Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η θετική πλευρά των εκλογών στην Ολλανδία

Φωτογραφία αρχείου

(AP Photo/Peter Dejong)

Η θετική πλευρά των εκλογών στην Ολλανδία

  • A-
  • A+

Σχεδόν με ένα μίζερο και μονότονο τρόπο το Δυτικά ΜΜΕ (και τα δικά μας) γράφουν για μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς στις προχτεσινές περιφερειακές εκλογές στην Ολλανδία, οι οποίες θα καθορίσουν τη σύνθεση της νέας Γερουσίας. Πράγματι το ακροδεξιό - ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD) αναδείχθηκε πρώτο σε ψήφους (κέρδισε 13 από τις 75 έδρες της Γερουσίας ) στις προχτεσινές περιφερειακές εκλογές στην Ολλανδία, οι οποίες θα καθορίσουν τη σύνθεση της νέας Γερουσίας.

Αυτό που δεν γράφουν είναι η θετική πλευρά ότι η Πράσινη Αριστερά (Ιδρύθηκε την 1 Μαρτίου 1989 ύστερα από τη συγχώνευση (του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ολλανδίας, του Ειρηνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Πολίτικου Κόμματος Ριζοσπαστικών κ.α). ήρθε τρίτο κόμμα (με 9 έδρες από 4) και μάλιστα στην αιματοβαμμένη Ουτρέχτη βγήκε πρώτο κόμμα πετυχαίνοντας διπλασιασμό της δύναμης του (από 14% σε 27,8%!). Αυτό όμως που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι κόσμος εκεί, συνέδεσε αυτό που συνέβη με την ακροδεξιά…. Μακάρι κάτι ανάλογο να μπορούσε να γίνει σε πολλές περιοχές της Ευρώπης…. Πολλά θα άλλαζαν!

Υ.Σ. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το FvD, που κατέβηκε για πρώτη φορά σε περιφερειακές εκλογές, βγήκε πρώτο σε ψήφους και κέρδισε 13 από τις 75 έδρες της Γερουσίας. Το «συντηρητικό» Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), του πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, καταλαμβάνει 12 έδρες (από 13) και ακολουθούν η Πράσινη Αριστερά με 9 έδρες (από 4), η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) με 9 έδρες (από 12), το Εργατικό Κόμμα (PvdA) με 7 έδρες (από 8), το φιλελεύθερο «Δημοκράτες 66» (D66) με 6 έδρες (από 10), το ακροδεξιό - ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκερτ Βίλντερς, με 5 έδρες (από 9), η Χριστιανική Ένωση (CU) με 4 έδρες (από 3), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) με 4 έδρες (από 9) κ.ά.

Έτσι, τα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Μαρκ Ρούτε (VVD, D66, CDA, CU) συγκεντρώνουν 31 έδρες στη Γερουσία και χάνουν την οριακή πλειοψηφία που είχαν πριν (38 από τις 75 έδρες).

*Κοινωνιολόγος