Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μετά τις Πρέσπες, τι;
ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετά τις Πρέσπες, τι;

  • A-
  • A+

Η 25η Ιανουαρίου 2019 είναι πλέον ένα ιστορικό ορόσημο για την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία των λαών της βαλκανικής χερσονήσου, αλλά και για την ανάδειξη της Ελλάδας σε δύναμη που εγγυάται τη σταθερότητα στην περιοχή.

Είναι η μέρα που στα βάθη της λίμνης των Πρεσπών καταποντίστηκαν όσοι επέλεξαν να επενδύσουν στο ψέμα, στον εθνικισμό, στη διαστρέβλωση της ιστορίας, στην πατριδοκαπηλία και στην ακροδεξιά ρητορική, σε μια χωρίς ελπίδα προσπάθεια να αντιπολιτευτούν, χειραγωγώντας το θυμικό του ελληνικού λαού για το μικροκομματικό τους συμφέρον.

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ήρθε τυχαία. Επετεύχθη γιατί η ιστορική συγκυρία έφερε σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ κυβερνήσεις που είχαν την πολιτική βούληση να λήξουν αυτό το ζήτημα χωρίς να υπολογίζουν το κόστος, ώστε να μπορέσει η «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης», η βαλκανική χερσόνησος, να προχωρήσει μπροστά, σε ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον. Πρόκειται για μια εθνική επιτυχία σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό διεθνώς και λύνει χρονίζοντα προβλήματα στρατηγικής απέναντι σε αντιπάλους και εθνικούς κινδύνους που εκπορεύονται από τον ανατολικό μας γείτονα.

Δυστυχώς, η αντιπολίτευση προσπάθησε να την παρουσιάσει στο εσωτερικό ως «εθνική ήττα», για τους δικούς της μικροπολιτικούς λόγους. Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να ταυτιστεί με την Ακροδεξιά, να υποδαυλίσει τις αλυτρωτικές διαθέσεις των οργανωμένων εθνικιστών, να διασπείρει θεωρίες συνωμοσίας και ψέματα και να αγνοήσει την ιστορική αλήθεια. Ηταν μια στρατηγική επιλογή που έκανε, ώστε να μπορέσει να αποσιωπήσει το σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόσωπό της, μπροστά στο οποίο θα βρεθεί ο ελληνικός λαός, αν την επόμενη ημέρα των εκλογών η Νέα Δημοκρατία βρεθεί στην εξουσία.

Τον επικίνδυνο αυτό δρόμο ακολούθησαν τόσο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. όσο και οι ΑΝ.ΕΛΛ., κι αυτή η τόσο παράλογη απομάκρυνσή τους από την αλήθεια οδήγησε αυτά τα κόμματα στην εικόνα διάλυσης που παρουσιάζουν σήμερα.

Το ΚΚΕ, στην αγωνία του να αντιπολιτευτεί μια κυβέρνηση που έχει πρώτο της μέλημα την ανακούφιση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων και για να κερδίσει λίγες ψήφους παραπάνω, επέλεξε να συστρατευτεί με το αφήγημα της Δεξιάς σε σχέση με το Μακεδονικό, παραχαράσσοντας έτσι την ίδια του την ιστορία, στη μακρά διάρκεια της οποίας υπερασπίστηκε τον μακεδονικό αυτοπροσδιορισμό της γειτονικής χώρας και την ύπαρξη μακεδονικής - σλαβικής γλώσσας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο σηματοδοτεί ένα σημείο-καμπή για την πολιτική ζωή του τόπου. Λύθηκε ένα τεράστιο εθνικό ζήτημα που εκκρεμούσε επί 27 χρόνια, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό μέτωπο. Αφού έφυγε απ’ τη μέση αυτό το μεγάλο εμπόδιο, μένει ανοιχτό το πεδίο των πολιτικών επιλογών για μια κυβέρνηση που θα έχει στόχο τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου είναι δύο σημαντικά βήματα στη μάχη για την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων που λεηλατήθηκαν από την κρίση και τα μνημόνια. Με επίκεντρο πάντα τον κόσμο της εργασίας, η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της, για να φέρει τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης και να ελαφρύνει το δυσανάλογο βάρος που έπεσε στους ώμους του λαού.

Είναι η στιγμή που όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, είτε είναι ενταγμένες σε κόμματα είτε όχι, πρέπει να αποφασίσουν ποια στάση θα τηρήσουν στη νέα, μεταμνημονιακή εποχή. Θα επιλέξουν να συστρατευθούν για να ασκήσουν μια κοινωνική πολιτική που θα επιτρέψει στη χώρα όχι μόνο να ορθοποδήσει, αλλά και να θωρακιστεί απέναντι σε ενδεχόμενους μελλοντικούς οικονομικούς κινδύνους;

Είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για όλους. Είναι η ώρα να πάρουν θέση όσοι αγωνιούν για την τύχη αυτού του τόπου που άντεξε την πιο σκληρή επίθεση του νεοφιλελευθερισμού και αρχίζει να κάνει σταθερά βήματα μπροστά, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στις ανάγκες των πολλών και όχι στα προνόμια των λίγων.

Στο εξής, οδοδείκτες μας θα είναι οι πολιτικές επιλογές που οδηγούν στη δίκαιη ανάπτυξη και από αυτές θα κριθεί όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις.

* Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευρώπη και καγκελαρία τού τεφλόν
Σήμερα -γράφει ο Ανχάιερ- οι Γερμανοί φαίνεται να έχουν υιοθετήσει αυτόν τον τίτλο για τη χώρα τους και σίγουρα για την καγκελάριο. Κάθε κριτική που μπορεί να εκτοξευτεί για τις πολιτικές της Γερμανίας δεν...
Ευρώπη και καγκελαρία τού τεφλόν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τελευταία προειδοποίηση
Σήμερα πρέπει να ακουστεί ένας θρήνος, που θα συνοδεύεται από ένα σάλπισμα. Μπορούμε να θρηνήσουμε για την είσοδο ενός εθνικο-δεξιού, αυτοπροσδιοριζόμενου ως λαϊκού, δεξιού κόμματος στην ομοσπονδιακή Βουλή....
Η τελευταία προειδοποίηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος ενίσχυσε το AfD;
Η επιτυχία του ακροδεξιού κόμματος είναι επαίσχυντη και επικίνδυνη. Η ανάδειξη ενός κόμματος στο οποίο τον λόγο έχουν οι φασίστες και οι εθνικιστές είναι μια απειλή για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους...
Ποιος ενίσχυσε το AfD;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκλογικός νόμος εκτός εποχής
Η εισαγωγή του κλιμακωτού «μπόνους» εμπεριέχει μια σειρά από θεωρητικά πλεονεκτήματα, με κυριότερο τη σχετική εξισορρόπηση του βαθμού υπερεκπροσώπησης του πρώτου κόμματος.
Εκλογικός νόμος εκτός εποχής
ΑΠΟΨΕΙΣ
H εκλογή Προέδρου: ο θρίαμβος της τεχνοκρατικής δημοκρατίας
Ως πολιτική κοινωνία αποκτήσαμε ακόμα έναν «παίκτη» στο τεχνοκρατικό-πολιτικό παιχνίδι της κοινωνίας μας. Ο θρίαμβος της τεχνοκρατικής πολιτικής είναι απόλυτος.
H εκλογή Προέδρου: ο θρίαμβος της τεχνοκρατικής δημοκρατίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ως πολιτική πράξη
Σε όλες τις πολιτικές κοινωνίες, οι οποίες ως πολιτικές οντότητες έχουν ως θεμέλιό τους τη δημοκρατική αρχή, οι κοινοβουλευτικές εκλογές και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θεωρούνται κορυφαίες πολιτικές...
Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ως πολιτική πράξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ