουργίας της είναι ένα αίτημα κι αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι δέχονται να πληρώνουν το τίμημά της. Αυτή θεωρώ ως κρίσιμη διάκριση που αφορά τον καθένα μας...
Ποιος μπορεί να λέγεται δημοσιογράφος και ποιος όχι;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας