Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
31°C
31.5° 29.2°
2 BF
39%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
31.0° 27.4°
0 BF
45%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
28°C
27.7° 27.0°
0 BF
65%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
1 BF
78%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
2 BF
39%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
27.7° 26.0°
2 BF
36%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
25.6° 22.4°
1 BF
38%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
24°C
24.1° 24.1°
1 BF
56%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
27°C
28.0° 26.8°
3 BF
68%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.7° 26.8°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 27.8°
4 BF
45%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
27°C
29.6° 26.7°
0 BF
65%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
28.9° 28.9°
2 BF
42%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
27°C
28.0° 27.3°
1 BF
32%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.6° 26.7°
1 BF
31%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.8° 27.7°
2 BF
78%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
30°C
31.0° 28.4°
2 BF
42%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.3° 22.3°
0 BF
83%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.1° 26.7°
2 BF
83%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
26.2° 26.2°
1 BF
37%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

YouTube και παιδιά. Μια σχέση προστατευτική;

Πριν από λίγες μέρες, στις 18 Φεβρουαρίου, έπεσε στην αντίληψή μου το βίντεο ενός χρήστη στο YouΤube, ο οποίος προσπαθούσε να εξηγήσει πώς αυτή η πλατφόρμα διευκολύνει τη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών από παιδόφιλους.

Μάλιστα σχολίαζε ότι πρόκειται για μια αρκετά κερδοσκοπική δραστηριότητα σε αυτόν τον χώρο, καθώς στα συγκεκριμένα βίντεο προβάλλονταν διαφημίσεις, τόσο του Fortnite όσο και της Disney και άλλων εταιρειών! Αναρωτήθηκα πώς γίνεται αυτό και πώς ήταν τόσο προφανές που το παρατήρησε και το ανακάλυψε.

Στο βίντεο, λοιπόν, που ανέβασε ο Matt Watson παρουσιάζονται ανεβασμένα βίντεο των παιδιών σε καθημερινά στιγμιότυπα, όπως σε αθλητικές δραστηριότητες, σε παιχνίδια, σε πισίνα με μαγιό...

Πρόκειται για «αθώα» βίντεο, χωρίς επικίνδυνο, άσεμνο ή πορνογραφικό περιεχόμενο. Ωστόσο, αποκτούν soft porno περιεχόμενο στα μάτια παιδόφιλων, οι οποίοι τα σχολιάζουν, τονίζοντας παγωμένα στιγμιότυπα, και τα προωθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Δεν διστάζουν, μάλιστα, να προσθέσουν στα σχόλια links-συνδέσεις με υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Για την αξιοπιστία του πειράματος που έκανε, ο Matt Watson χρησιμοποίησε έναν ολοκαίνουργιο λογαριασμό στο YouTube και ένα VPN, ώστε οι αναζητήσεις του να μην επηρεαστούν από προηγούμενη δραστηριότητα στην πλατφόρμα. Το αποτέλεσμα ήταν σοκαριστικό.

Τόσο η πλαϊνή γραμμή όσο και η πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων ήταν γεμάτες με βίντεο ανηλίκων σε διάφορες άσεμνες πόζες. Με αυτόν τον τρόπο απέδειξε ότι οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιεί το YouTube και που παραπέμπουν στα βίντεο αυτά είναι πολύ απλοί, καθώς πληκτρολογώντας απλές φράσεις, όπως «κορίτσια σε πισίνα» ή «μικρά κορίτσια κάνουν γυμναστική» εμφανίζονται βίντεο που παραπέμπουν σε υλικό με το περιεχόμενο και τα σχόλια, όπως περιγράφηκε παραπάνω.

Πονοκέφαλο προκαλούν στο YouΤube τόσο ο χαρακτηρισμός αυτών των βίντεο και ο τρόπος αντιμετώπισής τους όσο και το γεγονός ότι αποτελούν μια κερδοσκοπική δραστηριότητα, αφού εξαιτίας των υψηλών views, έχουν τοποθετηθεί διαφημίσεις από γνωστές και μεγάλες εταιρείες.

Σχετικά λοιπόν με τον χαρακτηρισμό τους, οι διαθέσιμοι τρόποι σήμανσης των βίντεο που κυκλοφορούν στην πλατφόρμα είναι για την ακατάλληλη γλώσσα που χρησιμοποιείται ή για την κάλυψη αμφιλεγόμενων θεμάτων και ευαίσθητων γεγονότων. Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που το YouTube κατηγορείται ότι θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά ή ότι δεν τα προστατεύει από την έκθεσή τους σε παιδόφιλους, μέσα από τα σχόλια που παραθέτουν.

Το 2018 μια έρευνα του Times of London έδειξε ότι το YouTube δεν κατάφερε να απομακρύνει άμεσα τις ζωντανές ροές-live streamings με ακατάλληλο περιεχόμενο. Το 2017, μάλιστα, η Google δέχτηκε επικρίσεις από το πρόγραμμα Trusted Flagger που διαθέτει το YouTube, στο οποίο συμμετέχουν και ειδικοί παιδικής προστασίας, έπειτα από τις διαμαρτυρίες τους για απουσία δράσης και αντιμετώπισης σχετικά με τον κίνδυνο για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών τόσο εξαιτίας απρεπών φωτογραφιών όσο και άσεμνων σχολίων.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε το 2017 στη Forbes, αν και δεν δημοσιεύτηκε, ένας από τους συμμετέχοντες σε αυτή την εκστρατεία ευαισθητοποίησης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σχετικά με τον αργό ρυθμό που το YouTube ανταποκρίθηκε και διαχειρίστηκε τις αναφορές που υποβλήθηκαν.

Μετά την υποβολή 526 αναφορών που υποβλήθηκαν σε λιγότερο από 60 ημέρες σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών στην πλατφόρμα, οι ίδιοι έλαβαν συνολικά μόνο 15 απαντήσεις, ενώ μόλις οι 8 εξετάστηκαν για τον έλεγχο παραβίασης των Κοινοτικών Οδηγιών. Εκπρόσωπος του YouTube δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να προσθέσει μια λειτουργία αναθεώρησης σχολίων και θα προσλάβει επιπλέον προσωπικό για να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση.

Στο ίδιο πλαίσιο, θα πρέπει να γίνει αναφορά και στο ερευνητικό τεύχος του Daily Dot του 2013 σχετικά με το ποσοστό των παιδόφιλων που έρχονται σε επαφή με ανηλίκους μέσω σχολίων στο YouTube. Τα βίντεο που προσελκύουν το ενδιαφέρον των παιδόφιλων χρονολογούνται από το 2013, ενώ εξακολουθούν να αναπαράγονται και το 2019!

Εκατομμύρια σχόλια και περισσότερα από 400 κανάλια στο YouTube διαγράφηκαν για τα απρεπή σχόλια και τα άσεμνα βίντεο που προωθούσαν, όπως ανέφερε η Chi Hea Cho, εκπρόσωπος της Google, μητρικής εταιρείας του YouTube. Μάλιστα, η Chi Hea Cho επισήμανε ότι ανέφερε αυτές τις παράνομες δραστηριότητες και στο Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά.

Τα παιδιά που μαγνητοσκοπούν και ανεβάζουν, όχι πάντα, τα βίντεο αυτά είναι, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, κάτω των 13 ετών. Και αναρωτιέμαι. Πού είναι οι γονείς τους; Πώς επιτρέπεται να αναπαράγεται αυτό το υλικό, εφόσον το YouTube γνωρίζει το πώς χρησιμοποιείται και προωθείται; Αντί για κατασταλτικά μέτρα, γιατί δεν λαμβάνουν τόσο το Google όσο και το YouTube προληπτικά μέτρα; Αντί για διαγραφή σχολίων και λογαριασμών, κατόπιν εορτής, γιατί αυτές οι πλατφόρμες δεν αναπτύσσουν φίλτρα προστασίας και δεν εφαρμόζουν πολιτικές σύμφωνες με τους κανόνες παιδικής προστασίας;

Η Epic Games και η Nestle απέσυραν, εν τέλει, τις διαφημίσεις τους σε αντίστοιχα βίντεο από τις δύο πλατφόρμες. Αρκεί όμως αυτό;

*Δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εξειδικεύεται στα ψηφιακά δικαιώματα και την παιδική προστασία

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
YouTube και παιδιά. Μια σχέση προστατευτική;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας