• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.0°C / 34.0°C
  4 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.6°C / 35.3°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.0°C / 35.5°C
  2 BF
  20%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.4°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 33.0°C
  2 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 30.4°C
  3 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  3 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.0°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.2°C
  4 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 29.0°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 32.3°C
  3 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 34.9°C
  2 BF
  24%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  5 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 32.0°C
  4 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.6°C / 32.3°C
  3 BF
  36%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 30.7°C / 32.8°C
  3 BF
  16%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  35%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξώδικη διαμαρτυρία της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών

 • A-
 • A+

Σε συνέχεια του θέματός μας (17.2.1029, «Η ψευδοεπιστήμη συναντά την Ακροδεξιά Ελλάς Ελλήνων Μεταφυσικών») λάβαμε εξώδικη διαμαρτυρία από την Ενωση Ελλήνων Φυσικών, από τον Ευστράτιο Θεοδοσίου, τον Παναγιώτη Φιλντίση, τον Ξενοφώντα Μουσά, τον Πέτρο Ζωγράφο και τη Μαρία Τσαρούχα, με την οποία χαρακτηρίζουν το δημοσίευμά μας «άκρως συκοφαντικό, δυσφημιστικό, εξυβριστικό, απαξιωτικό και προσβλητικό για την φήμη, την τιμή και την υπόληψη όλων των ανωτέρω». Με το εξώδικο οι υπογράφοντες εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους και ζητούν η εφημερίδα να προβεί σε ανακλητικό κείμενο εκφράζοντας τη λύπη της για όσα αναγράφησαν. Επιπλέον ισχυρίζονται πως έχει υπάρξει από την πλευρά της «Εφ.Συν.»:

A) Παράβαση των διατάξεων του νόμου και του Κανονισμού 2016/679 της Ευρωπαϊκής Ενωσης (γνωστού ως Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων-GDPR) με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και τη δημοσίευση, παρά το γεγονός ότι αυτό πλέον απαγορεύεται ρητώς, φωτογραφιών και αναρτήσεων (φωτογραφικών ή μη) στο facebook χωρίς την άδεια των:

 1. Παναγιώτη Φιλντίση, αντιπροέδρου του Δ.Σ. της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών,
 2. Ξενοφώντος Μουσά, τέως καθηγητή Φυσικής Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους Δ.Σ. της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών,
 3. Μαρίας Τσαρούχα, κοινωνιολόγου και μέλους της ΕΕΦ.

Β) Τυχόν παράβαση όλων των ισχυόντων νόμων περί προστασίας της προσωπικότητας, της τιμής και υπόληψης, καθώς και της φήμης και εκτίμησης

 • Ι) του επιστημονικού σωματείου «Ενωση Ελλήνων Φυσικών»,
 • ΙΙ) του προέδρου του Δ.Σ. της ΕΕΦ Ευστρατίου Θεοδοσίου, αστροφυσικού, μέλους του σώματος ομότιμων καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών,
 • ΙΙΙ) του αντιπροέδρου του Δ.Σ. της ΕΕΦ Παναγιώτη Φιλντίση,
 • ΙV) της Μαρίας Τσαρούχα, μέλους της ΕΕΦ, αφού υιοθετήθηκαν πλήρως οι απόψεις κάποιων καταγγελλόντων και παρατέθηκαν κατά παράβαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας αναφορές, σχόλια και απόψεις με όλως απαξιωτικό και δυσφημιστικό περιεχόμενο για τους ανωτέρω, ενώ ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη ή/και τα σχόλια των ανωτέρω εκπροσώπων και μελών της ΕΕΦ για τις όποιες καταγγελίες είχε η εφημερίδα στη διάθεσή της.

Στο εξώδικο ζητείται να αναγραφεί από την εφημερίδα μας το εξής: «Η Εφημερίδα των Συντακτών δηλώνει ότι δεν είχε την πρόθεση να παραβεί τις διατάξεις νόμου, ούτε να προσβάλει την προσωπικότητα, τη φήμη, την τιμή και την υπόληψη όλων των ανωτέρω και για τον λόγο αυτό προβαίνει στην παρούσα δημοσίευση-αποκατάσταση, ως ανάκληση του προσβλητικού περιεχομένου τού ως άνω δημοσιεύματός μας για την Ενωση Ελλήνων Φυσικών και τους εκπροσώπους και μέλη της».

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η απάντηση του συντάκτη

Η επέλαση της μεταφυσικής, μέσα από «επίσημους θεσμούς», λειτουργούσε για χρόνια με την ανοχή μέρους της επιστημονικής κοινότητας. Το αποκαλυπτικό δημοσίευμά μας (όπως και πλήθος άλλων που ακολούθησαν σε εφημερίδες και ενημερωτικές ιστοσελίδες) ανέδειξε γεγονότα, όχι καταγγελίες. Κανένα από αυτά τα γεγονότα δεν αμφισβητούνται από την εξώδικη επιστολή.

Οι καταδικαστικές ανακοινώσεις των μεγαλύτερων Τμημάτων Φυσικής της χώρας, οι επίσημες τοποθετήσεις μερικών από τους πιο διακεκριμένους φυσικούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Νανόπουλος, Πλειώνης, Τραχανάς κ.ά.) δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των πραγματικών γεγονότων.

Οι προσβολές (σ.σ. «καθίκια αριστεροί»), τα τσάκρα, οι συσκευές άπειρης ενέργειας, τα ψηφιδωτά όντα, η μεταβλητή ταχύτητα του φωτός, οι κβαντικοί μέντορες ζωής, η εγγραφή μελών που δεν έχουν καν πτυχίο φυσικού ή φυσικών επιστημών σε μια επιστημονική ιστορική ένωση και η αναφορά στο «αθάνατο ελληνικό DNA» προσβάλλουν την εκπαίδευση και την επιστήμη.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι αρμοί της εξουσίας, το παρακράτος και οι υποκλοπές
Οι βλακώδεις δικαιολογίες ότι όλα έγιναν νόμιμα με την έγκριση της εισαγγελέως της ΕΥΠ μεγεθύνουν τους προβληματισμούς για τη νομιμότητα των ενεργειών της ΕΥΠ και της εισαγγελέως.
Οι αρμοί της εξουσίας, το παρακράτος και οι υποκλοπές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σαράντα επτά χρόνια μετά, ζητείται «νέο Ελσίνκι»
Η συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνοδεύτηκε από προτάσεις για ένα «νέο Ελσίνκι», σαράντα επτά χρόνια μετά την ιστορική Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, την 1η Αυγούστου...
Σαράντα επτά χρόνια μετά, ζητείται «νέο Ελσίνκι»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εφαρμογή των νόμων και το «περί δικαίου αίσθημα»
Κατά το τελευταίο διάστημα στην ελληνική πολιτική δημοσιότητα το ζήτημα που ονομάζεται «περί δικαίου αίσθημα», με αφορμή την «περίπτωση Λιγνάδη», έχει καταστεί θέμα ευρύτερων συζητήσεων. Ακούγονται και...
Η εφαρμογή των νόμων και το «περί δικαίου αίσθημα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αρνητική ιδεολογία της Δεξιάς
Κατά την τελευταία δεκαετία, με την κρίση, τα Μνημόνια και την εκλογική εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ, το αντιαριστερό μένος της Δεξιάς επανήλθε δριμύτερο, αλλά προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες.
Η αρνητική ιδεολογία της Δεξιάς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δικαιοσύνη, πόλεμος και Τέχνη
Είναι τεράστια η συζήτηση ποιοι είναι οι νόμοι και αν εφαρμόζονται σωστά στην Ελλάδα, τι σημαίνει το 'κοινό περί δικαίου αίσθημα' και κατά πόσο είναι σωστό να επηρεάζει τις αποφάσεις τις δικαιοσύνης.
Δικαιοσύνη, πόλεμος και Τέχνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
10 φοβερά αριστερά επιχειρήματα ενάντια στην ουκρανική αντίσταση
Είμαι απογοητευμένη, θυμωμένη και, ως εκ τούτου, συχνά σαρκαστική. Όμως ναι, έχω το δικαίωμα να είμαι έτσι. Και ναι, χρησιμοποιώ αυτήν την ανάρτηση για να διοχετεύσω την απογοήτευση και τον θυμό μου.
10 φοβερά αριστερά επιχειρήματα ενάντια στην ουκρανική αντίσταση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας