• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.0°C / 33.5°C
  4 BF
  23%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.6°C / 33.8°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.0°C / 38.2°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 33.1°C
  2 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 34.1°C
  4 BF
  27%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 31.8°C / 36.2°C
  0 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.4°C / 32.6°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.7°C / 35.7°C
  1 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 31.0°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 32.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.2°C / 28.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  2 BF
  39%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 35.9°C
  4 BF
  30%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  4 BF
  16%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 33.8°C
  3 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  5 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 33.2°C
  4 BF
  14%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.3°C / 31.6°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 35.5°C
  4 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  43%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα συναισθήματα της πολιτικής αναμονής

 • A-
 • A+

Περάσαμε εδώ και μια δεκαετία τους χρόνους του σοκ, του θυμού, του αγώνα, της αλληλεγγύης, της νίκης, της ήττας, της ανάτασης. Η Αριστερά διαχειρίστηκε την περίοδο 2010-2015 το πιο επικίνδυνο από αυτά τα συναισθήματα, τον θυμό, επικαλύπτοντάς τον με το πρόταγμα της ελπίδας.

Η ελπίδα αποτέλεσε κεντρικό πολιτικό σύνθημα της Αριστεράς στις εκλογές του 2015. Τώρα πλέον, σε προεκλογική περίοδο, συλλογικά βιώνουμε ποικιλοτρόπως τους χρόνους της αναμονής. Κάποιοι στην Αριστερά αναμένουν να ορίσουν τον λαό σύμφωνα με τα δικά τους πιστεύω. Δεν πειράζει που αυτό δεν πραγματώνεται, φταίει ο γιαλός που στραβά αρμενίζουμε.

Αλλοι στα δεξιά εδώ και τέσσερα χρόνια περιμένουν την παλινόρθωση της εξουσίας τους. Θεωρούν εαυτούς φυσικούς κατόχους της εξουσίας, προσλαμβάνουν την περίοδο αυτή ως ανωμαλία και ανυπομονούν απογοητευμένοι που δεν κατάφεραν να περιορίσουν τον χρόνο αναμονής.

Το γεγονός ότι πολλαπλά σαλπίσματα τέλους του χρόνου αναμονής αποδείχθηκαν φρούδα καθιστά την αναμονή πιο δύστοκη και ενισχύει την επιθυμία για τον χαμένο παράδεισο των ημερών που ο Ευάγγ. Βενιζέλος, ο Αντ. Σαμαράς και οι συν αυτοίς τραπεζίτες προσποιούνταν ότι διοικούν τη χώρα.

Ολη αυτή η αναμονή καταλήγει στην παραγωγή απίστευτης ποσότητας θυμού που δεν μπορεί να εκτονωθεί κοινωνικά αλλά ούτε και να καταναλωθεί πολιτικά. Στις παρυφές τους, ορισμένοι άλλοι αναμένουν κλιμάκωση της εθνικιστικής ατζέντας για να γλιτώσουν τη φυλακή και την πολιτική απομόνωση.

Οι τελευταίοι ως περιοδεύων θίασος συναντιούνται με τις κάμερες τηλεοπτικών προαγωγών (όχι παραγωγών) και φαντασιώνουν την επαναφορά της κοινωνικής εργασίας στη Μακρόνησο. Είναι απορίας άξιο γιατί οι δεξιοί πολιτικοί δεν σκέφτονται την ακύρωση που θα επέλθει και θα λειτουργήσει διαλυτικά στο πολιτικό τους οικοσύστημα όταν χάσουν στις επερχόμενες εθνικές εκλογές…

Ενα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας αναμένει εκείνες τις κινήσεις που μετά το τέλος των μνημονίων θα δώσουν το σήμα εκκίνησης για καλύτερες μέρες. Οι πολίτες αυτοί φοβούνται τους θιασώτες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ της Φ. Γεννηματά και του Ευάγγ. Βενιζέλου εξαιτίας της κοινωνικά εκδικητικής παλινόρθωσης που ευαγγελίζονται. Οι πολίτες αυτοί τρομοκρατούνται από τις ανερυθρίαστες δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, του Αδ. Γεωργιάδη και των συνδαιτυμόνων τους.

Ωστόσο, δεν έχουν πεισθεί για την ανάγκη μιας δεύτερης ευκαιρίας στους πρόσφατα μυημένους στην εξουσία «συριζαίους». Φοβούνται την παλινόρθωση αλλά δεν αφήνουν τον εαυτό τους να ελπίσει με αριστερό πρόσημο. Μπορούμε σίγουρα να απαριθμήσουμε αρκετούς λόγους που εμποδίζουν αυτούς τους πολίτες να ελπίζουν με τον ίδιο τρόπο που όλες και όλοι ελπίζαμε τον Ιανουάριο του 2015.

Το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα που έχει μια δυναμική Αριστερά να δώσει είναι η ωριμότητα της επίγνωσης των δυνατοτήτων της ως πολιτικής δύναμης και ως κυβέρνησης αυτής της χώρας στην παρούσα ιστορική συγκυρία. Δυνατοτήτων που προκύπτουν από τις ήττες, από τις νίκες και από τα ρίσκα που αυτή η Αριστερά πήρε και παίρνει. Tην ειλικρίνεια αυτής της ωριμότητας συνάμα με τον κριτικό αναστοχασμό της όποιας δικής της ανεπάρκειας οφείλει να προβάλει η εν λόγω Αριστερά.

Οι πολιτικές εξελίξεις θα κριθούν από το είδος αναμονής που θα ηγεμονεύσει: θα αναμετρηθεί ο θυμός με τον φόβο και την ελπίδα. Αυτό θα κρίνει και το είδος της πολιτικής χαράς με την οποία θα πάμε για εκλογές.

* Επίκ. καθηγητής στο ΑΠΘ, προϊστάμενος του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μέλλον πέρα από το 2019
Η στρατηγική για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως συνέχιση μιας αναπτυξιακής διαδικασίας που έχει ήδη ξεκινήσει. Πρέπει να έχει στόχο την ανατροπή των σημερινών...
Το μέλλον πέρα από το 2019
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καρέκλες και όπλα
Η κλασική φιλελεύθερη ιδεολογία περί κοινοβουλευτισμού συγκροτεί μια αναπαράσταση της κοινοβουλευτικής πρακτικής, σύμφωνα με την οποία το εκάστοτε κυβερνών κόμμα παραμένει στην εξουσία στον βαθμό που είναι...
Καρέκλες και όπλα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μετάλλαξη στους οργανισμούς: η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ
Είναι γεγονός ότι ο ραγδαίος ρυθμός με τον οποίο εκφυλίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει σοκ σε πάρα πολλούς που υπήρξαν μέλη του, αλλά και σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα που τον στήριξαν με την ελπίδα ότι θα...
Η μετάλλαξη στους οργανισμούς: η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί χαμένης ψήφου
Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις με το επιχείρημα της χαμένης ψήφου επιχειρείται να οδηγηθούν οι ψηφοφόροι στη λογική τού μη χείρον βέλτιστον και να ψηφίσουν κόμματα τα οποία είναι δυνατόν να κατακτήσουν την...
Περί χαμένης ψήφου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκλογές;
Eγιναν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις τους τελευταίους εννέα μήνες. Οι συχνές εκλογές δηλώνουν είτε πως κανείς δεν μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα είτε κανείς δεν θέλει να το κάνει διαισθανόμενος το μέγεθος της...
Εκλογές;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ηθική και Πολιτική
Η πολιτική, λένε, είναι η τέχνη του εφικτού. Αλλά η πολιτική δεν είναι μόνο «τέχνη», «στιγμή» της ταξικής πάλης, έχει μια γνωσιοθεωρητική και μια ηθική θεμελίωση. Αναδραστικά, εκτός από τις πρακτικές...
Ηθική και Πολιτική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας