• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.2°C / 21.2°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 19.9°C
  0 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 21.2°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 15.3°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 18.6°C
  1 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 19.6°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 20.3°C
  1 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.9°C / 15.9°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 20.2°C
  3 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 15.6°C / 20.7°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.5°C / 16.7°C
  1 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.8°C / 22.7°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.4°C / 21.4°C
  1 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.3°C / 19.4°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 20.0°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  41%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συμφωνία των Πρεσπών και οικονομική διπλωματία

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Του Λόγοι ιστορικοί, πολιτιστικοί, γεωπολιτικοί και οικονομικοί επιβάλλουν τη χάραξη εξωστρεφούς εθνικής στρατηγικής στον χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ενίσχυση και η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων αναβαθμίζουν τη διεθνή θέση της Ελλάδας, ανοίγουν δρόμους και προοπτικές. Η Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται στην κατεύθυνση αυτή.

Η θετική στάση της χώρας μας για είσοδο των βαλκανικών χωρών στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οι διεθνείς πρωτοβουλίες των τελευταίων χρόνων και τα μνημόνια συνεργασίας με όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ενισχύουν τη θέση μας και θεμελιώνουν αμοιβαίες σχέσεις εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας.

Τα Βαλκάνια αποτελούσαν πάντα το ιστορικό βάθος του Ελληνισμού και της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Σήμερα στις χώρες των Βαλκανίων δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων.

Ειδικότερα στη Βόρεια Μακεδονία οκτώ επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων περιλαμβάνονται στον κατάλογο των διακοσίων μεγαλύτερων επιχειρήσεων της γείτονος χώρας, με κύκλο εργασιών που αντιστοιχεί στο 7% του συνόλου.

Από τις αρχές του 2000 η Ελλάδα βρισκόταν στην πρώτη θέση από πλευράς ξένων επενδύσεων στη Βόρεια Μακεδονία. Οι ελληνικές επενδύσεις δημιούργησαν 30.000 θέσεις εργασίας και υπερβαίνουν σήμερα το 1,5 δισ. ευρώ. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών το 2016 ανήλθε στα 800 εκατ. ευρώ και οι εξαγωγές μας ξεπερνούν τα 600 εκατ.

Ο πετρελαϊκός τομέας, η τσιμεντοβιομηχανία, η καπνοβιομηχανία, τα τρόφιμα και ποτά, τα έτοιμα ενδύματα, τα μάρμαρα, οι αλυσίδες λιανεμπορίου και ο τραπεζικός τομέας ηγεμονεύονται από επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων. Ενδεικτικά, το εμπορικό ισοζύγιο για τα αγροδιατροφικά προϊόντα είναι πλεονασματικό. Οι εξαγωγές μας ανέρχονται στα 57,2 εκατ. ευρώ και οι εισαγωγές 33,7 εκατ.

Ειδικό όμως βάρος αποκτούν και τα τρέχοντα ενεργειακά projects, που καθιστούν τη χώρα μας παράγοντα-κλειδί για τον ενεργειακό εφοδιασμό του γειτονικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Στα νέα projects περιλαμβάνονται η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από τη Θεσσαλονίκη προς τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και η αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τομείς της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και των υγρών καυσίμων.

Η σταθερότητα του γειτονικού μας κράτους, η φιλία και η στενή συνεργασία έχουν, όπως γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω, κεφαλαιώδη σημασία για τη χώρα μας που βρίσκεται στην πεντάδα των εμπορικών εταίρων και ξένων επενδυτών στη Βόρεια Μακεδονία.

Από το 2002 η Βόρεια Μακεδονία παρουσίασε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και με την ενεργοποίηση, το 2004, της συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δημιούργησε φιλικό θεσμικό πλαίσιο για τις ξένες επενδύσεις.

Τα πράγματα για την Ελλάδα σαφώς και θα ήταν καλύτερα αν δεν υπήρχε το πρόβλημα με το όνομα. Ενα μεγάλο ζήτημα που είχε χρονίσει δραματικά και βρισκόταν τελματωμένο, κάτι που εξυπηρετούσε πολλαπλά συμφέροντα άλλων χωρών, κυρίως της Τουρκίας, και υπονόμευε τα δικά μας.

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σημαντικά ποσά σε πολλές χώρες των Βαλκανίων, ασκώντας σε βάθος τη στρατηγική του νεο-οθωμανισμού με σημαία το Ισλάμ. Στη Βόρεια Μακεδονία οι επενδύσεις της στράφηκαν κυρίως στις υποδομές, την υγεία, την εκπαίδευση και τον αγροτικό τομέα.

Η συμφωνία εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα, ενισχύει και εμβαθύνει τη συνεργασία σε τομείς όπως η γεωργία, η πολιτική προστασία, η άμυνα, η οικονομία, η ενέργεια, το περιβάλλον, η βιομηχανία, ο τουρισμός, το εμπόριο, οι μεταφορές, η εκπαίδευση, η υγεία και η διασυνοριακή συνεργασία.

Ταυτόχρονα θα ενεργοποιήσει τις δυνάμεις εκείνες που μέχρι σήμερα, λόγω του ονοματολογικού, δεν έχουν εκδηλωθεί και θα ενθαρρύνει την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Τονίζω ιδιαίτερα το σημείο αυτό γιατί δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στη Βόρεια Μακεδονία από τα μέσα της δεκαετίας του '90.

Ας αναλογιστούμε τις αρνητικές συνέπειες του εμπάργκο, τις παλινωδίες και τα λάθη του προγράμματος ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, την οπισθοχώρηση της εξωστρέφειας και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που μας οδήγησαν σε πλήρη απομόνωση και οικονομικό μαρασμό…

Πόσες ευκαιρίες έχουμε απολέσει με δικά μας λάθη και παραλείψεις στον ζωτικό για μας χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης;

Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη και αυτό σηματοδοτεί η πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή που συνόδεψε τον Ελληνα πρωθυπουργό στο πρόσφατο, ιστορικό, κατά την άποψή μου, ταξίδι του στη Βόρεια Μακεδονία. Μια επίσημη επίσκεψη που μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι εξωστρέφεια και ανάπτυξη είναι έννοιες αλληλένδετες και συμπληρωματικές.

Πώς θα στηρίξουμε την εξωστρέφεια χωρίς ισχυρές διμερείς και πολυμερείς σχέσεις, χωρίς σεβασμό στους διεθνείς κανόνες, χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις και αναγκαίους, πλην έντιμους, συμβιβασμούς, χωρίς φιλικές σχέσεις με τους άλλους λαούς, ιδίως τους γείτονές μας;

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, βρίσκεται στον πυρήνα της σύγχρονης πατριωτικής σκέψης, μακριά από εθνικιστικές υστερίες και αλλοπρόσαλλες πολιτικές συμπεριφορές, που διχάζουν και απομονώνουν. Είναι η υπεύθυνη στάση μιας δημοκρατικής χώρας που σκέφτεται και αγωνιά για το μέλλον των παιδιών της. Είναι το ιστορικό χρέος όλου του προοδευτικού κόσμου, το χρέος της πατριωτικής Αριστεράς του 21ου αιώνα!

* οικονομολόγος-συγγραφέας, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η βαλκανοποίηση της Ν.Δ.
Οι ετήσιες κατά κανόνα καταστροφικές πλημμύρες στον Εβρο δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς την τριμερή συνεργασία των όμορων βαλκανικών χωρών, δηλαδή Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας και, ευτυχώς, τέτοια...
Η βαλκανοποίηση της Ν.Δ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Μητσοτάκης «ξέχασε» τα Βαλκάνια
Θα τρίζουν τα κόκαλα του Ρήγα Φεραίου, βάρδου της ελληνικής ανεξαρτησίας και φλογερού κήρυκα της ενότητας των Βαλκανίων, για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ουδεμία αναφορά έκανε στα Βαλκάνια...
Ο Μητσοτάκης «ξέχασε» τα Βαλκάνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπάρχουν αποδεκτά εγκλήματα;
Η απάντηση στην τεθείσα στον τίτλο ερώτηση είναι «ναι». Αρκεί η δαιμονοποίηση ενός έθνους, όπως συνέβη με τον σερβικό λαό στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, και τότε όλα επιτρέπονται....
Υπάρχουν αποδεκτά εγκλήματα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βαλκανική ρεαλπολιτίκ
Δίχως υπερβολή, η προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που υιοθετήθηκε σχεδόν πριν από είκοσι χρόνια στη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης, τον Ιούνιο του 2003, θυμίζει ολοένα και...
Βαλκανική ρεαλπολιτίκ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η βαλκανική μας πολιτική υπό την ομηρία μακεδονομάχων
Τρία χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι εξόχως αποκαλυπτική μια σειρά γεγονότων, για τον τρόπο που κυβερνήσεις και πολίτες, ένθεν κακείθεν των συνόρων, αντιλαμβανόμαστε το εθνικό συμφέρον...
Η βαλκανική μας πολιτική υπό την ομηρία μακεδονομάχων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι σχέσεις Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας σε νέα φάση
Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών Τι συμβαίνει όμως σήμερα, τρία χρόνια μετά; Οι σχέσεις βρίσκονται σε στασιμότητα, για να μην πω ότι κολυμπάνε σε λιμνάζοντα νερά.
Οι σχέσεις Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας σε νέα φάση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας