Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα κεφάλια τώρα μέσα, απέτυχαν οι νέες καριέρες
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα κεφάλια τώρα μέσα, απέτυχαν οι νέες καριέρες

  • A-
  • A+

Οποιος παρακολούθησε από κοντά το Μακεδονικό, τι λεγόταν στα ΜΜΕ και τι γράφεται στις εφημερίδες, στα sites, λαχτάριζε η ψυχή του και, όταν συνερχόταν, αναλογιζόταν με ψυχραιμία και ρωτούσε τον εαυτόν του, είναι μεγάλοι ειδικοί επιστήμονες αυτοί, είναι επαγγελματίες δημοσιογράφοι.

Το κράτος, η ελληνική κυβέρνηση, έκανε μια συμφωνία με την ΠΓΔ Μακεδονίας και δόθηκε μια ευκαιρία να δούνε άσπρη μέρα. Για τους περισσότερους ειδικούς (τους δικούς μας) που μάλλον είχαν πάρει την απόφασή τους να παίξουν σκέτο ΟΧΙ (ίσως να έκαναν συγκέντρωση σε κατώγι για να δοθούν «οδηγίες») ο καθένας είχε αρχίσει να χτίζει νέα καριέρα.

Ας αρχίσουμε από το τέλος, ένας από τους δεύτερους, δημοσιογράφος σε πρωινάδικο είπε, «μα πείτε στον κ. Μητσοτάκη να μη δεχτεί το debate, γιατί θα χάσει από τον κ. Τσίπρα και μόνο με τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει πάρει από τώρα πλειοψηφία». Την ίδια μέρα το βράδυ ο συνταγματολόγος σε καλή εκπομπή, «καλή η συμφωνία, ΑΛΛΑ δεν ξεκαθαρίζει την εθνότητα, τη γλώσσα, τον αλυτρωτισμό και δεν πρέπει να ψηφιστεί».

Τι ήθελαν όλοι αυτοί. Οι πρώτοι, οι συνταγματολόγοι, οι καθηγητές Πανεπιστημίων, οι πολιτικοί αναλυτές, οι στρατιωτικοί αναλυτές, δεν ήθελαν να δεχτούν ούτε τι γράφει η συμφωνία, ούτε αν πρέπει κάποτε να λυθεί το θέμα αυτό. Α και πέρασαν 30 ή 50 χρόνια δεν κουβεντιάζουν κανένα θετικό σημείο. Μερικοί από αυτούς ακόμα έβαζαν το θέμα του αλυτρωτισμού εκ μέρους της ΠΓΔ Μακεδονίας και δεν εξηγούσαν τι εννοούν ακριβώς, αλλά γενικά και αόριστα. Δεν μας είπαν π.χ, «ότι θα μας ζητήσουν να τους αναγνωρίσουμε σλαβομακεδονική ή βορειομακεδονική εθνότητα στην χώρα μας, την Ελλάδα».

Δεν εξηγούσαν πάλι σε ποιους θα απευθυνθούν, στο «Ουράνιο Τόξο», όμως όσες φορές κατήλθαν στις εκλογές, 2.500 ψήφους πήραν στη Μακεδονία. Δεν εξηγούσαν επίσης για τη γλώσσα τους τι συμβαίνει, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, μήπως εννοούν να λένε τη γλώσσα τους «γύφτικα», τρελαθήκανε πλήρως; Προσπαθούσαν και αυτοί οι «γραμματιζούμενοι» να κάνουν το άσπρο, μαύρο, μήπως οι λίγοι ή οι πολλοί περιμένουν κάτι από τον κ. Μητσοτάκη, επομένως νέα καριέρα.

Οι δεύτεροι, οι «επαγγελματίες», δεν πιάνονταν με τίποτα, άρχιζαν με τη λέξη «προδοσία» και τέλειωναν με την «αυτοδυναμία» του κ. Μητσοτάκη. Ενώ είναι γνωστό στους πάντες ότι πρέπει να διαβάζουν, να ενημερώνονται, να κάνουν ρεπορτάζ, να μεταδίδουν σωστά, έχουν κολλήσει στις λέξεις «κουρελού», «προδότες», «θα πωλήσουν τη Μακεδονία», «λεφτά του Σόρος», «η Μακεδονία στο σφυρί», «δημοψήφισμα», «προδοτική κυβέρνηση», «εθνικός αλυτρωτισμός», «όλοι στο συλλαλητήριο», «υπονομεύει το μέλλον της χώρας, «διχασμός» και πολλά τέτοια.

Τελικά η συμφωνία πέρασε από τη Βουλή με αγριεμάρες από όλες τις πλευρές. Δεν πέρασε μία μέρα και άρχισαν πάλι από την αρχή οι κύριοι.

Τώρα όμως για τους περισσότερους από αυτούς το «πουλάκι πέταξε», γιατί αν και έβαλαν όλα τους τα δυνατά, έπαιξαν ακόμα και με τα σχολεία, έπαιξαν με τις διαδηλώσεις που πρωτεύοντα λόγο είχαν οι ακροδεξιοί, έπαιξαν με τις προσωπικές επιθέσεις σε βουλευτές, δεν τα κατάφεραν οι επαγγελματίες.

Οι περισσότεροι από αυτούς στο βάθος του μυαλού τους είχαν τις νέες καριέρες και τώρα -«μωρέ παιδιά καημένα»- θα αναγκαστούν να πάνε στη γωνία και μερικοί από αυτούς θα ψάχνονται ή -στο απώτερο μέλλον- θα βρίσκουν μικρολεπτομέρειες να κριτικάρουν. Στο τέλος είχαμε και τον Νόμο του Κράτους για την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Δεν είχαν καταλάβει ότι 144 χώρες στον κόσμο τους φώναζαν σκέτο «Μακεδονία» και τίποτα άλλο. Τώρα θα τους λένε «Βόρεια Μακεδονία» και αυτό το κέρδισε ο κ. Τσίπρας. Το πουλάκι πέταξε για τις νέες καριέρες.

* Συνταξιούχος - Οικονομολόγος, Άρτα

 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο αυταρχισμός της λάσπης και ο πολιτισμός της δημοκρατίας
ΑΡΘΡΟ του Νίκου Κοτζιά στην «Εφ.Συν.»: Σήμερα υπάρχει η ανάγκη να δυναμώσει ένα μέτωπο για περισσότερη δημοκρατία και για δημόσιο διάλογο με ποιότητα, υπευθυνότητα και επιχειρήματα. Ενάντια σε αυτούς που δεν...
Ο αυταρχισμός της λάσπης και ο πολιτισμός της δημοκρατίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ραγδαία αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη
Η Συμφωνία των Πρεσπών εξελίχθηκε σε μεγάλο σοκ για το πολιτικό σύστημα. Δημιούργησε συνθήκες –και επιτάχυνε– μια διπλή ιδεολογικοπολιτική αναδιάταξη. Το κύριο και ουσιαστικό όμως στοιχείο είναι ο τρόπος...
Η ραγδαία αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αισθητική στην πολιτική επικοινωνία
Ενα στοιχείο διαπερνά όλες τις όψεις της πολιτικής επικοινωνίας: η αισθητική που τη συνοδεύει. Εννοια παρεξηγημένη. Νομίζεται ελιτίστικη, λογίζεται του «γλυκού νερού», θεωρείται του θεαθήναι, εκλαμβάνεται ως...
Η αισθητική στην πολιτική επικοινωνία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ξινισμένη πολιτική
Πολλοί πιστεύουν ότι η πολιτική δεν αφορά τη ζωή τους ή, έστω, την πολύ προσωπική. Άλλοι, με βάση την εμπειρία, γυρίζουν την πλάτη. Οι περισσότεροι κινούνται μεταξύ αδιαφορίας, δυσθυμίας και άγνοιας.
Ξινισμένη πολιτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι ξεδιπλώνεται μπροστά μας;
Κοινοτάρχες και δήμαρχοι (εκλεγόμενοι και επανεκλεγόμενοι για πολλές τετραετίες), διοικητές των Δημοσίων Οργανισμών, σύμβουλοι υπουργών και βουλευτών, ως ισόβιοι πολιτευτές συντηρούσαν τη δρώσα δημοσιότητά...
Τι ξεδιπλώνεται μπροστά μας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μέλλον της Ακροδεξιάς
Οσον αφορά την Ελλάδα, η Ακροδεξιά είναι παλαιά ιστορία και έχει τις ρίζες της σε ένα σύνολο παραγόντων: στον θεσμό της βασιλείας, στη δικτατορία του Μεταξά, στον δεσπόζοντα ρόλο του Στρατού, στην κυριαρχία...
Το μέλλον της Ακροδεξιάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας