• Αθήνα
  Χιονοπτώσεις
  2°C 0.8°C / 2.4°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.4°C / 2.0°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 4.4°C
  4 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -0.9°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.0°C / -1.0°C
  0 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.2°C / 5.8°C
  4 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.1°C / 0.1°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 5.6°C
  6 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  5 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 0.1°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.1°C / 1.5°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.0°C / 2.1°C
  3 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.3°C / -0.3°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  1 BF
  60%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ασθενικές ηγεσίες, υποτονικές αντιδράσεις στη Mitteleuropa

 • A-
 • A+

Τη Δευτέρα δημοσιεύτηκε στην «D.W.» ένα κείμενο για το βρετανικό πολιτικό σύστημα και το Brexit. Ο συντάκτης του, αξιοποιώντας ένα δημοσίευμα του «Observer», έκανε λόγο για το ενδεχόμενο να υπάρξουν κατακλυσμιαίες αλλαγές με διασπάσεις στα δύο κόμματα-πυλώνες της βρετανικής πολιτικής: τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς.

Τότε θυμήθηκα μία σειρά κειμένων σε εμβληματικά έντυπα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, που ξεκίνησαν λίγο πριν από το δημοψήφισμα στη Σκοτία και κορυφώθηκαν με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Ολα τους είχαν ως πυρήνα την άποψη ότι η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης περνά διαμέσου της διάλυσης του πολιτικού συστήματος των ευρωπαϊκών κρατών-μελών της Ε.Ε.

Οι συντάκτες τους, άλλοτε με σαφή και άλλοτε με υπαινικτικό λόγο, υποστήριζαν ότι η δομή διακυβέρνησης που βασιζόταν στο δίπολο Σοσιαλδημοκρατών - Χριστιανοδημοκρατών σταδιακά θα κατέρρεε καθώς η Mitteleuropa –μια Ευρώπη που θα βρισκόταν στη γερμανική σφαίρα επιρροής– θα επιτυγχανόταν πολύ πιο εύκολα σε ένα πολιτικό περιβάλλον πολυκερματισμένο, λαβωμένο και, το κυριότερο, αμφισβητούμενο.

Η αλήθεια είναι ότι, στα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν, τα δημοσιεύματα περιορίστηκαν –καθώς οι αποσχιστικές τάσεις αποδυναμώθηκαν– αλλά τα φαινόμενα της πολιτικής αποσύνθεσης σε ολόκληρη την Ε.Ε. πλην της Γερμανίας ενισχύθηκαν.

Στον στρατηγικό εταίρο της Γερμανίας, τη Γαλλία, το νεοσύστατο «En Marche», παρέσυρε τους Γάλλους με τη μεταρρυθμιστική ρητορεία του και οδήγησε τον Μακρόν στο Ελιζέ. Ο πρόεδρος των πλουσίων διέλυσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οδήγησε την Αριστερά σε ακόμα μεγαλύτερο αδιέξοδο και πρόβαλε τη Λεπέν ως αξιόπιστη πολιτική λύση! Νέοι παίκτες, νέοι ρόλοι.

Μεγάλος χαμένος η Αριστερά. Μπορεί κάποιοι αισιόδοξοι στη γαλλική Αριστερά να αντιμετωπίζουν τα «κίτρινα γιλέκα» ως μια επαναστατική δύναμη που βρίσκεται στη φάση της δημιουργίας αλλά η έννοια ότι το κίνημα είναι επαναστατικό δεν το κάνει αριστερό. Ποτέ πριν οι φασίστες και οι βασιλόφρονες δεν συμμετείχαν στις ίδιες διαδηλώσεις με ομολογημένα αριστερούς, όπως κάνουν τώρα.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν υποστήριζε κανείς ότι τα «κίτρινα γιλέκα» είναι μέρος ενός γαλλικού εμφυλίου πολέμου και αυτό το αντιλαμβάνεται από τη ρητορική τους. Θέλουν άμεση εξουσία. Απαιτούν δημοψηφίσματα που θα προκηρύσσονται από τους πολίτες. Διεκδικούν ένα πιο δίκαιο φορολογικό καθεστώς, αυξήσεις στον ελάχιστο μισθό και όρια στις μεγάλες περιουσίες. Αντιτίθενται ακόμη και στα χαμηλότερα όρια ταχύτητας. Αυτά τα αιτήματα είναι αριστερά και ταυτόχρονα δεξιά, αφού περιγράφουν το τέλος της πολιτικής όπως την ξέραμε.

Στη γειτονική Ισπανία, το PSOE και το P.P. που μετά τον θάνατο του Φράνκο είχαν κυριαρχήσει στο πολιτικό τοπίο, καταλαμβάνοντας ουσιαστικά εκ περιτροπής την εξουσία, αμφισβητούνται από «νέες» δυνάμεις.

Στους Podemos και στους Ciudadanos προστίθεται πλέον το ακροδεξιό Vox. Στην Ιταλία, ο Σαλβίνι και ο Ντι Μάγιο εκτόπισαν τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και των Χριστιανοδημοκρατών από την εξουσία. Στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ ήλθε στην εξουσία ανατρέποντας το δίπολο Κεντροδεξιάς - Κεντροαριστεράς, που, με διάφορες μορφές, μοιράστηκε την εξουσία στη χώρα από τα τέλη του 19ου αιώνα – με τα διαλείμματα των δικτατορικών καθεστώτων.

Στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη η διακυβέρνηση έχει περάσει είτε σε ετερόκλητες συμμαχίες είτε σε αυταρχικές κυβερνήσεις.

Μπορεί η εικόνα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, μετά την κρίση χρέους, το σύστημα επέζησε, αλλά τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που τέθηκαν σε εφαρμογή για τη διάσωσή του –περιλαμβανομένων των μέτρων διάσωσης για τις τράπεζες, αλλά όχι για τους απλούς ανθρώπους– αποκάλυψαν και αύξησαν τις εσωτερικές αντιφάσεις του. Και στη δεκαετία που ακολούθησε, οι ελίτ αγνόησαν τις αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που είχαν όλα αυτά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ξεφυτρώσουν όλα αυτά τα «κινήματα» που είχαν στην προμετωπίδα την αμφισβήτηση του... κατεστημένου.

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, η μοναδική χώρα που το πολιτικό κατεστημένο παραμένει ανέπαφο –έχει τραυματιστεί ελαφριά από το AfD– είναι η Γερμανία. Η χώρα δηλαδή που γαλουχήθηκε με το όραμα της Mitteleuropa.

Οπως ανέφερε ο μελετητής Hans Kundnani στην ανάλυσή του το 2015, «Το παράδοξο της γερμανικής ισχύος», η παλιά ανισορροπία που αποσταθεροποίησε την Ευρώπη μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1871 επέστρεψε μετά την επανένωση της Γερμανίας και την ίδρυση της ευρωζώνης.

Η Γερμανία κατέστη και πάλι η κυρίαρχη δύναμη στην Ευρώπη. Η Κεντρική Ευρώπη έγινε η αλυσίδα εφοδιασμού της Γερμανίας και ουσιαστικά μέρος της «ευρύτερης γερμανικής οικονομίας» –μια υλοποίηση της Mitteleuropa του 21ου αιώνα– και η υπόλοιπη Ευρώπη, η εξαγωγική αγορά της Γερμανίας.

Στη Γερμανία, εξακολουθούν να υπάρχουν διάσπαρτες χιλιάδες ενεργές βόμβες που είχαν ριχτεί από τους Συμμάχους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σκεφτείτε την Ευρώπη σήμερα ως μια βόμβα που δεν έχει εκραγεί, με τον πυροκροτητή της άθικτο και λειτουργικό και τα εκρηκτικά της να εξακολουθούν να είναι ενεργά.

* δημοσιογράφου, συγγραφέα

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ρευστό ευρωπαϊκό όνειρο και η Ελλάδα
Σήμερα, είναι ρευστό, θαμπό και ημιτελές. Στα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν επανέλθει οι νεο-εθνικισμοί, οι προστατευτικές δυνάμεις, οι εθνικές καχυποψίες, ο αυταρχικός έλεγχος, ο ακροδεξιός λαϊκισμός,...
Το ρευστό ευρωπαϊκό όνειρο και η Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερά, πατερναλισμός και αποτυχία
Πριν από μερικές μέρες, από αυτήν εδώ τη στήλη, ο Χάρης Ναξάκης υποστήριξε πως ό,τι αναφέρεται ως υποτιθέμενο σχέδιο Β', σε σχέση με τα γεγονότα του 2015, δεν είναι παρά μια κολοσσιαία ανοησία. Ο πατερναλισμός...
Αριστερά, πατερναλισμός και αποτυχία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η διαχείριση ΣΥΡΙΖΑ και το «μικρότερο κακό»
Η βασική κριτική που ασκείται σήμερα από τη Δεξιά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κατέστρεψε την οικονομία οδηγώντας τη σε καχεξία και οπισθοδρόμηση. Το δυστύχημα είναι ότι την κριτική αυτή ασπάζεται από άλλη...
Η διαχείριση ΣΥΡΙΖΑ και το «μικρότερο κακό»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δικαιώματα και δημοσιονομική προσαρμογή
Αν ανατρέξει κανείς στο χρονολόγιο που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του, θα ανακαλύψει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 1947. Μόλις λοιπόν συμπλήρωσε, αισίως, 70 χρόνια...
Δικαιώματα και δημοσιονομική προσαρμογή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυνόδοντας
Το φλεγόμενο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας Συντάγματος στα τέλη του 2008 ήταν προείκασμα των χρόνων που ακολούθησαν. Οι ίδιες αυτές γενιές σύντομα έμελλε να γίνουν οι κατεξοχήν γενιές-θύματα της...
Κυνόδοντας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με σταθερά βήματα για την ανάκαμψη και τη δημοκρατία
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.»: «Δεν μπορούμε ούτε πρόκειται να αφήσουμε πίσω εκείνους που χτυπήθηκαν περισσότερο από τα 6 χρόνια κρίσης και άγριας λιτότητας. Η Ιστορία ποτέ δεν θυμάται την Αριστερά...
Με σταθερά βήματα για την ανάκαμψη και τη δημοκρατία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας