Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενα video game θα «σώσει» τη Notre Dame
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα video game θα «σώσει» τη Notre Dame

  • A-
  • A+

Η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά δέχθηκε προχθές ανεπανόρθωτο πλήγμα με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Παναγία των Παρισίων, ένα ιστορικό οικοδόμημα με 850 χρόνια ιστορίας. Αν και ένα σημαντικό κομμάτι της καταστράφηκε, χάρη σε συντονισμένες ενέργειες διασώθηκαν σημαντικά κειμήλια.

Πυροσβέστες, αξιωματούχοι του Παρισιού και υπεύθυνοι της εκκλησίας σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για να σώσουν ό,τι μπορούσαν. Με τη συμμετοχή των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών σχηματίστηκε ένα νοητό δίκτυο αλληλεγγύης για να βοηθήσει την αναστήλωση της Notre Dame. Και όσο οξύμωρο και αν ακουστεί αυτό, ένα γνωστό video game πρόκειται να μετατραπεί σε μέσο για την αποκατάσταση αυτού του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Πώς είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο; Μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας φυσικά, της ψηφιακής τρισδιάστατης απεικόνισης και της μελέτης.

Και για να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Assassin’s Creed είναι από τις πιο πετυχημένες σειρές βιντεοπαιχνιδιών, με 10 βασικούς τίτλους παιχνιδιών, 17 spin-off games και εκατομμύρια κόπιες σε πωλήσεις.

Στην Ελλάδα, ακόμα και εκείνοι που δεν ασχολούνται με τα video games μάθανε την εν λόγω σειρά παιχνιδιών και τη Ubisoft, την εταιρεία παραγωγής τους, από τον τίτλο Assassin’s Creed Odyssey (2018) με θέμα βγαλμένο από την αρχαία Ελλάδα. Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά των παιχνιδιών αυτών είναι ότι χρησιμοποιούν την ιστορία ως αφηγηματικό μέσο, ως ένα είδος οπτικής ιστορίας, η οποία, αν και δεν στοχεύει στο να εκπαιδεύσει τους παίκτες, παρ' όλα αυτά η διαντίδρασή τους με ιστορικά τοπία, γεγονότα και ιστορικές προσωπικότητες, αφήνει ένα σημαντικό εκπαιδευτικό αποτύπωμα.

Στο Assassin’s Creed: Unity (2014) ο παίκτης καλείται να διερευνήσει τις συνθήκες που οδήγησαν στη Γαλλική Επανάσταση και να πλοηγηθεί στη Γαλλία του 1789. Προκειμένου να αποδοθεί η ιστορικότητα της εποχής εκείνης, οι καλλιτέχνες που ενεπλάκησαν, προχώρησαν σε ενδελεχή ιστορική έρευνα και αρχιτεκτονική ακρίβεια τού τότε αστικού ιστού. Συγκεκριμένα, προκειμένου να αποτυπωθεί η Notre Dame μέσα στον ψηφιακό κόσμο του παιχνιδιού, χρειάστηκε 2ετής έρευνα, αποτύπωση των λεπτομερειών του μνημείου και σωστή χρήση των τεχνικών οπτικής αναπαράστασης, προκειμένου κάθε πέτρα της Παναγίας των Παρισίων να διαθέτει ρεαλισμό. Εξάλλου, σκοπός του παιχνιδιού είναι να τοποθετήσει τον παίκτη σε μια συγκεκριμένη χωροχρονική ζώνη, να τον εμβυθίσει σε μια ιστορική πραγματικότητα και να του δώσει τη δυνατότητα να «χειραγωγήσει» το παρελθόν προς όφελός του και προς εξυπηρέτηση των επιθυμιών και προσδοκιών του.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι ένα βιντεοπαιχνίδι και μάλιστα δράσης και περιπέτειας έχει καθαρά εμπορικό χαρακτήρα, τείνει, σε ένα δεύτερο επίπεδο, να επιτελεί λειτουργίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή σε σχολεία και πανεπιστήμια του εξωτερικού γίνονται αντιληπτές ως μάθηση μέσω παιχνιδιού ή ως άτυπη εκπαιδευτική διαδικασία. Ταυτόχρονα, όμως, γινόμαστε μάρτυρες μιας άλλου τύπου λειτουργίας - του ψηφιακού παιχνιδιού ως οδηγού για την αναστήλωση ενός μνημείου σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ως ψηφιακού εργαλείου στην υπηρεσία του πολιτισμού, ως προϊόντος επιστημονικής έρευνας και τεχνικής αρτιότητας, ως αξιόπιστου μέσου οπτικής αναπαράστασης ενός ιστορικού μνημείου. Φυσικά, όπως είναι αυτονόητο, οι εργασίες για την «επούλωση των πληγών» που άφησε η καταστροφική πυρκαγιά της 15ης Απριλίου 2019, δεν θα στηριχθούν εξ ολοκλήρου στο συγκεκριμένο video game, θα αποτελέσει όμως ένα σημαντικό συμπληρωματικό εργαλείο στα χέρια των αρχιτεκτόνων, με στοιχεία από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό περίβλημα της Notre Dame.

Είναι ακριβώς αυτές οι λιγότερο ορατές αλλά και μερικές φορές αθέατες πτυχές του ψηφιακού παιχνιδιού που το καθιστούν μέσο για τον εκδημοκρατισμό του πολιτισμού, εκπαιδευτικό και επαγγελματικό εργαλείο, προϊόν επιστημονικής έρευνας και καλλιτεχνικής αρτιότητας. Για όλους αυτούς τους λόγους το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια στο πλευρό των παραγωγών ψηφιακών παιχνιδιών, με στοχευμένες δράσεις και καινοτόμες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Πριν από μερικές μέρες μάλιστα, ένα νέο εργαλείο είναι διαθέσιμο στα χέρια των game developers, αφού με τη νέα ΚΥΑ προσδιορίζεται με σαφήνεια η διαδικασία βάσει της οποίας ένας δημιουργός ψηφιακών παιχνιδιών θα μπορεί να υπαχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης του cash rebate 35%. Στην Ελλάδα, έχουμε δημιουργούς που «παίζουν» με την ελληνική ιστορία, που χρησιμοποιούν την απεικονιστική τεχνολογία για να μας μεταφέρουν σε σημαντικές για την Ελλάδα ιστορικές περιόδους και αυτά είναι projects τα οποία αξίζουν να τα υποστηρίξουμε και να ταξιδέψουν σε όλον τον κόσμο.

Είναι σημαντικό όμως να αντιληφθούμε ότι, όπως στην περίπτωση του Assassin’s Creed, τα ψηφιακά παιχνίδια μπορεί να είναι εμπορικά, μπορεί να εκπαιδευτικά, μπορεί να έχουν πολιτιστικό περιεχόμενο, μπορεί όμως να ισχύουν όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα. Και αυτό ας το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας και να ασκούμε κριτική στις όποιες προσπάθειες της ελληνικής μιντιακής πραγματικότητας να καταπιαστεί αποσπασματικά με το θέμα των video games.

* υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση» και ο κ. Γ. Μαστρογεωργίου
Απάντηση της «Εφ.Συν.» στη μακροσκελή επιστολή του «Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» που τοποθετείται σε ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», το οποίο αναφέρεται στον νέο αν. εκπρόσωπο Τύπου της...
Το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση» και ο κ. Γ. Μαστρογεωργίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια δρασκελιά στη μνήμη Μνήμη Θωμά Λεοντάρη
​Απόσπασμα από λαξευμένη φράση σε τάφο στο νεκροταφείο του Τσεπέλοβου είναι ο τίτλος του κειμένου. Στο Ζαγόρι. Το ψάρεψα στο περιοδικό «Εν Τσεπελόβω», που βγαίνει στα Γιάννενα από ανθρώπους που εκπαιδεύουν τον...
Μια δρασκελιά στη μνήμη Μνήμη Θωμά Λεοντάρη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ζει;
Και είναι αναγκαίο να μιλάμε γι' αυτό, όχι σαν άλλη μια επέτειο, αλλά σαν έναν διαρκή διάλογο ανάμεσα στο τότε και το σήμερα. Ζει; Ζει και αναπτύσσεται σαν στέρεο δέντρο ανάμεσα στο κακό και το άδικο, που κάθε...
Ζει;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μνημείο της Λεσβιακής Φάλαγγας
Ο σκοπός της Λεσβιακής Φάλαγγας και η διαφοροποίησή της από άλλες αποστολές ήταν να τεθεί στις διαταγές της ελληνικής κυβέρνησης ένα σώμα ένστολο, εξοπλισμένο με όπλα και πολεμοφόδια, γυμνασμένο, δομημένο σε...
Μνημείο της Λεσβιακής Φάλαγγας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τρεις θετικές ειδήσεις για το μέλλον των μέσων ενημέρωσης
Τον τελευταίο καιρό η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει συνδεθεί με αρνητικές εικόνες, αρκετές φορές δικαιολογημένα. Τουλάχιστον όμως στον τομέα των μέσων ενημέρωσης, αυτή τη φορά κατάφερε να βγει προς τα εμπρός και να...
Τρεις θετικές ειδήσεις για το μέλλον των μέσων ενημέρωσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι πλέον καιρός οι ψηφιακές πλατφόρμες να τεθούν υπό πολιτική διακυβέρνηση
Η υπόθεση της Cambridge Analytica μάς υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Πρέπει να επιδιώξουμε να έχουμε όλες τις απαιτούμενες διευκρινίσεις για την πιθανή χρήση των δεδομένων των Ευρωπαίων...
Είναι πλέον καιρός οι ψηφιακές πλατφόρμες να τεθούν υπό πολιτική διακυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας