Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιχείρηση ή ψυχαγωγία
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιχείρηση ή ψυχαγωγία

  • A-
  • A+

Ο επαγγελματικός αθλητισμός στο ελληνικό ποδόσφαιρο και το μπάσκετ δημιουργήθηκε στη χώρα μας ως αποτέλεσμα ενός διεθνούς κινήματος «επιχειρηματικής» επένδυσης που προσδοκούσε άμεσες και κυρίως έμμεσες κερδοφορίες.

Οι εγχώριοι επιχειρηματίες, υποστηριζόμενοι από αθλητικά στελέχη με «κομματικά» στηρίγματα, διέβλεψαν ότι οι έμμεσες εμπορικές διευκολύνσεις μέσω της άσκησης πίεσης από ομάδες με μεγάλες οπαδικές αναφορές θα τους εξασφάλιζαν την προστασία σε οποιαδήποτε δράση τους.

Με αυτή την «επιχειρηματική» διάσταση εισήλθαν στις γνωστές ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ μεγάλα ονόματα – όμιλοι ως επενδυτές, όπου μέσω της ιδιοκτησίας ασκούν εμπορική δραστηριότητα με σκοπό φυσικά το κέρδος.

Πώς όμως μπορεί μια ομάδα να παράγει «κέρδος» σε έναν επενδυτή επιχειρηματία όταν το προς πώληση «προϊόν» δεν έχει άμεση απόδοση ως καταναλωτικό «είδος», αφού τα έσοδα από εισιτήρια, διαφημίσεις κ.λπ. υπολείπονται των εξόδων συντήρησης και λειτουργίας της ομάδος;

Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση πρέπει να δοθεί με επιστημολογικά και επιχειρηματικά εργαλεία που αντανακλούν την «απόδοση» του κέρδους όχι μόνο ως οικονομική διάσταση, αλλά κυρίως ως «δύναμη, κύρους και μαζικής αποδοχής» σε λαϊκές πληθυσμιακές ομάδες με προοπτικές ελέγχου και χειραγώγησης.

Δηλαδή «εξουσία» με χρήση σε πολιτικές κυβερνήσεων που θα μπορούν να επιβάλλουν για άλλες δικές τους επιχειρηματικές δραστηριοποιήσεις με σκοπό την εξασφάλιση ευνοϊκών προϋποθέσεων, κυρίως σε αυτές που αφορούν κρατικού – δημόσιου ενδιαφέροντος δράσεις και ειδικότερα έναντι άλλων διεκδικητών - ανταγωνιστών.

Το φαινόμενο αυτής της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στον ελληνικό αθλητισμό ξεκίνησε μεταπολιτευτικά και έφτασε στην κορύφωσή του με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στη συνέχεια άρχισε η σταδιακή απεξάρτηση, αφού οι «επενδυτές» διέβλεψαν ότι η μελλοντική πορεία του αθλητικού προϊόντος δεν έχει προοπτικές, απλά παρέμειναν «εγκλωβισμένοι» μέχρι σήμερα αναζητώντας την «ευκαιρία» διαφυγής.

Ετσι βλέπουμε σε μια τριακονταετή διαχρονικότητα συγκεκριμένους επιχειρηματίες να ασχολούνται με λίγες ομάδες, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον έτσι την αναγκαία «ασυλία» που χρειάζονται για τις εσωτερικές τους εμπορικές λειτουργίες.

Σίγουρα υπάρχει μια μικρή αλλαγή με νέους επενδυτές που αντικαθιστούν κάποιους φθαρμένους όπου η «ταυτοποίησή» τους με κυβερνητικές πολιτικές ερμηνεύει την όποια δυναμική που δείχνουν στα αθλητικά δρώμενα.

Ο έλεγχος του ανταγωνιστικού αθλητισμού από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα μπορεί να έχει πολλαπλές αναφορές στις κοινωνικές λειτουργίες, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το παραγόμενοψυχαγωγικό προϊόν ως αναγκαίο αγαθό μαζικής κατανάλωσης.

Αυτό τελικά είναι το σημαντικότερο γεγονός ενός «επενδυτή» γνώστη της δυναμικής που έχει το αθλητικόψυχαγωγικό θέαμα, γι’ αυτό η χρησιμοποίησή του έχει ποικίλες διαστάσεις μέσω διαφοροποιημένων χρήσεων και επακόλουθων αποτελεσμάτων. Οπως τα φαινόμενα των «βιαιοτήτων» στον ανταγωνιστικό ελληνικό αθλητισμό, τα οποία ενώ έχουν μεγιστοποιηθεί δεν γνωστοποιούνται, αφού η διαχείριση της στοχοθεσίας τους γίνεται ελεγχόμενα και χρησιμοποιούνται ως εργαλεία «πίεσης» προς κάθε κατεύθυνση.

Επίσης ο επιχειρηματικός έλεγχος σε συγκεκριμένες ομάδες στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ έχει διεθνή απήχηση, με τα επενδυτικά ενδιαφέροντα να αποκτούν ευρύτερη αναφορά για δραστηριότητες που ξεπερνούν την ελληνική πολιτική και εμπορική λειτουργία.

Η «επαγγελματοποίηση» του αθλητισμού στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ έχει αυξηθεί με εξωγενείς παράγοντες επηρεασμού και διαμόρφωσης των αποτελεσμάτων, καθιστώντας έτσι αδύνατο τον οιονδήποτε θεσμικό έλεγχο για «δίκαιο και ισότιμο» ανταγωνισμό.

Οι πολιτικές διαχείρισης του ανταγωνιστικού αθλητισμού στη χώρα μας διαχρονικά παραμένουν στη λογική τής «αυστηροποίησης» του θεσμικού πλαισίου, θεωρώντας την κατασταλτική διαδικασία ως τον μηχανισμό πρόληψης και διόρθωσης της όποιας παραβατικότητας συμβαίνει.

Τελικά η ψυχαγωγία ως αγαθό της όποιας «παίγνιας» δράσης που προσφέρεται σε μαζική θέαση να μην αντανακλάται στους πολίτες, αφού και αυτό το γεγονός με την όποια διαχρονική χρήση του αλλά κυρίως στα αθλητικά παιχνίδια να αποτελεί για τη χώρα μας αναξιόπιστο είδος.

* καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την επιστροφή της χώρας στο επίκεντρο του διεθνούς αθλητικού γίγνεσθαι
Διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό πως υπάρχει έντονη η επιθυμία η Ελλάδα να επιστρέψει -κυρίως μαζί με άλλες χώρες- στη διεκδίκηση μεγάλων διοργανώσεων σε διάφορα δημοφιλή αθλήματα. Είτε αυτές αφορούν σε εθνικές...
Για την επιστροφή της χώρας στο επίκεντρο του διεθνούς αθλητικού γίγνεσθαι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο κάθε επόμενος κρίνεται όπως όλοι οι προηγούμενοι...
Η ποδοσφαιρική ΑΕΚ και ο μπασκετικός Παναθηναϊκός, ο μπασκετικός Παναθηναϊκός και η ποδοσφαιρική ΑΕΚ, αναμφίβολα είναι ορισμένες από τις (λίγες) ομάδες-βιτρίνα του διαχρονικού ελληνικού ομαδικού αθλητισμού....
Ο κάθε επόμενος κρίνεται όπως όλοι οι προηγούμενοι...
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Το 2018» δεν είναι κάτι άλλο εκτός από το 2018
Η Ένωση έχασε και στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο, άρα η υπόθεση «νέο 2018» όχι μόνο έμεινε ανολοκλήρωτη αυτή την Κυριακή, αλλά κινήθηκε και στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
«Το 2018» δεν είναι κάτι άλλο εκτός από το 2018
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παρέχει έλεγχο, διεκδίκηση το νομικό πλαίσιο της αθλητικής επανέναρξης
Επάνοδος αθλητικής δραστηριότητας εντός υγειονομικής κρίσης: Δικαιώματα, υποχρεώσεις, διεκδικήσεις... όσα προβλέπουν σχετικοί νόμοι
Παρέχει έλεγχο, διεκδίκηση το νομικό πλαίσιο της αθλητικής επανέναρξης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οδηγίες προς... ναυτιλλομένους
Η σημερινή κατάσταση είναι πρωτόγνωρη για τα ποδοσφαιρικά και εν γένει αθλητικά δεδομένα εξαιτίας του κορονοϊού Covid-19. Πράγματι όλοι βρεθήκαμε εξ απροόπτου σε μια υγειονομική λαίλαπα που αποδιοργάνωσε κάθε...
Οδηγίες προς... ναυτιλλομένους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας