Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μετά 40 έτη - Για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετά 40 έτη - Για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας

  • A-
  • A+

Φλεβάρης 1979: Συμμετέχω για πρώτη φορά σε εκλογές της ΕΙΝΑΠ και εκλέγομαι στη θέση του αντιπροέδρου.

Φλεβάρης 2019: Μέσα σε 40 έτη, δεκάδες ομιλίες, διαλέξεις, αντιπαραθέσεις σε συνελεύσεις, επιστημονικά συνέδρια, εκλογικά προγράμματα αναδείκνυαν όλα αυτά τα χρόνια σε μεγάλο ζήτημα την αναγκαιότητα για καθολικό έλεγχο των δαπανών για την Υγεία. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι αυτός είχε πενιχρά αποτελέσματα ελλείψει πολιτικής βούλησης. Φτάσαμε στο σήμερα που πρέπει πια ο έλεγχος να γίνει πραγματικότητα.

Για να μπορέσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας να παρέχει ουσιαστικές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας στους πολίτες, πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό/ασθενοκεντρικό.

Ο κάθε πολίτης αναγνωρίζεται μοναδικά από τον Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) τον οποίον διαθέτουν πλέον και οι ανασφάλιστοι πολίτες. Μέσα στο οικοσύστημα της Υγείας όλες οι πληροφορίες που αφορούν έναν ασθενή μπορούν να συσχετιστούν άμεσα με τον ΑΜΚΑ του: οι συνταγές φαρμάκων και εξετάσεων οι οποίες συνταγογραφούνται για τον ασθενή, οι νοσηλείες του σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα κ.λπ.). Μέσα σε αυτό το οικοσύστημα οι πληροφορίες οι οποίες υπάρχουν για τον ασθενή είναι εκείνες οι οποίες συγκροτούν τον ατομικό φάκελο υγείας.

Η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ ΑΕ είναι μια πλούσια πηγή πληροφοριών, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας προς τον ασθενή (οι παραπέμποντες ιατροί μπορούν να παρακολουθούν τη φαρμακευτική αγωγή και τις εξετάσεις οι οποίες έχουν παραγγελθεί για έναν ασθενή), αλλά και για να εξετάζει το κράτος τις δαπάνες για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας.

Οι πληροφορίες τις οποίες διαθέτει το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελεγχθούν οι γιατροί οι οποίοι υπερσυνταγογραφούν εξετάσεις, φάρμακα και πλήθος αναλωσίμων στους ασθενείς και να εντοπιστούν ποιοι το κάνουν συστηματικά ή τα εργαστήρια τα οποία έχουν αποθηκεύσει τον ΑΜΚΑ των ασθενών στα συστήματά τους και τον χρησιμοποιούν κατά βούληση.

Πέρα από αυτό όμως, η τεχνολογία επιτρέπει και στον ασθενή να έχει την πλήρη γνώση για το ποιος συνταγογραφεί εξετάσεις και φάρμακα εν ονόματί του. Η πρακτική «άφησε το βιβλιάριό σου για να συνταγογραφήσω τα φάρμακά σου γιατί δεν προλαβαίνω αυτή τη στιγμή» έχει καταλήξει στο να συνταγογραφούνται φάρμακα για άλλους ασθενείς και όχι για τον συγκεκριμένο. Η απάντηση λοιπόν στο «φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα» είναι μια απλή τεχνική λύση, η οποία όμως απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση της πολιτείας.

Οπως γνωρίζουμε, το μεγαλύτερο πλήθος των πολιτών πλέον έχει ένα κινητό τηλέφωνο. Κάθε φορά που εκτελείται μια συνταγή για κάποιον ασθενή μπορεί να στέλνεται ένας μοναδικός κωδικός, ο οποίος θα «ξεκλειδώνει» την κίνηση που θα γίνει στον ΑΜΚΑ του πολίτη (είτε έκδοση συνταγής/παραπεμπτικού είτε εκτέλεση). Χωρίς αυτόν τον κωδικό ο γιατρός (ή αντίστοιχα ο φαρμακοποιός ή το διαγνωστικό κέντρο) δεν θα μπορεί να κάνει κάποια κίνηση/χρέωση στον ΑΜΚΑ. Θα μπορούσε επίσης να στέλνεται ένα μήνυμα που να ενημερώνει τον πολίτη για τη χρήση του ΑΜΚΑ του.

Είναι σαφώς μια απλή λύση με πολύ μικρό κόστος. Απαιτείται η καταγραφή του αριθμού του κινητού κάθε πολίτη, πράγμα που υπάρχει ήδη στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (δεν μπορείς να πάρεις νούμερο χωρίς να δώσεις ταυτότητα και ΑΦΜ). Η λύση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα (σε διάστημα 1-2 μηνών), καθώς στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει ήδη γίνει η σχετική προεργασία.

Μια διαφορετική πρόταση είναι, αντί για αποστολή μοναδικού κωδικού στο κινητό, να υπάρχει μια κάρτα ΑΜΚΑ με προσωπικό κωδικό που θα εκδοθεί για κάθε πολίτη, η οποία απλά πλησιάζοντάς την στο κινητό του γιατρού ή του φαρμακοποιού θα αναγνωρίζει τον ΑΜΚΑ και για αυτόν θα ξεκλειδώνει την έκδοση συνταγής ή την εκτέλεση αντίστοιχα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Χωρίς αυτό (την ανάγνωση της κάρτας) δεν θα μπορεί να γίνει κάποια κίνηση/χρέωση στον ΑΜΚΑ του ασθενή.

Οι παραπάνω λύσεις είναι τόσο απλές, ώστε η απορία που γεννάται είναι για ποιο λόγο δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί.

* βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

  

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο πρόεδρος, το τρίο Mar-a-Lago, η κεταμίνη, η J&J και η βαριά κατάθλιψη
Μπροστά στο πολιτικό σκάνδαλο με την Ουκρανία, η υπόθεση με το Υπ. Υποθέσεων Βετεράνων φαντάζει σαν ζαβολιά στο νηπιαγωγείο. Επειδή όμως αφορά την υγεία και την ασφάλεια εκατοντάδων χιλιάδων βετεράνων και όχι...
Ο πρόεδρος, το τρίο Mar-a-Lago, η κεταμίνη, η J&J και η βαριά κατάθλιψη
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ξέφραγο αμπέλι» ή Δημόσια Υγεία;
Η καθολική κάλυψη υγείας που συμπεριλαμβάνει τους πρόσφυγες-μετανάστες είναι πρωτίστως ζήτημα Δημόσιας Υγείας και άρα εξάλειψης του όποιου υγειονομικού κινδύνου από τη μετακίνηση πληθυσμών με υψηλότερο...
«Ξέφραγο αμπέλι» ή Δημόσια Υγεία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκοτώνοντας για το κέρδος;
Σου λέει ο γιατρός σου: «Κοίτα, έχεις υψηλού ρίσκου Διαβήτη τύπου 2, αλλά αν πάρεις Atovarstatin 10 mg κάθε μέρα για 4 χρόνια το ρίσκο να πάθεις έμφραγμα μειώνεται περίπου κατά 50%, τέλος πάντων 48% για να...
Σκοτώνοντας για το κέρδος;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκάνδαλο ή θεσμοποιημένη διαφθορά;
Οι ακριβές εξαγορές από διεθνή funds μεγάλων κλινικών και νοσοκομείων είναι η πλέον τρανταχτή απόδειξη των κερδοφόρων επενδύσεων στους τομείς υγείας. Aναλυτικό άρθρο του καθηγητή Αλέξη Μπένου με αφορμή και τα...
Σκάνδαλο ή θεσμοποιημένη διαφθορά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «σύστημα» που συντηρεί και συντηρείται από σκάνδαλα Novartis...
Πολλά έχουν γραφεί για το «σκάνδαλο Novartis», ωστόσο το κρίσιμο ερώτημα είναι το υπόβαθρο του σκανδάλου για να μην περιοριζόμαστε απλώς στα «επιφαινόμενα», αλλά στις αιτίες και την αντιμετώπιση των σκανδάλων....
Το «σύστημα» που συντηρεί και συντηρείται από σκάνδαλα Novartis...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί τώρα η φαρμακευτική κάνναβη;
Φέρνουμε τώρα το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη για ψήφιση γιατί θέλουμε να ανταποκριθούμε σε δύο προκλήσεις: Η πρώτη είναι ότι ο ιατρικός κόσμος έχει καταλήξει ότι η κάνναβη μπορεί να λειτουργήσει ως...
Γιατί τώρα η φαρμακευτική κάνναβη;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας