• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 21.3°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 23.3°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 20.5°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 20.2°C
  2 BF
  63%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 17.0°C / 20.9°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 17.3°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.8°C
  3 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 18.8°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 15.5°C / 18.9°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 21.6°C
  3 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 21.0°C
  2 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 21.7°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  81%

Το Κέντρο Επισκεπτών του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης στην Πεντέλη.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών «τρέχει για την κλιματική αλλαγή

 • A-
 • A+

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) τρέχει μαζικά, με συμμετοχή 50 στελεχών του, στον «ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΘΗΝΑΣ 2019» με σκοπό να ευαισθητοποιήσει πολίτες και πολιτικούς για την κλιματική αλλαγή και τα δραματικά αποτελέσματα της αλλά και για τρόπους απομείωσης των αποτελεσμάτων της.

Στέλνουμε το μήνυμα ότι, όταν υπάρχει επίγνωση των προβλημάτων και προσπάθεια ατομική και συλλογική, μπορούμε να επιτύχουμε πανανθρώπινους στόχους, όπως η αναγκαία αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που χρησιμοποιεί αλόγιστα τους φυσικούς πόρους του πλανήτη με αποτέλεσμα την αύξηση των θερμοκηπικών αερίων και τη συνεπακόλουθη κλιματική αλλαγή.

Η προσπάθεια αυτή εξαρτάται από όλους και από τον καθένα ξεχωριστά τόσο με αλλαγή ατομικών συμπεριφορών όσο και με επιστημονικές, κοινωνικές και πολιτικές παρεμβάσεις. Το μέλλον της ανθρωπότητας διακυβεύεται και κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος.

Το ΕΑΑ θα είναι κοντά στο ευρύ κοινό στο άμεσο μέλλον με πολλές δράσεις για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Η «Πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ξεκινά με έναν μεγάλο, δυναμικό και αισιόδοξο αγώνα δρόμου!

Πρόσφατη στρατηγική επιλογή του ΕΑΑ είναι η ανάπτυξη πολύπλευρης δραστηριότητας, τόσο ερευνητικής όσο και παροχής εμπειρογνωμοσύνης και καινοτόμων υπηρεσιών, σε θέματα κλιματικής αλλαγής.

Ορμώμενοι από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και τη θεματική στρατηγική της Ε.Ε. για την ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και για την εξυπηρέτηση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, έχουμε θέσει ως στρατηγικό στόχο του την υλοποίηση δράσεων σε θέματα πρόληψης των κινδύνων και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή τόσο μέσα από τα ερευνητικά έργα που υλοποιεί όσο και από τις καινοτόμες υπηρεσίες που παρέχει σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Σε αυτή την κατεύθυνση το ΕΑΑ συστήνει και αναπτύσσει νέες υποδομές με μεγάλη κοινωνική βαρύτητα, που θα δώσουν ώθηση τόσο στη βασική έρευνα όσο και στη στήριξη της πολιτείας όσον αφορά τις διεθνείς υποχρεώσεις, όπως η νέα μεγάλη υποδομή του Παρατηρητήριου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων (ΠΑΓΓΑΙΑ) στα Αντικύθηρα.

Το ΠΑΓΓΑΙΑ είναι μια ερευνητική υποδομή για την παρακολούθηση κρίσιμων κλιματικών παραμέτρων και θερμοκηπικών αερίων στα πρότυπα του Συστήματος Παρακολούθησης του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (GAW/WMO). Για την εγκατάσταση της ΠΑΓΓΑΙΑ επιλέχθηκαν τα Αντικύθηρα, ένα νησί που προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα για την παρακολούθηση των ατμοσφαιρικών συνθηκών υποβάθρου, εξυπηρετώντας έτσι και τη στήριξη της νησιωτικότητας.

Συγκεκριμένα τα Αντικύθηρα είναι απαλλαγμένα από ανθρώπινες δραστηριότητες, ενώ οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι αντιπροσωπευτικές της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου (π.χ. συχνή μεταφορά ρύπων από φυσικές πηγές όπως η έρημος της Σαχάρα και οι συχνές δασικές πυρκαγιές).

Οι κτιριακές υποδομές και οι εγκαταστάσεις της ΠΑΓΓΑΙΑ θα οικοδομηθούν με τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και σε οικόπεδο που μας έχει παραχωρήσει ο Δήμος Κυθήρων-Αντικυθήρων. Η μεγάλη αυτή προσπάθεια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει αρωγούς τόσο την πολιτεία μέσω του Τομέα Ερευνας & Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, όσο και την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Κυθήρων-Αντικυθήρων, αλλά και ιδιωτικούς φορείς, όπως είναι η αρωγή της COSMOTE, η οποία παρέχει σημαντικές υποδομές και δικτύωση, και το Ιδρυμα Νιάρχος με σημαντική χρηματοδότηση. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το ΕΑΑ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με σκοπό να διερευνηθεί η δυνατότητα περαιτέρω στήριξης του ΠΑΓΓΑΙΑ και γενικότερα υποδομών του Κέντρου που σχετίζονται με την πρόληψη των κινδύνων και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Επίσης διερευνάται η δυνατότητα χρηματοδότησης της υποδομής και από δημόσιους πόρους.

Επιπλέον, κατόπιν πρωτοβουλίας του Τομέα Ερευνας & Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ, θα χρηματοδοτηθεί ως Εμβληματική Πρωτοβουλία το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Η εμβληματική αυτή δράση προσβλέπει στο συντονισμό σε πανελλαδική κλίμακα ενός δικτύου φορέων που θα αποτελέσει το κύριο συμβουλευτικό όργανο για την πολιτεία και τους πολίτες σε θέματα κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων που σχετίζονται με αυτήν.

Συντονιστής του δικτύου θα είναι το ΕΑΑ και ένας από τους βασικούς στόχους του είναι η ενοποίηση, ο εναρμονισμός και η βελτιστοποίηση των υφιστάμενων κλιματικών υπηρεσιών και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για έντονα φυσικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών παρατηρήσεων και της ανάπτυξης εξειδικευμένων εργαλείων από τις σχετικές εθνικές υποδομές.

Στο πλαίσιο αυτό ένας από τους βασικούς στόχους του ΕΑΑ είναι και η υλοποίηση δράσεων διάχυσης αλλά και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών του.

Το ΕΑΑ επιδιώκει επίσης να συμβάλει στην προσπάθεια της πολιτείας για ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων από τις φυσικές καταστροφές που προέρχονται από το φαινόμενο. Θέλοντας λοιπόν να ενισχύσει τις παραπάνω δράσεις αποφάσισε με μια συμβολική προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει τους πολίτες για την κλιματική αλλαγή και για αυτό συμμετέχει μαζικά στον «ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΘΗΝΑΣ 2019» με σύνθημα: «Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή».

*Διευθυντής & πρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιλογή των νέων μας στις κάλπες: Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Τα παιδιά μας δεν μπορούν και δεν πρέπει να χάσουν και αυτή την ευκαιρία. Δεν μπορεί να χαθεί ακόμη μια γενιά παιδιών μας στις κρεατομηχανές αδιάφορων και ανάλγητων πολιτικών.
Επιλογή των νέων μας στις κάλπες: Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για ένα βιώσιμο οικολογικά και δημοκρατικό κοινωνικά μέλλον!
Προφανώς μία ολιστική θεώρηση του πλανητικού συστήματος, θα χαρακτήριζε την αύξηση της θερμοκρασίας, ως ένα μόνο σύμπτωμα της συνολικής αποσταθεροποίησης του πλανήτη.
Για ένα βιώσιμο οικολογικά και δημοκρατικό κοινωνικά μέλλον!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σεισμοί και φυσικές καταστροφές: νέες υπερσύγχρονες υποδομές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Πλέον της βασικής έρευνας που εκπονεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διαδραματίζει ηγετικό εθνικό ρόλο και στην παροχή κρίσιμων πληροφοριών και υπηρεσιών που σχετίζονται με τις φυσικές και ανθρωπογενείς...
Σεισμοί και φυσικές καταστροφές: νέες υπερσύγχρονες υποδομές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και ο αντίκτυπος της βιομηχανίας λουλουδιών
Τα λουλούδια έχουν γίνει μέρος μιας τεράστιας κερδοφόρας παγκόσμιας βιομηχανίας αξίας περίπου 64,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος.
Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και ο αντίκτυπος της βιομηχανίας λουλουδιών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κλιματική κρίση και γεωργική παραγωγή: πραγματικότητα, αποτελέσματα, προτάσεις
Ο στρατηγικός σχεδιασμός πλέον οφείλει να επικεντρωθεί στη θωράκιση της εγχώριας παραγωγής, στην προσαρμογή της στις νέες κλιματικές συνθήκες και παράλληλα να στοχεύει στη διασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας...
Κλιματική κρίση και γεωργική παραγωγή: πραγματικότητα, αποτελέσματα, προτάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας