Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Ακροδεξιά δυναμιτίζει το προεκλογικό κλίμα της Φινλανδίας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ακροδεξιά δυναμιτίζει το προεκλογικό κλίμα της Φινλανδίας

  • A-
  • A+

Η Φινλανδία οδεύει προς τις κάλπες της 14ης Απριλίου εν μέσω πρωτόγνωρου θερμού προεκλογικού κλίματος. O ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος των Αληθινών Φινλανδών και σημερινός ΥΠΕΞ Τίμο Σόινι δέχτηκε επίθεση από μέλη της παραστρατιωτικής φασιστικής οργάνωσης «Στρατιώτες του Οντιν» σε προεκλογική συγκέντρωση. Θύμα σωματικής βίας έπεσε και ο αφρικανικής καταγωγής υποψήφιος βουλευτής της Αριστερής Συμμαχίας.

Το κλίμα δυναμίτισε το προεκλογικό βιντεοκλίπ των Αληθινών Φινλανδών που κατακρίνεται για υιοθέτηση της βίας ως πολιτικής πράξης διαμαρτυρίας. Παρά τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, οι αντιπαραθέσεις για το μεταναστευτικό, τις ιδιωτικοποιήσεις και το εθνικό σύστημα υγείας θέτουν σε δοκιμασία την παραδοσιακή προεκλογική ατμόσφαιρα χαμηλών τόνων.

Σε δευτερεύουσα θέση έχουν απωθηθεί οι σχέσεις της χώρας με το ΝΑΤΟ και τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σάουλι Νίινιστο ζητάει από τα κόμματα να επιδείξουν περισσότερη προσοχή στα ζητήματα αυτά.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στα αντιπολιτευόμενα Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και Συμμαχία των Πρασίνων. Η εκλογική δύναμη των Σοσιαλδημοκρατών προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 6 μονάδες πετυχαίνοντας ποσοστό 21,5%, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο στον πρόεδρο του κόμματος Αντι Ρίνε για την πρωθυπουργία στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού. Ο ίδιος, όμως, δεν απολαμβάνει την ίδια δημοτικότητα με τον πρόεδρο των Πρασίνων Πέκα Χάαβιστο που θεωρείται επικρατέστερος να ηγηθεί κυβέρνησης συνασπισμού με κορμό τα δύο κόμματα.

Σημαντικές απώλειες δίνουν οι δημοσκοπήσεις για το Κέντρο, ο πρόεδρος του οποίου διατελεί και πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνασπισμού των αστικών κομμάτων. Για το κυβερνητικό κεντροδεξιό κόμμα του Εθνικού Συνασπισμού οι δημοσκοπήσεις δίνουν μικρές απώλειες. Εκτιμάται ότι θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. Παρά τις διαφορές τους, και τα τρία κόμματα δεν διαφωνούν ως προς την αναγκαιότητα αντιμετώπισης με συναινετικές διαδικασίες των θεμάτων κοινωνικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Η Φινλανδία χαρακτηρίζεται από την πολιτική της αποϊδεολογικοποίησης πολιτικών που μπορούν να ρυθμιστούν με τεχνοκρατικούς όρους. Ειδικά όταν αυτά τα θέματα άπτονται ζητημάτων οικονομικής ανάπτυξης και δημοσιονομικής πολιτικής. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η θεσμοποιημένη και έμπρακτη θέση ισχύος του ανώτατου διοικητικού προσωπικού των υπουργείων και των δημόσιων οργανισμών έναντι του πολιτικού προσωπικού.

Η Αριστερή Συμμαχία επικεντρώνει την προεκλογική της εκστρατεία σε θέματα όπως ο ρατσισμός, η ακροδεξιά μισαλλοδοξία, οι ιδιωτικοποιήσεις, η απορρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, η επιδιωκόμενη αύξηση των ανισοτήτων, η προστασία του περιβάλλοντος. Επικρίνει τα συστημικά κόμματα για εντατικοποίηση της ατομικής ανταγωνιστικότητας στους τόπους εργασίας και για εγκατάλειψη και περιθωριοποίηση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Ζητάει την κατάργηση των μέτρων «τιμωρίας» των ανέργων, όπως η τρίμηνη περίοδος ανασφάλειας που ακολουθεί την απόλυση, την εκ νέου πειραματική εφαρμογή του βασικού εισοδήματος με στόχο τη σταδιακή αντικατάσταση των πολυδαίδαλων μέτρων κοινωνικής πρόνοιας και της ταπεινωτικής γραφειοκρατίας, τη μείωση των επιβαρύνσεων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η νέα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας και να αντιμετωπίσει τις υπερβολές στα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων και απελευθέρωσης επαγγελματικών κλάδων. Σε πρόσφατη επιχείρηση της αστυνομίας διαπιστώθηκε πρωτοφανής για τα δεδομένα της χώρας παραβατικότητα στα ταξί μετά την απελευθέρωση των αδειών και των τιμών χρέωσης. Οι πολίτες εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια με το μέτρο της απελευθέρωσης που υιοθέτησε η κεντροδεξιά υπουργός Συγκοινωνιών. Επικρίσεις δέχεται και η απελευθέρωση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αφού αντί να προαγάγει τον ανταγωνισμό έχει οδηγήσει σε καρτελοποίηση και αύξηση του κόστους καταναλωτή.

Ιδιαίτερα δύσκολη θεωρείται η αντιμετώπιση του ακροδεξιού λαϊκισμού και του ρατσισμού. Η Φινλανδία βρίσκεται αντιμέτωπη σε ορίζοντα χρόνου με δημογραφικό πρόβλημα. Το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού μειώνεται.

Η υποδοχή αλλοδαπού εργατικού δυναμικού θεωρείται, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, αναγκαία για τη διασφάλιση της συνταξιοδοτικής ικανότητας. Υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Το διογκούμενο αντιμεταναστευτικό μένος ανάγκασε το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών να προβεί σε δηλώσεις υπέρ της υποδοχής αλλοδαπού εργατικού δυναμικού, ειδικά υψηλής εξειδίκευσης. Το κλίμα, όμως, δεν είναι φιλόξενο. Το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών εκτός κυβέρνησης θα προκαλέσει δυσκολίες. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα ανακτά την εκλογική του δύναμη υπό την ηγεσία του χαρισματικού νέου προέδρου Γιούσι Χάλα-Αχο με το σκληρό αντιμεταναστευτικό κήρυγμα.

Η απερχόμενη κυβέρνηση ακολούθησε την πολιτική των ρήξεων υπέρ των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Η επόμενη θα επαναφέρει την πολιτική των συναινετικών διαδικασιών.

* πολιτικός επιστήμονας, Ελσίνκι

ΑΠΟΨΕΙΣ
Φινλανδία: νίκησε η διαμαρτυρία
Προσωπική νίκη του Γούσι Χάλα-άχο, προέδρου των (λαϊκιστών, ξενόφοβων και αντιευρωπαίων) Αληθινών Φινλανδών και προσωπική ήττα του προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Αντι Ρίνε, έδωσαν τα αποτελέσματα...
Φινλανδία: νίκησε η διαμαρτυρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξάντληση του μακρονισμού
Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία επιβεβαιώνει την εξάντληση του μακρονισμού ως μοναδικής γραμμής άμυνας στην απειλή της Λεπέν και του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.
Εξάντληση του μακρονισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ναδίρ του Τραμπ
Ο Μπάιντεν με ποσοστό 50% προηγείται 14 ποσοστιαίες μονάδες από τον Τραμπ, που βρίσκεται στο 36% τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές.
Το ναδίρ του Τραμπ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τεστ κοπώσεως
Σε κρίσιμο τεστ κοπώσεως για την πολιτική αντοχή του Μακρόν προβλέπεται ότι θα αναδειχτεί ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Γαλλία, την Κυριακή 28.6.2020.
Τεστ κοπώσεως
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βραχυκύκλωμα στη Γαλλία
Εστω και ως υπόθεση, ως σενάριο εργασίας η διαρροή της είδησης ότι ο Μακρόν εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησής του με τη βεβαιότητα ότι θα επανεκλεγεί στις πρόωρες εκλογές που θα ακολουθήσουν, είναι ενδεικτική...
Βραχυκύκλωμα στη Γαλλία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ευθύνες του λαού
Σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, η πολιτική αντιπαράθεση μετατρέπει τις εκλογές σε εμπορικό κέντρο, όπου εμείς ο λαός πηγαίνουμε να ψωνίσουμε.
Οι ευθύνες του λαού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας