Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η 8η Μάρτη επιστρέφει στις ρίζες της!

EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η 8η Μάρτη επιστρέφει στις ρίζες της!

  • A-
  • A+

Η 8η Μάρτη 2019 συναντά ξανά τον λόγο από τον οποίο γεννήθηκε: την απεργία ως το κύριο μέσο ανάδειξης της γυναικείας καταπίεσης και κύριο τρόπο διεκδίκησης της ισότιμης θέσης της γυναίκας μέσα στο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον.

Στην Ελλάδα υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να μην παρατηρούνται διακρίσεις κατά των γυναικών. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, άρθρο 4: «1ον) Οι Ελληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» και «2ον) Οι Ελληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις». Τι συμβαίνει όμως στην ελληνική πραγματικότητα; Μέσα στο 2017 κυκλοφόρησε ο «δείκτης ισότητας των φύλων» που καταγράφει την ανισότητα ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες στους τομείς της εργασίας, του χρήματος, της γνώσης, του χρόνου, της εξουσίας και της υγείας σε όλο τον κόσμο. Σε αυτόν, ο μέσος όρος των κρατών-μελών της Ε.Ε. φτάνει στο 62,2 και πρώτη στην ανισότητα είναι η Ελλάδα με 50. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει το ΙΚΑ τον Μάρτη του 2016, ο μισθός των γυναικών ήταν κατά 226 € τον μήνα χαμηλότερος, ενώ η μισθολογική διαφορά φτάνει στο 45,2% σε σύγκριση με το 41,1% που ισχύει για την Ευρώπη.

Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, εκτός από τις περικοπές μισθών και συντάξεων και τα γενικότερα οικονομικά μέτρα, πολλές κατακτήσεις των γυναικών ισοπεδώθηκαν, αφήνοντάς τες να παλεύουν σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο για να καλύψουν όλα τα κενά που υπάρχουν πλέον στις κοινωνικές δομές και την πρόνοια. Οι γυναίκες τρέχουν για να προφτάσουν να φροντίσουν ηλικιωμένους και παιδιά, να καλύψουν τις ανάγκες του σπιτιού και κάθε άλλη υποχρέωση. Μεγάλο πρόβλημα, για παράδειγμα, υπάρχει με τους παιδικούς σταθμούς καθώς μελέτη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων δείχνει «κατάταξη της Ελλάδας στην προτελευταία θέση (μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.) με ποσοστό μηδενικής εξυπηρέτησης παιδιών σε δομές παιδικής φροντίδας 44,4%».

Σε όλα αυτά, δεν είναι υποδεέστερης σημασίας οι σεξιστικές επιθέσεις και οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις που δέχονται οι γυναίκες. Το 2012 ξεκίνησε στη χώρα μας η λειτουργία των δομών του δικτύου της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 25.079 γυναίκες απευθύνθηκαν στα συμβουλευτικά κέντρα, 1.578 στους ξενώνες. Η γραμμή SOS δέχθηκε 37.482 κλήσεις από τις αρχές του 2011. Μέσα στο 2018, οι κλήσεις ήταν 5.088 και οι 4.116 αφορούσαν έμφυλη βία. Οι μισές κλήσεις ήταν για καταγγελίες μέσα στην οικογένεια, το 87% μέσα στο σπίτι.

Οι γυναίκες όμως δεν το βάζουν κάτω. Ολα τα χρόνια των μνημονίων αγωνίστηκαν για να κρατήσουν τις δουλειές τους, για να σταθούν όρθιες. Σε περιπτώσεις όπου οι γυναίκες είναι η πλειονότητα, αυτό φαίνεται καθαρά. Οι εργαζόμενες γυναίκες στα νοσοκομεία, στο «Βοήθεια στο Σπίτι», σε υπηρεσίες καθαριότητας, οι αναπληρώτριες καθηγήτριες και αλλού, πάλεψαν με συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις για να παραμείνουν στις δουλειές τους. Με μικρές ή μεγαλύτερες νίκες, συνειδητοποίησαν ότι ο μόνος δρόμος για να επανέλθουν τα δικαιώματα που χάθηκαν μέχρι σήμερα σε μια περίοδο μνημονίων και καταπίεσης, αλλά και για διεκδίκηση περισσότερων με σκοπό την πραγματική ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, είναι ο δρόμος της απεργιακής διεκδίκησης.

Με αφορμή το βιβλίο «Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών», τους τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί ανοιχτές εκδηλώσεις-συζητήσεις με παρουσίαση του βιβλίου σε πολλούς εργατικούς χώρους, γειτονιές, σχολές και Πανεπιστήμια. Η ανταπόκριση όλων σε αυτό το κάλεσμα ήταν συγκλονιστική. Η συζήτηση που άνοιξε είναι τόσο πλούσια και η ανάγκη για διοχέτευση όλης της αγανάκτησης των γυναικών για αυτά που βιώνουν στην καθημερινότητά τους σε μια απεργιακή δράση δεν έχει επιστροφή. Οδηγεί στη φετινή Απεργιακή Ημέρα της Γυναίκας.

Με αποφάσεις σε περισσότερα από 35 πρωτοβάθμια σωματεία και σε περισσότερες από 5 ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για στάση στις 8 Μάρτη, οργανώνεται μια τεράστια κινητοποίηση γυναικών και ανδρών εργαζομένων. Ταυτόχρονα αποφάσεις στήριξης έχουν βγάλει επίσης φοιτητικοί σύλλογοι, ομάδες γυναικών, τοπικές κινήσεις.

Την ίδια μέρα, σε πολλές πόλεις του κόσμου, το γυναικείο κίνημα θα είναι επί ποδός. Στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 14.00, στη Θεσσαλονίκη στο άγαλμα Βενιζέλου στις 13.30, στα Χανιά στην πλατεία Αγοράς στις 12.30 και στον Βόλο στον Αγιο Νικόλαο στις 13.30, οι γυναίκες θα ταράξουμε τα νερά.

Φέτος, η απεργιακή 8 Μάρτη θα είναι το έναυσμα που με πάθος και αγωνιστικότητα θα οδηγήσει γυναίκες και άνδρες στην πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών, για την απελευθέρωση της κοινωνίας από διακρίσεις και ανισότητες.

* νοσηλεύτρια, μέλος Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»

ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει με την Ακροδεξιά και τις γυναίκες;
Η οικογένεια της Ακροδεξιάς προσβάλλεται από την αναγνώριση της έμφυλης ενδοοικογενειακής βίας και τη νομοθεσία που επιχειρεί να την αποτρέψει. Γίνεται έτσι όχι μια πραγματική αλλά μια επινοημένη από τις...
Τι συμβαίνει με την Ακροδεξιά και τις γυναίκες;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βία κατά των γυναικών: διαφθορά και ανισότητα
Πού είναι η δημοκρατία για να διασφαλίσει ισότητα και ελευθερίες στους πολίτες. Βιώνουμε μια «εξαθλιωμένη κοινωνική κατάσταση», η οποία δηλητηριάζει την ποιότητα όλων των σχέσεών μας, καθώς συμβιώνουμε δίπλα...
Βία κατά των γυναικών: διαφθορά και ανισότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διότι δεν συνεμορφώθης
Η διεύρυνση στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και του ηλεκτρονικού Τύπου έχει διευρύνει τη δυνατότητα χειραγώγησης του δημόσιου λόγου και την έκδοση νεο-πιστοποιητικών κοινωνικού φρονηματισμού....
Διότι δεν συνεμορφώθης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι παραλείψεις του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου
Από την έναρξη της σχετικής συζήτησης του νόμου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου», το ΚΚΕ έθεσε προβληματισμούς για τη διαδικασία που εισάγεται και εστίασε την προσοχή του στους όρους που μπορούν...
Οι παραλείψεις του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεθεόρτια ενός ετήσιου πανηγυριού
Ανιση εξαρχής, η πάλη κρίθηκε εδώ και χρόνια: αποδεδειγμένα κορακοζώητη, η Ημέρα της Γυναίκας -των Γυναικών, για τις ελάχιστες που αντιλαμβάνονται τη διαφορά- συνεχίζει απτόητη να περιγελά όσες επιμένουμε να...
Μεθεόρτια ενός ετήσιου πανηγυριού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θηλυκή ταυτότητα γένους αρσενικού
Δύο πρόσφατα γεγονότα -ψυχρολουσίες, καλύτερα- στάθηκαν αφορμή για το σημερινό σημείωμα: το πρώτο είναι ο ανασχηματισμός και τα όσα σιχαμερά ακούστηκαν και γράφτηκαν για τη νέα υπουργό Εργασίας, αν μάλιστα...
Θηλυκή ταυτότητα γένους αρσενικού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας