• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.6°C / 26.3°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 24.0°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 15.0°C / 22.1°C
  1 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 19.2°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 20.4°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.1°C
  3 BF
  40%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.7°C / 24.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 21.8°C
  1 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 20.9°C / 25.0°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 16.5°C / 24.9°C
  0 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 26.5°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 23.3°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  63%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι Ενοπλες Δυνάμεις ευθυ­γραμμίζονται με τα διεθνή πρότυπα

 • A-
 • A+

Με ευχάριστη έκπληξη ενημερωθήκαμε από ιστοσελίδες στρατιωτικού περιεχομένου ότι το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, μεταξύ άλλων πολύ θετικών διατάξεων, όπως αυτές που αφορούν τους αντιρρησίες συνείδησης, περιλαμβάνει στο πρώτο κιόλας άρθρο του μία καινοτόμο, αν όχι επαναστατική για τα ειωθότα στον ελληνικό στρατό, πρωτοβουλία που αφορά τη διασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων των στελεχών.

Αν και υπάρχει ένα πλήρες, εκ πρώτης όψεως, νομοθετικό πλαίσιο για τη διοίκηση των στελεχών, η εν λόγω διάταξη έρχεται να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε. Προβλέπει τη σύσταση «Συντονιστικών Γραφείων Ελέγχου Στρατιωτικής Υπηρεσίας», των οποίων αποστολή είναι να συμβάλλουν στη διασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων των στελεχών που σχετίζονται με την Υπηρεσία, στον έλεγχο της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας, στον εντοπισμό και στην καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και της κατάχρησης εξουσίας και στον έλεγχο τήρησης των διατάξεων του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

Η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει γίνει πολλάκις αποδέκτης καταγγελιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που αφορούσαν αυθαιρεσίες της στρατιωτικής ηγεσίας με το πρόσχημα «εδώ είναι στρατός», σαν ο στρατός να μην υπόκειται στο Σύνταγμα και τους νόμους αυτής της χώρας και ξεχνώντας ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις συντηρούνται από τους πολίτες και υπάρχουν για τους πολίτες. Πρόκειται για καταγγελίες οφθαλμοφανών αδικιών, κακοδιοίκησης και κατάχρησης εξουσίας κατά στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ίδια η διατύπωση της νομοθετικής ρύθμισης καταδεικνύει και το μέγεθος ενός προβλήματος που προϋπήρχε και ποτέ δεν έβγαινε στην επιφάνεια. Εχει παγιωθεί η πεποίθηση ότι η ανώτατη ιεραρχία, «οι ισχυροί», έχουν το δίκαιο στα χέρια τους.

Η βούληση του νομοθέτη, προφανώς, είναι να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος και αποτελεσματικός μηχανισμός, στον οποίο να προστρέχουν τα στελέχη που θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί στην Υπηρεσία τους.

Το άρθρο 1 του σχεδίου νόμου έρχεται να άρει αυτές τις χρόνιες αδικίες. Αν και κατ’ αρχήν η υπαγωγή των γραφείων στους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων δημιουργεί επιφύλαξη και καχυποψία λόγω των παγιωμένων παθογενειών, γίνεται σαφές ότι τα γραφεία Ελέγχου Στρατιωτικής Υπηρεσίας θα υποβάλλουν ανά εξάμηνο έκθεση στον αρμόδιο για τη μέριμνα προσωπικού υπουργό, διά του αρχηγού του Γ.Ε., καθώς και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, γεγονός που αίρει τον αρχηγοκεντρικό χαρακτήρα της ρύθμισης και λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλίδα.

Με τον τρόπο αυτόν θωρακίζεται θεσμικά το νομικό πλαίσιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Η αλληλεγγύη, τα ίσα μέτρα και σταθμά, ο σεβασμός, η εμπέδωση και η κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων δεν αποτελούν πολυτέλεια και δεν είναι επιλογή. Είναι μία συμβατική υποχρέωση ενός Κράτους Δικαίου και αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής μας ύπαρξης και ύψιστη δημοκρατική υποχρέωση, χωρίς εκπτώσεις και αστερίσκους.

Η εν θέματι ρύθμιση έρχεται να ευθυγραμμίσει τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις με τα διεθνή πρότυπα και να λειτουργήσει ως τροχοπέδη σε φαινόμενα αυθαιρεσίας που απογοητεύουν και αδρανοποιούν άξια και ικανότατα στελέχη και τα αποπροσανατολίζουν από το έργο και την αποστολή τους.

Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που επέλεξαν τις Ε.Δ. ως επαγγελματική πορεία είναι αξιολογότατη, οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε και δεόντως ως μια επένδυση ανθρώπινου κεφαλαίου υψηλής αξίας και όχι να καθίστανται κοινωνοί μιας νοοτροπίας «άβατου», σε απόσταση από τη σύγχρονη κοινωνία και τις απαιτήσεις της.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν όχι μόνον αναπόσπαστο θεμέλιο της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και συστατικό στοιχείο κάθε δημοκρατικής έννομης τάξης. Σε αυτά εδράζεται το Κράτος Δικαίου και από αυτά απορρέουν οι δημοκρατικές αξίες κάθε ευνομούμενης Πολιτείας, της οποίας πρωταρχική υποχρέωση είναι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου.

Το νομοσχέδιο αυτό στο σύνολό του αποτελεί ένα μακρόπνοο και συνεκτικό σχέδιο, στον αντίποδα της αποσπασματικότητας που χαρακτήριζε άλλα του ίδιου υπουργείου, σε προοδευτική κατεύθυνση και με τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μας οδηγεί με ασφαλή βήματα στις Ενοπλες Δυνάμεις της επόμενης 20ετίας.

*γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χαρακίρι για τις ρυθμίσεις του υπουργείου Αμυνας
Η λέξη χαρακίρι ακούστηκε κάποιες φορές στη συνεδρίαση της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας κατά την πρώτη ανάγνωση του σ/ν υπ. Εθνικής Αμυνας «Ρυθμίσεις θεμάτων του...
Χαρακίρι για τις ρυθμίσεις του υπουργείου Αμυνας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάτεργα εργασιακής εκμετάλλευσης οι στρατιωτικές κατασκηνώσεις, με υπηρέτες τους φαντάρους
Η εργασιακή εκμετάλλευση των στρατευσίμων το καλοκαίρι λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, αποκαλύπτοντας το πραγματικό περιεχόμενο της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας με την εργατική νομοθεσία να παραβιάζεται.
Κάτεργα εργασιακής εκμετάλλευσης οι στρατιωτικές κατασκηνώσεις, με υπηρέτες τους φαντάρους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγγυητής της ειρήνης
Η τοποθέτησή μου ως υφυπουργού Εθνικής Αμυνας από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον ΥΕΘΑ κ. Πάνο Καμμένο αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, που μου επιτρέπει να συνεχίσω την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για τη...
Εγγυητής της ειρήνης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στρατός-εργοστάσιο με φαντάρους-δωρεάν εργατικό δυναμικό
Εσπευσμένα, υπό το βάρος της επετείου των Ιμίων που πάντα εκμεταλλεύεται η Ακροδεξιά, αύριο αρχίζει η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών,...
Στρατός-εργοστάσιο με φαντάρους-δωρεάν εργατικό δυναμικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ας αρχίσουν οι χοροί
Mε ενθουσιασμό υποδέχτηκαν πρώην καθεστωτικά (νυν φιλοκυβερνητικά) και αριστερίζοντα ΜΜΕ την είδηση για την απόφαση διαφορετικού εορτασμού της 25ης Μαρτίου, καθώς ο σχεδιασμός του υπ. Εθνικής Αμυνας και της...
Ας αρχίσουν οι χοροί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ζ όπως Ν όπως J
Είναι ένα γράμμα που δε «σημαίνει» κάτι και που μάλλον κατά τυχαίο τρόπο έφτασε να έχει ταυτιστεί με την υποστήριξη στον πόλεμο και με την καταδίκη των προδοτών, δηλαδή όλων όσοι αντιδρούν στην εισβολή.
Ζ όπως Ν όπως J

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας