• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 20.1°C
  4 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.9°C / 20.5°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.5°C
  0 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 16.4°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 18.0°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 17.6°C
  0 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.1°C / 14.0°C
  0 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.1°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 17.3°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.8°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 15.7°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.6°C / 19.4°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.3°C / 18.3°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.4°C / 19.5°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  0 BF
  58%
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γενική Συνομοσπονδία Εργοδοτών Ελλάδας

 • A-
 • A+

Το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ θα διεξαχθεί σε ένα τουριστικό θέρετρο στην Καλαμάτα, μακριά από τους εργαζομένους και τα προβλήματά τους. Από αυτό οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε θετικό για τη ζωή τους και τα δικαιώματά τους.

Τα τρία προηγούμενα χρόνια, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ήταν μακριά από τις ανάγκες, τους προβληματισμούς, τους αγώνες της εργατικής τάξης. Πρόκειται για ηγεσία που δεν έχει καμία σχέση με τα συνδικάτα με συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες των εργαζομένων. Αντίθετα, είναι οι ίδιοι εργοδότες.

Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, κάθε τίμιος συνδικαλιστής είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσει ότι η ΓΣΕΕ δεν είναι συνδικάτο που οργανώνει, που παλεύει ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, της Ε.Ε.

Στηρίζει τους άθλιους μισθούς, τα μεροκάματα και τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου. Μπήκε εμπόδιο στην προσπάθεια 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων που κατέθεσαν σχέδιο νόμου στη Βουλή για τις ΣΣΕ και την επαναφορά τους.

Η ΓΣΕΕ στήριξε το χτύπημα της απεργίας, τη λογική ότι οι απεργίες έφαγαν τα ψωμιά τους και τώρα οι εργαζόμενοι χρειάζονται διάλογο και συνεννόηση με την εργοδοσία.

Στήριξε το χτύπημα της κοινωνικής ασφάλισης και μαζί με τον ΣΕΒ προωθούν το «εθνικό επαγγελματικό ταμείο» παραδίδοντάς τη στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Στήριξε και στηρίζει τη λογική «εργοδότες και εργαζόμενοι μαζί για την καπιταλιστική ανάπτυξη», γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Κουβέντα δεν είπε για τις επεμβάσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, κρατώντας ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους θύτες και τα θύματα.

Ξεθάβουν «σωματεία» ανύπαρκτα. Στήνουν μέσα στα διάφορα γραφεία νέα, για να συμπληρώσουν το μέτρο για την εκλογή αντιπροσώπων (και με συμμετοχή δικηγόρων και αντιπροσώπων που υποτίθεται ότι ο ρόλος τους είναι να διασφαλίσουν τη νομιμότητα των εκλογικών διαδικασιών). Σε αγαστή συνεργασία με την εργοδοσία, έστησαν και στήνουν έναν μηχανισμό παραγωγής αντιπροσώπων, για να εκβιάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι να ψηφίζουν στα σωματεία που στήνονται από διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων. Το εργοδοτικό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σωματείου των σούπερ μάρκετ κοσμούσε πλειάδα στελεχών της εργοδοσίας. Σε άλλα, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι είναι οι ίδιοι εργοδότες, όπως η πιο γραφική πλέον φιγούρα του γνωστού Καραγεωργόπουλου, που τον έχουν και τον καμαρώνουν ως υπεύθυνο του γραφείου Τύπου της ΓΣΕΕ! Αλλά και άλλα στελέχη, π.χ. αντιπρόεδροι τραπεζών, εργοδοτικών οργανώσεων, προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων Α.Ε.

Τρανταχτά παραδείγματα είναι τα σωματεία των σούπερ μάρκετ, στους ναυτιλιακούς υπαλλήλους, ο θίασος του «Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Εμπορίου», το σωματείο εργαζομένων στα ξενοδοχεία του Ανδρεάδη (που ιδρύθηκε σε μια νύχτα με παρέμβαση της εργοδοσίας) κ.ά.

Εμφανίζουν ψηφίσαντες που ξεπερνούν τους εργαζομένους της περιοχής με βάση τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ» (πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας), όπως σε Βέροια, Κοζάνη, Βόλο, Διδυμότειχο, Ναύπλιο, Εδεσσα, Εβρο, Κατερίνη, Εύβοια και κλάδους όπως Εμπόριο, Ναυτιλιακά, Τράπεζες, Μεταφορές…

Παράλληλα, τα προηγούμενα χρόνια, με τα φαινόμενα οικονομικών σκανδάλων που βγήκαν στη δημοσιότητα σε Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες (Λαμία, Κοζάνη, Χανιά κ.λπ.), αποκαλύφθηκε ολόκληρος μηχανισμός με τα τοπικά ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και τη διαχείριση προγραμμάτων. Αποκαλύφθηκε η συστηματική προσπάθεια τα Εργατικά Κέντρα να μετατραπούν σε επιχειρήσεις διαχείρισης προγραμμάτων κατάρτισης και ανεργίας, παίζοντας τον ρόλο του δουλεμπορικού γραφείου.

Μέσα από χρηματοδοτήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ «επιδοτούν» εργαζομένους και τους προωθούν στην αγορά εργασίας, ως φθηνό «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό. Οι συμμετέχοντες σε αυτά τα προγράμματα εμφανίζονται ως «ψηφίσαντες» σε διάφορα σωματεία. Αν δεν υπήρχαν, έστηναν ένα σωματείο, κυρίως ιδιωτικών υπαλλήλων, σε ένα βράδυ. Σε αυτό το πλαίσιο, εμφανίστηκαν ακραία εκφυλιστικά φαινόμενα, όπως αυτό του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, όπου ελέγχονται για ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ που προέρχονται από προγράμματα, διέλυσαν το Εργατικό Κέντρο, για να αλλάξουν ΑΦΜ, όπως ακριβώς οι ποδοσφαιρικές ΠΑΕ και οι επιχειρήσεις που πτωχεύουν.

Και για αυτούς τους λόγους η ηγεσία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-Ομάδα Βασιλόπουλου, ΣΥΡΙΖΑ) επιτίθεται στο ΠΑΜΕ, προσπαθώντας να βάλει εμπόδια στη δράση των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών και Συνδικάτων που συσπειρώνονται σε αυτό. Γι’ αυτό και η εργοδοσία την ενισχύει με διάφορους τρόπους. Γι’ αυτό και αλλοιώνουν τους συσχετισμούς με πλαστογραφίες, νοθείες, ακόμα και με αστυνομική παρουσία, με ασφαλίτες και ΜΑΤ έξω και μέσα στα συνέδρια των Εργατικών Κέντρων.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι αντιπρόσωποι που έχουν εκλεγεί από τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα του ταξικού κινήματος που δίνουν αγώνα και κάθε μέρα τη μάχη της οργάνωσης της εργατικής τάξης, της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, δεν θα καθίσουν με τα χέρια σταυρωμένα. Αυτό το συνέδριο δεν έχει καμιά σχέση με συνέδριο εργατικής οργάνωσης.

Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε η εργατική τάξη να ξεφύγει από τον κλοιό των εργατοπατέρων. Να πορευτεί μαζί με τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές που θέλουν το συνδικαλιστικό κίνημα να ανασυνταχθεί, να αλλάξει ρότα, μακριά από την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις της. Για την οργάνωση της πάλης των εργατών, έχοντας ως κύριο στόχο τη διεκδίκηση των δικών της αναγκών.

Για συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών!

* μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Είστε το πειραματόζωο για ολόκληρη την Ευρώπη»
Συνδικαλιστές, πανεπιστημιακοί και αυτοδιοικητικοί ενώνουν τις φωνές τους για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα μέσω της νεοσύστατης πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Mayday. Αν και έγινε αναφορά...
«Είστε το πειραματόζωο για ολόκληρη την Ευρώπη»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προώθηση της μισθωτής εργασίας
Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στρατηγικό μας στόχο: στη δραστική μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία συνθηκών για πλήρη, σταθερή και αξιοπρεπή απασχόληση για όλους. Το 2014 η ανεργία ήταν 26,5%, σήμερα...
Προώθηση της μισθωτής εργασίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τέσσερις παραδοχές στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας
ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΣ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.»: Πίσω από τις γραμμές των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου υπάρχουν τέσσερις κρίσιμες παραδοχές. Τέσσερις παραδοχές που αξίζει να προσεχτούν καθώς διέπουν τη λογική του...
Τέσσερις παραδοχές στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
100 χρόνια από την απεργία στα Μεταλλεία της Σερίφου
Η Σέριφος είχε μεταλλευτική δραστηριότητα από τα αρχαία χρόνια. Ακμασε στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα, όταν ξεκίνησε η συστηματική εξόρυξη μετάλλων και εγκαταστάθηκαν εταιρείες που εκμεταλλεύονταν...
100 χρόνια από την απεργία στα Μεταλλεία της Σερίφου
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Αίσιον και ευτυχές το 1910!»
Το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα από την ίδρυση της ΓΣΕΕ, το 1918, σημαδεύτηκε από την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης του τόπου, η οποία χαρακτηριζόταν από τον μη ομαλό πολιτικό και...
«Αίσιον και ευτυχές το 1910!»
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Τι συνδικαλισμό θέλουμε;»
«Ο συνδικαλισμός κουβαλάει βαρίδια. Εχει λερωθεί πολύ από εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργάνων που χρόνια τώρα δεν στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων αλλά δρουν ως Δούρειος Ιππος των εργοδοτών. Στην περίπτωση...
«Τι συνδικαλισμό θέλουμε;»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας