Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κοινό προοδευτικό ψηφοδέλτιο

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοινό προοδευτικό ψηφοδέλτιο

  • A-
  • A+

Κανένας αυτοματισμός δεν θα άρει τις γενεσιουργούς αιτίες της μεγάλης οικονομικής και δημοκρατικής τελμάτωσης που βιώσαμε σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το τέλος των μνημονίων δεν σημαίνει αυτόματα και το τέλος της κρίσης. Οι αιτίες του σοκ και οι συνέπειες της κρίσης είναι όλα συνειδητές πολιτικές επιλογές των πρεσβευτών του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού και του πολιτικού συντηρητισμού που κυριάρχησαν για χρόνια σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η παγκοσμιοποίηση έκανε τον κόσμο να μοιάζει πιο μεγάλος από ποτέ για τις αγορές, αλλά η πολιτική συνεχίζει να τον βλέπει μικρό. Απέναντι σε μια παγκόσμια αγορά χωρίς σύνορα, εθνοκεντρικές προσεγγίσεις και φοβικές, ανολοκλήρωτες ευρωπαϊκές πολιτικές.

Το 1% του πληθυσμού στην Ελλάδα κατέχει όση περιουσία κατέχει αθροιστικά το υπόλοιπο 99%! Ο παγκόσμιος πλούτος αυξάνεται αλλά με πιο γοργούς ρυθμούς αυξάνονται οι άνθρωποι που ζουν στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Παιδιά, νέες και νέοι, γυναίκες. Πάνω από δύο εκατομμύρια Ελληνίδες και Ελληνες. Η κοινωνική κινητικότητα είναι περιορισμένη. Δεν υπάρχει κοινή αφετηρία αλλά προνομιακή εκκίνηση. Δεν υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες.

Οι παγκόσμιοι κολοσσοί διαπραγματεύονται τη φορολογία τους με αντάλλαγμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας, χωρίς όμως αυτές να έχουν μερίδιο στο παραγόμενο προϊόν. Αλλού παράγουν, αλλού πωλούν, αλλού φορολογούνται. Εχουν τη δύναμη να αγοράσουν την ιδέα που θα τις απειλήσει πριν καν γίνει ανταγωνιστική. Εχουν τη δυνατότητα να κατευθύνουν την επιστήμη.

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση έχει μια δομική διαφορά από τις προηγούμενες τρεις. Δεν μετασχηματίζει την εργασία. Μετασχηματίζει τον εργαζόμενο. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ αλλά ακόμη και αυτή δουλεύει για το 1%. Οπως και η τεχνολογία, όπως και τα μεγάλα δεδομένα. Η κλιματική αλλαγή άρχισε ήδη να δημιουργεί τους πρώτους περιβαλλοντικούς πρόσφυγες.

Η ίδια η δημοκρατία απειλείται από τους «χορηγούς», τα lobby, τον λαϊκισμό. Τα πολλά για τους λίγους κι αυτό είναι πολιτική επιλογή των λίγων για τους πολλούς. Ενας μηχανισμός. Ο,τι συνέβη δεν αξίζει να συμβεί ξανά. Ο,τι συμβαίνει μπορεί να ανατραπεί.

Απέναντι στην ατομοκρατία και το ατομικό συμφέρον χρειάζεται να αντιπαραβάλουμε το συμφέρον της κοινότητας και την κοινή ανθρώπινη ιδιότητα.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για όλους. Το δικαίωμα για αξιοπρεπή ζωή, για πρόοδο, για δημιουργία. Το δικαίωμα στη χωρίς διακρίσεις αγάπη και την ειρήνη. Ενα κοινωνικό συμβόλαιο της βάσης. Απέναντι στον εθνικισμό και τις διακρίσεις να αντιπαραβάλουμε μια βαθιά πολιτικά ενωμένη Ευρώπη, έναν κόσμο που θα ξέρει να συνεργάζεται, την αλληλεγγύη. Οι μηχανισμοί που δημιουργούν κοινές μνήμες άλλαξαν.

Τα έθνη αλλάζουν. Απέναντι στον καθεστωτισμό, την ελιτοκρατία, την οικονομική ολιγαρχία, την οικογενειοκρατία να αντιπαραβάλουμε τις ιδέες των πολλών, τη φαντασία στην εξουσία, τη λαϊκή κυριαρχία. Απέναντι στις πολιτικές που δημιουργούν ανισότητες να διεκδικήσουμε τη δικαιοσύνη στην απόλαυση αγαθών. Γιατί σε όλους μας αξίζει να ζούμε καλύτερα.

Σε όλους μας αξίζουν τα προϊόντα της τεχνολογικής και επιστημονικής προόδου. Απέναντι στον συντηρητισμό και τον νεοφιλελευθερισμό χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό σοσιαλιστικό και δημοκρατικό μέτωπο.

Ενα νέο όραμα. Σε αυτό πρέπει να στρατευτούν τα πολιτικά κόμματα, οι πολιτικές κινήσεις, οι οργανώσεις, οι συλλογικότητες αλλά και όλοι όσοι στη βάση της ιδεολογίας τους βρίσκονται η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η κοινότητα, η ισότητα. Μια άλλη επιλογή είναι εφικτή.

Σε αυτές τις ευρωεκλογές έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία. Να συνεργαστούμε με γενναιότητα και με το βλέμμα στο μέλλον, μέσα από ένα κοινό προοδευτικό ψηφοδέλτιο, μέσα από μια κοινή ατζέντα για την Ευρώπη, για τα δικαιώματα, τη δίκαιη ανάπτυξη, το περιβάλλον και τη δημοκρατία, να διεκδικήσουμε αυτό που αξίζει σε όλους. Μια καλύτερη κοινωνία. Μια καλύτερη Ευρώπη.

* πρώην επικεφαλής ακτιβιστών Ελλάδας Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

ΑΠΟΨΕΙΣ
Τρίτο Μνημόνιο: η πρόβα τζενεράλε για την TTIP
Δεν γνωρίζω αν είναι τυχαία σύμπτωση ή σκόπιμη επιλογή των ημερομηνιών, όμως οι δύο ημερομηνίες έχουν τη δική τους σημασία: στις 8 Ιουλίου, την ώρα που οι λαοί της Ευρώπης είχαν τα μάτια και τα αυτιά τους...
Τρίτο Μνημόνιο: η πρόβα τζενεράλε για την TTIP
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι 120 δόσεις στην Εφορία ως πρόσχημα και ως πρόκληση
Μεταξύ προεκλογικής «μετρο-καταιγίδας» αμέσως μετά την κατάθεση του μίνι πολυνομοσχεδίου που συμπεριλαμβάνει τη ρύθμιση έως «120 δόσεις για χρέη προς την Εφορία» (και τα Ταμεία) και της τριήμερης «μονομαχίας...
Οι 120 δόσεις στην Εφορία ως πρόσχημα και ως πρόκληση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μειδίαμα του «Ρήγα Φεραίου»
Ευρωεκλογές. Ιστορικά, η μεγάλη στροφή της Αριστεράς προς την Ευρώπη έγινε στην Ελλάδα με το ΚΚΕ Εσωτερικού και γενικότερα στην Ευρώπη με τον ευρωκομμουνισμό, γύρω στο ‘70. Τότε η Δεξιά ήταν με τις ΗΠΑ, το ΚΚΕ...
Το μειδίαμα του «Ρήγα Φεραίου»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τη Μαρφίν…
Πέντε Μαΐου 2010. Η ΓΣΕΕ έχει ανακοινώσει ημέρα γενικής απεργίας και πορείας προς τη Βουλή. Λίγες ημέρες πριν η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε ανακοινώσει δυσβάστακτα μέτρα, την ουσιαστική συστηματοποίηση του...
Για τη Μαρφίν…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αβάσταχτη ελαφρότητα των Ελλήνων ευρωβουλευτών
Η Ελλάδα είναι ένα από τα δέκα μεγαλύτερα πληθυσμιακώς κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς επίσης και ένα από τα δέκα κράτη που έχει εκπροσωπηθεί σε όλα τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια από τότε που τα μέλη του...
Η αβάσταχτη ελαφρότητα των Ελλήνων ευρωβουλευτών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ηρθε η ώρα της άλλης Ευρωπαϊκής Ενωσης
Η Ευρώπη που βιώνουμε όλοι και όλες τις τελευταίες δεκαετίες, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειές της να παραμείνει πιστή στις διακηρυκτικές αρχές της, έχει χάσει την πυξίδα της. Δεν είναι αυτή που...
Ηρθε η ώρα της άλλης Ευρωπαϊκής Ενωσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας