• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 34.8°C
  4 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.8°C / 34.7°C
  4 BF
  30%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 35.4°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 34.4°C
  3 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.2°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 33.8°C
  4 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  4 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  30%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 30.7°C
  3 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  0 BF
  26%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 34.9°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 34.2°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.4°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 33.3°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  1 BF
  37%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και αμετροέπειες

 • A-
 • A+

Η δικαστική ανεξαρτησία συνιστά γενικώς μεν συστατικό και εκ των ων ουκ άνευ στοιχείο αυτής ταύτης της έννοιας της Δικαιοσύνης, ειδικώτερον δε αυτονόητο και αναμφισβήτητο δεδομένο της ελληνικής θεσμικής πραγματικότητος.

Ο Ελληνας δικαστικός λειτουργός θεσμικώς τυγχάνει απολύτως θωρακισμένος και ελεύθερος να αποφαίνεται με αποκλειστικό γνώμονα και οδηγό τη συνείδησή του, στηριζόμενος στον νόμο και χωρίς να υπόκειται σε πιέσεις, εκφοβισμούς ή επιρροές, οποθενδήποτε προερχόμενες, αρκεί βεβαίως να το θέλει.

Δεν έχει ανάγκη των ποικιλωνύμων «προστατών» της η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Μόνος και μόνιμος προστάτης της η αναμφισβήτητη θεσμική κατοχύρωσή της και το χρέος των δικαστικών λειτουργών να την υπερασπίζονται erga omnes στην πράξη, κατά την άσκηση του δικαιοδοτικού τους έργου και όχι με κινούμενες στα όρια της αμετροέπειας και ατελευτήτως αλληλοτροφοδοτούμενες δηλώσεις και αντιδηλώσεις, που μερικές φορές και μέσα στο περί τη Δικαιοσύνη διαχρονικό γίγνεσθαι μπορεί να εκθέτουν τους φορείς των εκάστοτε εκφραστών τους, ως, τουλάχιστον, έχοντες βραδυφλεγή και επιλεκτικής ευαισθησίας αντανακλαστικά, αφού εμφανίζονται ενίοτε και επί απολύτως αναλόγων περιπτώσεων, άλλοτε αδρανούντες και άλλοτε εξεγειρόμενοι.

Ωστόσο, άπαντες οι εμμόνως θορυβούντες ή δημοσιολογούντες υπέρ της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, ως οι ίδιοι υπολαμβάνουν, γνωρίζουν καλώς ή θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι: Οι παρεμβάσεις δεν γίνονται με την «ντουντούκα». Με την «ντουντούκα» εκδηλώνονται ή εκτρέπονται οι αδυνατούντες τελεσφόρως να παρέμβουν.

Οι παρεμβάσεις, ως τέχνη, μάλλον, λογικώς βελτιουμένη και προαγομένη διά της μακροχρονίου ασκήσεως, εάν και εφ’ όσον συμβαίνουν, συντελούνται υπογείως και κάτω από το τραπέζι, ερήμην πάσης δημοσιότητος, την οποία και αποστρέφονται μετά βδελυγμίας.

Ολως δε αυτονοήτως προϋποθέτουν εγκατεστημένους προς τούτο αμφίδρομους διαύλους και αμφίδετους αγωγούς.

Μόνον ετερόστομη και μόνον ετερόδετη παρέμβαση δεν νοείται. Πάντοτε ο πομπός προϋποθέτει τον δέκτη του και αντιστρόφως.

Το πρόβλημα, συνεπώς, κατά την κρίσιμη διάσταση και λειτουργία του, εάν υφίσταται και εφ’ όσον εκδηλούται, εντοπίζεται, σε θετική περίπτωση, «εντός των τειχών», με τους διαχρονικώς προθύμως προσφέροντες εαυτούς ως «καλούς αγωγούς» ενδεχομένης παρεμβατικής ενεργείας.

Ο εντοπισμός του προβλήματος, στον βαθμό πάντοτε της μη αποκλειομένης υπάρξεώς του, καταδεικνύει αναντιλέκτως και τη στόχευση που πρέπει να έχει κάθε καλοπροαίρετη δράση αντιμετωπίσεώς του.

Δεν είναι εύκολο, το γνωρίζουμε. Οπωσδήποτε, όμως, καθαρώς θυμικής φύσεως αντιδράσεις, ακόμη και οι πλέον καλοπροαίρετες, αντί να εισφέρουν ουσιαστικώς και θετικώς στο ζήτημα, θολώνουν την ατμόσφαιρα και καθιστούν το οπτικό πεδίο μη ευκρινές.

Ας μη διακινδυνεύουμε, συνεπώς, συμπεριφορές προσομοιάζουσες ενίοτε (εν όλω ή εν μέρει αδιαφόρως) προς εκείνες που θέλουμε να αποδοκιμάσουμε και μη συνάδουσες προς το ψύχραιμο και αθόλωτο μάτι, με το οποίο ο δικαστικός λειτουργός πρέπει να κοιτάζει όλα τα σκοτάδια.

Χρέος όλων μας η υπεράσπιση της Δικαιοσύνης έργω, κυρίως και πρωτίστως, και όχι λόγω. Εις το τελευταίον, άλλωστε, δεν αποκλείεται και είναι εύκολο να επιδίδονται, πλειοδοτούντες ίσως και συγκαλυπτόμενοι μεταξύ των καλοπροαιρέτων και οι εντός των τειχών πιθανώς «πρόθυμοι», αφού δεν συνιστά ασύνηθες για την εμπειρική κοινωνική πραγματικότητα φαινόμενο δειλοί να ομιλούν για γενναιότητα και αγενείς για ευγένεια.

* αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ανεξαρτησία της ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης
Στις 3 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) Robert Spano πραγματοποίησε τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.
Η ανεξαρτησία της ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δυσεπούλωτο θεσμικό τραύμα
Την εκλογική διαδικασία της 26ης Μαΐου 2019 ακολούθησε θορυβώδης και οξύτατη αντιπαράθεση περί το ζήτημα της νομιμοποίησης ή μη του τότε υπουργικού συμβουλίου να προβεί στην ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής...
Δυσεπούλωτο θεσμικό τραύμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακραίος στο «ΑΚΡΑΙΩΣ» του Τ. Χατζή
Με σφοδρές καταγγελίες για παρεμβάσεις και για κατευθυνόμενους πειθαρχικούς ελέγχους σε βάρος δικαστών από το υπουργείο δικαιοσύνης προχώρησε στην εκπομπή «ΑΚΡΑΙΩΣ» ο ποινικολόγος πολλών επώνυμων, Μ....
Ακραίος στο «ΑΚΡΑΙΩΣ» του Τ. Χατζή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος: τι είναι, πώς και γιατί προστατεύονται
Οι πολίτες που αποκαλύπτουν καταχρηστικές πρακτικές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πάταξη της διαφθοράς, καθώς η αποκάλυψη αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη ερευνών που οδηγούν εν τέλει σε διώξεις....
Μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος: τι είναι, πώς και γιατί προστατεύονται
ΑΠΟΨΕΙΣ
Oνειρο χειμωνιάτικου μεσημεριού
Καλή χρήση της δικαστικής ανεξαρτησίας προφανώς γίνεται κατά κανόνα από τους δικαστές παρά τον φόρτο εργασίας και τους κάθε λογής πειρασμούς ή πιέσεις. Συχνές όμως είναι και οι περιπτώσεις κακής χρήσης της...
Oνειρο χειμωνιάτικου μεσημεριού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας