Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, οι βαρυποινίτες και ο βιασμός
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, οι βαρυποινίτες και ο βιασμός

  • A-
  • A+

Ανέβηκε στη δημόσια διαβούλευση η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, μετά 4 χρόνια εντατικής εργασίας της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Το πνεύμα του νέου κώδικα είναι σαφώς προοδευτικό! Επιχειρεί να παρέμβει σε ένα πολύ αυστηρό σύστημα απονομής δικαιοσύνης, το οποίο συμπεριφέρεται με παράλογη σκληρότητα στον μέσο όρο των παραβατών και την ίδια στιγμή επιτρέπει με δικονομικούς ελιγμούς την αποφυγή της ποινής για τους επωνύμους ή για τους έχοντες οικονομική επιφάνεια, «ανεξάρτητα του τρόπου πλουτισμού τους».

Η ελληνική κοινωνία έχει παράσταση της άνισης μεταχείρισης, με πρόσφατα παραδείγματα τη δεκαετή ποινή της καθαρίστριας για το απολυτήριο Δημοτικού και την ίδια στιγμή τις ποινές-χάδια σε πολιτικά και επιχειρηματικά πρόσωπα, τα οποία στην πλειονότητά τους δεν εκτίουν ούτε μία μέρα από την ποινή τους.

Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σε βαρυποινίτες και ισοβίτες, σε ποσοστά που συγκρίνονται μόνο με εκείνα των ΗΠΑ, κι ας πρόκειται για μία χώρα ασφαλή, με μικρή εγκληματικότητα, με ήπια παραβατικότητα και την εγκληματολογική στατιστική να μιλά για σταθερή μείωση των παραβατικών συμπεριφορών. Ιδιαίτερα η παραβατικότητα της φτώχειας έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω της προνοιακής πολιτικής του κράτους τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα παρακολουθεί την προοδευτική αντιεγκληματική σκέψη, η οποία στέκεται στον αντίποδα της ακροδεξιάς δημαγωγίας και της βαθιά συντηρητικής και αντικοινωνικής πολιτικής του «Νόμου και της Τάξης».

Εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς τις επιθέσεις που δέχτηκε και δέχεται ο Νόμος Παρασκευόπουλου, και ο ίδιος προσωπικά, από την αξιωματική αντιπολίτευση και το μιντιακό κατεστημένο, για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Ο θεσμικός μετασχηματισμός προϋποθέτει, εκτός του πολιτικού θάρρους, και τη διαρκή συνομιλία με την κοινωνία των πολιτών, τα κινήματα, τις συλλογικότητες, τις διεκδικήσεις και τις ατομικές ευαισθησίες, προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους.

Στις 9 Μάρτη, στη συζήτηση της Βουλής, η Τασία Χριστοδουλοπούλου θύμισε στο Σώμα τους κορυφαίους αγώνες του φεμινιστικού και γυναικείου κινήματος, τα πρόσφατα πέντε χρόνια, οι οποίοι οδήγησαν σε νομοθετικές και πολιτικές παρεμβάσεις για τις γυναίκες. Επιγραμματικά, από τις γυναίκες για τις γυναίκες... Το 2015 κορυφαίο ζήτημα ήταν η συμμετοχή των γυναικών στους αγώνες για τα Μνημόνια και τη λιτότητα. Η συμμετοχή στις πλατείες, οι αγώνες και οι διεκδικήσεις για τα κοινωνικά δικαιώματα με αιχμή τις καθαρίστριες και την πάλη ενάντια στις απολύσεις και την επισφάλεια. Η επιστροφή των καθαριστριών στη δουλειά τους ήταν μια νίκη των ίδιων των γυναικών και των αλληλέγγυων πολιτών.

Το 2016 το κορυφαίο ζήτημα είναι οι πρόσφυγες, οι γυναίκες που θαλασσοδέρνονται στο Αιγαίο με ένα μωρό στην αγκαλιά. Το 2017, η έμφυλη βία, με δεκάδες περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που ήρθαν στη δημοσιότητα. Το 2018, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, την οποία επικύρωσε η κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2018, ενώ εκκρεμούσε από το 2011. Το 2019, το θέμα της βίας κατά των γυναικών και ο βιασμός παραμένουν στην αιχμή του γυναικείου κινήματος. Οι φεμινιστικές οργανώσεις μιλούν πια για «γυναικοκτονία». Τα περιστατικά της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, της Αγγελικής στην Κέρκυρα και τόσα άλλα συνταράσσουν την κοινή γνώμη και τις γυναικείες οργανώσεις.

Τα στατιστικά των βιασμών στη χώρα είναι συνταρακτικά, κάθε 40 ώρες συντελείται ένας βιασμός, ενώ άλλες μετρήσεις υπολογίζουν 4.500 βιασμούς ετησίως, εκ των οποίων ένας ελάχιστος αριθμός φτάνει στη δημοσιότητα, αφού τα θύματα δεν μιλάνε…

Η Διεθνής Αμνηστία με τον πρόεδρο του ελληνικού τμήματος Γαβριήλ Σακελλαρίδη οργανώνει καμπάνια για την αλλαγή του άρθρου 336 του Ποινικού Κώδικα για την ποινικοποίηση του βιασμού χωρίς συναίνεση. Ανταποκρίνονται 55 βουλευτίνες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν από τον Μιχάλη Καλογήρου, υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ την τροποποίηση του άρθρου. Το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι είναι στην πολιτική του βούληση να αλλάξει το άρθρο 336, στην κατεύθυνση που ζητούν οι 55 βουλευτές. Το πόρισμα, όμως, της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής δεν προβλέπει την τροποποίηση του 336, αντίθετα το βαραίνει ακόμα περισσότερο. Ενδεχομένως, επειδή η νομοπαρασκευαστική επιτροπή φοβήθηκε δικονομικές παραβιάσεις των εγγυήσεων αθωότητας των κατηγορουμένων. Σίγουρα, γιατί οι άνδρες νομομαθείς δεν έχουν βιώσει την εξευτελιστική διαδικασία που υφίστανται τα θύματα που έχουν το θάρρος να καταγγείλουν τον βιασμό, από το τμήμα μέχρι το δικαστήριο.

Το άρθρο 336 πρέπει να αλλάξει, αυτό σημαίνει άμεση δραστηριοποίηση στον δημόσιο διάλογο των γυναικείων και κοινωνικών οργανώσεων, των θυμάτων βιασμού και των οικογενειών τους, της κοινωνίας των πολιτών, των βουλευτών και του υπουργείου Δικαιοσύνης, έτσι ώστε ο νέος Ποινικός Κώδικας –συνεπικουρούμενος και από το ΝΣχ του Αλέξη Χαρίτση και του υπουργείου Εσωτερικών, για την ισότητα των γυναικών– να αποτελέσει μια πραγματικά θεσμική τομή στα ζητήματα της γυναικείας αξιοπρέπειας.

* βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Πότε ο κιτρινισμός παράγει εγκλήματα;
Είναι, άραγε, αλήθεια ότι αυξάνεται «ραγδαία» η εγκληματικότητα την τελευταία τριετία; Μήπως τελικά φταίει ο «νόμος Παρασκευόπουλου» για την άνοδο της εγκληματικότητας και για τα πάσης φύσεως αδικήματα; Τι...
Πότε ο κιτρινισμός παράγει εγκλήματα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μύθοι και αλήθειες για τον «νόμο Παρασκευόπουλου»
Θεσμός της ταχύτερης απόλυσης υπό όρους προβλέπεται στον Ποινικό Κώδικά από το 1950. Από το 1982 ωστόσο, αρχίζουν να εκδίδονται αποσυμφορητικοί νόμοι προσωρινής ισχύος με ταχύτερους χρόνους απόλυσης. Από το...
Μύθοι και αλήθειες για τον «νόμο Παρασκευόπουλου»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέο σκεπτικό, ίδια απόρριψη
Η εφαρμογή του θεσμού των αδειών παραμένει δυστυχώς στα μυαλά πολλών ένα «προνόμιο» και όχι ένα ευεργετικό δικαίωμα που δίνει μια μικρή έστω ανάσα στους κρατούμενους που το θεμελιώνουν. Μετά την πολλοστή...
Νέο σκεπτικό, ίδια απόρριψη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρέπει να πάρει άδεια ο Δ. Κουφοντίνας;
Στις φυλακές του τόπου μας, άνθρωποι παιδεύτηκαν, μαρτύρησαν, βασανίστηκαν και η διεκδίκηση για αξιοπρέπεια και δικαιώματα είχε συχνά ως κόστος περισσότερη φυλακή και περισσότερη βία. Ομως, με τους αγώνες των...
Πρέπει να πάρει άδεια ο Δ. Κουφοντίνας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Την εφόνευσε διότι την ηγάπα»
Πρόωρες απολύσεις κρατουμένων από τις φυλακές γίνονται στη χώρα μας εδώ και εκατό χρόνια. Σε άλλες χώρες, στην Ευρώπη και αλλού, συμβαίνει το ίδιο. Απολύονται κάποτε ακόμη και ισοβίτες.Τι λοιπόν είναι όντως...
«Την εφόνευσε διότι την ηγάπα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκφυλιστικά φαινόμενα της Βουλής
Ενας νόμος, ωστόσο, όσο κι αν ψηφίζεται βάσει των κανόνων ασφαλώς της υφιστάμενης δημοκρατίας, δεν σημαίνει ότι είναι κατ’ ανάγκην και δίκαιος και ότι δεν δικαιούνται οι πολίτες να διαδηλώσουν την αντίθεσή...
Εκφυλιστικά φαινόμενα της Βουλής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας