• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.4°C / 32.0°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.6°C / 32.7°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.7°C / 31.5°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 29.0°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 25.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.1°C / 31.1°C
  0 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.1°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 30.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 32.0°C
  1 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 29.4°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 29.4°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  0 BF
  63%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η συνεργατική διάσταση

 • A-
 • A+

Ο συνεταιρισμός αποτελεί βασική οδό πραγμάτωσης του συνεργατισμού, δηλαδή της εθελοντικής συνεργασίας ανθρώπων που χρησιμοποιούν κοινές υποδομές, λαμβάνουν αποφάσεις με δημοκρατικούς τρόπους και εξυπηρετούν κοινούς στόχους.

Πανάρχαια η ανάγκη τού «συνεταιρίζεσθαι», καθώς ο άνθρωπος πολύ γρήγορα κατανόησε ότι οι ομάδες είναι ισχυρότερες από τα μεμονωμένα άτομα στην αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων. Ανάμεσα στα άλλα, οι συνεργατικές δράσεις βασίζονται σε αξίες και αρχές που προωθούν την εντιμότητα και τη διαφάνεια, καλλιεργούν το αίσθημα ευθύνης και φροντίδας για τους άλλους, αναπτύσσουν και εμπεδώνουν την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, σμιλεύουν τις έννοιες της δημοκρατίας, της ισοτιμίας και της ισότητας.

Αγροτικοί συνεταιρισμοί εντοπίζονται στην αρχαία Βαβυλωνία και Αίγυπτο, κτηνοτροφικοί στην αρχαία Αρμενία, ναυτικοί στην αρχαία Κίνα, Ινδίες, Ελλάδα και Ρώμη. Σε αυτή τη μακρά πορεία μέχρι τις μέρες μας πρέπει να προστεθούν οι συνεταιρισμοί υπό μορφή ειδικών επαγγελματικών συντεχνιών που αναπτύσσονται τόσο στο Βυζάντιο όσο και στη μεσαιωνική Δυτική Ευρώπη, μάλιστα υπό μορφή αποκλειστική, καθώς η ενασχόληση με ένα επάγγελμα απαιτούσε ως απαράβατο όρο το να ανήκει κάποιος στην αντίστοιχη συντεχνία.

Στα κατοπινά χρόνια και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον ελλαδικό χώρο οι εξελίξεις στον τομέα αυτό υπήρξαν σημαντικές, σε κάποιες περιπτώσεις δε πρωτοποριακές, και αυτό παρά το καθεστώς του οθωμανικού ζυγού. Προδρομικές και άτυπες μορφές κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, όπως ήταν τα τσελιγκάτα, που προέκυπταν από τη συνένωση μικρών κοπαδιών σε μεγαλύτερα, τα οποία μετακινούνταν από τις πεδιάδες προς τους ορεινούς όγκους της Πίνδου, του Ολύμπου και του Βερμίου, εξελίχθηκαν και απέκτησαν κανονικότητα σχεδόν θεσμική.

Εξαιτίας τους δημιουργήθηκε το «Ελληνικό Ορεινό Χωριό» και οι δημοκρατικά αυτοδιοικούμενες κοινότητες που αποκαλούνταν «Κλεφτοχώρια» ή «Ελευθεροχώρια». Αυτά ανέπτυσσαν καθετοποιημένες γεωργικές, εμπορικές και ναυτικές εργασίες.

Από το 1778 δημιουργήθηκε η Κοινή Συντροφιά των Αμπελακίων που με βάση την παραγωγή βαμβακιού και ερυθρόδανου διέθετε κόκκινα νήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη και παράλληλα φρόντιζε για την πνευματική καλλιέργεια των μελών της, ιδρύοντας σχολεία, βιβλιοθήκες και αναπτύσσοντας προνοιακή μέριμνα για τους ασθενέστερους. Οι Συντροφοναύτες της Υδρας, των Σπετσών και των Ψαρών ναυπηγούσαν πλοία και ανέπτυσσαν εμπορικές δραστηριότητες, που από το 1804 πέρασαν στον Ατλαντικό φτάνοντας μέχρι τη Ν. Αμερική!

Επί αιώνες, οι συνεταιρισμοί ήταν αυτοί που, μεταξύ άλλων, όχι μόνο διατήρησαν τη συνοχή και την ταυτότητα του πληθυσμού και συνέβαλαν στην επιβίωση και την πνευματική του καλλιέργεια, αλλά επέτρεψαν τη συγκέντρωση πόρων - μέρος των οποίων διατέθηκε και για την εκπλήρωση των σκοπών της Επανάστασης, όταν αυτή κηρύχθηκε.

* (Ph.D.)2, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Φυσικής - Υπολογιστικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αγροτικοί συνεταιρισμοί: χθες τους χρεοκόπησαν, σήμερα τους αγνοούν
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμη μια πρόταση για το πώς θα «πρασινίσουν» οι συνολικές οφειλές των συνεταιρισμών, προκειμένου να καταστούν βιώσιμοι. Πρώτα όμως πρέπει να οριστικοποιηθούν τα οφειλόμενα ποσά των...
Αγροτικοί συνεταιρισμοί: χθες τους χρεοκόπησαν, σήμερα τους αγνοούν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς χρεοκόπησαν οι συνεταιρισμοί
Περιοδεύων βουλευτής της Ν.Δ., στις εκλογές του 1981, ανακοίνωσε στους παραγωγούς κηπευτικών της Φοινικούντας ότι τους εξασφάλισε χρηματοδότηση για την ίδρυση συσκευαστηρίου οπωροκηπευτικών. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ,...
Πώς χρεοκόπησαν οι συνεταιρισμοί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρωτογενής τομέας: ο μεγάλος ασθενής εκδικείται…
Εγκαταλείψαμε ή περιορίσαμε «χρυσοφόρα» αγροτικά προϊόντα, αρκεστήκαμε σε πολλές περιοχές ακόμα και στην Κρήτη σε μονοκαλλιέργειες και αφήσαμε ακαλλιέργητα χιλιάδες στρέμματα γης ή άλλαξαν χρήση γιατί οι...
Πρωτογενής τομέας: ο μεγάλος ασθενής εκδικείται…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από την εγκατάλειψη στην καλλιέργεια
Η κρίση που έφερε ο πόλεμος να γίνει αφορμή για να δούμε το χώμα της γης να γίνεται ζωηφόρο; Γιατί η εύφορος γης, το αφράτο χώμα, περιμένει τον άνθρωπο από περαστικός να γίνει συστηματικός καλλιεργητής.
Από την εγκατάλειψη στην καλλιέργεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την οριστική εξάλειψη των Μανωλάδων
Η χρήση της πενταετούς visa πολλαπλών εισόδων για εποχική εργασία με δικαίωμα παραμονής 9 μήνες τον χρόνο, φιλοδοξεί να αποτελέσει την πρώτη ad hoc νομιμοποίηση μεταναστών σε έναν κλάδο ο οποίος υποφέρει...
Για την οριστική εξάλειψη των Μανωλάδων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο «κατ’ επάγγελμα πολιτικός» κουνάει το δάχτυλο στους αγρότες…
Η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα των αγροτών για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από φυσικές καταστροφές.
Ο «κατ’ επάγγελμα πολιτικός» κουνάει το δάχτυλο στους αγρότες…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας