• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.2°C / 32.4°C
  4 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.6°C / 34.4°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 35.4°C
  3 BF
  27%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 32.5°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 31.3°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 32.0°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.3°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  0 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.5°C / 31.0°C
  2 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 32.7°C
  3 BF
  19%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 28.8°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 31.7°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  52%

Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο 

(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Κοινή ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό η προτεραιότητα των ευρωπαίων πολιτών

 • A-
 • A+

Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωεκλογές συμπληρώνουν φέτος σαράντα χρόνια (1979, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Δανία, Λουξεμβούργο, Δυτική Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο και Ιρλανδία), η ψήφος σε αυτές παραμένει μία «χαλαρή ψήφος». Οι Ευρωεκλογές δεν κατάφεραν ποτέ να γίνουν εκλογές «πρώτης γραμμής».

Μία «γενικότερη έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτική» και «το Ευρωκοινοβούλιο δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών» ήταν οι κύριοι λόγοι που δόθηκαν από ερωτώμενους για την πολύ χαμηλή συμμετοχή στις Ευρωεκλογές του 2014. Άγγιξε μόλις το 42.54%, το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής έως σήμερα, σε μία πορεία που παραμένει από την αρχή της (1979) πτωτική.

Η Ελλάδα ανέβασε τα ποσοστά συμμετοχής της στις Ευρωεκλογές του 2014 (59,97 από 52,61 το 2009) με ένα 33% των ψηφοφόρων να αλλάζουν το κόμμα που ψήφιζαν συνήθως, επιβεβαιώνοντας έτσι την άτυπη παράδοση που θέλει τις Ευρωεκλογές ως ένα βαρόμετρο των εθνικών εκλογών όταν αυτές ακολουθούν. 

Οι επικείμενες Ευρωεκλογές ωστόσο έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το ποσοστό της μικρής συμμετοχής ακολουθεί το όχι και τόσο υψηλό 62% των ευρωπαίων που πιστεύει ότι η συμμετοχή της χώρας του στην ΕΕ είναι «κάτι καλό» και μόνο το 66% θα ψήφιζε για να παραμείνει η χώρα του στην ΕΕ. Επιπλέον, οι πολιτικές ισορροπίες αναμένεται να αλλάξουν άρδην στην Ευρώπη στις επικείμενες εθνικές εκλογές των κρατών-μελών και έχουν αλλάξει σε όσες έχουν ήδη γίνει.

Ακόμη, η στενή γειτνίαση της Δεξιάς με την άκρα Δεξιά, υιοθετώντας η πρώτη την ατζέντα και τη ρητορική της δεύτερης σε καίρια ζητήματα έφερε στους κυβερνητικούς σχηματισμούς πολλών κρατών-μελών και μετέτρεψε σε επίσημους συνομιλητές μικρά ή περιθωριακά έως σήμερα κόμματα και συνασπισμούς της άκρας Δεξιάς. 

  Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το μεταναστευτικό και πιο συγκεκριμένα «η εξεύρεση κοινής ευρωπαϊκής λύσης» στη διαχείρισή του, είναι το πρώτο θέμα που απασχολεί τους ευρωπαίους πολίτες (50%) και αυτό με το οποίο θα ήθελαν να ασχοληθεί πρώτιστα η επόμενη Ευρωβουλή. Και ίσως το 50% για πολλούς να επιδέχεται ερμηνείες ένθεν κι ένθεν χωρίς να είναι εύκολο να γείρει η πλάστιγγα προς μία πλευρά, πρέπει όμως να λάβει υπόψη του κανείς ότι η οικονομία ακολουθεί αυτή τη φορά (47%), το ίδιο και η ανεργία των νέων (47%), ενώ η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας έπεσε από την πρώτη στην τέταρτη θέση (44%).

Τη μεγάλη διαφορά στην άνοδο του μεταναστευτικού ως προτεραιότητα των ευρωπαίων πολιτών πριμοδοτούν όπως είναι αναμενόμενο οι χώρες της πρώτης υποδοχής, Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα. Η αποτυχία της ΕΕ να διαχειριστεί συνολικά το μεταναστευτικό/προσφυγικό, οι αρνήσεις, οι ασυμφωνίες και η  αδυναμία επιβολής μιας κοινής στάσης, έδειξαν πολύ γρήγορα τον δρόμο της  επιστροφής από το «ενωσιακό» στο «εθνικό» κυρίως μέσα από αλλαγές στις εθνικές νομοθεσίες.

Όμως, οι περισσότερες από αυτές υπήρξαν αναίτια και παραδειγματικά σκληρές και κινήθηκαν σε ένα πνεύμα υπονόμευσης του διεθνούς και προσφυγικού δικαίου οδηγώντας επί της ουσίας στον κατακερματισμό του. Επιπλέον, το κόστος για τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ από μια πολιτική πιο ανοικτή και δεκτική (πολλοί τη χαρακτήρισαν «ανοικτών συνόρων») δεν ήταν μικρό και η απήχησή του υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη. Το ναυάγιο της πολιτικής της συναίνεσης ως θεμελιώδη λίθου της ΕΕ δεν μπόρεσε επίσης να αποφευχθεί. Και ίσως μέσα από μη-διαχειρίσιμες πολιτικά επιμέρους ή έκτακτες καταστάσεις όπως το προσφυγικό να αναδύονται και συνολικότερες και μονιμότερες «μη-διαχειρίσιμες»  καταστάσεις για την ΕΕ.

Όπως και να έχει, σήμερα το μεταναστευτικό/προσφυγικό βρίσκεται κολλημένο σε αυτό ακριβώς το ασφυκτικό και αδιέξοδο τοπίο των αρνήσεων, των ασυμφωνιών, της διαχείρισης σε εθνικό επίπεδο, ή σε συμφωνίες εκτός ΕΕ που όμως δεν προσφέρουν στέρεο έδαφος. 

Οι ευρωπαίοι πολίτες φαίνεται να το καταλαβαίνουν καλά αυτό και θέτουν επιτακτικά ως πρώτη προτεραιότητα το θέμα της κοινής ευρωπαϊκής λύσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Ιταλοί που φαίνονται στην πλειοψηφία τους να μη συμφωνούν με τις «λύσεις» Σαλβίνι και στρέφονται και αυτοί  στην «κοινή ευρωπαϊκή λύση». Όμως, αυτό που οι  ευρωπαίοι πολίτες θέτουν ως πρώτο ζήτημα για τη νέα Ευρωβουλή δεν βρίσκεται στην πρώτη θέση της ατζέντας του Ευρωκοινοβουλίου, τουλάχιστον προς το παρόν, και αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα διάσταση στη σχέση ευρωπαίων πολιτών-Ευρωκοινοβουλίου.  

Ο ισχυρισμός ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό θα είναι η «Λυδία λίθος» των Ευρωεκλογών εμπεριέχει μία αλήθεια. Θα χρειαστεί μια μεγάλη στροφή για να αλλάξουν τα πράγματα προς κάτι θετικότερο. Μια επιστροφή στη συναίνεση, στις ανθρωπιστικές αξίες και τα δικαιώματα, ένα Ευρωκοινοβούλιο που να ακούει τους πολίτες και οπωσδήποτε ένα άλλο μείγμα στη σύνθεσή του, καθώς το υπάρχον έχει αποτύχει.

Αλλά είναι εξίσου αληθές ότι ενδεχομένως να αποδειχτεί και ο «αποδιοπομπαίος τράγος». Γιατί αναζητώντας μία αιτία, ή θέτοντας το προσφυγικό ως μοναδική απάντηση στην αναζήτηση αυτή, παραμερίζεται ένα σύνολο άλλων ζητημάτων που θα έπρεπε να απασχολούν στη συζήτηση των Ευρωεκλογών, όπως, οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και η καταπολέμησή τους, η διαφύλαξη του κράτους δικαίου, η απασχόληση και η ανάπτυξη, ο εκδημοκρατισμός της ΕΕ.

*πολιτική επιστήμονας, ακτιβίστρια

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευρωεκλογές εν όψει
Και να που φτάσαμε κοντά στις εκλογές. Αγαπημένη λέξη πολλών από εμάς και κυρίως από τη μεριά της αντιπολίτευσης, της μεγάλης, που σκοπεύει στην εξουσία, αλλά και των πιο μικρών, που ελπίζουν να παίξουν κάποιο...
Ευρωεκλογές εν όψει
ΕΥΡΩΠΗ
Ακροδεξιοί και «λαϊκιστές» οργανώνονται εν όψει ευρωεκλογών
«Επέλαση των ακροδεξιών» στις επικείμενες ευρωεκλογές προβλέπει ο Πιερ Μοσκοβισί, την ώρα που ο πρώην σύμβουλος επικοινωνίας του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον, ενορχηστρώνει την επίθεση της ακροδεξιάς στην Ε.Ε....
Ακροδεξιοί και «λαϊκιστές» οργανώνονται εν όψει ευρωεκλογών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευρωεκλογές με τουρκοκυπριακό «άρωμα»
Η υποψηφιότητα Νιαζί εξασφαλίζει μεγάλη στήριξη στον κόσμο της κυπριακής Αριστεράς, κινητοποιεί κι άλλα ρεύματα υπέρ της ομοσπονδιακής επίλυσης ανάμεσα στους Ε/κ, ενώ για πρώτη φορά βρίσκει αξιοσημείωτη...
Ευρωεκλογές με τουρκοκυπριακό «άρωμα»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Με σταυρό οι ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου
Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ξεκαθάρισε από ραδιοφώνου ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό, μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 26 Μαΐου • Την προσεχή Δευτέρα κατατίθεται στη...
Με σταυρό οι ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ευρώπη και η Αριστερά
Οδεύοντας προς τις ευρωεκλογές, μόνη πολιτική οικογένεια με ούριο τον άνεμο στα πανιά της εμφανίζεται να είναι η μεταφασιστική και παραφασιστική Ακροδεξιά.
Η Ευρώπη και η Αριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ανεπιθύμητοι της Ευρώπης
Βρίσκομαι σε πρωινή πτήση από την Αθήνα για το Παρίσι. Όταν φτάνουμε στο Παρίσι και αρχίζουμε να βγαίνουμε από το αεροπλάνο συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο. Οπλισμένοι αστυνομικοί μας περιμένουν...
Οι ανεπιθύμητοι της Ευρώπης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας