Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κεντροαριστερά και ΣΥΡΙΖΑ

EUROKINISSI

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κεντροαριστερά και ΣΥΡΙΖΑ

  • A-
  • A+

Η μεταπρατική δομή της ελληνικής οικονομίας προκαλεί μεταπρατικού χαρακτήρα πολιτικές συμπεριφορές και πολιτικά ιδεολογήματα. Το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι ανθρωποκεντρικό.

Οι σχέσεις εξουσίας που το παράγουν κι αναπαράγουν δομούνται στην κυριαρχία χαρισματικών, ηγετικών προσωπικοτήτων εθνικής και τοπικής εμβέλειας. Πρόκειται για τους πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτισμικούς μεσάζοντες.

Σήμερα μέσα από τα γνωστά γεγονότα, καθώς και τα επερχόμενα, η συζήτηση επικεντρώνεται στο ζήτημα της διασφάλισης της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Επικαιροποιείται η πολιτική των συμμαχιών. Πρόσωπα ακούγονται πολλά. Πολιτικές θέσεις όμως λίγες κι αυτές γενικής φρασεολογίας.

Αόριστες λέξεις και έννοιες περί Κεντροαριστεράς, Σοσιαλδημοκρατίας και δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων. Η εννοιολογική ασάφεια καλύπτεται από αναφορές σε πρόσωπα και πρωταγωνιστές. Προσωποκεντρική πολιτική με τη συνοδεία πολιτικής μυθολογίας. Πρόκειται για παράσταση πρωταγωνιστών. Θεατρική παράσταση χωρίς απαιτητικό κείμενο. Αυτοσχεδιασμοί επιθεώρησης.

Με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση η Αριστερά βρέθηκε για πρώτη φορά αντιμέτωπη με το ερώτημα: Τι είναι αριστερή κυβερνητική πολιτική γενικότερα και ειδικότερα στην Ελλάδα του 2015; Ερώτημα με χίλιες μύριες απαντήσεις, τόσες όσα και τα όνειρα κι οι επιθυμίες αυτών που συνειδητοποιημένα είναι αριστεροί.

Αυτονόητο είναι οι οπαδοί, αλλά και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να συμφωνούν ή να διαφωνούν από την ασκηθείσα κι ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Ειδικά σε θέματα εισοδηματικής και κοινωνικής πολιτικής.

Κάποιοι θα αυτοχαρακτηριστούν ρεαλιστές. Κάποιοι θα τους κατηγορήσουν γι' αυτό. Κάποιοι πάλι επιθυμούν πίστη στα διακηρυγμένα. Κι αυτοί θα υποστούν κριτική με το κακόηχο «αιθεροβάμονες». Κάποιοι για να κρατήσουν ακέραιη την αγνότητά τους θα αποχωρήσουν.

Τα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για πλειοψηφικές συμμαχίες. Φλερτάρονται στελέχη των κομμάτων της λεγόμενης Κεντροαριστεράς. Περισσότερη γοητεία ασκούν πρόσωπα με ΠΑΣΟΚικό παρελθόν παρά αυτά της ΔΗΜΑΡ. Προφανώς, λόγω της ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής τους και με το καθαρτήριο του νέου κομματικού στίγματος, αυτά να συνεισφέρουν σημαντικά εκλογικά κέρδη. Οι προσχωρήσεις αυτές θα χαρακτηριστούν ΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ δεν διαμόρφωσε το κοινωνικό περιβάλλον. Εξέφρασε τον μεταπρατικό χαρακτήρα της χώρας, καθώς και τα μεταπολεμικά πολιτικά και ιδεολογικά απωθημένα της πλειοψηφίας.

Την περίοδο της κυριαρχίας του καλλιέργησε και αναπαρήγαγε εκφράσεις και συμπεριφορές πολλάκις με αρνητικό τρόπο. Σήμερα δεν έχει πλέον υπό τον άμεσο πολιτικό του έλεγχο κοινωνικά στρώματα, όπως στο παρελθόν, εφόσον αδυνατεί να αναπαραγάγει τις πελατειακές εξυπηρετήσεις. Ομως, δεν παύει να ασκεί γοητεία.

Οι κοινωνικοί χώροι άντλησης της εκλογικής του δύναμης παραμένουν, αν και αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της οικονομικής κατάρρευσης. Με το καθαρτήριο του νέου κομματικού στίγματος και την εκ νέου ενεργή πολιτική παρουσία τους τα ΠΑΣΟΚογενή πρόσωπα πιθανόν να αναζωογονήσουν τους συναισθηματισμούς και τους παλιούς πελατειακούς δεσμούς με ομάδες ψηφοφόρων.

Η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και πιο συγκεκριμένα η κυβερνητική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν θέσει ως στόχο τη διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και την ανανέωσή της στις εκλογές.

Ποιο είναι το διακύβευμα για τη χώρα που να δικαιολογεί στη συνείδηση των πολιτών τον στόχο της κυβέρνησης για επίτευξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και με ποιο κόστος;

Ποιο είναι το κύριο πρόβλημα της Ελλάδος σήμερα;

- Η πλημμελής λειτουργία των θεσμών και των μηχανισμών του κράτους.

Ποια είναι η δυσκολότερη μάχη που σήμερα η κυβέρνηση δίνει;

- Η μάχη κατά της διαπλοκής και της πλημμελούς λειτουργίας των θεσμών.

Τα σημαντικά για την καθημερινότητα των πολιτών ζητήματα της οικονομικής ανάπτυξης, της παραγωγής οικονομικού πλεονάσματος και της σταθερής αύξησης των εισοδημάτων τους εξαρτώνται άμεσα από την παραγωγική και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών του κράτους και της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης.

Η συζήτηση περί Κεντροαριστεράς γίνεται θεατρική, αν δεν τεθούν ως προγραμματικές δεσμεύσεις οι πολιτικές για τις οποίες η κυβέρνηση σήμερα μάχεται και οι οποίες είναι αναγκαίες και επιβεβλημένες για την αποτελεσματική λειτουργία της κοινωνίας στο πλαίσιο των υφιστάμενων παραγωγικών σχέσεων.

Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε επανάληψη του μύθου της Κεντροαριστεράς και του προοδευτικού πόλου. Ελλοχεύει ο κίνδυνος του ΠΑΣΟΚισμού και του παπανδρεϊσμού. Ο κίνδυνος του εκφυλισμού του εναλλακτικού τρόπου διακυβέρνησης της χώρας σε θεατρική παράσταση πρωταγωνιστών.

Σε μανιχαϊστικά κηρύγματα για καλούς και κακούς, σε πατριώτες και προδότες. Κι ενώ τα θεσμικά προβλήματα θα αναπαράγονται ως πρόφαση για την αναγκαιότητα στην κυβερνητική εξουσία των καλών και των πατριωτών.

Να σημειωθεί δε ότι οι γεωστρατηγικές δεσμεύσεις της χώρας δεν αποτελούν εμπόδιο για την άσκηση αριστερής ποιοτικά κυβερνητικής πολιτικής. Η δε ανάγκη προσαρμογής της οικονομίας και της παραγωγής στις σκληρές απαιτήσεις του διαμορφωμένου διεθνούς καταμερισμού εργασίας δεν πρέπει να προβάλλεται ως πρόφαση για την υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων επιλογών.

Τυχόν προσφυγή σε αυτές δεν είναι παρά αποφυγή άσκησης ηγεμονικής πολιτικής. Θα είναι ο θρίαμβος της κρυφής γοητείας των αυτόκλητων θεατρίνων.

*πολιτικός επιστήμονας, Ελσίνκι

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτικο-ιδεολογική ενότητα της Κεντροαριστεράς
Εχουν διαμορφωθεί συνθήκες ενός πολιτικού παραδόξου, στον βαθμό που τα δύο κόμματα (δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ΚΙΝ.ΑΛΛ.) της Κεντροαριστεράς, αντί να συγκλίνουν, ερίζουν για την πολιτική...
Η πολιτικο-ιδεολογική ενότητα της Κεντροαριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αληθινές γέφυρες
Η συζήτηση που έχει ξεσπάσει για τις σχέσεις Κεντροαριστεράς και ΣΥΡΙΖΑ προφανώς έχει ενδιαφέρον. Τα προβλήματα όμως εντοπίζονται στο ΠΩΣ γίνεται αυτός ο διάλογος. Ποια είναι δηλαδή η ορθή διαδικασία. Ας...
Αληθινές γέφυρες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ας ξεχάσουμε (ξανά) την Κεντροαριστερά
Ενα από τα κύρια σημεία του προηγούμενου άρθρου μου στην «Εφ.Συν.» (19.2.2019, «Ας ξεχάσουμε την Κεντροαριστερά») ήταν, πολύ συνοπτικά, το εξής: στην...
Ας ξεχάσουμε (ξανά) την Κεντροαριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ερώτηση... που δεν έγινε
Τα χρόνια της κρίσης κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι το να αλλάζεις κάθε μέρα και από μία άποψη, να κάνεις τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκες και να παίζεις με τη λαϊκή εντολή είναι ο δρόμος της...
Η ερώτηση... που δεν έγινε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ας ξεχάσουμε την Κεντροαριστερά
Ανοιγμα «προς την Κεντροαριστερά» δεν υπάρχει. Οσοι συνεργάζονται ή συνασπίζονται με τη ριζοσπαστική Αριστερά, είτε ως προσωπικότητες είτε ως απλοί ψηφοφόροι, σημαίνει ότι συμφωνούν με κάποιες από τις αρχές...
Ας ξεχάσουμε την Κεντροαριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα νέο πολιτικό υποκείμενο γεννιέται
Ολοι μας (πολίτες και πολιτικοί) διαπιστώνουμε την ανάγκη η κοινωνία μας να επαναπροσδιοριστεί σε όλους τους τομείς και σε όλες τις δομές της (στο πολιτικό σύστημα, στην οικονομική σφαίρα, την οργάνωση του...
Ενα νέο πολιτικό υποκείμενο γεννιέται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας