• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 29.6°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 24.2°C
  0 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.0°C / 26.0°C
  0 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 22.6°C
  0 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.4°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 25.7°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.2°C / 28.3°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  1 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 23.5°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 25.1°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 25.4°C
  3 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.8°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.2°C / 24.3°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα θεμέλια του μανιφέστου της Ευρωπαϊκής Ανοιξης-ΜέΡΑ25

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Υπάρχουν δυο τρόποι να κάνει κανείς πολιτική. Ο παλαιοκομματικός τρόπος θέλει «στελέχη» να μαζεύονται σ’ ένα δωμάτιο και να αποφασίζουν την από κοινού κάθοδό τους στις εκλογές προσθέτοντας τα κουκιά τους. Κατόπιν, αφού τα έχουν βρει στη μοιρασιά θέσεων και πόστων, ξύνουν το κεφάλι τους και αναρωτιούνται τι πρόγραμμα θα παρουσιάσουν στους ψηφοφόρους.

Πρόκειται για την πρακτική που έχει στρέψει τους πολίτες εναντίον της πολιτικής, κάτι που ενισχύει τις πολιτικές που ενδυναμώνουν την κρίση στρέφοντας τους πολίτες εναντίον της… πολιτικής.

Υπάρχει όμως κι ένας άλλος τρόπος να κάνεις πολιτική – ένας νέος, ελπιδοφόρος τρόπος, που όμως απαιτεί πολλή δουλειά. Ξεκινάς θέτοντας βασικά ερωτήματα για το τι πρέπει να γίνει αύριο το πρωί (δηλαδή με τους υπάρχοντες θεσμούς), τι σε ένα-δυο χρόνια (αλλάζοντας παραμέτρους των θεσμών) και τι σε ορίζοντα δεκαετίας (αλλάζοντας τους θεσμούς).

Καλείς όσους ενδιαφέρονται να απαντήσουμε μαζί αυτά τα ερωτήματα, πειστικά, να προσέλθουν. Τέλος, μετά από κοπιώδη μελέτη των προβλημάτων και των προτεινόμενων λύσεων και εφόσον συμφωνήσουμε στο τι πρέπει να γίνει, αποφασίζουμε να κατέβουμε μαζί στις εκλογές στη βάση του κοινού μας προγράμματος. Πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε στο ΜέΡΑ25, τον τρόπο με τον οποίο χτίσαμε, μετά από τρία χρόνια σκληρής δουλειάς (στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες Ευρωπαίοι), το εκλογικό μας μανιφέστο για τις ευρωεκλογές – το μανιφέστο που ονομάζουμε ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

 500 - 100 - 3

Τρεις αριθμοί εναντίον της ευρωπαϊκής αποδόμησης και του μισανθρωπισμού:

500 δισ.: Η Ευρώπη έχει άμεση ανάγκη για 500 δισ. ευρώ νέων, πράσινων επενδύσεων ετησίως (5% του ΑΕΠ της Ε.Ε.) τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, συνολικά 2,5 τρισ. ευρώ για τη θητεία της επόμενης Ευρωβουλής. Είναι απαραίτητα για δύο βασικότατους λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας έχει ρίξει το επίπεδο των επενδύσεων πολύ κάτω του επιπέδου αποταμιεύσεων. Ως αποτέλεσμα, (α) στην Ευρώπη ολοένα και σπανίζουν οι καλές θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της κοινωνικής και ηθικής κρίσης, και (β) την αποτυχία της Ευρώπης να κάνει το καθήκον της απέναντι στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή (κάτι που απαιτεί σημαντικές επενδύσεις).

Πού θα βρεθούν 500 δισ. ετησίως; Οχι από φόρους, απαντάμε. Θα βρεθούν μέσω έκδοσης ομολόγων αξίας 500 δισ. κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία απλώς θα ανακοινώσει ότι, αν η αξία των ομολόγων αυτών αρχίσει να μειώνεται, η ΕΚΤ θα παρέμβει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων αγοράζοντάς τα – μια ανακοίνωση που, από μόνη της, εγγυάται ότι δεν θα χρειαστεί η παρέμβαση της ΕΚΤ. Είναι σύννομη μια τέτοια πολιτική;

Και βέβαια. Για την ακρίβεια, από το 2015, ακριβώς αυτό γίνεται: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Αυτό που προτείνει το ΜέΡΑ25 είναι η μεγέθυνση του υπάρχοντος αυτού προγράμματος ώστε να χρηματοδοτηθεί νέος κοινοτικός οργανισμός που εκπονεί και εφαρμόζει το απαραίτητο γιγαντιαίο πρόγραμμα Πράσινης Μετάβασης στους νευραλγικούς τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της βιομηχανίας και της γεωργίας. Με μια απλή τέτοια κίνηση η Ευρώπη μπορεί, από αύριο το πρωί, να δημιουργεί τις θέσεις εργασίας και το οπλοστάσιο εναντίον της κλιματικής αλλαγής που απαιτούν τόσο οι κοινωνίες μας όσο και ο πλανήτης.

100 δισ.: Η δεκαετής οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει νέες τάξεις εργαζόμενων-λάστιχο οι οποίοι εργάζονται μέρα-νύχτα χωρίς να ξεπερνούν καν το επίσημο όριο της φτώχειας. Για την καταπολέμηση αυτών των νέων και παλαιών μορφών φτώχειας απαιτείται η δημιουργία ειδικού πανευρωπαϊκού ταμείου με προϋπολογισμό 100 δισ. ετησίως. Πού θα βρεθούν τόσα χρήματα;

Γνωρίζεις, αναγνώστη, ότι το 2018 η ΕΚΤ είχε κέρδη 91 δισ.; Γιατί να έχει κέρδη μια κεντρική τράπεζα; Δεν πρόκειται για επιχείρηση αλλά για δημόσιο, ευρωπαϊκό οργανισμό. Ακριβώς επειδή δεν δικαιούται να έχει κέρδη, το καταστατικό της ΕΚΤ επιβάλλει είτε τη διοχέτευση των κερδών της ΕΚΤ στα κράτη-μέλη (με τα ήδη πλουσιότερα κράτη να λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος) είτε τη χρήση των κερδών για την αγορά άλλων ομολόγων και τίτλων.

Το ΜέΡΑ25 προτείνει κάτι πολύ απλό, λογικό και καθ’ όλα νόμιμο: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει ότι τα κέρδη της ΕΚΤ θα χρηματοδοτούν το ειδικό πανευρωπαϊκό ταμείο για την καταπολέμηση της φτώχειας. Φαντάζεστε την ενοποιητική δύναμη ενός τέτοιου ταμείου;

Φαντάζεστε πώς θα αλλάξει το κλίμα όταν φτωχές οικογένειες στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Πορτογαλία κ.λπ. αρχίσουν να λαμβάνουν επιταγές υπογεγραμμένες από την ΕΚΤ για να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης – χωρίς μάλιστα να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι;

3 τρισ.: Το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης ανέρχεται στα 9 τρισ. ευρώ. Από αυτά, τα 6,3 τρισ. είναι το χρέος που τα κράτη-μέλη «δικαιούνταν» να έχουν (σύμφωνα με τις Συνθήκες Μάαστριχτ-Αμστερνταμ). Ο μέσος όρος του επιτοκίου εξυπηρέτησης του «επιτρεπόμενου» μέρους του χρέους, δηλαδή των 6,3 τρισ., είναι 2,1%. Τα επόμενα 20 χρόνια, οι τόκοι μόνο ανέρχονται στα 3,2 τρισ.

Το ΜέΡΑ 25 προτείνει την εξής απλή παρέμβαση: Η ΕΚΤ εγγυάται το «επιτρεπόμενο» χρέος των 6,3 τρισ. (χωρίς να το αγοράζει ή να τυπώνει χρήμα) εξασφαλίζοντας επιτόκια αποπληρωμής λίγο πάνω από το μηδέν (σημ.: το επιτόκιο της ΕΚΤ σήμερα είναι… -0,4%). Ετσι, μειώνεται το κόστος αποπληρωμής του χρέους της ευρωζώνης κατά 3 τρισ. σε βάθος εικοσαετίας. Η κρίση δημόσιου χρέους εξανεμίζεται με μια μονοκονδυλιά, μαζί με την πίεση για λιτότητα (που αιτιολογείται λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους).

Θεσμικές τομές για να μετατραπεί η Ε.Ε. από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων

Πλήρης αποσύνδεση τραπεζικών διασώσεων και ανακεφαλαιοποιήσεων από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, έτσι ώστε να σπάσει η διαπλοκή πτωχευμένων τραπεζιτών και πολιτικών.

Φόρος κληρονομιάς και διοξειδίου του άνθρακα, για να χρηματοδοτηθούν εγγυημένες θέσεις εργασίας στους κατοίκους περιοχών που ερημώνουν.

Ευρωπαϊκό Ταμείο Πλούτου, στο οποίο θα περιέλθει το 10% μετοχών μεγάλων επιχειρήσεων, με διανομή των μερισμάτων σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Εξωτραπεζικό Δημόσιο Σύστημα Πληρωμών σε κάθε χώρα της ευρωζώνης ώστε (α) να έχουν οι πολίτες πρόσβαση σε δωρεάν ηλεκτρονικές πληρωμές, και (β) το κράτος να δύναται να χρηματοδοτεί τους ασθενέστερους με ποσά που δεν μπορούν να βγουν από τη χώρα.

Ευρωπαϊκό Διαβατήριο Προσφύγων, το οποίο τους επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση εντός και εκτός της Ε.Ε.

Διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, με ζωντανή αναμετάδοση των συνόδων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, των Eurogroup, EuroWorkingGroup κ.λπ.

Διαβουλευτικές Συντακτικές Συνελεύσεις με στόχο την (από κάτω προς τα πάνω) σύνταξη δημοκρατικού ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο θα αντικαταστήσει όλες τις Συνθήκες, με ορίζοντα το 2025.

Αυτό είναι, περιληπτικά, το μοναδικό πανευρωπαϊκό πρόγραμμα με το οποίο κατεβαίνει το ΜέΡΑ25 στις ευρωεκλογές, το ίδιο πρόγραμμα που η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΝΟΙΞΗ καταθέτει στην κρίση των ψηφοφόρων σε έντεκα, ταυτόχρονα, χώρες.

*Γραμματέας ΜέΡΑ 25

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο κορονοϊός πλήττει περισσότερο τα φτωχότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Είναι γνωστές –και διευρύνονται– οι οικονομικές ανισότητες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Το ερώτημα που γεννάται είναι αν αυτές οι ανισότητες προκαλούν στα κράτη αυτά ανισότητες στην έκταση και τη σφοδρότητα...
Ο κορονοϊός πλήττει περισσότερο τα φτωχότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στο αποτυχημένο παλαιό μοντέλο μέριμνας
Η νέα κυβερνητική Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ενταξη 2021-2027 αγνοεί την πανδημία, μετονομάζει ήδη δοκιμασμένους θεσμούς και επαναφέρει το προνοιακό μοντέλο του παρελθόντος που αφορά τους ακραία...
Επιστροφή στο αποτυχημένο παλαιό μοντέλο μέριμνας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το USB του Βαρουφάκη: νόμιμο, ηθικό, ανατρεπτικό
Η σιωπή της Καμόρας όμως σπάει από τον Βαρουφάκη που ηχογραφεί τις 10ωρες συνεδρίες ως το απόλυτα ηθικό και δημοκρατικό του καθήκον προς την κυβέρνηση και τον λαό. Είναι μία πράξη ευθύνης και για τους λαούς...
Το USB του Βαρουφάκη: νόμιμο, ηθικό, ανατρεπτικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια οδυνηρή πραγματικότητα
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπάρχουν 3.790 ασυνόδευτοι ανήλικοι, πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνήθως αιτούντες διεθνή προστασία με 1.000 άνευ...
Μια οδυνηρή πραγματικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συντάξεις και κοινωνική συνοχή
Τις τελευταίες εβδομάδες στον δημόσιο διάλογο κυριαρχεί η συζήτηση για την αναγκαιότητα ή μη της εφαρμογής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Η συζήτηση αυτή επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στις...
Συντάξεις και κοινωνική συνοχή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέα φτώχεια και ευημερία στην Ε.Ε.
Στην κατάμεστη για πρώτη φορά φέτος από χιόνια Στοκχόλμη ακούω την υπουργό Οικονομικών της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον να λέει πως ο διορισμός εργατικής δύναμης με χαμηλούς μισθούς, που βελτιώνει φαινομενικά...
Νέα φτώχεια και ευημερία στην Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας