Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση: και στην καρδιά και στην κάλπη!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση: και στην καρδιά και στην κάλπη!

  • A-
  • A+

Η πιο κατάλληλη ευκαιρία για να συζητήσουμε όλοι οι πολίτες μεταξύ μας τα θέματα της πολιτικής συμμετοχής μας αναδύεται πάντα σε προεκλογικές περιόδους, ακόμη και σε εκείνες οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «βουβές». Οι πολίτες συζητούμε και εν όψει των επικείμενων περιφερειακών εκλογών.

Τόσο η πολιτική συμμετοχή όσο και η γενικότερη ενεργοποίηση των πολιτών στις συλλογικές διαδικασίες αποτελούν στόχο όλων όσοι πιστεύουν στη δημοκρατική λειτουργία της Πολιτείας μας. Μην ξεχνάμε, σε κάθε περίπτωση, ότι είναι η συλλογική παρέμβαση των ίδιων των πολιτών εκείνη η οποία έχει τη δυνατότητα και να υποστηρίξει, αλλά ακόμη και να «φρενάρει» πολιτικές αποφάσεις και σχεδιασμούς, που εκπορεύονται από πιο υψηλά και πιο συγκεντρωτικά επίπεδα της διακυβέρνησης.

Τα τελευταία χρόνια, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει εμφανιστεί και αναπτύσσεται ολοένα μία «νέου τύπου αποχή»: δεν αποδέχεται τα εκλογικά αποτελέσματα, δεν αποδέχεται τη συμβατική διακυβέρνηση. Το παρατηρούμενο και πανθομολογούμενο «έλλειμμα δημοκρατίας», σε συνδυασμό με την επίμονη και υψηλή ανεργία, ιδιαιτέρως των νέων και των ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται λίγα χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση, απειλούν αυτή η «νέου τύπου αποχή» να οδηγήσει σε μία επικίνδυνη απόρριψη των συλλογικών πλαισίων της διαβίωσής μας, αλλά και σε μία ολοκληρωτικά «τυφλή» απόρριψη του συνολικού πολιτικού συστήματος, εν γένει. Εκεί είναι που καιροφυλακτούν οι αντιπολιτικές δυνάμεις της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού.

Οφείλουμε να τολμήσουμε, επιτέλους, να παραδεχτούμε ότι, στην πράξη, οι πολίτες δεν διαθέτουν τους απαραίτητους κοινωνικούς και πολιτικούς δημοκρατικούς διαύλους για να αναπτύξουν την πολιτική τους συμμετοχή και τις συνεργασίες τους στον χώρο της Περιφέρειας. Ισως γιατί η Περιφέρεια ως Αυτοδιοίκηση προήλθε από τη μετατροπή θεσμών της κρατικής αποκέντρωσης όπου υπερείχε το στοιχείο της διοίκησης και η σχέση διοίκησης και διοικούμενου και όχι πολίτη και αντιπροσώπου, όπως είναι ακριβώς ο πολιτικός δεσμός μεταξύ των αιρετών οργάνων και των πολιτών της Περιφέρειας.

Η αφόρητη γραφειοκρατία, αλλά και η πολυπλοκότητα των διαδικασιών στις σχέσεις μεταξύ περιφερειών, υπουργείων και Αποκεντρωμένης Διοίκησης δημιουργούν όχι μόνο τις πολύ γνωστές μας καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση ειλημμένων συλλογικών πολιτικών αποφάσεων, σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλά προβάλλουν επικίνδυνα και απειλητικά για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, την πολυπόθητη απασχόληση και, τελικά, πλήττουν την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι των κατεστημένων δημοκρατικών θεσμών.

Οφείλουμε να αναδείξουμε τη νέα σημασία της Περιφέρειας για τη Δημοκρατία μας και, συνεπώς, την αξία της αυτοδιοίκησης και της συμμετοχής των πολιτών σε όλα τα κρίσιμα πεδία της διαβούλευσης, της διαμόρφωσης, της λήξης και της υλοποίησης των περιφερειακών πολιτικών. Αποτελούν συνθήκες εκ των ων ουκ άνευ:

● Η ενίσχυση των θεσμών και των διαδικασιών της δημόσιας διαβούλευσης όχι μόνο με τους κοινωνικούς και τους παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας, αλλά και με τους δήμους, καθώς και απευθείας με τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών και τον κάθε πολίτη μεμονωμένα.

● Η θεσμοθέτηση της πραγματικής και της σαφούς κατανομής αρμοδιοτήτων, πολιτικών και οικονομικών πόρων για την Περιφέρεια, στο πλαίσιο ενός στρατηγικού εθνικού σχεδιασμού.

● Το άνοιγμα της κοινωνίας στον δημοκρατικό συμμετοχικό προγραμματισμό, στην ψηφιακή δημοκρατία, στη λογοδοσία, στις πραγματικές σχέσεις πολιτικής εμπιστοσύνης.

Οσο η Περιφέρεια παραμένει ενσωματωμένη στις προτεραιότητες και τις ιεραρχήσεις του κεντρικού κράτους τόσο θα αποδυναμώνεται η έννοια και η λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και η Περιφέρεια θα απομακρύνεται από τον εθνικό και τον ευρωπαϊκό ρόλο και στόχο της ολοκληρωμένης περιφερειακής διακυβέρνησης.

Οφείλουμε να μετατρέψουμε την Περιφέρεια σε καθημερινό θέμα προσωπικής εμπλοκής και συζήτησης μεταξύ των πολιτών όχι μόνο στα ίδια τα όργανα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αλλά, κυριαρχικά, μέσα στους καθημερινούς χώρους ζωής, μόρφωσης και απασχόλησης των ίδιων των πολιτών, προκειμένου να κατακτήσουμε, τελικά, τον επιθυμητό στόχο της δημοκρατικής περιφερειακής διακυβέρνησης. Γι’ αυτό δεν αρκεί μόνον η ψήφος μας στην κάλπη των περιφερειακών εκλογών. Εχουμε ανάγκη να βάλουμε την ίδια την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στις καρδιές μας!

*Υποψήφια περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, πρ. υπουργός, βουλευτής, ευρωβουλευτής

ΑΠΟΨΕΙΣ
Λαοφιλής λαϊκισμός;
Το πολιτικό ερώτημα δεν είναι ποιος θεωρείται ο χειρότερος για να κυβερνήσει τη χώρα, αλλά ποιον κρίνουμε ως τον (συγκριτικά) καλύτερο. Και, κυρίως, με ποια κριτήρια. Θέλω να πιστεύω ότι οι Ελληνες έχουν...
Λαοφιλής λαϊκισμός;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ας θυμηθούμε πώς ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ
Το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ θα φύγει από ανθρώπους της κοινής λογικής, της συνέπειας και της ευθύνης των λόγων τους. Αυτή είναι η απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι οι κραυγές του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά.
Ας θυμηθούμε πώς ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κρίσιμα «διλήμματα» και ελπιδοφόρες επιλογές
Το μήνυμα που καλούνται να στείλουν οι ψηφοφόροι stiw επερχόμενες ευρωεκλογές είναι μήνυμα καταδίκης της πολιτικής «λιτότητας και επιτροπείας» και εφαρμογής μιας φιλολαϊκής πολιτικής εξόδου από την κρίση, την...
Κρίσιμα «διλήμματα» και ελπιδοφόρες επιλογές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ τού εμείς
Οι εκλογές θα έπρεπε να θεωρούνται μορφή πάλης και όχι πεδίο αντιπαράθεσης μηχανισμών και επικοινωνιακών πολιτικών. Οι εκκλήσεις για αποχή ή καταφυγή σε επιλογές ιδεολογικής σιγουριάς δεν προωθούν τίποτα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τού εμείς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πέντε σημεία για τις ευρωεκλογές
Οι ευρωεκλογές θέτουν μια σειρά κρίσιμα ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να έρθουν στο κέντρο κάθε συζήτησης, διαρρηγνύοντας το τοξικό νέφος που αξιώνει να υποκαταστήσει και να ακυρώσει κάθε πολιτική συζήτηση.
Πέντε σημεία για τις ευρωεκλογές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μόνη απάντηση, η αποδέσμευση από την Ε.Ε.
Τριάντα οκτώ χρόνια ένταξης και παραμονής της Ελλάδας στην καπιταλιστική-ιμπεριαλιστική ολοκλήρωση της ΕΟΚ-Ε.Ε., οφείλουμε απολογισμό και σύγκριση ανάμεσα στο τι έταξαν η Ν.Δ., ο Καραμανλής και οι αριστεροί...
Μόνη απάντηση, η αποδέσμευση από την Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας