Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η κοινωνία έμπρακτα υποστηρίζει το Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κοινωνία έμπρακτα υποστηρίζει το Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής

  • A-
  • A+

Η κοινωνική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ποικιλοτρόπως εκδηλώθηκε από την εξαγγελία του, τη θεσμοθέτησή του και την ήδη έχουσα ένα χρόνο ιστορία του.

Ετσι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έπειτα από συναντήσεις μου και μέσα από θετικές δηλώσεις ηθικής και υλικής υποστήριξης, κατεξοχήν θεσμικών εκπροσώπων της ευρύτερης περιοχής, όπως του Ανδρέα Παχατουρίδη, δημάρχου Περιστερίου και προέδρου του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας, του Νικόλαου Σαράντη, δημάρχου Αγίων Αναργύρων-Καματερού και πρώην προέδρου και νυν αντιπροέδρου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής κ.ά., έδωσαν το καθοριστικό έναυσμα για τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου συμπόρευσης κοινωνίας και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Η εν λόγω πρακτική αναμένεται να υιοθετηθεί ως στρατηγική προοπτική περαιτέρω χρηματοδοτικής ανάπτυξης της εκπαίδευσης και της έρευνας, εκτός από τις υφιστάμενες, δηλαδή, την κρατική επιχορήγηση, την παροχή υπηρεσιών και τα ανταγωνιστικά προγράμματα.

Μια σημαντική πρωτοβουλία, που ήδη υλοποιείται, ως συνέχεια αυτής της διαδικασίας, είναι το νέο, δωρεάν προσφερόμενο, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Βιομηχανικά Συστήματα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου» του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου. Η διάρκεια του ΠΜΣ είναι δύο έτη, έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), περιλαμβάνοντας μαθήματα, ερευνητική διπλωματική εργασία και κατάλληλη πρακτική άσκηση σε βιομηχανία, η οποία αυξάνει τη δυνατότητα μετέπειτα σταθερής απασχόλησης για τον απόφοιτο.

Οπως αναφέρθηκε, η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου ΠΜΣ, εκτός του ότι αφορά τεχνολογίες αιχμής, έγκειται στο ότι προσφέρεται χωρίς δίδακτρα για τους φοιτητές του, στη λογική ότι η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό, αλλά οι εμπλεκόμενοι συντελεστές της πρέπει να αποζημιώνονται. Ετσι, δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου, αντιθέτως προσαυξάνεται, αφού χρηματοδοτείται πλήρως από τον Δήμο Ασπροπύργου και τον όμιλο ΕΛΠΕ.

Η χρηματοδότησή του καλύπτει όλο το κόστος λειτουργίας και περιλαμβάνει αγορά λογισμικού και εξοπλισμού, αγορά αναλωσίμων, αμοιβές διδασκαλίας τακτικού προσωπικού ΑΕΙ, που συμμετέχει στο ΠΜΣ, αμοιβές έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού ΑΕΙ, Ερευνητικών Κέντρων και εξειδικευμένων επαγγελματικών στελεχών, που συμμετέχουν στο ΠΜΣ, καθώς και δαπάνες μετακινήσεων διδασκόντων και φοιτητών για εκπαιδευτικούς-ερευνητικούς σκοπούς.

Στην εν λόγω ευόδωση της προσπάθειας, καθοριστικής σημασίας παράγοντες στάθηκαν ο Νικόλαος Μελετίου, δήμαρχος Ασπροπύργου, ο Αθανάσιος Χούπης, πρώην γενικός γραμματέας Δήμου Ασπροπύργου, ο καθηγητής Ευστάθιος Τσοτσορός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΛΠΕ, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μουτζούρης, πρώην πρύτανης του ΕΜΠ και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο καθηγητής Ιωάννης Καλδέλλης, συντονιστής της συνεργασίας, η καθηγήτρια Αιμιλία Κονδύλη, διευθύντρια του ΠΜΣ, και ο υπογράφων.

Επιπλέον, σημαντική ήταν η ανταλλαγή απόψεων με το Πανεπιστήμιο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (Universitatea Petrol-Gaze) της πόλης Πλοϊέστι της Ρουμανίας (αδελφοποιημένη με τον Δήμο Ασπροπύργου), στην οποία καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο καθηγητής Γαβριήλ-Ντράγκο Ζησόπουλος, βουλευτής του Ρουμανικού Κοινοβουλίου και πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ρουμανίας.

Επίσης, με συμπράττοντα τον Δήμο Ασπροπύργου, αναμένεται από το νέο ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 να προσφερθούν από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και δύο διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης σε αντικείμενα τεχνικών ναυπηγείων για αποφοίτους ΕΠ.ΑΛ.

Την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 και ώρα 7.00 μ.μ., στο αναπαλαιωμένο κτίριο της παλιάς Αλωνίστρας της πόλης του Ασπρόπυργου, που έχει διατεθεί για τη λειτουργία του ΠΜΣ, θα γίνει η πανηγυρική έναρξη της συνεργασίας του δήμου με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και θα τιμηθούν από τον δήμο, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μουτζούρης και όσοι συνέβαλαν στην ευόδωση της προσπάθειας, η οποία υπηρετεί, εκτός από τις ανάγκες που δημιουργεί το σύγχρονο ενεργειακό τοπίο της χώρας, την τοπική ανάπτυξη, μέσω της εκπαίδευσης και της έρευνας.

* καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, πρ. αναπληρωτής πρύτανης ΤΕΙ Αθήνας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί τους ενοχλεί τόσο το άσυλο
Συζητήσεις επί συζητήσεων για το ζήτημα του ασύλου θέτουν στο επίκεντρο τόσο τη σημασία του όσο και τη χρησιμότητα ή μη για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, αλλά και για την ίδια την κοινωνία.
Γιατί τους ενοχλεί τόσο το άσυλο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ασυλο… ανιάτων
Το μείζον ζήτημα με τη σπουδή να καταργηθεί το ακαδημαϊκό άσυλο στα Πανεπιστήμια σε μία από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης, δεν αφορά το ίδιο το άσυλο, αλλά τη σκοπιμότητα αυτής της...
Ασυλο… ανιάτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκπαιδευτικές επιλογές και διεθνής θέση της Ελλάδας
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) επισημαίνει για το μέλλον της εκπαίδευσης με ορόσημο το 2030 πως οι μαθητές/τριες που θα εισέλθουν στο εκπαιδευτικό σύστημα το 2018 θα πρέπει να...
Εκπαιδευτικές επιλογές και διεθνής θέση της Ελλάδας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οπως Αμέρικα!
Οι θέσεις της Ν.Δ. και ειδικότερα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Παιδεία είναι γνωστές. Παρ’ όλα αυτά, αρκετές είναι οι φορές που η ουσία τους χάνεται στη μετάφραση. Για παράδειγμα, προχθές, στην προεκλογική...
Οπως Αμέρικα!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αρθρο 16 και ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί μια διαρκώς μεταλλασσόμενη και εξελισσόμενη πραγματικότητα, η οποία συναρτάται από την ίδια την επιστήμη, τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, την οικονομία, αλλά και την...
Αρθρο 16 και ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αυτονομία των Πανεπιστημίων
​Το κομβικό σημείο βρίσκεται κυρίως στη διάρθρωση της αυτονομίας του Πανεπιστημίου στο σημείο συνάντησης ανάμεσα στην έρευνα και τη διδασκαλία, από τη στιγμή που αυτοί οι δύο παράγοντες αντιπροσωπεύουν την...
Η αυτονομία των Πανεπιστημίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας