• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.6°C / 13.5°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 8.9°C
  3 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 11.0°C
  2 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.7°C / 9.4°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.7°C
  1 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.3°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.2°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  4 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 6.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 12.5°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 9.3°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 4.7°C
  1 BF
  79%
AP PHOTO / FERNANDO LLANO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς η Ε.Ε. συναινεί στα συμφέροντα των ΗΠΑ

 • A-
 • A+

Η προτροπή στα μέλη της να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γουαϊδό ως (αυτοανακηρυχθέντα) πρόεδρο της Βενεζουέλας έναντι του αναντίρρητα δημοκρατικά εκλεγμένου Νικολάς Μαδούρο, καταδεικνύει ακόμη μία φορά το πόσο η Ε.Ε. προσαρτάται στα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.

Και πόσο συνεπικουρεί στην υπεράσπιση του νέου «δόγματος Μονρόε» της Ουάσινγκτον, που επιδιώκει μέσω της εγκατάστασης μιας νέας συντηρητικής πολιτικής γεωγραφίας της περιοχής να παρεμποδίσει μία διαφαινόμενη σινο–ρωσική διείσδυση στο νότιο κλάσμα της ηπείρου που θεωρεί προέκταση της δικής της επικράτειας.

Ανεξάρτητα από την εμφανή αποτυχία της πολιτικής του Μαδούρο και τα αδιαμφισβήτητα θεσμικά του ατοπήματα (όσον αφορά τις σχέσεις του με το ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση Κοινοβούλιο και τις περιοχές που κυβερνά η Δεξιά), παρά την ώς έναν βαθμό κατανοητή στην αρχή ίδρυση παραστρατιωτικών ομάδων για την άμυνα της κυβέρνησης από νέες προσπάθειες πραξικοπήματος, όπως εκείνου το 2002 κατά του Ούγο Τσάβες, η κατηγορία για απουσία δημοκρατίας αποδεικνύει για την Ε.Ε. μόνον ένα νιτσεϊκό ressentiment, δείγμα περισσότερο αδυναμίας, παρά δύναμης – τολμώντας κάτι που δεν μπορεί να επιβάλει ούτε καν στη δική της επικράτεια, ανεχόμενη φαινόμενα, φέρ’ ειπείν, σαν της Ουγγαρίας, των φασιστών της Ουκρανίας ή τους «αντικομμουνιστικούς» νόμους στην Πολωνία ή την καταπίεση της ρωσικής μειονότητας στη Βαλτική.

Βέβαια, η Ε.Ε. δεν εξανέστη για τους 400.000 νεκρούς και εξαφανισμένους στο Μεξικό των Καλδερόν και Πένια-Νιέτο – φανταστείτε να είχε συμβεί στη Βενεζουέλα η σφαγή των 43 φοιτητών της Αγιοτσινάπα!

Η δημοκρατικότητα στη Βενεζουέλα έχει καταστήσει δυνατή και ανεμπόδιστη τη δράση της αντιπολίτευσης και τη στήριξή της από τις αμερικανοκινούμενες ΜΚΟ, που υποδεικνύουν τον Τζορτζ Σόρος ή απ’ ευθείας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ίδια δημοκρατία στη χώρα είχε εμποδίσει στο δημοψήφισμα του 2007 τη μετατροπή του αστικού χαρακτήρα του Συντάγματος και τη μετατροπή της χώρας σε Σοσιαλιστικό Κράτος, όπως ήθελε ο Τσάβες, ενώ η ίδια δημοκρατικότητα της ανακατανομής του πλούτου ευθύνεται για την ενίσχυση της αστικής τάξης και την περαιτέρω επέκτασή της, χάρη στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου εκτεταμένων στρωμάτων της κοινωνίας και των πρώην ακτημόνων.

Αυτής της λαϊκής αστικής τάξης που σήμερα διαδηλώνει για πρώτη φορά στο πλευρό των παραδοσιακών εύπορων στρωμάτων που μάχονται κατά του Μαδούρο, γιατί είναι απελπισμένη από τις απάνθρωπες εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις (στις εξαγωγές πετρελαίου και χρυσού, στην εισαγωγή τροφίμων και φαρμάκων, στο πάγωμα των συναλλαγματικών της διαθεσίμων), με τη συνέργεια των διεθνών οίκων αξιολόγησης, που με τις εκτιμήσεις τους συμβάλλουν στην αύξηση του πληθωρισμού και αποκλείουν την έκδοση κρατικών ομολόγων.

Αλλος παράγοντας είναι τα ad hominem μέτρα κατά αξιωματούχων και ανώτατων δικαστικών, που ασκούν αφόρητη θεσμική πίεση στην κυβέρνηση, ενώ αντίθετα διευκολύνουν την αντιπολίτευση, δίνοντάς της πρόσβαση –ως μόνης «νόμιμης» εκπροσώπου της χώρας– στα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία.

Μία στρατηγική ανάλογη με εκείνην που οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. ακολούθησαν στην Ουκρανία, τη Γεωργία ή αλλού όπου οι κυβερνήσεις δεν ήσαν της αρεσκείας τους.

Παράλληλα, η Ε.Ε. κλείνει τα μάτια και στις κλιμακούμενες ένοπλες προκλήσεις στο έδαφος της Βενεζουέλας με την αρωγή της Κολομβίας, έμπιστης συμμάχου των ΗΠΑ στη Νότια Αμερική, παραστρατιωτικών ή και ναρκεμπόρων, που στόχο έχουν να παρελκύσουν ακόμη και τον στρατό –πέρα από τις ανοιχτές παροτρύνσεις για αυτομόληση– ενάντια στον Μαδούρο.

Για τις ΗΠΑ η Βενεζουέλα είναι ίσως ο τελευταίος «δυνατός» κρίκος της προοδευτικής αλυσίδας κατά της πολιτικής ηγεμονίας τους στη Νότια Αμερική. Ιδίως και λόγω των εμπορικών σχέσεών της με τη Ρωσία και την Κίνα.

Με την επικράτησή τους στη Βενεζουέλα, ακόμη και εάν το κόστος είναι να γίνει η χώρα μια «λατινοαμερικανική Συρία», η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ λυσσαλέα πασχίζει να ανασχέσει τη διαφαινόμενη διείσδυση της Κίνας, που πρόσφατα επένδυσε 50 δισ. για την κατασκευή δεύτερης διώρυγας στη Νικαράγουα, που θα ανταγωνιζόταν την ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ αντίστοιχη του Παναμά, ενώ έχει αρχίσει την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Ατλαντικού - Ειρηνικού, μέσα από τη Βραζιλία και το Περού.

Μάλιστα ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, πρότεινε στη σύνοδο των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής να διευρύνει και προς την ήπειρο την «Οδό του Μεταξιού».

Με δεδομένη τη βαθμιαία υποταγή του Εβο Μοράλες, στη Βολιβία (βλέπε το «δωράκι» της σύλληψης του Τσέζαρε Μπατίστι σε Μπολσονάρου και Σαλβίνι), η παλινόρθωση του συντηρητισμού και του νεοφιλελευθερισμού στη Βενεζουέλα, με τη στήριξη της Ε.Ε., θα αποτελέσει την τελευταία πράξη υπέρ μιας ολοκληρωτικής παντοδυναμίας των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

* Δημοσιογράφος, δρ Φιλοσοφίας - Γλωσσολογίας

 
 
 
Text-to-speech function is limited to 200 characters
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δέκα σημεία για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Μετά την Ουκρανία, η Ευρώπη είναι το βασικό θύμα της ρωσικής εισβολής: οι κυρώσεις την πλήττουν βαρύτατα ● Οσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος καθίσταται σαφές ότι τα συμφέροντα της Ε.Ε. και των ΗΠΑ αποκλίνουν.
Δέκα σημεία για τον πόλεμο στην Ουκρανία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
Η Ιστορία δείχνει ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται λογικές «κερδισμένου και χαμένου» η αδιαλλαξία ενισχύεται, αφού στα υφιστάμενα εμπόδια προστίθεται και το οικονομικό.
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ευρώπη αναζητεί την ταυτότητα της
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο τον ρόλο των μεγάλων δυνάμεων του νέου πολυπολικού κόσμου, που αναδείχθηκε την τελευταία κυρίως δεκαετία.
Η Ευρώπη αναζητεί την ταυτότητα της
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διμερής διαπραγμάτευση
Η πρωτοβουλία για τη διμερή διαπραγμάτευση ανήκει προφανώς στο Κρεμλίνο, καθώς η Ουάσινγκτον έχει τη δυνατότητα να επιβάλει την όποια συμβιβαστική φόρμουλα πρώτα από όλα στο Κίεβο.
Διμερής διαπραγμάτευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ασάφεια και σαφήνεια
Τα σποραδικά θερμά επεισόδια στην Ανατολική Ουκρανία δηλώνουν την άρνηση του Κιέβου να δεχτεί το σημερινό στάτους κβο ως κανονικότητα.
Ασάφεια και σαφήνεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εσωτερική μεταβλητή
Σήμερα οι ΗΠΑ είναι μια βαθιά διχασμένη κοινωνία και, ανεξαρτήτως της δυνατότητας ολικής επαναφοράς του Τραμπ, ο τραμπισμός είναι πλειοψηφική, αν όχι κυρίαρχη, συνιστώσα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Η εσωτερική μεταβλητή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας