Εκτός από τους όρους που έθετε την περασμένη Τετάρτη η επιστολή του Μάνφρεντ Βέμπερ, αρχηγού στο Ευρωκοινοβούλιο και υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν (τυπικά απεστάλη στον Γάλλο πρόεδρο του EPP, Ζοζέφ Ντολ) ώστε να παραμείνει ο δεύτερος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έστελνε και ένα κωδικοποιημένο μήνυμα. Γράφοντάς του ότι καταστρέφει την κληρονομιά των ιδρυτικών πατέρων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, μεταξύ των οποίων και ο Χέλμουτ Κολ, ουσιαστικά του υπενθύμιζε το πολιτικό χρέος που έχει απέναντι στη γερμανική Κεντροδεξιά και τον πρώην καγκελάριο.
Ο Ορμπαν υπήρξε προστατευόμενος του Κολ από τα πρώτα του βήματα ήδη στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και παρέμεινε ευνοούμενος του μεγάλου καγκελάριου ακόμα και όταν οι αμφιλεγόμενες πολιτικές επιλογές του είχαν αρχίσει να γίνονται θέμα στις Βρυξέλλες.
Στον Χέλμουτ Κολ προσέφυγε για συμβουλές όταν κερδίζοντας τις εκλογές στην Ουγγαρία το 1998 προσπαθούσε να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας. Δύο χρόνια μετά, ενώ η ιερότητα της ηγετικής μορφής του Χέλμουτ Κολ κλονίζεται και ο διάδοχός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καρατομείται λόγω του σκανδάλου παράνομων χρηματοδοτήσεων προς το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, ο Ορμπαν καλεί τον πρώην πια καγκελάριο στη Βουδαπέστη για να τον βραβεύσει για την προσφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Το 2002 ο Κολ επισκέπτεται ξανά τον Ορμπαν και τον στηρίζει ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του, χωρίς όμως να μπορέσει να αλλάξει το αποτέλεσμα. Ο Ορμπαν περνά στην αντιπολίτευση για οχτώ χρόνια πριν επιστρέψει το 2010 κυρίαρχος.
Το 2014 και ενώ ήδη οι πολιτικές που εφαρμόζει ο Ορμπαν φέρνουν σε δύσκολη θέση πολλούς από τους Ευρωπαίους εταίρους, ο Κολ και πάλι στηρίζει προεκλογικά το πολιτικό του τέκνο.
Ο Ορμπαν δημοσιεύει την επιστολή υποστήριξης του Χέλμουτ Κολ και τον επικαλείται συνεχώς στην προεκλογική του καμπάνια που καταλήγει επιτυχημένα. Ακόμα και στην κηδεία του Γερμανού καγκελάριου ο Ούγγρος πρωθυπουργός μοιάζει πιο ευπρόσδεκτος από την Ανγκελα Μέρκελ, που αρχικά δεν είναι στη λίστα των ομιλητών, σε αντίθεση με τον Ορμπαν.
Η οργανική σχέση του Βίκτορ Ορμπαν με τη γερμανική Κεντροδεξιά παίζει αδιαμφισβήτητα ρόλο στην ανοχή που επιδεικνύει ο Βέμπερ προς τις προκλήσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού. Τα τελευταία πέντε χρόνια, όσο και αν ο Ούγγρος πρόεδρος δοκίμαζε τα όρια του EPP, πάντα ο Βέμπερ ακολουθούσε για να «νερώσει» τις αντιδράσεις.
Εδώ και μια εβδομάδα που ο κόμπος έφτασε τελικά στο χτένι και το μέλλον του Fidesz εντός του EPP θα κριθεί μετά από αίτημα πολλών κομμάτων της κεντροδεξιάς παράταξης, ο Βέμπερ ετοιμάζεται να ξαναμαγειρέψει το αποτέλεσμα στις 20 Μαρτίου, με τη γνωστή συνταγή.
Ζητά από τον Ορμπαν ενδείξεις καλής θέλησης, βάζοντάς του ως όρους να κατεβάσει τις προσβλητικές αφίσες προς το πρόσωπο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούνκερ, και να επιλύσει γρήγορα τα θέματα γύρω από το καθεστώς του Central European University του Τζορτζ Σόρος, που έχει εξωθηθεί σε αποχώρηση από τη χώρα λόγω νομικών αμφισημιών που εφάρμοσε η κυβέρνηση στην περίπτωσή του εδώ και τρία χρόνια.
Ο Ορμπαν χτύπησε τον «βασιλιά», την ηγεσία του ίδιου του EPP, αλλά και πάλι μπορεί να τη γλιτώσει. Αυτό ουσιαστικά αποτυπώνεται και στην επιστολή του Βέμπερ: ότι αν και αποσυνάγωγος, το χρέος προς τον πρώην καγκελάριο μπορεί ακόμα να υπενθυμίζει ότι είναι ένας υιοθετημένος «αδελφός». Μπορεί να πέσει στα μαλακά και να παραμείνει στην «οικογένεια», αρκεί να πληρώσει έναν μικρό πολιτικό «φόρο αίματος».
Τα ουσιαστικά θέματα, η περιφρόνηση των δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ουγγαρία, η συντριβή της ελευθερίας Του τύπου και της διάκρισης των εξουσιών, η υποταγή της δικαστικής ανεξαρτησίας στις προτεραιότητες της εκτελεστικής, η απουσία ουσιαστικής συνεισφοράς στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μπορούν να περιμένουν για μετά τις ευρωεκλογές.
*ερευνητής Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας